Menu

Zákaz vjezdu: Pokuta, body nebo oboje?

Aktualizováno dne 20.6.2022

Mezi časté prohřešky na silnicích patří překročení rychlosti, nedání přednosti v jízdě, jízda s alkoholem v krvi, stání v zákazu zastavení, ale také porušení zákazu vjezdu. Podíváme se na poslední jmenovaný prohřešek. Hrozí za zákaz vjezdu pokuta, nebo dokonce i body?

Zákaz vjezdu: Pokuta, body nebo oboje?
9 minut čtení
Povinné ručení

Stane se to hned. Vjeli jste do zákazu vjezdu a nevšimli jste si cedule. Zjistili jste to až po upozornění policie. Nebo jste si v klidu zaparkovali auto a když jste se k němu vrátili, čekala vás za stěračem pokuta za parkování v zákazu vjezdu? Co vás teď čeká? Jste na štíru s “trestnými body” a bojíte se o další, nebo bude za zákaz vjezdu pokuta, která vám naruší rodinný rozpočet? Podíváme se na zákaz vjezdu blíže.

Značky zákazu vjezdu

Značky zákazu vjezdu najdete v Příloze č. 3 k vyhlášce č. 294/2015 Sbírky. Značky zákazu vjezdu mohou být různého druhu. Zatímco některé zakazují vjezd všech vozidel v obou směrech, jiné zákazové značky zakazují jen vjezd vyznačených vozidel. V jiných případech stanovuje značka hmotnost vozidel, která úsekem smí projíždět.

Přestupky jsou uvedeny v Zákoně č. 361/2000 Sb. (Zákon o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů).

Někdy se řidičům pletou tyto dvě zákazové značky:

  • Zákaz vjezdu všech vozidel (kulatá značka s bílým pruhem uprostřed). Tato značka znamená zákaz vjezdu do jednosměrné pozemní komunikace. Vztahuje se na všechna motorová i nemotorová vozidla a zvířata.
  • Zákaz vjezdu všech vozidel v obou směrech (bílá značka s červeným po obvodu). Tato značka se vztahuje na všechny druhy vozidel, a to včetně nemotorových a zvířat. Pokud existují výjimky z tohoto zákazu, uvádí se na bílé dodatkové tabulce.

zákaz vjezdu

Zákaz vjezdu - pokuta nebo body?

Porušení zákazu vjezdu představuje ohrožení bezpečnosti provozu. Jde o přestupek, který je méně nebezpečný a není posuzován přísně. Příznivá zpráva je, že přistižené řidiče čeká po projetí zákazem vjezdu pokuta. Žádné trestné body, za které může hrozit odebrání řidičského průkazu, mu nehrozí. Výjimkou je u profesionálních řidičů kamionů překročení váhového limitu u zákazu vjezdu.

Pokuty podle zákona

Tyto menší přestupky jsou uvedeny v § 125c/1k Zákona č. 361/2000 Sb. jako jiné porušení povinností. K těm méně závažným patří také např. zastavení na zákazu zastavení.

Pokuty za projetí zákazem vjezdu

Projetí zákazem vjezdu je podle zákona spojeno s následujícími sankcemi:

  • bloková pokuta až 2 000 korun,
  • pokuta ve správním řízení 1 500-2 500 korun,
  • počet bodů 0.

Další pokuty

Výše blokové pokuty je na benevolenci a situaci, jak ji vyhodnotí policista. Dána je pouze maximální výše pokuty. Pokud za zákaz vjezdu pokutu řidič uhradit na místě nechce, nebo s ní nesouhlasí, čeká ho správní řízení. V něm je minimální částka, kterou řidič za prokázaný přestupek zaplatí, 1 500 korun.

O poznání větší problém bude řidič mít za jízdu bez SPZ nebo za jízdu bez sjednaného povinného ručení. Především vyhýbání se povinnému ručení je adrenalinový zážitek, ve kterém může jít o miliony.

