Menu

Bruggy, Belgie: Nejkrásnější památky, nejlepší restaurace a další místa, která prostě musíte navštívit

Aktualizováno dne 30.5.2022

Na belgické město Bruggy pějí jeho návštěvníci samou chválu. Říká se mu dokonce severoevropské Benátky, nebo také Benátky severu. Belgie pro Čechy nebývá první volbou při plánování dovolené. To je ovšem škoda. Proč se vyplatí Bruggy navštívit?

Bruggy, Belgie: Nejkrásnější památky, nejlepší restaurace a další místa, která prostě musíte navštívit
18 minut čtení
Cestovní pojištění

Bruggy si rozhodně užijí milovníci městské turistiky. Dýchne na vás atmosféra středověku a gotické architektury protkaná vodními kanály. Možná z něj budete stejně nadšeni jako gangster Ken ve filmu V Bruggách. Vyznění filmu je spíše absurdní a protkané černým humorem, ale tajuplná atmosféra linoucí se ze záběrů města vás přímo vtáhne. Nepředpokládáme, že skončíte stejně jako oba hlavní hrdinové, nudit se zde rozhodně nebudete.

Bruggy

Proč právě Bruggy?

Název města vznikl okolo 9. století a podle všeho pochází ze slova bryggja, což je v překladu přístavní molo. Bruggy se nachází na severozápadním cípu Belgie u pobřeží Severního moře. Zhruba 100 kilometrů jihozápadně je hlavní město Brusel, deset kilometrů severovýchodně už jsou nizozemské hranice a hodinu cesty je to z města Bruggy do severofrancouzského Lille. Pokud byste tedy přece jen měli pocit, že je v Bruggách nuda, nebo naopak příliš mnoho turistů, máte spousty dalších možností.

Za svou historickou podobu vděčí toto město chudobě. Nejprve bylo významných námořním dopravním uzlem, který bylo potřeba chránit hradbami. Se ztrátou přístupu k moři po zanesení kanálů v 16. století ztrácelo město postupně na významu. Vyhnulo se mu tak období přílivu peněz v době průmyslové revoluce a zůstal zachován původní ráz města. Gotická architektura byla v roce 2000 zapsána na seznam UNESCO.

Bruggy - centrum města

Bruggy - co navštívit v centru města?

Centrum města Bruggy vás ohromí atmosférou a romantikou středověkých staveb. Lákalo spisovatele, inspirovalo malíře a nyní působí stejně magicky na turisty. Jaké poklady vystavuje centrum města Bruggy na obdiv?

Tip! Přibalte si s sebou i cestovní pojištění. U nás jej máte již od 7 Kč/den. Navíc se můžete připojistit i například na COVID-19. Spočítejte si, na kolik by vás vyšlo zde:

Spočítejte si cestovní pojištění

brugy

1.) Markt a věž Belfry

Středem města je náměstí Markt. Markt je v němčině trh a je jasné, odkud má náměstí toto jméno. Dříve byly Bruggy centrem obchodu. Vše kolem dokola náměstí stojí za vaši návštěvu a kochání. Radniční věž Belfry na náměstí je 83 metrů vysoká. Středověká zvonice Halle uvnitř věže ukrývá zvonkohru se 47 zvony, kterými se dříve obyvatelům města oznamovalo něco výjimečného. Neváhejte a vystoupejte na vrchol věže. Výstup se vyplatí, výhled na město je nenahraditelný.

Zvonice se zvonkohrou
Adresa Markt 7, 8000 Bruggy
Otevřeno 9:00 - 20:00 v sezóně
Vstupenky
Do 6 let zdarma
7 až 25 let 12 EUR
26 až 99 let 14 EUR

náměstí brugy

2.) Burg

Jen o kousek dál je další náměstí. Název Burg opět napovídá, proč je zajímavé. Burg je z němčiny hrad. Dominantou náměstí je místní radnice, která opravdu vypadá jako hrad. Jedná se o příklad gotické architektury ze 14. století. Nepřehlédněte ani opodál stojící baziliku sv. Krve. Proč tento název? Je v ní uchována ampule s krví Ježíše Krista. O pravosti se vedou dodnes spory, ale jde o významnou křesťanskou relikvii.

Kostel Panny Marie bruggy

3.) Kostel Panny Marie

Nejvyšší budovou v Bruggách a dokonce i v celé Belgii je kostel Panny Marie. Stavěl se od roku 1220. Symbolem je cihlová věž je vysoká 112 metrů. Zastavte se i dovnitř, najdete v něm Michelangelovu Marii z bílého mramoru. Pokud vás zajímá křesťanská architektura, zkuste ještě o pár uliček dále gotickou katedrálu Sint-Salvatorskathedraal.

Kostel Panny Marie
Adresa Mariastraat - , 8000 Bruggy
Otevřeno 9:30 - 17:00 v sezóně
Vstupenky
Do 12 let zdarma
13 až 25 let 6 EUR
26 až 99 let 7 EUR

kanály v Bruggách

4.) Vodní kanály a mosty

Benátky severu se Bruggám říká pro síť kanálů, které se dříve v době rozmachu obchodu využívaly pro lodě z přístavu. V současné době slouží jako další způsob dopravy městem a turistická atrakce. Zkuste vyrazit na Huidenvettersplein a projet Bruggy lodí. Neminete ani Rozenhoedkaai, nejfotografovanější místo v Bruggách. Romantické místo s vodním kanálem, které je lemované vysokými romantickými domy. Vyražte sem ideálně po setmění. Domy se za tmy na vodní hladině krásně odráží.

