porovnej24 logo
test

Zapojení elektriky bojleru: Zvládnete to sami nebo se vyplatí přizvat odborníka?

9. 10. 2022 | Aktualizováno: 13. 10. 2022
|
Délka čtení: 7 min.

Pořizujete si nový bojler a uvažujete, že si ho připojíte sami? Asi vás zastavíme. Zapojení elektriky bojleru, ale konec konců i vody, není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Můžete si totiž vytopit byt, poškodit nové zařízení, které nestálo málo peněz, nebo dokonce způsobit požár.

Jsou věci, které je opravdu lepší přenechat odborníkům. A zapojení elektriky bojleru a připojení na domácí vodovodní rozvody k nim rozhodně patří. Bojler je náročný elektrický spotřebič a představa, že ho jen stačí zapojit do zásuvky je hodně zjednodušená. Při nedodržení správného postupu můžete poškodit vlastní majetek, ale také přijít k vážnému úrazu. Nesprávné připojení bojleru může zapříčinit jeho vyšší spotřebu a může se komplikovat také případná reklamace.

elektrický bojler

Zapojení elektriky bojleru

Část bojlerů je v dnešní době dodávána s přívodním kabelem a koncovkou, která lze připojit přímo do zásuvky na 230 V. I tak byste ale umístění bojleru a připojení do sítě měli konzultovat s elektrikářem. Druhou skupinou jsou bojlery bez možnosti zapojení přímo do zásuvky. A tady je odborník na elektriku nezbytný.

Elektřina

Ušetřete za elektřinu až 9 157 Kč

Tip! Víte, kolik zaplatíte ročně za elektřinu? Cenový rozdíl mezi jednotlivými dodavateli může být pro vaši domácnost až 10.000 Kč. Otestujte si zdarma energetickou kalkulačku a okamžitě zjistěte, kdo je ve vašem kraji nejdražší a kdo nejlevnější:

elektrický bojler

Důvody proč nechat zapojení elektriky bojleru na odborníkovi

Říkáte si, že to přece zvládnete sami. Zásuvku si umíte opravit, světlo také zapojíte, tak proč byste se nemohli vrhnout na zapojení elektriky bojleru? Důvody jsou následující.

  • Hrozí úraz elektrickým proudem – stačí malá chyba a můžete si způsobit úraz proudem.

  • Nebezpečí zkratu nebo přetížení elektroinstalace – nesprávné zapojení může být příčinou zkratu či přetížení, které může vést až k požáru nemovitosti.

  • Přijdete o záruku – většina výrobců vyžaduje potvrzené o odborném zapojení elektriky bojleru. Bez něj budete mít problémy s případnou reklamací.

  • Problémy s pojišťovnou v případě nehody – pokud by skutečně vznikl požár a pojišťovna, u které máte pojištění majetku by zjistila, že váš bojler byl připojen neodborně, můžete mít problém s plněním pojistné smlouvy.

Tip!

Věděli jste, že... bojler patří mezi spotřebiče, které jsou náročné na odběr elektrického proudu. A proto by nikdy neměly být zapojovány do prodlužovačky? I zde hrozí přetížení a možný požár.

zapojení kotle

Připojení na vodovodní soustavu domu

Pro připojení bojleru k vodovodu budete potřebovat flexibilní potrubí odolné do 100 °C, spojovací a těsnící materiál, teflonovou nit a sifon. A samozřejmě nezbytné je i patřičné nářadí. Pokud si v podobných pracích nejste jisti, doporučujeme zavolat si na pomoc zkušeného instalatéra.

Pozor! Minimální limit 100 °C neplatí jen pro flexibilní potrubí. Tuto teplotu musí vydržet všechen materiál, který při instalaci použijete.

elektrický bojler

Výběr místa pro bojler je klíčový

Vhodné místo pro bojler má vliv na jeho dlouhé a bezvadné fungování. Pomůže vám také redukovat náklady na spotřebovanou energii. Při výběru místa berte ohled na:

  1. Typ bojleru – na zvoleném místě musí být dostatečný prostor pro umístění bojleru, ale také možnost namontovat bezpečné upevnění. V úvahu berte, zda kupujete bojler závěsný, stacionární či horizontální.

  2. Výběr místnosti – ideální je vytápěná místnost. V chladné místnosti by mohlo docházet k ochlazování vody v bojleru a také ke zvýšené tvorbě vodního kamene.

  3. Vzdálenost bojleru od odběrného místa – vždy by měla být co nejkratší, snižují se tak možnosti tepelných ztrát. Odběrným místem se nejčastěji rozumí koupelna a v ní vana či sprchový kout.

  4. Optimální izolace potrubí mezi bojlerem a odběrnými místy – u nově stavěných domů to není problém. Zato u rekonstrukce je dobré zvážit, kudy by mohly jít trubky od bojleru, a zda je půjde dobře izolovat.

