Menu

Od kolika let dětem pořídit tablet? Jak často jim ho dovolit? Tipy na edukativní aplikace nejen pro školy

Aktualizováno dne 20.11.2023

Vstupujeme do éry, kdy se digitální technologie stávají nedílnou součástí života každého z nás. Tablet pro děti je proto často diskutovaným tématem. A s tím přichází otázka: Jaký vliv mají tablety na vývoj našich dětí? Někteří rodiče jsou zastánci digitálního vzdělávání od útlého věku, zatímco jiní se obávají, že by technologie mohly negativně ovlivnit zdravý vývoj jejich potomků.

Od kolika let dětem pořídit tablet? Jak často jim ho dovolit? Tipy na edukativní aplikace nejen pro školy
10 minut čtení
Půjčky

Kdy je ten pravý čas pro první tablet? Jakým způsobem mohou rodiče pomoci dětem využívat technologie zodpovědně? Jaký vliv může mít tento digitální prožitek na budoucí kompetence dětí v moderním světě? Co kdybychom se místo přísných strážců času stráveného na síti stali spíše někým, kdo naše děti bezpečně provede digitálním dětstvím. Někým, kdo zajistí, aby měly co nejlepší start do světa technologií a přitom si osvojili kritické myšlení i potřebnou obezřetnost ve virtuálním světě?

Vhodný věk pro první tablet: Je důležité respektovat individuální vývoj dítěte, bývá to obvykle kolem 3-6 let

Rodiče často hledají rovnováhu mezi časem tráveným v reálném a virtuálním světě. Mnozí se obávají, že příliš časné seznámení jejich ratolestí s technologiemi je může poškodit. Každé dítě je jedinečné, a proto není možné stanovit jednoznačný věk, kdy by mělo dostat svůj první tablet. Místo toho je důležité respektovat individuální vývoj každého malého človíčka. 

Některé děti mohou být připraveny na digitální zařízení dříve, zatímco jiné budou potřebovat více času na rozvoj základních dovedností a schopnosti koncentrace

edukativní aplikace na tabletu

Tablet: Jaká je přiměřená doba denního používání?

Určit denní limit pro používání tabletu nebo k této otázce přistoupit liberálně a nechat to na dětech? Zde může rodič sloužit jako vzor tím, že sám omezí svůj čas strávený na digitálních zařízeních a nabídne dětem jinou zajímavou alternativu. Na svém vlastním příkladu dětem ukažte, že tablet či počítač může být vzrušující bránou do světa her, aplikací, internetu a vzdělávání.

Zdůrazněte jim ale, že s každým darem přichází také zodpovědnost. Vysvětlete jim, proč je důležité zachování vyváženosti mezi digitálním a reálným životem. Proč je důležité mít dostatek času i na fyzickou aktivitu, komunikaci s rodinou, rozvoj svých dovedností a spánek. 

Tip! Cashback je úžasná služba, která vám vrátí část peněz z každého nákupu. Prozkoumejte aktuální nabídky na dětské tablety a ušetřete při jejich koupi. Je to jednoduché, praktické a vaše peněženka vám poděkuje:

Smarty.cz - až 6,4 % z nákupu
OKAY.cz - až 5 % z nákupu

Tipy jak jít dětem příkladem

  • Chodíte na společné procházky do přírody? Sportujete? Ukažte dětem, že se dá trávit kvalitní čas i v offline režimu a sami nechte telefon v batohu. Kvalitně strávený společný čas a plná pozornost dovedou zázraky a fungují mnohem lépe, než zákazy a příkazy.
  • Pracujete z domu a dítě vás vidí často u počítače? Komunikujte s ním o tom, jak je důležité dělat si přestávky. Protáhnout se, nechat odpočinout očím. Napít a najíst se. Ukážete mu, jak se o sebe starat a předáte mu potřebné zdravé návyky do budoucna.
  • Nastavte si zóny, kdy se dobrovolně vzdáte technologií. Můžete se například domluvit, že každou neděli budete jako rodina sledovat film a telefony a tablety necháte stranou. Nebo můžete hrát deskové hry. Stejně tak je dobré se u jídla věnovat jídlu samotnému a těm, se kterými jídlo sdílíme.

Těžko budete ale nastavovat taková pravidla v případě, že sami nejste schopni bez telefonu vydržet ani chvíli. 

Tablet a emoce u malých dětí: Navigace mezi hranicemi

Nastavování hranic času stráveného na tabletu u malých dětí okolo tří let může být náročné a může vyvolávat intenzivní emoce. Jejich zralost a schopnost vyrovnat se s omezením nejsou ještě na vysoké úrovni, což často vede k frustraci a výbuchům. V tuto chvíli je důležité zachovat klid a empatii. 

