Menu

Co vidět na Maltě? Kde si užít moře a kde potkat Pepka Námořníka?

Aktualizováno dne 23.6.2022

Myslíte si, že Malta je jen další ostrov ve Středozemním moři? Pak vás překvapíme. Souostroví Malty, je protkáno historií a přírodními krásami. Je toho tolik, co vidět na Maltě. Vybrali jsme pro vás 11 top míst, které během dovolené musíte navštívit.

Co vidět na Maltě? Kde si užít moře a kde potkat Pepka Námořníka?
16 minut čtení
Cestovní pojištění

Maltu tvoří tři hlavní ostrovy (Malta, Gozo a Comino) a všechny mají co nabídnout. Leží uprostřed Středozemního moře jižně od Itálie. V minulosti byly strategickým bodem mnoha dějinných zvratů. Najdeme na nich proto památky od prehistorie až do 20. století.

Památky, ale nejsou jediný tip, co vidět na Maltě. Hlavním tahákem je nevšední přírodní krása. Jsou zde nádherné písečné pláže s blankytně modrou vodou, ale také zátoky s dramatickou kulisou skalnatého pobřeží.

pláže na Maltě

Opěvovaná Malta a její ostrovy

Malta leží ve středozemním moři a je pro nás velice dobře dostupná. Její obyvatelé jsou velice pohostinní a milí. Vstřícnost k návštěvníkům je součástí maltské kultury. I proto se zde během chvilky budete cítit jako doma.

Dalším benefitem je, že na Maltě se hravě domluvíte anglicky. Angličtina je totiž druhý oficiální jazyk Malty. Byla totiž součástí britského impéria. Dovolená na Maltě nikdy nemůže být nudná. Je totiž plná historických a přírodních zajímavostí.

Tip! Letenky Malta – Česká republika nakupujte dopředu a online. Můžete tak výrazně ušetřit. Vyzkoušejte třeba následující portály, kde ještě navíc dostanete část peněz za letenky zpět.

* Kiwi.com – 3 % zpět
* Pelikan.cz – 100 Kč zpět
* Lufthansa – 1 % zpět

památky na Maltě

Tipy na opravdu bezstarostnou dovolenou

Asi všichni víme, že to začíná u kvalitního cestovního pojištění, ale tím to zdaleka nekončí. Jak vyřídit pěkné ubytování? Jaká platí v dané zemi covidová pravidla a spoustu dalších informací jsme pro vás sepsali v pěti bodech.

1.) Jak na ubytování

Například přes Booking.com se slevou 4 % si dovolenou zařiďte z pohodlí obýváku. Při včasné rezervaci zaplatíte výrazně méně.

2.) Dobré cestovní pojištění

Využijte sílu online kalkulačky a vyberte si cestovní pojištění, které vám sedne, a hlavně na něm nepřeplatíte.

Tip! Ať už se vydáte na dovolenou pouze k moři, anebo na výšlap do Alp, vždy dbejte na kvalitní cestovní pojištění. To nejlevnější získáte porovnáním aktuálních nabídek pojišťoven:

Porovnej cestovní pojištění

3.) Covidová pravidla 

Zatím vládne klid, ale i tak se vyplatí sledovat pravidla příjezdu na Maltu a návratu do ČR.

4.) Kvalitní vybavení na dovolenou 

  • Plavky se slevou 6 % najdete na Answear nebo se slevou 7 % na Bonprix.
  • Kvalitní obuv na cesty do přírody se slevou až 3,5 % objevíte v Outdoor-shop.cz.
  • Opalovací krémy a mléka se slevou až 8 % má Krasa.cz.

5.) Pohotovostní cestovní lékárnička

Na cesty si nezapomeňte vzít léky, které máte předepsané od lékaře, ale také základní léky proti horečce, průjmu a bolestem. Se slevou až 10 % je nabízí Pilulka.cz.

Malta - dovolená

Malta - počasí jedna báseň

Když se řekne Malta, počasí se odvíjí od místního středomořského podnebí. Přes letní sezónu disponuje stabilním počasím s minimem dešťových přeháněk. Přesně to, co většina plážových turistů potřebuje. Oproti tomu v zimních měsících je zde poměrně dost deštivo a větrno.

Měsíc Průměrná teplota vzduchu Průměrná teplota moře
Leden 13 °C 17 °C
Únor 13 °C 16 °C
Březen 14 °C 16 °C
Duben 16 °C 17 °C
Květen 20 °C 19 °C
Červen 23 °C 22 °C
Červenec 27 °C 26 °C
Srpen 27 °C 27 °C
Září 25 °C 26 °C
Říjen 21 °C 24 °C
Listopad 17 °C 22 °C
Prosinec 14 °C 19 °C

potápění na ostrově Gozo

11 top věcí, co vidět na Maltě

Historie a úchvatná příroda, to je Malta. Zajímavosti můžete najít téměř na každém kroku. Někde je to starověká historie, jinde pohádkově modré laguny obklopené vysokými skalami. A víte, že zde najdete i vesničku jednoho velice slavného námořníka? Podívejte se na náš top výběr, co vidět na Maltě.

