porovnej24 logo
test

Záznam o dopravní nehodě: K čemu slouží a jak jej správně vyplnit?

4. 3. 2022 | Aktualizováno: 23. 3. 2022
|
Délka čtení: 8 min.

Možná jej vzorně vozíte v přihrádce svého automobilu, anebo už ani nevíte, kam jste jej založili. Ať tak či tak, v tomto článku si vysvětlíme, jak správně vyplnit záznam o dopravní nehodě a kdy jej vlastně použít.

Je povinné vozit s sebou záznam o dopravní nehodě neustále v autě? Na stránkách ministerstva dopravy jsme našli vyjdáření, že z legislativního hlediska takovou povinnost řidič nemá. Na těchto stránkách jsme rovněž nalezli vyjádření, k čemu přesně záznam o dopravní nehodě slouží.

Co říká zákon?

S účinností od 1. ledna 2009 dochází k novelizaci ustanovení § 47 odst. 3 písm. g) zákona č. 361/2000 Sb., účastníci dopravní nehody jsou povinni v případech, kdy nevznikne povinnost oznámit nehodu policii, sepsat společný záznam o dopravní nehodě, který podepíší a neprodleně předají pojistiteli; tento záznam musí obsahovat identifikaci místa a času dopravní nehody, jejích účastníků a vozidel, její příčiny, průběhu a následků.

Zdroj: www.mdcr.cz

Je tedy zřejmé, že záznam slouží pro účely pojištění. Je to jakýsi písemný důkaz, který předložíte pojišťovně, aby vám mohla proplatit škodu na vašem autě pokud dojde k autonehodě. Z výše uvedeného prohlášení rovněž vyplývá, že dokument slouží jen pro některé typy autonehod. Které to jsou?

Kdy použít záznam o dopravní nehodě?

Tento dokument použijeme u nehod, u kterých není povinnost volat policii. Jedná se o nehody, jejichž odhadovaná majetková škoda nepřesáhla 100 000 Kč a při nichž nikdo nebyl usmrcen ani zraněn. Slouží vlastně jako takový důkaz o proběhlé autonehodě, který sepíšou oba účastníci tohoto incidentu.

Co dělat v případě, když některý z účastníků silničního provozu odmítne protokol podepsat? V takovém případě zavolejte policii, i když škoda nedosáhla 100 000 Kč a nebyl při ní nikdo zraněn či usmrcen.

Povinné ručení

Získejte nejlevnější povinné ručení již od 1 009 Kč

Tip! Možná znáte staré známé přísloví „v nouzi poznáš přítele.“ Vyberte si pojišťovnu, která vám skutečně pomůže. Naše nezávislé porovnání cen vám ukáže, jaké služby a připojištění jednotlivé pojišťovny nabízí. Navíc můžete výrazně ušetřit - povinné ručení jde u nás sjednat už od 1009 Kč.

Jak správně vyplnit záznam o dopravní nehodě?

Při sjednání autopojištění jste získali od pojišťovny oficiální formulář. Pokud jste jej už ztratili, můžete si jej stáhnout a vytisknout na stránkách ministerstva dopravy (vzor ZDE). V krajním případě může jako záznam o dopravní nehodě posloužit i obyčejný papír. Nejde totiž tolik o jeho podobu, ale o obsah.

Takto záznam o dopravní nehodě vypadá. Zde přidáváme přehledný a číslovaný návod, jak správně vyplnit jednotlivé kolonky.

1.) Osobní údaje obou řidičů

2.) Technické údaje o automobilech

3.) Datum nehody se snažte vyplnit co nepřesněji, ideálně ve formátu 20. 5. 2020 18:20.

4.) Místo nehody popište co nejpodrobněji, například číslem popisným nejbližší budovy. Pokud nehoda nastala mimo město, uveďte, na jakém kilometru silnice se nacházíte.

5.) Kolonky jiná škoda než na vozidlechjiná škoda než na vozidlech a policejní šetřenípolicejní šetření můžou být matoucí. Protože se jedná o autonehodu ve škodě do 100 000 Kč, policii nevoláte a tudíž do obou kolonek vepíšete NE.

6.) Do kolonky pojistitel vepíšete kontaktní údaje na vaši pojišťovnu.

7.) Do kolonky pojištěný patří údaje o tom, kdo sjednával pojistku. Pozor, někdy může být pojištěný a řidič dvě odlišné osoby (například v případě, kdy pojištění sjednal manžel, ale s vozidlem jezdí i manželka nebo ostatní členové rodiny).

V dolní části formuláře je prostor pro zakreslení střetu vozidel, stejně jako zaznačení, jakou částí se automobily srazily.

