Menu

9 místné auto: Které vybrat, jaký řidičák budete potřebovat a další tipy

Aktualizováno dne 5.12.2022

Ať už jste několikanásobný dědeček se stále se zvyšujícím počtem vnoučat, nebo jen nechcete zaskládávat vaše osobní auto pytli po úklidu zahrady, nebo často cestujete a potřebujete s sebou vlastní kola, paddleboard i lyže, může se vám hodit 9 místné auto. Podívejte se v našem článku na tipy, co pořídit.

9 místné auto: Které vybrat, jaký řidičák budete potřebovat a další tipy
11 minut čtení
Povinné ručení

9 místné auto budete muset hledat v kategorii minibusů, MPV a dodávek. Obvykle je mají v nabídce výrobci dodávkových automobilů. S dodávkou mívají shodnou konstrukci. Minibusy mohou být i 14-17 místné, mikrobusy mají často 8 míst. Právě 9 místné auto není jednoduché jednoznačně zaškatulkovat. Ale možnosti, co koupit, na trhu rozhodně jsou.

dodávka pro 9 lidí

Dodávková auta pro 9 lidí

Vypadají jako dodávková auta, jsou to dodávková auta. Výrobce u nich ale myslí i na přestavbu na 9 místné auto.

1.) Fiat Ducato

Ducato bývá spojováno hlavně s přepravou nákladu. Modulární systém umožňuje jeho úpravu i na verzi pro přepravu osob. Nyní je nově vybavené autonomním řízením 2. stupně. Zrychluje, brzdí i zůstává uprostřed jízdního pruhu, a to bez nutnosti vašeho zásahu. Na bezpečnost se myslí i se systémem AEB Control, který při detekci chodce nebo cyklisty, automobilu přímo před vámi řidiče varuje, nebo v určité vzdálenosti rovnou aktivuje brzdění.

2.) Opel Vivaro

Opel Vivaro si můžete nechat vybavit dvěma nebo třema řadami sedaček a podle toho mít automobil pro přepravu 5-6 nebo 8-9 osob. Pokud je do auta nedáte, má přepravní kapacitu 2 europalety.

3.) Mercedes Sprinter Tourer

Dodávkové auto Mercedes Sprinter Tourer můžete nakonfigurovat na použití na stavbách. Místo toho můžete přidat druhou a třetí řadu sedadel. Manipulace se sedadly je snadná. Posouvají se pomocí koleček na spodní straně. Demontáž tak s přehledem zvládne i žena. Výhodou je digitální vnitřní zrcátko, které vám dopřeje rozhled i přesto, že vám ve výhledu uvnitř brání náklad.

4.) Citroën ë-Jumpy Kombi

Dieselové, nebo elektrické, v obou případech až 9 místné auto. Užitkový vůz, který zvládne každodenní rodinné použití. Řidič si bude chválit rozhled z vyvýšeného místa, na které se dostane přes stupínek. Výška celého automobilu nepřesahuje 1,9 metrů, takže se vejde na parkoviště obchodních domů.

Tip! K novému 9 místnému vozu si nezapomeňte také pořídit nové povinné ručení. S námi ho zvládnete online do pár minut:

Povinné ručení od 1.009 Kč

minibus v zimě

Minibusy a MPV pro 9 lidí

MPV neboli multi purpose vehicle označuje velkoprostorová vozidla, která jsou vhodná pro přepravu rodiny i větších nákladů. Prakticky jde o osobní dodávky.

5.) Volkswagen Caravelle 6.1

Caravelle je už přes 30 let značka profesionální přepravy osob. Automobil Caravelle 6.1 můžete pořídit s 9 sedadly v dlouhém i krátkém rozvoru. Při dlouhém rozvoru je délka zavazadlového prostoru 1 118 mm, u krátkého rozvoru pak 739 mm. Automobil je vybavený funkcí Easy-Entry a modulárním upevňovacím systémem. Uspořádání sedadel je možné průběžně měnit. Při nákupu můžete vybírat ze samostatných sedadel, dvou, ale i třímístných lavic.

6.) Opel Zafira-e Life

Na obou bočních stranách jsou elektrické posuvné dveře pro pohodlné nastupování do druhé a třetí řady. Obě tyto řady jsou vybaveny systémem Isofix a může se zde přepravovat až 6 dětských sedaček. Druhou řadu je možné otočit proti směru jízdy a mít tak malou konferenční místnost se stolečkem.