Není dobré ustoupit tlaku a nechat děti strávit neomezený čas u tabletu, ani se rozčilovat a křičet. Zakázání tabletu úplně by mohlo být zase do budoucna kontraproduktivní. Místo toho je vhodné vysvětlit dětem, proč jsou stanoveny určité limity, a pomoci jim postupně zpracovat své emoce. 

tablet

Buďte aktivními průvodci digitálním světem svých dětí: Zájem o digitální aktivity dětí může vést ke sdílení zážitků a k bezpečnosti online

Vaše zapojení má mnoho pozitivních vlivů. Zájem o jejich digitální aktivity nejenže pomáhá vytvořit silnější rodinné vztahy, ale také umožňuje vytvořit bezpečné online prostředí. Aktivní zájem rodičů může zahrnovat pravidelné rozhovory o tom, jak děti internet a tablety využívají, a získání přehledu o aplikacích a webových stránkách, které používají a navštěvují. Vaše angažovanost a důvěra dětí k vám je klíčem k jejich bezpečnosti na síti. 

Tip! Pokud zvažujete koupi tabletu pro vaše dítě, ale obáváte se vysokých nákladů, máme pro vás řešení. Můžete využít rychlou online půjčku, která vám pomůže rozložit náklady a usnadní financování:

Najděte si nejvýhodnější půjčku

Edukativní aplikace na tabletu: Představte dětem aplikace, které podporují učení zábavnou formou

Edukativní aplikace na tabletu mohou být skvělým způsobem, jak podnítit zvídavost a učení u dětí. Mezi některé zajímavé aplikace patří:

Duolingo Kids

Tato aplikace je ideální pro děti, které se chtějí učit nové jazyky zábavnou formou. Duolingo Kids nabízí hry, interaktivní lekce a vizuálně atraktivní cvičení, která pomáhají rozvíjet jazykové dovednosti.

Starfall ABCs

Starfall ABCs je skvělá volba pro předškoláky a malé děti, které se učí číst. Tato interaktivní aplikace pomáhá dětem rozvíjet dovednosti spojené s písmeny, hláskami a jednoduchými slovy.

Toca Nature

Tato kreativní hra vás zavede do digitální přírody, kde můžete s dětmi objevovat a stavět vlastní ekosystémy. Toca Nature podporuje učení o přírodě, matematiku a fantazii.

Tablet je skvělým nástrojem pro učení a zábavu, avšak nikoli náhradou za skutečné mezilidské interakce a aktivity. Jako rodiče máme důležitou roli vést naše děti k vyváženému využívání digitálních technologií. Můžeme jim ukázat, jak tyto nástroje mohou být prospěšné. Jak nám mohou pomáhat rozvíjet dovednosti a zájmy v reálném světě. Připravme je ale i na možná rizika a veďme je k zodpovědnosti.

Ještě by se vám mohly líbit... naše další články:

Mobily pro děti, které vás nezruinují: Průvodce telefony pro předškoláky, školáky a teenagery
15 x trendy mobilní doplňky, se kterými si svůj chytrý telefon ještě více zamilujete
Vánoční dárky pro děti 2023: Inspirace pro všechny věkové kategorie

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

povánoční výprodej
Láká vás povánoční výprodej? Pozor, ať vás prodejci nenapálí
27.11.2023

Povánoční výprodej a ostatně i předvánoční slevové akce typu Black Friday mnoho lidí využívá k výhodnému nákupu zboží. Je ale opravdu povánoční výprodej tak výhodný, jak se na první pohled zdá? Ne vždycky. Odborníci varují před tím, že řada obchodníků při…

black friday
Black Friday právě začíná. 15 e-shopů, kde ušetříte až 70 % z ceny
24.11.2023

Video, na kterém se lidé vystrkují ze vstupních dveří do obchodu jen proto, aby byli uvnitř první. Žduchání, dokonce i rány pěstí o televizi v obchodě. Fronta do obchodu přes celou ulici. I to jsou záběry z Black Friday.

dětský pokoj
Starší děti ocení, když dostanou na Vánoce nový dětský pokoj
13.11.2023

Dětský pokoj jako dárek na Vánoce. Co by mohlo potěšit starší děti více? V tomto článku vám přineseme užitečné rady a tipy, jak najít skvělý, cenově dostupný nábytek a doplňky do dětského pokoje. Připravte svým ratolestem skvělé překvapení. Zjistěte, kde…