Menu

Přepěťová ochrana do zásuvky: Jak chránit elektroniku v domácnosti?

Aktualizováno dne 10.10.2023

Domácnosti máme vybavené nejrůznějšími elektrickými zařízeními a v mnoha směrech na nich závisí náš každodenní komfort. Možná jste se dočetli, že přepěťová ochrana do zásuvky vaše zařízení ochrání před jeho zničením. V tomto článku si vysvětlíme, co to je, jak funguje a zda vaše zařízení skutečně zachrání.

Přepěťová ochrana do zásuvky: Jak chránit elektroniku v domácnosti?
9 minut čtení
Energie

Od chytrých telefonů a notebooků až po ledničky a domácí zábavní systémy. Na tato zařízení spoléháme, protože nám poskytují pohodlí, produktivitu a zábavu. Spotřebiče se kazí nejen stářím, opotřebením součástek, nevhodným zacházením, nehodami, ale také výkyvy napětí v síti. Přepěťová ochrana do zásuvky pomáhá zajistit jejich bezpečnost a dlouhou životnost.

Co je to přepětí? Kde všude se může objevit?

Přepětí je takové napětí, které převyšuje standardní napětí v síti. Může se objevit v klasické síti s běžným napětím 230 V, ale i v telefonních nebo anténních linkách. Všechna zařízení mají určitou rezervu. Proto např. napětí 240 V ještě běžně zvládnou. Nebezpečí  spočívá i ve výpadku proudu nebo při vnitřních výkyvech v elektrické síti.

Nejnebezpečnější je velmi vysoké napětí vyvolané úderem blesku. Ten v konečném součtu obvykle znamená konec života zasaženého elektrického spotřebiče. Zasáhne nejčastěji základní desky, síťové karty a zničí citlivé elektronické součástky.

Čím se liší přepěťová ochrana do zásuvky?

Jako důležitý pomocník cenných elektronických zařízení, výpočetní techniky i multimediálních zařízení před napěťovými špičkami nebo přepětím slouží přepěťová ochrana.

Jde prakticky o mezičlánek mezi konečným elektronickým zařízením a zásuvkou. Pokud přepěťová ochrana zjistí vyšší napětí, odpojí všechna do ní zapojená zařízení.

Přepěťová ochrana se liší v několika faktorech:

  • počtem zásuvek,
  • délkou kabelu,
  • typem zásuvky,
  • kapacitou rázové energie.

Ochrana proti přepětí

Jaké jsou druhy přepěťové ochrany do zásuvky?

Přepěťová ochrana do zásuvky může být na jedno zařízení, vícenásobné zásuvkové lišty jsou pak pro několik připojených zařízení. Typově existují prodlužovací přepěťové ochrany i ochrana přímo do zásuvky. S délkou kabelu prodlužek to však nepřehánějte. Neměl by přesahovat 3 metry. Pak už jeho ochrana klesá.

Stejně jako existují různé zásuvky pro různá zařízení, přizpůsobila se i přepěťová ochrana do zásuvky. Na většinu zařízení v domácnosti používáte klasickou zásuvku. K připojení televize jsou koaxiální zásuvky, USB zásuvky máte např. pro nabíjení mobilů a internetové zásuvky pro připojení k internetu. Na všechny tyto typy existují přepěťové ochrany.

Uvedená kapacita rázové energie udává, před jak vysokým napětím dokáže přepěťová ochrana chránit. Čím vyšší hodnota, tím vyšší ochrana. 

Pojištění majetku a přepěťová ochrana do zásuvky

Ochrana před přepětím výrazně snižuje riziko poškození elektronických zařízení. Nespoléhejte ale jen na ni. Zkontrolujte si rovnou i svou majetkovou pojistnou smlouvu případně pojištění nemovitosti.

Některé pojistky nabízejí krytí elektroniky poškozené v důsledku přepětí nebo úderu blesku. Ujistěte se, že i vy máte odpovídající krytí. V pojišťovnictví zcela jistě narazíte na pojmy:

  • vnitřní, resp. spínací, přepětí, které je důsledkem spínání a vypínání v síti,
  • vnější, resp. atmosférické, přepětí, které je následkem úderu blesku. Úder blesku může být přímý. Ten vedou kovové konstrukce budovy a jako ochrana se používají bleskosvody, které vedou elektrický výboj do země. Nepřímý úder blesku se šíří kabely a bývá při něm poškozeno více spotřebičů. Proti těmto dopadům je nejlepší obranou přepěťová ochrana do zásuvky.

Tip! Srovnávač pojištění je klíčem k ochraně vašeho domova a majetku. Nečekejte, začněte nyní a získejte pojištění, které vám skutečně vyhovuje:

Najděte si nejlevnější pojištění majetku

Na co si dát pozor při sjednání pojištění?

Při sjednávání pojištění si ohlídejte finanční limity. Nákup nové televize se současnými cenami vyjde na více než 10.000 korun, za které jste ji koupili před několika lety. Některé pojišťovny také omezují věk spotřebičů, které jsou ještě součástí pojištění. Často je nastaven na 10 let.

Problematické je i podpětí. Vzniká kolísáním sítě, kdy je proudu po určitou dobu málo. Velká část zařízení to zvládne, ale některá citlivější to může poškodit. Stejně tak jim mohou vadit častější výkyvy.

Do nabídek pojišťoven se dostal také samotný zkrat, tzv. spojení nakrátko nebo také zapojení bez elektrického spotřebiče. Zkrat vzniká prouděním energie z jednoho pólu do druhého pólu. Vzniká např. v případech poškozené izolace nebo při přítomnosti cizích materiálů uvnitř spotřebiče.

Přepěťová ochrana do zásuvky

Přepěťová ochrana: Jaké existují další vychytávky?

Při nákupu přepěťové ochrany si zkuste prohlédnout i další vychytávky. Zajímavé jsou přepěťové ochrany master-slave. V tomto řešení je jedna zásuvka označena jako master a zbytek slave. Zařízení připojené do master ovlivňuje, zda budou ostatní zařízení zapojená nebo ne. Do master zásuvky se tak dává např. počítač. Do slave tiskárna, monitor, reproduktory. Celkově toto řešení představuje cestu k úspoře energie. Vypojená zařízení nejsou ani ve stand-by režimu, nespotřebovávají energii. Jednoduše jsou vypnutá. 

Jako ochrana proti hravým dětským nápadům slouží zásuvky s dětskou bezpečnostní pojistkou. V zásuvce jsou clony, na které se musí při zapojování zařízení působit v danou chvíli stejnou silou. Dětský nápad strčit cokoliv jen do jedné zdířky znamená, že se clona neotevře a nedojde k úrazu.

Zvažte také pořízení UPS

Nejen přepěťová ochrana je v dnešní době citlivých elektronických zařízení důležitá. Podívejte se také po zdrojích nepřerušitelného napájení (UPS). Tyto systémy chrání vaše zařízení před přepětím, ale také poskytují dočasné napájení při výpadcích.

Prakticky nejde jen o to, že se vlivem přepětí něco stane s uvedeným zařízením. Následky bývají ještě rozsáhlejší. Zničená lednice s mrazákem plným jídla znamená zkažené potraviny, někdy i vodu ležící na plovoučce a v jiných případech dokonce vytopené sousedy. Ani přepěťová ochrana do zásuvky není neomylná. Pravidelně ji kontrolujte a testujte. I ona má totiž omezenou životnost jako ostatní elektrická zařízení.

Tip! Cenové nabídky dodavatelů elektřiny si můžete ověřit v našem kalkulátoru elektřiny:

Ušetřete na elektrické energii

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.