Menu

Cena elektřiny za 1 kWh

Aktualizováno dne 9.6.2021

Zajímá vás kolik zaplatíte za 1 kWh? Podívejte se na průměrné ceny v České republice.

Cena elektřiny za 1 kWh
6 minut čtení
Energie

Nejprve trocha velmi zjednodušené fyziky. Kilowatthodina (kWh) je jednotka energie a vyjadřuje množství energie spotřebované během jedné hodiny. Jedna kilowatthodina je rovna 3600 kilojoulům. Jednu kilowatthodinu spotřebuje spotřebič o příkonu 1 000 wattů za jednu hodinu.

S kilowatthodinou se setkáme na vyúčtování za dodávku elektrické energie spotřebitelům. Někteří poskytovatelé elektrické energie uvádějí své ceny za 1 MWh. V takovém případě se vydělí uvedená cena tisícem a dostanete cenu za 1 kWh.

cena elektřiny

Cena elektřiny podle dodavatelů

Cena elektřiny za 1 kWh se liší podle jednotlivých dodavatelů, ale i podle kraje. Na vyúčtování pak najdete také druh sazby, kterou za odběr platíte. Na vyúčtování je i informace o paušální sazbě, kterou platíte za různé jističe, způsob zapojení. Další položkou je pak skutečná spotřeba elektřiny.

Podívejte se na srovnání cen od různých dodavatelů ve Středočeském kraji. V tomto příkladu člověk bydlí v domě do 200 m2 a má elektrický bojler:

Dodavatel elektřiny Produkt Cena za rok
E.ON Energie, a.s. VARIANT PRO 24 - Porovnej24 21 899 Kč
Pražská energetika, a.s. Klasik - KOMFORT AKU 8 22 817 Kč
MND a.s. - Moravské naftové doly Proud - Akumulace 8 22 819 Kč
COMFORT ENERGY, s.r.o. PRIM 2020 24 213 Kč
Stabil Energy s.r.o. Jistota 28 208 Kč

Tip! Na Porovnej24 najdete nejlevnější dodavatele elektřiny. To dokazuje i další srovnání například na webu 5nej.cz Porovnat ceny od jednotlivých dodavatelů ve vašem kraji můžete kdykoliv a zdarma! Stačí zadat pár údajů:

Porovnej dodavatele elektřiny

cena elektřiny

Jednotarifová vs dvoutarifová sazba

Spotřebitel si může vybrat pro vyúčtování elektřiny mezi jednotarifovou sazbou a dvoutarifovou sazbou. Pro většinu domácností je vhodná jednotarifová sazba, tedy po celý den stejná cena za spotřebovanou 1 KWh. Tato sazba je vhodná pro ty, kteří využívají energii ke svícení a pro napájení běžných spotřebičů.

Dvoutarifová sazba je vhodná při využití elektrického vytápění, při nabíjení elektromobilu, ohřev vody. Během dne se střídají dražší a levnější ceny za kWh, v jednotlivých časech se platí nízký a vysoký tarif. V určitou denní dobu se tak čerpá energie za zvýhodněnou sazbu. Obvykle se jedná o noční dobu, nebo čas, kdy bývají lidé v práci či škole. V síti se v takovou chvíli hromadí přebytky, které je potřeba odčerpat.

elektrický sporák

Průměrná cena elektřiny za 1 kWh

V roce 2018 byla průměrná cena za 1 kWh 4,1 Kč a v roce 2019 už byla v průměru 4,58 Kč. Typická česká tříčlenná domácnost spotřebuje ročně kolem 2 220 kWh.

Průměrná cena elektřiny za 1 kWh je bez dalších nákladů v roce 2020 odhadována na 1,57 Kč. Cena za odebranou elektřinu tvoří jen 40 % celkové zaplacené částky, zbytek tvoří další paušální poplatky. Průměrně je tak celková cena včetně všech poplatků za 1 kWh v roce 2020 odhadována na 4,69 korun.

Další průvodci energiemi:

* Energeticky úsporné vychytávky do bytu či domu
* 6 tipů, jak ušetřit za elektřinu, vodu a plyn

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.