Menu

Vývoj ceny elektřiny a plynu

Aktualizováno dne 3.1.2022

V uplynulých měsících jsme zažili nejbouřlivější vývoj ceny elektřiny i plynu poslední dekády. A jak to bude do budoucna. Máme se začít bát? Vývoj poslední doby je jedna věc, ale druhá je budoucnost. A stále platí několik triků, jak získat ideální ceny na současném trhu.

Vývoj ceny elektřiny a plynu
7 minut čtení
Energie

Máme se obávat? Bude vývoj ceny elektřiny a plynu v současném trendu pokračovat i v roce 2022? Na to nám zatím bohužel nikdo nedá jasnou odpověď. Co ale víme určitě, že období nízkých cen energií skončilo a my se musíme vyrovnat s tím, že za elektřinu a plyn v budoucnu zaplatíme více. O jak moc více to bude, zatím ale nevíme. Podívejme se ale na to, co teď můžeme dělat pro optimální sazbu energií a jak můžeme začít šetřit.

prodlužka

Vývoj ceny elektřiny v roce 2021

O růstu cen elektřiny se už delší dobu mluvilo. Odborníci upozorňovali, že se chystají taková opatření, která budou pravděpodobně působit na vývoj ceny elektřiny směrem vzhůru. To co ale na podzim 2021 nastalo, očekával jen málokdo. Vývoj byl natolik bouřlivý, že skončilo několik českých dodavatelů domácnostem a firmám. A ty byly nuceny najít si nového dodavatele.

Den v roce 2021 Cena elektřiny za 1 MWh v eurech
4. ledna 53,17
1. února 51,18
1. března 53,95
5. dubna 59,40
2. května 62,71
1. června 66,15
1. července 76,20
1. srpna 79,29
1. září 92,86
3. října 148,11
1. listopadu 106,68
1. prosince 145,11

Zdroj: Kurzy.cz

Tip! Hledáte spolehlivého dodavatele elektrické energie, který vám zároveň poskytne lepší cenu? Vyzkoušejte porovnávač dodavatelů - je zdarma!

Porovnej dodavatele elektřiny

cena plynu

Vývoj ceny plynu v roce 2021

Stejně jako u elektřiny, i vývoj ceny plynu zaznamenal doslova podzimní vichřici. Aby také ne, ceny plynu jsou jednou z věcí, která zvedala cenu elektřiny. Plyn se totiž využívá v některých elektrárnách. Probouzející ekonomika zvýšila poptávku po energiích. Bohužel nebyly dočerpány zásobníky plynu po minulé zimě, rostly ceny emisních povolenek a situace s dodávkami plynu z Ruska není stabilní. To vše vedlo k prudkému nárůstu cen.

Den v roce 2021 Cena plynu za 1 MMBtu v amerických dolarech
4. ledna 2,598
1. února 2,828
1. března 2,786
1. dubna 2,629
2. května 2,959
1. června 3,073
1. července 3,700
1. srpna 3,959
1. září 4,632
3. října 5,813
1. listopadu 5,226
1. prosince 4,266

Zdroj: Kurzy.cz

Tip! Chcete vědět, kdo je nejlevnějším dodavatelem plynu právě ve vašem kraji? Do kalkulačky stačí zadat jen několik údajů a obratem zjistit, jaká je aktuální situace:

Kalkulačka cen plynu

ceny energií 2022

Co můžeme očekávat v budoucnu?

Odborníci stále mluví o období, kdy pro nás nebudou ceny energií tak levné, jako byly v minulosti. Vývoj ceny elektřiny zatím nelze přesně odhadnout. U plynu je to podobné. V současnosti se mluví pouze o růstu ceny elektřiny od ledna 2022 o 19 % u základní tarifů, u plynu o 15 %. Zkrátka měli bychom se připravit na dobu, kdy budeme nad spotřebou energií více přemýšlet. Podívejte se, co už dnes můžete udělat, abyste za elektřinu začali šetřit.

Tip! Máte správnou distribuční sazbu? Víte, že jiná se hodí na chatu a jiná pokud máte v rodinném domě podlahové vytápění?

online kalkulačka

Jak získat nejlepší ceny na trhu?

Síla online kalkulaček ceny elektřiny a plynu je dnes klíčová. Hledáte-li nového dodavatele, podívejte se nejdřív, jaké máte možnosti. Stejně postupujte, i pokud se blíží konec platnosti smlouvy nebo máte pochyby, že je vaše cena elektřiny a plynu optimální. Sami si spočítejte, kolik byste mohli platit jinde a podle toho se rozhodněte, zda není čas na změnu dodavatele.

Loňský rok byl velice náročný. Pandemie zatím není na ústupu a k zdravotním starostem se přidal nepříjemný vývoj ceny elektřiny a plynu. Zvlášť některé domácnosti krachujících dodavatelů byly silně postiženy. V krátkodobém horizontu může v rodinném rozpočtu pomoci půjčka. V tom dlouhodobém, to ale bude chtít najít úspory jinde a naučit se s vyššími cenami energií, alespoň prozatím, žít.

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.