Menu

17 x nejkrásnější místa na Slovensku: Inspirace na levnou dovolenou v zahraničí

Aktualizováno dne 7.7.2022

Připravili jsme pro vás sérii tipů na nejkrásnější místa na Slovensku. Nechybí mezi nimi známé hrady, historická místa ani přírodní památky. Jistě si mezi nimi vyberete inspiraci pro své vlastní výlety.

17 x nejkrásnější místa na Slovensku: Inspirace na levnou dovolenou v zahraničí
21 minut čtení
Cestovní pojištění

Láká vás vyrazit na levnou dovolenou? V tom případě se vypravte k našim východním sousedům objevovat nejkrásnější místa na Slovensku. Ozvláštněte svůj pobyt tím, že z něj uděláte road trip s několika zastávkami po cestě! Ten může být dechberoucí, krásný, romantický i klidný, podle toho, jaká místa se rozhodnete navštívit. Spousty inspirace posbíráte z našich následujících tipů.

bratislava

1.) Víkend v Bratislavě

Výpravu na nejkrásnější místa na Slovensku můžete tematicky zahájit přímo v hlavním městě. Bratislava skýtá historické památky, muzea i galerie. Za návštěvu rozhodně stojí také Bratislavský hrad (obrázek vpravo výše).

Co navštívit v Bratislavě:

  • Bratislavský hrad
  • Most Slovenského národního povstání - nevynechejte ani návštěvu restaurace UFO
  • Hlavní náměstí - kromě velkého množství památek vás zde v zimě čekají i vánoční trhy
  • "Modrý kostel" - na mapě ho hledejte pod názvem Kostel svaté Alžběty Uherské
  • Danubiana - skvělé muzeum a park na řece Dunaji

Tip! Před cestou na Slovensko se rozhodně nezapomeňte pojistit. Cestovní pojištění si v našem srovnávači najdete už od 7 Kč na den!

Vyzkoušejte srovnávač

Spiššký hrad

2.) Největší zřícenina na Slovensku

Majestátní Spiššký hrad láká na svou romantickou atmosféru a úchvatné výhledy do okolí. Zahrňte jej také do své rodinné akce Dovolená Slovensko.

Typ vstupného Cena vstupného
Děti do 6 let zdarma
Děti 6 - 18 let 4 EUR
Studenti do 26 let, senioři od 60 let 6 EUR
Dospělí 8 EUR

Čachtický hrad

3.) Skutečně strašidelný hrad

Tento hrad proslul děsivou legendou o Čachtické paní, která se koupala v krvi panen. Vydejte se i vy po stopách děsu a hrůzy na Čachtickém hradě. Autem se sem z Prahy dostanete za přibližně 5 hodin.

Typ vstupného Cena vstupného Po-Pá Cena vstupného o víkendech
Děti do 6 let zdarma zdarma
Děti 6 - 15 let 1,5 EUR 2 EUR
Studenti, ZTP a senioři 2 EUR 2,5 EUR
Dospělí 3 EUR 4 EUR

Tip! Jaká je povinná výbava auta na Slovensku? Kolik stojí dálniční známka? To vše a mnohem více najdete v našem novém průvodci Cesta na Slovensko autem 2024.

nízké tatry

4.) Aktivní dovolená s výhledy na slovenská údolí

Nízké Tatry jsou oblíbeným místem mnoha turistů. Najdete zde řadu kempů, hotelů a jiných typů ubytování. Východní část je známá svými nedotčenými pralesy a malebnými rozhledy z vrcholů.

Populární výšlapy v Nízkých Tatrách:

  • Chopok
  • Ďumbier
  • Siná
  • Krakova hoľa
  • Prašivá

vysoké tatry

5.) Nejnavštěvovanější pohoří Slovenska

Pokud rádi trávíte čas v přírodě, pak se rozhodně vydejte na nádherné túry po Vysokých tatrách. Čekají vás horská plesa a ledovcové doliny. Vysoké Tatry vás oslní svými neuvěřitelnými výhledy a uvidíte, že na tyto krásné túry budete rádi vzpomínat.