Nové změny v bodovém systému

Bodový systém měl v roce 2022 projít výraznými změnami. Nakonec byly změny jen drobné. Do systému se nově zařadilo udělování dvou bodů za stání na parkovacím místě pro invalidy. Pokud vás zajímá téma vybodování blíže, podívejte se na náš článek o bodovém systému. Informace k bodovému systému a pokutám najdete také na webu Ministerstva dopravy.

Tip! Tím, že vjedete do zákazu si koledujete o pokutu, ale nemít k tomu povinné ručení vám rozhodně nepomůže. Tyto situace jsou nevyzpytatelné a může se stát i velké neštěstí. Proto nevjíždějte do zákazů a zkontrolujte si povinné ručení. Jde to snadno i u nás!

Porovnej povinná ručení

dopravní značení

Nástrahy města

Značka zákazu vjezdu se dokáže objevit v místech, kde se vám to zrovna nehodí. Máte řízení plné zuby, chcete si odpočinout. Zahlédnete volná parkovací místa. Jsou však dostupná z opačného směru, pro vás je určena cedule zákaz vjezdu všech vozidel. Zastavíte, hypnotizujete značku a přemýšlíte. Objíždět místo by znamenalo dalších aspoň pět minut jízdy. V protisměru nikdo nejede. Pak to prostě risknete.

Couvání

Narazit na značku zákaz vjezdu v neznámých místech je také nepříjemné. Zákon schválnosti za vás pošle náklaďák nebo autobus, který má do míst povolen vjezd. V tu chvíli mu překážíte v cestě. Na zařazení zpátečky a rozsvícení couvacího světla reaguje naštvaným zatroubením. Nerespektuje, že jste v situaci, ze které chcete co nejrychleji zmizet. A tak to prostě uděláte - projedete zákaz.

Řidiči z povolání

Samostatnou kategorií jsou kurýři a doručovatelé, kteří mají nastavené časy dodání zboží. Na značky tohoto typu tolik řidiči nehrají. I pro ně platí značky zákazu vjezdu. Zákazníky trable s dopravou obvykle nezajímají, ostatní řidiče zase nezajímají auta blokující silnici se Zákazem vjezdu všech vozidel.

Jak se do lesa volá...

I když jsou značky zákazu vjezdu doménou měst, vjet do zákazu na lesní cestě není to pravé ořechové. Ten, kdo tam značku dával, věděl proč. Můžete vletět do míst, ze kterých už nebude snadné vycouvat. Nebo může jít o místo s probíhající těžbou dřeva, případně se budete motat mezi množstvím chodců a cyklistů.

Tip! Rádi jezdíte do lesa? A máte havarijní pojištění? Jak všichni dobře víme, v lesích se vyskytují zvířata a potkat se například s jelenem čelně, není úplně hezká představa. To samozřejmě nemusí být jen za předpokladu, že máte rádi lesy, ale i u sjezdu na dálnici či na silnici před městem. Tuto a mnoho dalších událostí vám kryje havarijní pojištění. Pojistěte si auto ještě dnes.

najděte nejlepší havarijní pojištění

bloková pokuta za stěračem

Dokazování videozáznamem

Nejčastěji vás pokuta potká přímo. Strážník či hlídka, která vás při vjíždění viděla, vás zastaví a vypíše vám pokutu. Další možnost je dokazování pomocí kamerového systému. Pokud je automobil přistižen za značkou Zákaz vjezdu všech vozidel v obou směrech, není potřeba kontrolovat kamery. Důkaz je jasně patrný. U služebních automobilů se situace vyhodnocuje tak, že za přestupek může řidič.

Při jízdě autem nastávají různé situace. Z nich je pokuta za zákaz vjezdu prakticky jen maličkostí. Při přistižení se k situaci postavte čelem. Nadávání od pokuty nezachrání.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…