Menu

10 nejzajímavějších zvláštních motorových vozidel na světě

21.6.2023

Na silnici potkáváme běžná motorová vozidla. Vedle nich ale existuje kategorie zvláštní motorové vozidlo. Jak takové auto vypadá, může na silnici a čím vyniká? Představujeme vám nejzajímavější vozidla na světě.

10 nejzajímavějších zvláštních motorových vozidel na světě
9 minut čtení
Povinné ručení

Co je zvláštní motorové vozidlo?

Kategorii zvláštní vozidlo definuje zákon č. 56/2001 Sb. jako „vozidla určená k jiným účelům než k provozu na pozemních komunikacích.“

Do této kategorie patří tato motorová vozidla:

  • zemědělské a lesnické stroje,
  • pracovní samojízdné stroje,
  • výměnné tažené stroje,
  • vozidlo bez kategorie se spalovacím motorem,
  • mobilní stroj.

Věděli jste, že... česká legislativa zná i zvláštní motorové vozidlo ve smyslu pomůcky pro handicapované? Patří sem například motorové invalidní vozíky, jejichž šířka nebo délka přesahuje 1,4 m a jedou rychlostí vyšší než 15 km/h. Musí také splňovat vyšší hmotnost než 450 kg.

Příspěvek na zvláštní pomůcku

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytuje příspěvek na zvláštní pomůcku motorové vozidlo. Je to jednorázová podpora pro osoby se zdravotním postižením, jejichž handicap trvá déle než 1 rok.

Příspěvek na zvláštní motorové vozidlo pro handicapované činí až 200.000 Kč při příjmu nižším než 16 násobek životního minima. Podle příjmu se příspěvek dále snižuje. Kompletní pravidla pro udělení příspěvku najdete na stránkách ministerstva.

vozidlo BelAZ 75710

Největší vozidlo na světě

My se věnujeme nejzajímavějším vozidlům. Mezi ně patří největší vozidlo na světě. Jedná se o běloruský BelAZ 75710. Tento obří nakladač má užitnou hmotnost 450 tun a plně naložený váží neuvěřitelných 810 tun. BelAZ měří 20,6 metrů a je 9,8 metrů široký a 8,2 metrů vysoký.

Největší nakladač na světě pohánějí dva německé dieselové 16 válce MTU DD 16V4000. Motory ale pouze přenáší výkon na elektromotory u náprav. Ty pak soustředí veškerý svůj výkon na provoz automobilu.

Parametry BelAZ 75710

Objem 65 litrů
Výkon 2332 koní
Točivý moment

9313 Nm v 1500 otáčkách

Maximální rychlost 64 km/h
Spotřeba 1300 l nafty na 100 km

Nejdelší auto na světě

Když už je řeč o největším vozidle, jaké je nejdelší auto světa? V roce 1980 začali konstruktéři s přestavbou Cadillacu Eldorado z roku 1970. S výrobou skončili v roce 1992. Jaký byl její výsledek?

Vozidlo nazvané Americký sen měří přes 30 metrů a má 26 kol. Vůz pohánějí dva motory a řídí ho duo řidičů. Na zádi vozu se nachází heliport a uvnitř najdete vířivku, bazén a velkou vodní postel. Vůz se chvíli pohyboval na silnici. Kvůli náročnému ovládání a vysokým nákladům ale už nejezdí.

Tip! Bez ohledu na to, zda je vaše vozidlo největší, nejdelší, nejmenší, nejzvláštnější, nejluxusnější nebo dokonce schopné jezdit po vodě, náš srovnávač povinného ručení vám pomůže najít nejlepší možnou pojistnou ochranu.

Srovnejte si ceny povinného ručení

Nejmenší auto na světě

Z maxima přejdeme na minimum. Zvláštní motorové vozidlo Peel P50 vzniklo v roce 1962 na ostrově Man. Proslavil ho ale až pořad Top Gear o 50 let později. Ti ho projeli přímo v centru Londýna a moderátor Jeremy Clarkson přitom neprožíval nejšťastnější chvíle v životě.

Peel P50 pohání vzduchem chlazený dvoutakt z německého mopedu DKW. Karoserie vozu má 132 cm na délku, 122 cm na výšku a 103 cm na šířku. V letech 1962–1966 se ho vyrobilo pouhých 50 kusů, což svědčí o nízkém zájmu.

Vozidlo s nejzvláštnější konstrukcí

Co byste řekli na pojízdnou gotickou katedrálu? To se pravděpodobně honilo v hlavě američanky Rebece Caldwell. Ta spojila hned dva vozy. Na svůj Cadillac přivařila Volkswagen Golf, čímž vytvořila epický pohřební vůz.

Karoserie vozu připomíná gotickou katedrálu se vším všudy. Najdete na ní chrliče, zvonici a nechybí ani ozdobné vitráže. Majitelka se chlubí i tím, že v útrobách auta vozí ostatky mrtvých mnichů.

Zvláštní motorové vozidlo na silnici i na vodu

V armádě nejsou obojživelníci nic divného. První postavil německý konstruktér Hans Trippel pro německou armádu za druhé světové války. Po ukončení konfliktu si ale položil otázku. Co kdybych vytvořilo obojživelné auto pro běžné lidi?

Pro svůj vynález využil motor z auta Triumph Herald. Auto bylo určené především pro americký trh. Vzadu umístěný motor s pohonem zadních kol se při nájezdu nahradil za lodní šroub. Vozu úplně chybělo kormidlo – směr určovala přední kola.

vozidlo batmobile

Nejlepší vozidlo z filmů

Velmi subjektivní kategorie – my v ní ale máme jasno. Nejlepší vozidlo z filmů je Batmobile. Těch se za celou ságu objevilo několik. Pro nás je to ale Batmobil Michaela Keatona z filmů Batman a Batman se vrací.

Kdo by odolal plamenům šlehajícím z výfuku a raketovému motoru?

Co na tom, že auto po technologické stránce nedává smysl, když podle filmařů disponuje rychlostí 529 km/h a najdete v něm hlasové ovládání, pancéřový exoskelet a kola vystřelující bomby.

Zvláštní motorové vozidlo představila i nolanovské trilogie. Pancéřovaný tank Temného rytíře v sobě skrýval mimo jiné i motocykl a dovedl přeskakovat celé řeky. Původně pouštní bojové vozidlo přetvořil Bruce Wayne v městského bojovníka, který stojí na platformě Lamborghini.

zvláštní motorové vozidlo Bugatti Veyron

Nejluxusnější vozidlo

Žebříček zakončíme jak jinak než něčím speciálním. Mezi nejluxusnější vozidla dlouho patřilo Bugatti Veyron. Dnes za něj odborníci ale považují Rolls-Royce Phantom. Cena tohoto třítunového monstra začíná na 11,8 milionech.

Kromě luxusní výbavy je Roll-Royce i všestranně mobilní. V rychlosti si nezadá se sportovními vozy a jeho zrychlení z 50 km/h na 140 km/h je dechberoucí. Pasažérům nabízí pohodlí na zadních sedačkách. Při jízdě ho nepřehlédnete, přesto ale nepůsobí arogantně.

Zvláštní motorové vozidlo chápe každý jinak. My jsme představili ta nejzajímavější. Ať už se jedná o obojživelníka, nebo obří náklaďák, setkání s těmito motorovými miláčky je pro mnohé životní zážitek.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…