Menu

Kolik stojí technická?

Aktualizováno dne 26.10.2021

Technická kontrola je povinnost související s provozem vozidla. Pro někoho je to povinnost nemilá, pro někoho je to příležitost ověřit, že je automobil naprosto v pořádku. Co se kontroluje a kolik stojí technická kontrola?

Kolik stojí technická?
10 minut čtení
Povinné ručení

Technická kontrola vás s vaším automobilem čeká každé dva roky. Na místě vás možná překvapí, kolik stojí technická a jaké jsou v cenách jednotlivých stanic technické kontroly rozdíly. V případě, že budete s automobilem jezdit bez platné technické kontroly, čeká vás pokuta. Pokud se v takovém případě stanete účastníkem dopravní nehody, kterou nezaviníte, může nastat situace, že vám pojišťovna odmítne proplatit vzniklou škodu.

Tip! Možná jste netušili, že nejvýhodnější pojištění vozu získáte porovnáním nabídek trhu. Není to nic složitého, stačí zadat pár údajů o vašem autě a porovnávač vám ukáže vše, co právě teď pojišťovny nabízí. Na povinném ručení tak můžete ušetřit i tisíce korun. Zkuste to:

povinné ručení od 1009 Kč

diagnostika

Co je to technická kontrola?

Technická kontrola, zkráceně prostě jen technická, je kontrola, kterou vyžaduje zákon u každého vozidla. Výsledkem technické kontroly je odsouhlasení, zda je podle zákona vaše vozidlo dále schopné provozu na pozemní komunikaci.

Typy závad

Výstupem technické kontroly mohou být tři typy závad:

  • lehká závada - nebrání bezpečnému provozu a jde spíš o upozornění na to, co by se mělo na autě opravit - např. počínající koroze, jemné poškození některých částí
  • vážná závada - technickou máte pouze na dalších 30 dnů, během kterých musíte závadu odstranit - např. poškození brzdových kotoučů, pokročilá koroze, vůle v zavěšení kol
  • nebezpečná závada - s vozidlem z STK nesmíte odjet, musíte si sjednat odtah a dokud neprovedete novou kontrolu, nesmíte s automobilem na silnice - např. únik provozních kapalin, poškození pneumatik, brzdového nebo palivového systému

Tip! Co dělat, když neprojdete emisemi, se dočtete v našem dřívějším článku.

Další činnosti STK

Technické kontroly provádí stanice technické kontroly (STK), které také obvykle provádějí i další činnosti jako měření emisí, evidenční kontroly, ověřování tachografů a zjišťování, zda nejsou stočené. Sami si můžete vybrat, na jakou STK pojedete. Nejste vázaní vaším bydlištěm, ani adresou majitele vozidla.

Platnost STK je dva roky, první technická kontrola má platnost čtyři roky. Konec platnosti technické kontroly je uvedeno na červeném štítku nalepeném na SPZ a v technickém průkazu vozidla. Technickou kontrolou nemusíte procházet, pokud máte značky uložené do depozitu.

Tip! Ačkoliv havarijní pojištění není ze zákona povinné, vyplatí se. Pokryje vám totiž například náklady spojené se srážkou se srnkou, krádeží vozu, objetím auta klíčem nebo poničenou kapotou po krupobití.
Najděte nejvýhodnější havarijní pojištění

Jaké jsou typy technické kontroly?

Technických kontrol v rámci STK je několik druhů:

  • pravidelná technická kontrola
  • opakovaná technická kontrola
  • evidenční kontrola
  • technická kontrola na žádost zákazníka
  • technická prohlídka před registrací vozidla
  • technická prohlídka před schválením technické způsobilosti vozidla
  • technická prohlídka ADR

STK

Kolik stojí technická?

Zákon nestanovuje jednotnou cenu za technickou kontrolu a každá STK si ceny stanovuje sama. Rozdíly mezi nimi jsou poměrně velké. Než se do STK vydáte, projděte si ceník konkrétní STK a zjistěte více.

V tabulce níže naleznete, kolik stojí technická kontrola, evidenční kontrola a technická kontrola před registrací vozidla z EU a Švýcarska. Ceny jsou v korunách a jsou pouze orientační.

Druh vozidla Pravidelná Opakovaná Evidenční kontrola Technická kontrola před registrací - IDV z EU a Švýcarska
Motocykly 600 - 900 Kč 100 - 500 Kč 500 Kč 1 200 Kč
Osobní automobil M1 900 - 1 300 Kč 150 - 500 Kč 500 Kč 1 000 - 1 500 Kč
Osobní automobil M1-LPG 900 - 1 300 Kč 150 - 500 Kč 500 Kč 1 000 - 1 500 Kč

Tip! Pokud si však technickou kontrolu nezaplatíte, tak vás může čekat nemilá pokuta. V článku se dozvíte, kdy pokuta může jít až do milionu.

technická kontrola vozidla

Co si vzít s sebou na technickou kontrolu?

Na technické prohlídce budete muset předložit jen několik málo dokumentů:

  • velký technický průkaz
  • malý technický průkaz (správné označení je Osvědčení o registraci vozidla nebo osvědčení o technickém průkazu).

Pokud jdete na opakovanou technickou kontrolu, připravte si k ruce také protokol o předchozí prohlídce, na jejímž základě je provedena opakovaná technická prohlídka. Nezapomeňte na změny, které musíte provést v technickém průkazu při změně vašeho bydliště.

Technickou kontrolou musí pravidelně procházet všechna vozidla registrovaná v České republice, která mají registrační značku. Výjimkou jsou vozidla kategorie R (jízdní kola, koloběžky, ruční vozíky, vozidla tlačená jinou osobou - pracovní stroje, nemotorové vozíky pro invalidy, potahová vozidla).

technická kontrola vozu

Co se kontroluje na technické?

Bez ohledu na to, kolik stojí technická, kontroly musí být na všech STK stejné:

  • identifikace vozidla (kontrola VIN, kontrola registrační značky)
  • brzdy (účinnost, test ruční brzdy)
  • řízení (geometrie, vůle)
  • výhled řidiče (zatmavení skel)
  • povinná výbava řidiče (výstražný trojúhelník)
  • motor auta (únik provozních kapalin, homologace, hlučnost)
  • podvozek (stav koroze)
  • kola a pneumatiky
  • světla (správné svícení, seřízení, blinkry)

Před technickou kontrolou bývá dobré zajít s automobilem do autoservisu a nechat vozidlo kompletně zkontrolovat, vyměnit filtry a připravit ho. Můžete si tak ušetřit další cestu na STK a nervy z toho, jestli při opakované kontrole projdete.

Ještě by se vám mohly hodit... naši další průvodci pro řidiče:

* Kde koupit auto? Nákup ojetých i nových vozů v ČR a Německu
* Co musí mít řidič u sebe?
* Od kdy je auto veterán?

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…