Menu

Životní pojištění a sleva na dani

Aktualizováno dne 28.1.2022

Se začátkem roku přichází pravidelně povinnost odevzdat daňové přiznání. Ať už si přiznání k dani z příjmu zpracováváte sami, nebo ho za vás odevzdává váš zaměstnavatel, nezapomeňte na položky, které vám mohou vaši daňovou povinnost snížit. Např. životní pojištění a sleva na dani jdou ruku v ruce.

Životní pojištění a sleva na dani
9 minut čtení
Životní pojištění

Zákon o daních z příjmů (zákon č. 586/1992 Sb.) přesným názvem Zákon České národní rady o daních z příjmů zmiňuje jako jednu z možností slevy na dani životní pojištění. Nejedná se o jedinou cestu, jak si snížit daňovou povinnost, ale bývá často využívaná. Máte na slevu na dani za životní pojištění nárok i vy? Podívejte se na pravidla a připravte se na daňové přiznání k dani z příjmu v klidu už nyní.

hypotéka

Odčitatelné položky

Odčitatelné položky nalezneme v Zákoně pod označením nezdanitelná část základu daně. Odčitatelné položky snižují daňový základ, ze kterého se následně vypočítává daňová povinnost.

Tip! Nevíte si rady ohledně daní? Nezoufejte! Máme pro vás velkého průvodce a i návod, jak vše zvládnout z pohodlí domova.

Co můžeme do odčitatelných položek zařadit?

  • úroky z hypotečního úvěru,
  • úroky z úvěru ze stavebního spoření,
  • příspěvky na penzijní připojištění nebo pojištění,
  • příspěvky na doplňkové penzijní spoření,
  • příspěvky na životní pojištění.

Tip! Sjednejte si životní pojištění a zajistěte si lepší zítřky i v těžších životních situacích. Stačí jen pár kliků.

Spočítejte si životní pojištění

sleva na dani

Životní pojištění - sleva na dani

Od daňového základu se odečítají vaše příspěvky na soukromé životní pojištění. O příspěvek, který vám připlácí zaměstnavatel, se daňový základ nesnižuje. Slevu je možné uplatnit až do výše 24 000 korun za rok. To odpovídá měsíční platbě ve výši alespoň 2 000 korun měsíčně.

Pojistné smlouvy na životní pojištění se sčítají, pokud jich máte sjednáno více. Vždy ale maximálně do výše 24 000 korun za rok. I pokud tuto částku překročíte, vyšší slevu na dani nezískáte. Tato maximální částka konečnou daň sníží o 3 600 korun.

O stejnou částku je možné snížit daňový základ u penzijního připojištění, pojištění a doplňkového penzijního spoření. Pokud si pojištění platíte jednorázově a ne měsíčně, rozpočítá se pro zdaňovací období s přesností na dny s ohledem na délku pojištění.

V daňovém přiznání se pro odpočet daně vyplňuje do 3. oddílu jako položka 49.

výplata důchodu

Životní pojištění a sleva na dani - další podmínky

  • Sleva na dani u životního pojištění je možná jen u takové smlouvy, ve které je nastavena výplata důchodu nebo jednorázového plnění nejdříve po 60 měsících od uzavření smlouvy a zároveň nejdříve v kalendářním roce, kdy pojištěný dosáhne 60 let.
  • Je-li dána pevná částka pro případ dožití, musí být sjednána alespoň na 40 000 korun s dobou pojištění od 5 do 15 let.
  • Pokud pojištění trvá déle než 15 let, musí být částka pro případ dožití minimálně 70 000 korun.
  • Pojistník (kdo uzavřel smlouvu) a pojištěná osoba jsou jedna a ta samá osoba.
  • Pojistná smlouva neumožňuje průběžnou výplatu kapitálové hodnoty.

Odstoupení od pojistné smlouvy na životní pojištění si proto vždy dobře zvažte.

úspory

Výše roční úspory

V tabulce níže naleznete příklad roční slevy na dani v závislosti na výši měsíční platby na životní pojištění:

Částka uhrazená na životní pojištění za měsíc Odpočet od daňového základu Roční sleva na dani
100 Kč 1 200 Kč 180 Kč
300 Kč 3 600 Kč 540 Kč
500 Kč 6 000 Kč 900 Kč
1 000 Kč 12 000 Kč 1 800 Kč
1 500 Kč 18 000 Kč 2 700 Kč
2 000 Kč 24 000 Kč 3 600 Kč
přes 2 000 Kč 24 000 Kč 3 600 Kč

Životní pojištění se primárně nesjednává z důvodu získání slevy na dani. Pokud je na vašich příjmech závislá finanční situace rodiny, pak je vhodné o životním pojištění vážně přemýšlet. Jak si vybrat životní pojištění? Vyzkoušejte náš srovnávač životního pojištění. Kromě klasického životního pojištění jsou na trhu dostupná i životní pojištění zahrnující spořící složku.

Ještě by se vám mohly hodit... naši užiteční průvodci životním pojištěním:

* Co je životní pojištění?
* Jaká pravidla platí pro rozložení odměny v životním pojištění?
* Rezervotvorné pojištění a novinky z životního pojištění 2022

Mohlo by vás zajímat

thajsko
Vánoční svátky pod palmami: Proč zvolit Thajsko jako zimní útočiště?
6.12.2023

Vánoční svátky jsou obdobím, kdy mnozí lidé touží po úniku z chladného a šedého zimního počasí do exotického ráje, kde mohou slavit pod palmami a na bílých písečných plážích. Jednou z atraktivních destinací pro zimní útočiště je Thajsko.

Světový den bez tabáku
Světový den bez tabáku: Co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit?
31.5.2023

Kouření je jednou z největších hrozeb pro lidské zdraví. Každý rok zabije více než 8 milionů lidí po celém světě. Ale co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit? V tomto článku se dozvíte, jak kouření ovlivňuje vaše tělo, jaké jsou výhody, když…

lyžování v čechách
Hory kolem Prahy: 9 míst, kam si zvládnete zajet po práci zalyžovat
12.12.2022

Není pokaždé jednoduché utrhnout se na celý víkend a vyrazit do Krkonoš. A dovolená v Alpách je skvělá, ale kolikrát za zimu se povede? Jestli jako my milujete lyžování, pojďte se s námi podívat na hory kolem Prahy. Dojedete tam i po práci.

lyžování v čr
10 tipů na nejlepší hory v ČR na lyžování
5.12.2022

Netrpělivě čekáte na první letošní lyžovačku? Počasí zatím moc sněhu nepřineslo, ale už teď můžete začít vybírat, kam vyrazíte. Máme pro vás tipy na nejlepší hory v ČR, kde si zalyžujete na sjezdovkách a projedete se i bílou stopou.