Menu

Cesta na Slovensko autem 2024: kolik zaplatíte za dálniční poplatky a na co si dát pozor?

Aktualizováno dne 11.1.2021

Přestože už dlouho nejsme jednou zemí, naši „východní bratia“ nám mají stále co nabídnout. Ať už do této země vyrážíte za vysokohorskou turistikou, lyžováním nebo skvělou gastronomií, určitě vás bude zajímat, jak se vám bude cestovat. Jaká vás čeká cesta na Slovensko autem v roce 2024, na kolik vás vyjde a na co si dát pozor?

Cesta na Slovensko autem 2024: kolik zaplatíte za dálniční poplatky a na co si dát pozor?
11 minut čtení
Cestovní pojištění

Slovensko je populární destinací pro mnohé Čechy. Ani letos, i přes celosvětovou koronavirovou epidemii, zájem výrazně neklesá. Ze statistik pak vyplývá, že vloni jsme se ke slovenským sousedům podívali více než 700 000krát.

na slovensko autobusem

Srovnání cesty na Slovensko autem, autobusem a vlakem

I když se na Slovensko dá dojet autobusem či vlakem, drtivá většina preferuje automobil. V tabulce níže se můžete podívat na přehledné srovnání různých možností dopravy z Prahy do největších měst na Slovensku. Cesty autem se bát nemusíte, protože země disponuje poměrně moderní sítí dálnic a silnic. To platí zejména o spojení mezi většími městy.

Trasa Doba jízdy autem Autobusem Vlakem
Praha - Bratislava 3,5 hodiny 5 hodin 4 hodiny
Praha - Košice 8 hodin 10 hodin 7,5 hodiny Pendolinem
Praha - Prešov 7,5 hodiny 9 hodin 8 hodin
Praha - Žilina 5 hodin 6 hodin 5 hodin
Praha - Banská Bystrica 5,5 hodiny 8 hodin 7 hodin s přestupy
Praha - Nitra 4,5 hodiny 6,5 hodiny

6,5 hodiny

Na venkově je situace horší. Většinu měst spojují dvě hlavní cesty. Silnice E58 z Trnavy přes Nitru, Zvolen, Lučenec až do Košic a kombinace E75 a E50 z Trnavy přes Trenčín, Žilinu, Poprad a Prešov. Silnice E50 vede Košicemi a pokračuje k východní hranici.

Tip! Ať už si zvolíte jakoukoliv formu dopravy, nezapomeňte se na cestu pojistit. U nás seženete cestovní pojištění už od 7 Kč/den.

Vyzkoušejte kalkulačku cestovního pojištění

slovenské euro

Cestovní pas na Slovensko, měna, aj.

  • K cestě na Slovensko vám stačí pouze platný občanský průkaz, tedy pokud jste občanem České republiky nebo jiného státu Evropské unie. V případě, že pro vás neplatí ani jedna z možností, určitě si s sebou nezapomeňte přibalit i cestovní pas.
  • Záchranku či hasičce zavoláte vytočením čísla 112, které je platné i u nás. Pokud vezete nějaké léky pro své vlastní užití, přibalte si s sebou také předpis.
  • Platí se zde eurem a ceny běžného spotřebního zboží se výrazněji neliší od těch našich. Za některé produkty zaplatíte více a za jiné méně.

Tip! Podívejte se na aktuální měnové kurzy nebo vyzkoušejte měnovou kalkulačku online.

Kurzy měn a kalkulačka

slovenské dálnice

Rychlostní limity na slovenských silnicích a pravidla provozu

Na dálnici se na Slovensku smí jet stejně jako u nás, tedy 130 km/h, mimo obec nebo město 90 km/h a v obci 50 km/h. Rychlostní limity se snižují, pokud cestujete třeba s karavanem nebo přívěsem. Tam je povolená maximální rychlost 90 km/h na dálnici a 80 km/h mimo ni.

