Menu

Záslepka do zásuvky a další vychytávky, které vám pomohou ochránit děti proti úrazům v domácnosti

Aktualizováno dne 19.9.2022

Sotva jste se stačili sžít s novou rodičovskou rolí, už se dítko batolí po bytě. Čas prozkoumávat svět právě začal. Pomozte mu s objevováním světa, ale myslete na jeho bezpečí. Oblíbenou bezpečnostní vychytávkou je záslepka do zásuvky. My jich ale známe víc.

Záslepka do zásuvky a další vychytávky, které vám pomohou ochránit děti proti úrazům v domácnosti
8 minut čtení
Elektřina

Bezpečnostní prvky v domácnosti jsou určeny pro bezpečí těch nejmenších. Pokud máte prvního potomka, možná vás překvapí, kolik nástrah pro malého človíčka domácnost ukrývá. A mnohé mohou způsobit zranění nebo i větší úraz. Našli jsme pro vás nejlepší bezpečnostní vychytávky, které minimalizují riziko domácích úrazů. Proti fatálnímu úrazu elektrickým proudem slouží záslepka do zásuvky. Hrozí, ale i jiné úrazy. I těm jde ale předejít.

záslepka do zásuvky

Záslepka do zásuvky a nebezpečná elektřina

Začínáme elektřinou, protože ta může způsobit ty nejtragičtější úrazy. Malé dětské prstíky, které prozkoumávají elektrickou zásuvku. Nebo hůř, k objevování tajemného světa za tou věcí ve zdi, použijí ostrý kovový předmět. Třeba pletací jehlici maminky. Nebezpečné jsou ale také kabely a šňůry od elektrospotřebičů a nejrůznější prodlužky. Bezpečnost v takovém případě zajistí:

  • Záslepka do zásuvky
  • Lišty pro vedení kabelů
  • Poctivé uklízení spotřebičů – pozor především na kulmy, žehličky na vlasy či prádlo

Tip! Nákupy bezpečnostních vychytávek můžete provést hned teď. Doporučujeme následující eshopy, kde vás navíc čeká i příjemný cashback:

* 4home.cz – cashback 4 %
* Baumax.cz – cashback 4,4 %
* Dek.cz – cashback až 6 %

branka na schody

Malá i větší bezpečnostní opatření pro celý byt

Byt či dům je plný nebezpečí pro malé děti. Je potřeba vymezit bezpečný prostor a znesnadnit přístup na místa, kde se dítě může zranit. Úskalím jsou otevřená okna, schodiště, ale také nábytek, po kterém se dá šplhat. Skvělými vychytávkami jsou:

  • Dětské ohrádky, které vymezí bezpečný prostor
  • Zábrany nad schodiště i pod schody
  • Nábytek upevněný ke zdi
  • Protiskluzové podložky pod běhouny a malými koberci
  • Pojistky nebo bezpečnostní kliky na okna a balkónové dveře, které dítě samo neotevře
  • Pozor na skleněné výplně dveří. Nechcete-li je odstranit, pořiďte si speciální čirou fólii, která v případě rozbití skla zabrání jeho vysypání.
  • Krytky na ostré rohy či hrany

Tip! Větší opatření v domě mohou přesáhnout možnosti měsíčního rozpočtu. Tady se ale nevyplatí čekat na výplatu. Podívejte se, na kolik by vás vyšla rychlá půjčka:

Najděte nejlepší půjčku

protiskluzová podložka do vany

Kuchyň a koupelna plná nástrah

Ostré nože, sekáčky na maso, ale i palička na klepání řízků jsou jasným nebezpečím, které se ukrývá v kuchyni. Ale je toho mnohem více. Kuchyň je plná horkých předmětů, vařící vody a elektrických spotřebičů. V koupelně zase všechno klouže. Obě místnosti ale mají jedno obrovské společné nebezpečí. A tím jsou chemické prostředky určené pro úklid, pomývání a praní. Jejich požití může mít pro malé dítě vážné zdravotní následky. Doporučujeme proto:

  • Ostré předměty, ale i zápalky, čisticí prostředky nebo do sáčky uzavřít do skřínek s pojistkou proti otevření.
  • Stejnými pojistkami můžete opatřit i šuplíky, mrazák nebo lednici.
  • Ze stolu odstranit ubrus, který by dítě mohlo strhnout i s věcmi.
  • Vařit na zadních plotýnkách.
  • Do vany či sprchového koutu pořídit protiskluzové podložky nebo přísavky.

Tip! Sice pro vás máme spoustu tipů, jak udělat domácnost bezpečnější. I tak ale doporučujeme uzavřít pro všechny děti, i ty nejmenší, dobré úrazové pojištění. Může pomoci s náklady případného léčení.

Spočítejte si úrazové pojištění

brambořík

Nebezpečí krásných květin

Dítě objevuje svět očima, rukama, ale také ústy. A právě nejmenší děti jsou schopny ochutnat naprosto cokoliv. Může to být vaše nádherná diefenbachie po babičce, která je jedovatá. Nebo to skvělé pitíčko, které vy znáte jako hnojivo.

  • Jedovaté květiny úplně odstraňte z dosahu malých dětí.
  • Dejte i ostatní květiny do vyšších míst, pokud nechcete často uklízet.
  • Hnojiva uzavřete do skřínky, která je vybavená bezpečnostní pojistkou.
  • Existuje také speciální ochrana na květináče, která dítku zabrání ochutnat hlínu.

I když záslepka do zásuvky pohlídá elektriku, nebezpečné předměty zase bezpečnostní pojistka na dveřích skřínky a každý roh bude mít krytku, dítě se může poranit. Všechna výše uvedená opatření je tak ideální doprovodit výchovou k bezpečnému pohybu dětí. Učte je, co je bezpečné a co by jim mohlo ublížit. Jak mají chodit po schodech, i že se po bytě neběhá.

Tip! Věděli jste, že si můžete náklady na elektřinu zlevnit až o téměř 10.000 Kč? Zdarma vyzkoušejte porovnávač dodavatelů ve vašem kraji a zjistěte, kdo teď nejlevnější a kdo nejdražší:

Porovnej dodavatele elektřiny

Mohlo by vás zajímat

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.

Přepěťová ochrana do zásuvky
Přepěťová ochrana do zásuvky: Jak chránit elektroniku v domácnosti?
4.10.2023

Domácnosti máme vybavené nejrůznějšími elektrickými zařízeními a v mnoha směrech na nich závisí náš každodenní komfort. Možná jste se dočetli, že přepěťová ochrana do zásuvky vaše zařízení ochrání před jeho zničením. V tomto článku si vysvětlíme, co to je…

nájemní smlouva
Infrapanely: Revoluce ve vytápění nebo jen další trend? Zjistěte pravdu!
2.10.2023

Pokud se s infrapanelem někde na návštěvě setkáte poprvé, nejspíš si ho spletete s televizí. Infrapanely se vyrábí v různých barvách, designech i s různými vzory. Někdy tak přímo vypadají jako designový prvek v domácnosti nebo třeba zrcadlo.