Tip! Levněji pořídíte ubytování či letenky u nás díky cashbacku. Podívejte se například na Booking.com, anebo na letenky na Pelikan.cz.

Cashback

belgické pralinky

Co ochutnat v Bruggách?

Předpokládáte, že si jako turisté mezi památkami dáte jen nějakou rychlovku, abyste zahnali hlad a mohli hned dále? Při návštěvě Belgie byste jako turisté měli ochutnat pravé belgické hranolky, vlámské Carbonnades, frikadely, belgické pralinky, belgické sýry. Zkuste to ale i jinak. Ve městě Bruggy je několik restaurací, které mají Michelinskou hvězdu.

pivovar bruggy

5.) De Halve Maan

Slavné belgické pivo by nemělo uniknout žádnému českému pivaři. Vyzkoušejte pivo z rodinného pivovaru De Halve Maan. Pivovar nabízí několik prohlídek denně, u kterých se samozřejmě nejen prochází pivovarem, ale také ochutnává pivo. Svůj tradiční tuplák zde vyrábí od roku 1856. Pokud nemáte ještě dost, navštivte muzeum piva (Bruges Beer Experience). Jen mějte na paměti, že obsah alkoholu v belgickém pivu je vyšší než na co jsme zvyklí od nás.

belgická čokoláda

6.) Dumon

Belgie je známá kvalitní a výbornou čokoládou. Z čokolády můžete v Bruggách najít prakticky cokoliv. Velmi dobře je hodnocené čokoládovna Dumon. Pravou lokální čokoládovnu poznáte podle certifikačního loga s kakaovým luskem a dvěma labutěmi.

belgická čokoláda

7.) Sukerbuyc

Neodpustíme si doporučení ještě čokoládovny Sukerbuyc, protože pravá belgická čokoláda má své jméno a neochutnat ji přímo v Bruggách, by byla ohromná škoda. Dovézt z výletu domů suvenýr v podobě pralinek s medem, oříšky, karamelem, nebo polité čokoládou je téměř povinnost.

Tip! Jste milovníkem městské turistiky? Můžete zkusit i bližší Vídeň. Na jídlo a toulání ulicemi je rozhodně zajímavá Budapešť. Nebo zkuste objevovat neznámá místa Londýna.

Bruggy

Co dělat v Bruggách, když prší?

Pobyt pod střechou možná není to, co jste si slibovali od města Bruggy. Ale i za deštivých dnů je co navštívit. A rozhodně nebudete mít výčitky, že jste ztratili den pochodováním po muzeích.

Tip! Před tím, než si zarezervujete letenky a zaplatíte za ubytování v Bruggách, doporučujeme malé zastaveníčko na cashbacku. Je to služba, která vám za každou platbu vrátí část peněz zpět. Mezi oblíbené cestovatelské cashbacky patří:

* Booking.com - 4 % z nákupu zpět
* Kiwi.com - 3 % z nákupu zpět

belgické hranolky

8.) Frietmuseum

Při útěku před deštěm využijte některého z muzeí. Samozřejmostí by mohlo být muzeum čokolády Choco-Story, které je ale i u nás. Ale co dělat, když jste přeslazení a pivem přepití? Zkusíte muzeum hranolků? Zjistíte možné i nemožné o bramborách, podíváte se na reklamy související s hranolkami a na závěr si dopřejete ochutnávku. Belgické hranolky mají jednoznačně svou tradici.

Muzeum hranolků - vstupné 
Dospělý 8 EUR
Děti 6 EUR
Senioři 7 EUR

muzeum diamantů

9.) Muzeum diamantů

Ačkoliv toto muzeum vzniklo poměrně nedávno, v roce 1999, můžete už nyní na několika patrech Muzea diamantů obdivovat krásné diamanty, zjistit více o původu i jejich zpracování. V tomto muzeum si ale můžete sami broušení těchto drahých kamenů vyzkoušet. Velkou atrakcí pro všechny je přehlídka leštění diamantů.

  • Zavřeno 25.12, 1.1. a od 10.1. do 3.2.
  • Otevřeno každý den od 10:30 do 17:30
  • Adresa: Katelijnestraat 43, B-8000 Brugge, Belgium

belgická krajka

10.) Muzeum Kantcentrum

Bruggy je město s tradicí v krajkářství. Expozice tradičních rukodělných krajek a způsobu výroby naleznete v muzeu krajkářství Muzeum Kantcentrum. V místě se pořádají workshopy a kurzy. Pokud jsou krajky vaše hobby a rádi tvoříte rukama, rozhodně stojí jeho návštěva za získání dalších zkušeností.

belgické umění

11.) Groeninge

Dívat se díla vlámských primitivů? Nejedná se o urážku, jde o označení malířského období přelomu pozdní gotiky a časné renesance umělců z Belgie, Holandska a Flander. V muzeu umění Groeninge můžete shlédnout díla Jana van Eycka, Bosche či Memlinga.

Muzeum Groeninge
Adresa Dijver 12 , 8000 Brugge
Otevřeno 9:30 - 17:00 v sezóně
Vstupenky
Do 12 let zdarma
13 až 25 let 12 EUR
26 až 99 let 14 EUR

Do města není nutné jezdit v létě. Touto dobou bývá přeplněné turisty, ostatně jako většina historických míst. Lepší je zvolit zimní měsíce a nemačkat se v davu. Na cesty nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. S ním je pobyt v zahraničí přece jen o něco pohodovější.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…