Za jízdy se nesmí telefonovat a zůstává povinnost denního svícení. Zimní gumy musíte mít na autě tehdy, když se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu nebo ledu. Povinné ručení je potom samozřejmostí.

povinná výbava na slovensko

Povinná výbava auta na Slovensku

Než kamkoliv vyrazíte a je jedno, jestli se jedná o „pouhé“ Slovensko, měli byste nechat své auto zkontrolovat v servisu. Nezapomeňte ani na kontrolu povinné výbavy. Na Slovensku je povinný výstražný trojúhelník, lékárnička i výstražná vesta (ideálně pro všechny osoby v autě).  Změřte tlak v pneumatikách, zvažte výměnu stírátek a dolijte všechny kapaliny.

Na Slovensku si dávejte dobrý pozor na příliš vysokou rychlost. Za tu policisté pokutují poměrně nemilosrdně. O něco rychlejší jízda vás může vyjít klidně až na 800 EUR. Také nesmíte mít umístěnou navigaci ve středu předního čelního skla. Lepší je umístění na palubní desce.

dálnice slovensko

Dálnice a dálniční poplatky na Slovensku

Pokud vás čeká cesta na Slovensko autem, týkají se vás také dálniční poplatky. Slováci nemají klasickou dálniční známku jako my, která se nalepí na čelní sklo auta, ale elektronickou. Vozidla nad 3,5 tuny platí elektronické mýtné, motocykly nemusí mít známku vůbec.

Kontrola probíhá mýtnými branami. Kdo nebude mít zaplacený poplatek, dostane automaticky pokutu. Za jízdu bez známky se dává pokuta 150 EUR. Když je pokuta uhrazena do patnácti dnů, sníží se částka na 100 EUR. Za tento přestupek může být řidič pokutován jen jednou za měsíc. Jakmile by s vozem bez dálničního poplatku spáchal ještě další přestupky, mohl by dostat pokutu až do výše 500 EUR.

Ceny dálničních známek na Slovensku pro rok 2024

Platnost Motocykly Vozidla do 3,5 t Vozidla nad 3,5 t
10denní 0 € 10 € mýtné
Měsíční 0 € 14 € mýtné
Roční 0 € 50 € mýtné

Slovenskou dálniční známku můžete koupit v bývalých hraničních přechodech, na benzínových pumpách, poštách nebo i v některých autoservisech. Každé prodejní místo musí být označeno logem s nápisem eznamka.

Nejjednodušší cestou je pak nákup online nebo prostřednictvím mobilní aplikace. Při online platbě zadáte e-mail, kam následně přijde potvrzení o provedené platbě. Při nákupu uvádíte registrační značku vozu a stát, kde je vůz zaregistrován. Když známku zaplatíte, dostanete potvrzení o úhradě dálniční známky. I když ho po vás podle zákona nikdo nesmí při silniční kontrole vyžadovat, raději ho nevyhazujte, ale mějte při sobě.

Držitelé ZTP průkazu mohou požádat o osvobození od platby za dálniční známku.

dovolená slovensko

Jak dlouho na Slovensko pojedete?

Chystáte se jen do Bratislavy, anebo vás čeká dlouhý roadtrip až k východnárům?“ Zjistěte, kolik času vám zabere vaše cesta na Slovensko autem z Prahy, Brna nebo Ostravy.

Trasa Vzdálenost Doba jízdy
Praha - Bratislava 328 km 3 h 47 min
Brno - Bratislava 131 km 1 h 28 min
Ostrava - Bratislava 278 km 3 h 12 min
Praha - Košice 663 km 7 h 48 min
Brno - Košice 461 km 5 h 39 min
Ostrava - Košice 358 km 4 h 38 min
Praha - Prešov 626 km 7 h 23 min
Brno - Prešov 424 km 5 h 16 min
Ostrava - Prešov 321 km 4 h 12 min


(Časy i vzdálenosti jsou pouze orientační a počítané na tu nejkratší možnou vzdálenost bez přestávek a zastavení).

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…