I koupelna má své limity. Bojler je elektrický spotřebič a v koupelně není voda jen v umyvadle, vaně či sprše, ale často také ve vzduchu. Pro umístnění bojleru v koupelně platí přesná pravidla, která vám nejlépe řekne elektrikář.

Při současných cenách energií je dobré myslet i na energetickou náročnost bojleru. Pomůže vám to s výběrem i volbou optimální velikosti pro vaši rodinu. Při nákupu by se zase mohl hodit cashback. Bojler je drahý spotřebič a každé procento vrácené zpět do vaší peněženky se počítá.

Tip!

Tip! Cashback, tedy část peněz za nákup bojleru zpět, získáte v těchto obchodech:

* Baumax.cz – 4,4 % z nákupu zpět

* Dek.cz – až 6 % z nákupu zpět

* Siko.cz – 5 % z nákupu zpět

Sdílet článek

Související články

  • test
    08. ledna 2024|Porovnej24
    Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!

    Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

  • test
    02. listopadu 2023|Porovnej24
    Kdy jsou dušičky? Jak se slaví u nás a ve světě?

    Dušičky jsou bezesporu jedním z nejvýznamnějších a nejpopulárnějších svátků u nás. Památku všech zemřelých dodržuje okolo 80 % lidí v České republice, rozhodně ale není jediným oblíbeným svátkem v tomto období. Víte, kdy jsou Dušičky, svátek Všech Svatých nebo Halloween? Uděláme vám v tom jasno.

  • test
    01. listopadu 2023|Porovnej24
    Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?

    Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

  • test
    21. srpna 2023|Porovnej24
    5G vs 4G: Jaký je skutečný rozdíl a jaký tarif si vybrat?

    Z horního řádku mobilního telefonu na nás svítí různé ikony a notifikace z aplikací. Stejně tak mezi nimi najdeme jméno mobilního operátora i mobilní připojení. Málokdo se o tyto ikony stará a ví, co znamenají. Podívejme se dnes na sítě včetně srovnání 5G vs 4G.

  • test
    31. května 2023|Porovnej24
    Světový den bez tabáku: Co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit?

    Kouření je jednou z největších hrozeb pro lidské zdraví. Každý rok zabije více než 8 milionů lidí po celém světě. Ale co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit? V tomto článku se dozvíte, jak kouření ovlivňuje vaše tělo, jaké jsou výhody, když přestanete kouřit, jak překonat závislost na nikotinu a jak oslavit Světový den bez tabáku. Nechte se inspirovat k beztabákovému životu!

  • test
    24. května 2023|Porovnej24
    Kdo má nárok na uplatnění úroků z hypotéky?

    Úvěry, hypotéka. Položky, které na výpisech z účtu nemá rád téměř nikdo. V jednom směru nám život usnadňují, na druhou stranu představují obvykle dlouhodobý závazek. Přitom v obou případech jde dopady těchto výdajových položek zmírnit. Jde o uplatnění úroků z hypotéky a úvěru v daňovém přiznání.

  • test
    03. dubna 2023|Porovnej24
    Pojistka na blbost: Jak funguje a co dělat při škodní události?

    Na procházce polní cestou si házíte s dětmi míčem a nedíváte se kolem. Projíždí cyklista. Zásah. Zlomená noha. V obchodě se s taškou přes rameno otočíte. Váza letí k zemi. Při vaření zapomenete na sporáku utěrku. Hoří. Nehody, které pokryje pojistka na blbost.

  • test
    27. března 2023|Porovnej24
    Proč by se měly smlouvy o pojištění majetku pravidelně aktualizovat?

    Možná to znáte z vlastní zkušenosti, že jednou za čas vám přijde dopis od vaší pojišťovny, který obsahuje návrh na indexaci pojištění majetku, tzn. zvýšení ceny pojistného a také pojistných částek vaší nemovitosti. Tisíce lidí tento dopis otráveně vyhodí do koše. Proč by se měly smlouvy o pojištění majetku pravidelně aktualizovat?

  • test
    20. března 2023|Porovnej24
    Podnikatelská půjčka pro začínající OSVČ i start-upy s potenciálem

    V hlavě máte skvělý nápad. K jeho realizaci vám chybí peníze. Nejste si jisti, jaké máte možnosti a kde peníze získat. Začátek podnikání je vždy spojený s nejistotou a mnoha otázkami. V dnešním článku se podíváme, jak funguje podnikatelská půjčka. 

  • test
    23. února 2023|Porovnej24
    Pozor na podvodné emaily! Jak se chránit před phishingem?

    Technicky zdatní hackeři mohou posílat podvodné emaily z jakéhokoli místa na světě a používat cizí adresy k získání důvěryhodnosti. Takové zprávy mohou být velmi přesvědčivé a těžko odhalitelné.