7.) Citroën ë-Spacetourer

Dojezd až 330 kilometrů nabízí vůz s baterií 75 kWh. Každé sedadlo je nezávisle posuvné. Má sklápěcí opěradlo s opěrkou hlavy a loketní opěrkou. Zadní sedadla je možné posouvat dopředu i dozadu a upravit tak prostor podle aktuálních potřeb, třeba na lůžko. Na střeše je půlené panoramatické sklo se slunečními clonami. Zadní okno zavazadlového prostoru je samostatně otevíratelné a boční dveře posuvné.

8.) Ford Transit Kombi

Přeprava 9 osob i se zavazadly není problém pro Ford Transit Kombi. Pro bezpečí je vybavený hlídáním mrtvých úhlů, adaptivním tempomatem, ale i asistentem pro rozjezd do kopce. Do třetí řady je přístup přes posuvné dveře a nástupní schůdek.

9.) Toyota Proace Verso

Toyota patří mezi kvalitní automobily. Proace Verso je pro rodiny, které si rády užívají aktivní životní styl. Interiér můžete po přestavbě přeměnit na lůžkový prostor. Nebo si pořiďte automobil se třemi řadami sklopných a posuvných sedadel. Příjemné cestování ve velkém počtu osob vám zajistí také výklopný stoleček. Svačinka nebo partička karet za jízdy není žádný problém.

10.) Peugeot Boxer Kombi

Peugeot Boxer je pro všechny druhy profesí. I pro tu rodičovskou a rodinnou. Užitný objem může být až 17 m3. Verze Kombi a Minibus může být podle konfigurace pro 5, 9, 14, nebo 17 míst. Peugeot Boxer Minibus je na trhu od roku 2014.

8 místné auto

9 místné auto - cena

Ceny za 9 místné auto se podobají cenám za osobní automobily. Obvykle je koupíte za milion korun. Levnější nové automobily vychází na 700 000 korun. Podívejte se i na bazarové nabídky, kvalitou auta nezaostávají a cena je o poznání nižší.

9 místné auto Cena od
Fiat Ducato Panorama 991.300 Kč
Opel Vivaro Crew Van L2 939.900 Kč
Mercedes Sprinter Tourer 1.064.800 Kč
Citroën ë-Jumpy Kombi 799.000 Kč
Ford Transit Kombi-M1 1.260.880 Kč
Volkswagen Caravelle 6.1 1.222.571 Kč
Opel Zafira-e Life Elegance L2 1.589.990 Kč
Citroën ë-Spacetourer 1.294.700 Kč
Toyota Proace Verso Kombi L1 799.000 Kč
Peugeot Boxer Kombi 789.162 Kč

Tip! Nákup nového vozu můžete také vyřešit půjčkou. Do našeho nezávislého srovnávače jednotlivých nabídek bank a nebankovních společností stačí zadat jen několik údajů a obratem zjistit, kdo vám poskytne tu nejlepší:

Najděte nejlepší půjčku

dodávka

9 místné auto řidičák

Pokud kupujete auto na rodinné výpravy asi nečekáte, že byste měli najednou mít jiný typ řidičského oprávnění než dosud. S auty pro přepravu většího množství osob už to není tak úplně jednoduché.

"Béčko" vs "Déčko"

Auta uspořádána pro 9 osob (8 cestujících a řidič) je možné řídit s průkazem skupiny B. Pokud si dodávku přestavíte na 10 míst k sezení, pak už musíte mít řidičák na autobus kategorie D. Podstatné pro posouzení je počet sedadel. Není důležité, kolik osob v autě skutečně jede.

Hmotnost vozu

Můžete mít i řidičský průkaz skupiny B78, který opravňuje k řízení motorových vozidel se samočinně ovládanou převodovkou a s nejvýše osmi místy k sezení (mimo řidiče). Dalším omezením pro použití řidičského oprávnění skupiny B je hmotnost. S řidičákem skupiny B lze řídit vozidla s nejvyšší povolenou hmotností 3 500 kg.

Už víte, jaké pro vás bude nejlepší 9 místné auto? Nebojte se požádat o zkušební jízdu. Inspiraci na koupi auta pro více osob načerpáte i z našeho dřívějšího článku „top 8 místná auta“.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…