Menu

Zapojení elektriky bojleru: Zvládnete to sami nebo se vyplatí přizvat odborníka?

Aktualizováno dne 13.10.2022

Pořizujete si nový bojler a uvažujete, že si ho připojíte sami? Asi vás zastavíme. Zapojení elektriky bojleru, ale konec konců i vody, není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Můžete si totiž vytopit byt, poškodit nové zařízení, které nestálo málo peněz, nebo dokonce způsobit požár.

Zapojení elektriky bojleru: Zvládnete to sami nebo se vyplatí přizvat odborníka?
7 minut čtení
Elektřina

Jsou věci, které je opravdu lepší přenechat odborníkům. A zapojení elektriky bojleru a připojení na domácí vodovodní rozvody k nim rozhodně patří. Bojler je náročný elektrický spotřebič a představa, že ho jen stačí zapojit do zásuvky je hodně zjednodušená. Při nedodržení správného postupu můžete poškodit vlastní majetek, ale také přijít k vážnému úrazu. Nesprávné připojení bojleru může zapříčinit jeho vyšší spotřebu a může se komplikovat také případná reklamace.

elektrický bojler

Zapojení elektriky bojleru

Část bojlerů je v dnešní době dodávána s přívodním kabelem a koncovkou, která lze připojit přímo do zásuvky na 230 V. I tak byste ale umístění bojleru a připojení do sítě měli konzultovat s elektrikářem. Druhou skupinou jsou bojlery bez možnosti zapojení přímo do zásuvky. A tady je odborník na elektriku nezbytný.

Tip! Víte, kolik zaplatíte ročně za elektřinu? Cenový rozdíl mezi jednotlivými dodavateli může být pro vaši domácnost až 10.000 Kč. Otestujte si zdarma energetickou kalkulačku a okamžitě zjistěte, kdo je ve vašem kraji nejdražší a kdo nejlevnější:

Porovnej ceny elektřiny

elektrický bojler

Důvody proč nechat zapojení elektriky bojleru na odborníkovi

Říkáte si, že to přece zvládnete sami. Zásuvku si umíte opravit, světlo také zapojíte, tak proč byste se nemohli vrhnout na zapojení elektriky bojleru? Důvody jsou následující.

  • Hrozí úraz elektrickým proudem – stačí malá chyba a můžete si způsobit úraz proudem.
  • Nebezpečí zkratu nebo přetížení elektroinstalace – nesprávné zapojení může být příčinou zkratu či přetížení, které může vést až k požáru nemovitosti.
  • Přijdete o záruku – většina výrobců vyžaduje potvrzené o odborném zapojení elektriky bojleru. Bez něj budete mít problémy s případnou reklamací.
  • Problémy s pojišťovnou v případě nehody – pokud by skutečně vznikl požár a pojišťovna, u které máte pojištění majetku by zjistila, že váš bojler byl připojen neodborně, můžete mít problém s plněním pojistné smlouvy.

Věděli jste, že... bojler patří mezi spotřebiče, které jsou náročné na odběr elektrického proudu. A proto by nikdy neměly být zapojovány do prodlužovačky? I zde hrozí přetížení a možný požár.

zapojení kotle

Připojení na vodovodní soustavu domu

Pro připojení bojleru k vodovodu budete potřebovat flexibilní potrubí odolné do 100 °C, spojovací a těsnící materiál, teflonovou nit a sifon. A samozřejmě nezbytné je i patřičné nářadí. Pokud si v podobných pracích nejste jisti, doporučujeme zavolat si na pomoc zkušeného instalatéra.

Pozor! Minimální limit 100 °C neplatí jen pro flexibilní potrubí. Tuto teplotu musí vydržet všechen materiál, který při instalaci použijete.

elektrický bojler

Výběr místa pro bojler je klíčový

Vhodné místo pro bojler má vliv na jeho dlouhé a bezvadné fungování. Pomůže vám také redukovat náklady na spotřebovanou energii. Při výběru místa berte ohled na:

  1. Typ bojleru – na zvoleném místě musí být dostatečný prostor pro umístění bojleru, ale také možnost namontovat bezpečné upevnění. V úvahu berte, zda kupujete bojler závěsný, stacionární či horizontální.
  2. Výběr místnosti – ideální je vytápěná místnost. V chladné místnosti by mohlo docházet k ochlazování vody v bojleru a také ke zvýšené tvorbě vodního kamene.
  3. Vzdálenost bojleru od odběrného místa – vždy by měla být co nejkratší, snižují se tak možnosti tepelných ztrát. Odběrným místem se nejčastěji rozumí koupelna a v ní vana či sprchový kout.
  4. Optimální izolace potrubí mezi bojlerem a odběrnými místy – u nově stavěných domů to není problém. Zato u rekonstrukce je dobré zvážit, kudy by mohly jít trubky od bojleru, a zda je půjde dobře izolovat.

I koupelna má své limity. Bojler je elektrický spotřebič a v koupelně není voda jen v umyvadle, vaně či sprše, ale často také ve vzduchu. Pro umístnění bojleru v koupelně platí přesná pravidla, která vám nejlépe řekne elektrikář.

Při současných cenách energií je dobré myslet i na energetickou náročnost bojleru. Pomůže vám to s výběrem i volbou optimální velikosti pro vaši rodinu. Při nákupu by se zase mohl hodit cashback. Bojler je drahý spotřebič a každé procento vrácené zpět do vaší peněženky se počítá.

Tip! Cashback, tedy část peněz za nákup bojleru zpět, získáte v těchto obchodech:

* Baumax.cz – 4,4 % z nákupu zpět
* Dek.cz – až 6 % z nákupu zpět
* Siko.cz – 5 % z nákupu zpět

Mohlo by vás zajímat

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vytápění elektřina versus plyn
Elektřina versus plyn: Které vytápění je finančně výhodnější?
27.9.2023

Chladné měsíce roku se blíží a s nimi se objevuje otázka na vytápění domácnosti. V současné době proměnlivých cen a dlouhodobě vysokou inflací je vytápění poměrně důležitou položkou domácího rozpočtu.

plynový kondenzační kotel
Plynový kondenzační kotel: Jak se starat o jeho údržbu a čištění?
19.4.2023

Plynový kondenzační kotel je spojený s řadou výhod. Jedná se zejména o úsporné vytápění a ohřev vody, vysokou účinnost, snadnou regulaci a ekologický a čistý provoz.

Plynové topení na propan-butan: Ideální řešení pro karavany, chaty a dílny
17.4.2023

Zima už letos nejspíš řekla poslední slovo. Právě nyní proto nastává ten pravý čas na úvahy o vytápění v průběhu dalších mrazivých dnů. Máte několik měsíců na přemýšlení i na realizaci změn. Plynové topení by mohlo být zajímavé řešení. Přečtěte si o něm…