Populární výšlapy ve Vysokých Tatrách:

  • Slavkovský štít
  • Vodopády Studeného potoka
  • Teryho chata
  • Zelené pleso
  • Batizovské pleso

Tip! Na krásné výšlapy ve Vysokých Tatrách si rozhodně nezapomeňte vzít trekovou obuv - velký výběr najdete například v eshopech:

* 4camping.cz - 8 %
* Eobuv.cz - 8 %

Slovenský ráj

6.) Krásy slovenské přírody

Slovenský ráj a jeho kaňony, řeky a vodopády jsou nádherným dílem přírody a dalším skvělým místem pro zpestření dovolené na Slovensku. Za návštěvu zde rozhodně stojí hned několik zajímavých míst.

Slovenský ráj - co vidět?

  • Dobšinská ledová jeskyně
  • Turistická trasa podél potoka Suchá Belá
  • Kaňon Prielom Hornádu
  • Havrania skála
  • Vodní nádrž Palcmanská Maša

Pieniny

7.) Národní park na hranicích s Polskem

Pieniny jsou národní park rozkládající se na severu Slovenska, který přecházející i za hranice do Polska. Mezi navštěvovanější místa zde patří vrchol Tři koruny (na obrázku vlevo nahoře). A v blízkosti Pienin doporučujeme zažít sjezd řeky Dunajec s místnímu pltníky. Dál je zde ještě k vidění...

Pieniny - co vidět?

  • Jezerské jezero
  • Termální koupaliště Izabela
  • Cesta korunami stromů Bachledka
  • Červený Kláštor
  • Haligovské skály

Ochtínská aragonitová jeskyně

8.) Světový unikát zapsaný na seznamu UNESCO

Ochtinská aragonitová jeskyně je sice pro veřejnost zpřístupněna jen necelých 300 metrů, ale i tak se jedná o nezapomenutelný zážitek. Patří mezi nejkrásnější místa na Slovensku a zároveň jde o světový unikát, který prostě musíte vidět. Nachází se na seznamu světového dědictví UNESCO.

Typ vstupného Cena vstupného
Děti 6 - 15 let, ZTP 4 EUR
Studenti, senioři 7 EUR
Dospělí 8 EUR

tatralandia

9.) Největší aquapark na Slovensku

Aquapark Tatralandia Liptovský Mikuláš nabízí 14 bazénů s mořskou, termální a obyčejnou vodou. Můžete jezdit na 28 tobogánech a různorodých skluzavkách. Nejdelší tobogán Anakonda měří 146 m. Dovolená Slovensko tímto získá další akční cíl!

Typ vstupného Cena vstupného
Děti 31 EUR
Studenti, junioři, senioři, ZTP 40 EUR
Dospělí 45 EUR

Tip! V případě, že by vám nestačila Tatralandia, můžete se podívat do našeho průvodce 10 nejlepšími aquaparky na Slovensku.

Liptovská Mara

10.) Dovolená u slovenského moře

Liptovská Mara (moře) je největší vodní plocha na Slovensku. Je oblíbeným cílem všech věkových skupin, voda je vhodná k celé řadě aktivit. Například ke koupání, rybaření, windsurfingu atd. Přes přehradu dokonce jezdí i parník.

Tip! Abyste ušetřili ještě více, rezervujte si ubytování na Slovensku přes cashback - službu, která vám za každý nákup zaplatí. Nevěříte? Podívejte se na zajímavé cashbacky u velkých ubytovacích portálů jako jsou:

* Booking.com
* Hotels.com
* Agoda.com

Štiavnické tajchy

11.) Sportovně laděná dovolená u UNESCO jezer

Štiavnické tajchy je unikátní síť 24 uměle vytvořených jezer. Jejich původnímu hornickému účelu již neslouží, zato se zde lidé rekreují na mnoha stezkách pro pěší i cyklisty.

Nejpopulárnější tajchy:

  • Veľký vodárenský tajch
  • Klinger
  • Počúvadlianske jazero
  • Vindšachta
  • Richňava

Tip! Ať už se plánujete vydat na aktivní nebo pasivní dovolenou, vždy myslete na cestovní pojištění. To nejvýhodnější si můžete do pár minut sami najít v našem nezávislém porovnávači a kartičku pojištěnce pak dostat emailem.

