Menu

Co potřebuji na STK auta?

Aktualizováno dne 27.2.2022

V loňském roce se počet automobilů v České republice zvýšil o 140 336 na 6,13 milionů. A všech těchto aut, které jezdí po českých silnicích, se týká pravidelná technická kontrola, která je jednou ze základních povinností majitelů automobilů. Možná se právě teď v souvislosti s technickou prohlídkou sami sebe ptáte „Co potřebuji na STK auta?“

Co potřebuji na STK auta?
8 minut čtení
Povinné ručení

Co potřebuji na STK auta? Otázka, jež se honí v hlavě řadě řidičů, kterých se v blízké době týká technická kontrola. Tu musí každé nové auto absolvovat čtyři roky od jeho uvedení do provozu a následně v pravidelných dvouletých intervalech. V tomto článku se tedy podíváme na to, co všechno budete potřebovat předložit během technické prohlídky a také na další důležité informace, které byste měli o povinné technické kontrole vědět.

autolékárnička

Co potřebuji na STK auta: Dokumenty a povinná výbava

Před tím, než vyjedete na stanici technické kontroly, nezapomeňte si zkontrolovat, zda s sebou máte všechny potřebné dokumenty, a sice velký technický průkaz, malý technický průkaz a také osvědčení o emisní kontrole (v případě, že měření emisí absolvujete poprvé, osvědčení dostanete při kontrola emisí), protokol měření emisí a protokol o předchozí kontrole (pokud už jste STK absolvovali). V autě také musíte mít povinnou výbavu, povinná výbava pro rok 2022 zahrnuje autolékárničku, výstražný trojúhelník, reflexní vestu pro řidiče a rezervní kolo nebo prostředky na opravu pneumatiky.

  • Velký technický průkaz,
  • malý technický průkaz,
  • osvědčení o emisní kontrole,
  • protokol měření emisí,
  • povinná výbava.

Tip! Nevíte co vše spadá do povinné výbavy auta a na co nezapomenout při cestě? Vše se dočtete v našem článku.

Co musí obsahovat autolékárnička?

Pokud máte autolékárničku v autě už dlouho, nezapomeňte zkontrolovat její obsah a ujistit se, zda obsahuje všechno potřebné. Bude se vám to hodit i v případě, že vás zastaví policie, jedná se totiž o jednu z nejčastěji kontrolovaných věcí při policejní prohlídce. Co pro rok 2022 musí autolékárnička obsahovat?

  • Obvaz hotový s jedním polštářkem
  • Obvaz hotový se dvěma polštářky
  • Náplast hladká cívka
  • Obinadlo škrtící pryžové
  • Rukavice pryžové (latexové)
  • Izotermická folie (min. 200 x 140 cm)
  • Nůžky

car lights

Co je dobré před STK zkontrolovat?

Před technickou kontrolou je dobré zkontrolovat několik věcí, které je možné poměrně jednoduše opravit, ale mohly by se stát důvodem proto, že byste se svým vozem kontrolou neprošli. V první řadě zkontrolujte, zda jsou funkční světla, blinkry a stěrače a také brzdy, z čelního skla odstraňte neplatné dálniční známky a zkontrolujte stav pneumatik. Zjistěte také, zda je podvozek a výfuk v dobrém stavu a zda neunikají kapaliny.

  • funkční světla
  • blinkry
  • stěrače
  • brzdy
  • čelního skla
  • pneumatiky
  • podvozek a výfuk

Nejste si jistí, že automobil zcela v pořádku a projde technickou kontrolou? Pokud tušíte, že by mohl mít vůz nějakou závadu, zavezte ho před kontrolou do servisu. Řada autoservisů nabízí nejen zkontrolování vozu a jeho přípravu na STK, ale také zařízení STK za vás.

Tip! Zajeďte před technickou kontrolou do servisu a také nezapomeňte na povinné ručení. Platné povinné ručení je stejně povinné jako technická kontrola vozu.

Porovnej povinná ručení

problémy s výfukem

Nejčastější důvody, proč vozy neprojdou STK

Technickou kontrolou neprojde zhruba každé desáté auto. Mezi nejčastější důvody patří nevyhovující osvětlení, nevyhovující rozměry pneumatik, problémy s výfukem, nefunkční parkovací brzdy nebo také upravené změny na autě, které ale nejsou zapsané ve velkém technickém průkazu.

Pokuty

Co hrozí, když propásnete termín STK? Pokuty i zákaz řízení

Řidičům se rozhodně vyplatí hlídat si, do kdy jim STK platí. V případě, že totiž termín pro kontrolu propásnete a budete autem jezdit, hrozí vám pokuta až do výše 10 000 Kč a dokonce zákaz řízení až na jeden rok. Ještě vážnější následky by mělo, pokud byste s autem, které má prošlou technickou, způsobili dopravní nehodu. V tomto případě by se pokuta mohla vyšplhat až do výše jednoho milionu korun.

motocykl

Technická kontrola u motocyklů: Co čtyři roky

Zatímco automobily musí stanici technické kontroly navštěvovat co dva roky, v případě motocyklů je platnost technické kontroly dvojnásobně dlouhá. STK se tedy s motorkou absolvuje každé čtyři roky. Majitelé nových motocyklů dokonce STK absolvují až po šesti letech. Na co si dát pozor před tím, než s motorkou vyrazíte na technickou prohlídku?

  • Zkontrolujte si, zda máte správné rozměry pneumatik a zda hloubka dezénu neklesla pod 1,6 mm nebo v případě mopedů a skútrů pod 1 mm
  • Jedním z důvodů, proč STK řidiči neprojdou, jsou nesprávně umístěna, zapojená nebo seřízená světla a také špatná barva osvětlení
  • Pozor si dejte i na použití nehomologovaných dílů u výfuku, na nadměrný hluk výfuku nebo nadlimitní znečištění výfukovými plyny
  • Problémem můžou být i špatně seřízená zpětná zrcátka nebo poškozená a špatně viditelná registrační značka

Co potřebuji na STK auta? Teď už víte, že se neobejdete bez malého a velkého techničáku, protokolu měření emisí a protokolu o předchozí kontrole. Nezapomeňte na povinnou výbavu vozu, a pokud si nejste jistí, zda automobil nemá nějaké závady, před návštěvou stanice technické kontroly ho zavezte do servisu.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…