Menu

Změna trvalého bydliště a technický průkaz vozu

Aktualizováno dne 26.7.2021

Se změnou trvalého bydliště máme všichni spojenou výměnu občanského průkazu. Jenže míst, na která je potřeba změnu nahlásit, je hodně. Změna trvalého bydliště potká i technický průkaz vozu, a to jak velký, tak i malý. A na tento administrativní úkon se dnes zaměříme.

Změna trvalého bydliště a technický průkaz vozu
6 minut čtení
Povinné ručení

Změna trvalého bydliště technický průkaz potká ve chvíli, kdy na úřadu nahlásíte změnu trvalého pobytu. Změna je spojena s malým poplatkem, ale neprovedení změny může znamenat dodatečné sankce. Se změnou adresy už není od roku 2015 nutné měnit SPZ vozidla a je jedno, odkud kam se po České republice stěhujete. Stejně tak je výhoda, že nemusíte měnit řidičský průkaz. Od roku 2018 se do něj adresa trvalého bydliště nezapisuje.

stěhování

Co musíte udělat po změně trvalého pobytu?

Změnou trvalého bydliště začínají běžet lhůty, ve kterých je potřeba zajistit změnu i na dalších úřadech a aktualizovat doklady:

  • občanský průkaz (do 15 pracovních dnů musíte požádat o nový občanský průkaz)
  • technický průkaz (žádost o přepis pro velký i malý technický průkaz)
  • svoz komunálního odpadu (přihlásit je potřeba do 15 pracovních dnů)
  • poplatek za psa, pokud jej máte
  • úřad práce, česká správa sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovna
  • zaměstnavatel nebo škola
  • další instituce jako je banka, dodavatel elektřiny a plynu, pojišťovna, kde máte pojištění
  • lékaři

řidička

Změna trvalého bydliště a technický průkaz

Zápis změny trvalého pobytu do technického průkazu se vás týká, pokud jste vlastník, nebo provozovatel motorového vozidla, případně máte plnou moc k vyřizování této záležitosti.

Změnu je potřeba nahlásit na kterémkoliv registru vozidel do 10 pracovních dnů od nahlášení změny trvalého pobytu na příslušném úřadě v místě nového trvalého pobytu. Seznam těchto míst naleznete na webu Ministerstva dopravy. Nové doklady můžete mít na počkání, nebo vám budou vystaveny do 30 dnů od nahlášení změny na registru vozidel.

technický průkaz

Co předložit pro provedení změny

Pro nahlášení změny trvalého bydliště do technického průkazu je potřeba jen několik málo dokladů:

  • občanský průkaz nebo cestovní pas
  • velký technický průkaz
  • malý technický průkaz (osvědčení o registraci vozidla)
  • úředně ověřená plná moc, pokud vyřizujete záležitost za někoho jiného
  • vyplněná žádost “změna údajů v technickém průkazu”, kterou vám případně pomůže vyplnit úředník na pobočce

Změna údajů v technickém průkazu - Cena:

Poplatek za správní úkon “změna trvalého bydliště” pro technický průkaz je 50 Kč. Při změně další položky jako např. příjmení, se platí dalších 50 Kč.

řidičák

Změna trvalého bydliště a řidičský průkaz

Dobrá zpráva v celé této administrativě je, že se při změně trvalého pobytu nemění řidičský průkaz. Od roku 2018 se na řidičské průkazy už trvalé bydliště ani neuvádí.

Změnu trvalého pobytu nezapomeňte také nahlásit pojišťovně, u které máte povinné ručení. Pojišťovna vám vystaví novou zelenou kartu s aktuálním trvalým bydlištěm.

Změna trvalého bydliště pro technický průkaz jde zařídit velmi rychle a bez velkých dodatečných nákladů, přesto se na tento krok zapomíná a nastupují sankce. S námi už ani na změny v technickém průkazu nezapomenete.

Věděli jste, že... porovnáním cen povinného ručení od různých pojišťoven průměrný řidič ušetří 2100 Kč? Zkuste to také zdarma zde:

Najděte nejvýhodnější povinné ručení

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…