Cestovní pojištění se slevou 59 %

vodní nádrž orava

12.) Rybaření na Slovensku

Vodní nádrž Orava je druhou největší vodní nádrží na Slovensku. Voda zde sice nebývá nejteplejší na koupání, zato je jako stvořená k rybaření. Zachytáte si tady kapry, štiky, pstruhy a candáty. Povolenku zakoupíte na následujících místech:

  • COOP Jednota – rybárske potreby, šport, Hviezdoslavova ulica, Námestovo
  • Camping Stará Hora, Vasiľov 97
  • Chata Ruža, Oravská Priehrada - prístav č. 317
Typ povolenky Cena povolenky
Denní 16,50 EUR
Týdenní 66,50 EUR

habakuky

Foto zdroj: Slovakia.travel

13.) Pohádková dovolená na Slovensku s dětmi

Akce Dovolená Slovensko s dětmi můžete zakončit při návštěvě Pohádkové vesnice Habakuky. Zdejší domečky jsou vytvořeny podle pohádek P. E. Dobšinského. Vtáhne vás do nich atmosféra tradičních slovenských pohádek.

Typ vstupného Cena vstupného
Děti do 3 let zdarma
Všichni ve věku 3 - 99 let 12 EUR
Odpolední vstupné (od 16:30 hod.) 4 EUR

losí farma slovensko

14.) Slovenský zvěropark – Losí farma

Poznejte zvířata pořádně zblízka na Losí farmě. Dovolená v „přírodě” zde nabízí možnost seznámit se s řadou zvířat, a to jak hospodářských, tak lesních a polních. Tato návštěva jistě okouzlí nejen dětská srdce.

Typ vstupného Cena vstupného
Děti do 2 let zdarma
Děti 2 - 12 let, senioři, ZTP 8 EUR
Dospělí, děti od 12 let 12 EUR

zámek bojnice

15.) Pohádkový zámek Bojnice

Na půl cesty mezi Trenčínem a Banskou Bystricí najdete jeden z nejznámějších a nejstarších slovenských zámků. První zmínku o něm najdete už v 11. století, kdy byl celý ze dřeva. Ve 13. století se začal postupně přestavovat na kamenný. Dnešní pohádková podoba nadchne nejen děti. Najdete zde totiž vše, co očekáváte od pravého hradu či zámku - vodní příkop, krásnou zámeckou zahradu, nádherné komnaty i kouzelné přilehlé městečko.

Typ vstupného (Zámecký okruh) Cena vstupného (Zámecký okruh)
Děti do 3 let, ICOM, UNESCO, ICOMOS, ZŤP-S, ZMS zdarma
Děti 3 - 6 let 1,50 EUR
Děti 6 - 15 let 4,50 EUR
ZTP 6 EUR
Děti 15 - 18 let, ISIC, EURO 26 7 EUR
Senioři nad 65 let 8 EUR
Dospělí 11 EUR

čičmany

16.) Nejkrásnější místa na Slovensku - perníkové chaloupky

Osada perníkových chaloupek - i tak by daly nazvat Čičmany, úžasná ukázka lidové architektury a místo, co patří mezi nejkrásnější místa na Slovensku. Tento světový unikát, na který se jezdí dívat lidé z celého světa byste si měli přidat do svého itineráře i vy. Určitě nebudete litovat!

Typ vstupného Cena vstupného
Zlevněné 2,50 EUR
Základní 5 EUR

zoo bratislava

17.) Poslední zastávka před návratem z dovolené

A jsme zpátky v hlavním městě. Zdejší Zoo je vyhlášená a můžete zde strávit mnoho hodin pozorováním zvířat, která ve volné přírodě nespatříte. V rámci této návštěvy můžete zajít i na komentovaná krmení. Z Bratislavy domů je to už potom co by kamenem dohodili.

Typ vstupného Cena vstupného
Děti, studenti, senioři 5 EUR
Dospělí 7 EUR

Jak se vám líbí nejkrásnější místa na Slovensku? Dejte nám vědět v komentářích níže nebo se podělte o vlastní zkušenosti z dovolené u našich východních sousedů. Podle nás je Slovensko je za humny a pro levnou dovolenou v Evropě jako dělané.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…