Havarijní pojištění

Vyrazte na cesty bez starostí s havarijním pojištěním

Věděli jste, že... povinné ručení kryje pouze škody způsobené na cizím voze nebo majetku? Ke škodám způsobeným na vlastním voze např. během autonehody, při krupobití, povodních, srážkou se srnkou, objetí vozu klíčem, krádeží aj. slouží havarijní pojištění. Spočítejte si, na kolik by vás vyšlo u různých společností zde:

Na co si dát pozor při vyplňování záznamu o dopravní nehodě?

Je důležité vědět, že až řidiči formulář vyplní a podepíšou a rozjedou se každý jiným směrem, nelze poté ve formuláři nic měnit ani doplňovat. Proto buďte pečliví. Pokud používáte klasický propisovací formulář (ten, co jste dostali od pojišťovny, ne stažený z internetu), při psaní více tlačte, aby se údaje propsaly i na další formulář.

V případě nejasností se můžete kdykoliv po telefonu obrátit na asistenční službu vaší pojišťovny.

Jak už jsme zmínili, klasický záznam o dopravní nehodě je propisovací, tudíž každý z řidičů dostane svůj dokument. Pokud to z nějakého důvodu není možné, měl by formulář zůstat poškozenému, aby mohl škodu uplatnit u své pojišťovny.

Tip!

Sdílet článek

Související články

  • dalnice-z-mostu
    01. února 2024|Porovnej24
    Jízda po dálnici bez známky? Co vám hrozí? (ručně vytvořeno)

    V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí povinnost pro všechny?

  • test
    29. ledna 2024|Porovnej24
    Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?

    Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených pojištění.

  • test
    27. prosince 2023|Porovnej24
    Plná čára není zeď. Existuje hned několik případů, kdy ji můžete beztrestně přejet

    Pro většinu řidičů je plná čára pomyslnou zdí, kterou nesmí překročit, jinak by jim hrozila vysoká pokuta. Není to ale vždycky pravda, existuje totiž hned několik případů, kdy ji lze beztrestně přejet a ještě si ušetřit nějaký ten čas.

  • test
    20. prosince 2023|Porovnej24
    Našli jsme 5 kombíků s největším kufrem: Favoritem je vlajkový model od Škodovky

    Víte, které auto má největší kufr? Někdo si vybírá nový vůz podle vzhledu, jiní zase podle motorizace či ceny. Nicméně pro mnoho z nás je nejdůležitější velikost zavazadlového prostoru.

  • test
    18. prosince 2023|Porovnej24
    Znáte všechny dopravní značky? Představíme vám ty nejzáludnější, které si lidi nejčastěji pletou

    Dopravní značky a organizace silničního provozu – klíčový pilíř bezpečnosti všech jeho účastníků. S většinou dopravních značek se seznámíte už v autoškole. Na některé ale brzy zapomeneme, nebo si je řidiči pletou s jinými.

  • test
    16. října 2023|Porovnej24
    Pokuta za stání na invalidech, přechodu pro chodce nebo v zákazu stání. Co vám hrozí?

    Nedostatek parkovacích míst vede řidiče k různým pokusům o odstavení auta. S myšlenkou “na těch pár minut to snad nevadí” nechávají auto v zákazu stání, na méně frekventovaném přechodu pro chodce a vyhrazených stáních. V dnešním článku se podíváme na pokutu za stání na invalidech.

  • test
    11. října 2023|Porovnej24
    Kruhový objezd: Vcelku banální věc zatápí mnoha řidičům

    Kruhový objezd – Češi se často dopouští chyb, jako nedání přednosti, nevhodné použití směrovek nebo zbytečné zdržování. 

  • test
    25. září 2023|Porovnej24
    Jak opravit plynové vzpěry? Vyplatí se oprava svépomocí?

    Rádi si usnadňujeme život. Někdy stačí drobnost, jindy jde o složité vynálezy. Plynová vzpěra je jeden z nenápadných pomocníků. Zvládá přitom těžkou práci. Jak opravit plynové vzpěry, abychom se na ně mohli dále spoléhat?

  • test
    06. září 2023|Porovnej24
    Jak správně postupovat při odstoupení od kupní smlouvy auta? 3 nejčastější důvody

    Ze zákona máte jako kupující nárok odstoupit od kupní smlouvy. Toto právo nesmí být spojeno s žádnou sankcí. Odstoupení od kupní smlouvy auta není výjimkou. Pojďme se podívat na detaily tohoto kroku.

  • test
    04. září 2023|Porovnej24
    Přechod pro chodce: Pravidla, která byste měli znát a dodržovat

    Bezpečné místo pro přecházení silnice. Tak bychom měli vnímat přechod pro chodce, ať už jsme chodci nebo řídíme motorové vozidlo. Skutečnost je ale taková, že si pravidla pro přecházení silnice a používání přechodů vysvětlujeme každý trochu jinak.