1.) Úžasné písečné pláže vhodné i pro děti

Na Maltě nejsou nekonečně dlouhé pláže. Ty místní ale mají nevšední půvab. Největšími písečnými plážemi přímo na ostrově Malta s pozvolným vstupem jsou Golden Bay a Mellieha (Ghadira) Bay. Další populární pláže Ghajn Tuffieha a Paradise Bay nevynikají velikostí, ale spíše větším soukromím a krásným okolím. Úžasnou pláž vhodnou i pro děti najdete na ostrově Gozo pod názvem Ramla Bay.

2.) Přírodní pláže a malé zátoky

Pokud oželíte pohodlí pozvolného vstupu do moře, ale toužíte po zajímavých přírodních scenériích, nechte se zlákat na některou z těchto pláží. Na ostrově Comino najdete tu nejvyhlášenější. Jmenuje se Blue Lagoon (Malta) a je pohádkově krásná. Další krásné pláže jsou na ostrově Gozo - Wied il-Ghasri a Xlendi.

Tip! Pokud máte rádi ostrovy, doporučujeme navštívit i ty španělské, nebo řecké.

3.) Blue Grotto – Modrá jeskyně

Velký skalní oblouk a přilehlé jeskyně ukrývají laguny s modrou vodou. Tento přírodní úkaz můžete pozorovat z vyhlídky, nebo si koupit lístek na loď, která vás vezme do jeskyní.

Tip! Lístky na výlety lodí na Maltě si můžete rezervovat online už z domova. Pokud plánujete víc adrenalinových zážitků během dovolené, zkontrolujte si před odjezdem i úrazové a životní pojištění.

4.) Útesy Dingli Cliffs

Na západě ostrova najdete nádherné útesy s kapličkou sv. Máří Magdalény.

5.) Hlavní město Valletta

Nejmenší hlavní město Evropy doslova dýchá historií. Proto patří mezi naše top místa, co vidět na Maltě. Většina staveb pochází už z 16. století, kdy byla Valletta vybudována řádem Maltézských rytířů. Doporučujeme navštívit baziliku Panny Marie Karmelské, Velmistrovský palác, Pevnost St. Elmo a hlavně zahrady Barracka.

Tip! Hodláte vyrazit na dovolenou bez místní hotovosti? V tom případě doporučujeme porovnat si nabídku kreditních karet včetně výhod i nevýhod.

6.) Mdina – Tiché město

Historická Mdina patří k nejkrásnějším místům ostrova. Poprvé ji vystavěli už Féničané, ale největší rozmach zažila během starověkého Říma. Bohužel ve středověku zničilo většinu starověkých památek rozsáhlé zemětřesení. Dnes zde stojí za návštěvu Benediktinský klášter, městské brány a opevnění a paláce Falzon a Vilhena.

7.) Hagar Qim

Zde můžete jít ještě dál do historie evropské civilizace. Megalitické chrámy Hagar Qim pochází z mladší doby kamenné a patří k nejzachovalejším v Evropě.

8.) Rybářské městečko Marsaxlokk

Tady se zastavil čas. Rybolov je zde stále hlavní obživou a v přístavu i dnes kotví tradiční barevné rybářské loďky luzzu.

9.) Vesnice Pepka Námořníka (Popeye Village)

Spojení Pepek Námořník – Malta vám možná není úplně známé, ale kresleného námořníka zamilovaného do špenátu znáte určitě. V zátoce Anchor Bay u města Mellieha můžete navštívit místo, kde se v 80. letech natáčel muzikál Pepek Námořník. Hlavní role v něm měli Robin Williams a Shelly Duvall.

10.) Malta National Aquarium

Ukažte dětem podmořský svět. Ocitnete se v podvodních tunelech ze všech stran obklopení akvárii s mořskými živočichy.

Vstupné:

  • Dospělý (od 13 let) 14.90 EUR
  • Dítě (4 – 12 let) 7,90 EUR
  • Rodinné vstupné (2 dospělí a dvě děti) 45,60 EUR

Tip! Na vstupném do Akvária můžete výrazně ušetřit, pokud si lístky obstaráte online.

11.) Potápění za vraky z 2. světové války

Vody v okolí Malty jsou plné vraků lodí z bojů z druhé světové války. Tím nejznámějším je asi vrak torpédoborce HMS Maori, který byl v bojích s německou lodí Bismarck. Najdete ho v blízkosti hlavního přístavu ve městě Valletta.

I když Maltu jako cíl letní dovolené vřele doručujeme, máme pro vás inspiraci i na další zajímavá místa. Podobně krásná je i bližší Sardinie, kam se pohodlně dostanete autem a trajektem. Za větší exotikou můžete vyrazit na Srí Lanku, do Dubaje nebo do Dominikánské republiky.

Ještě by se vám mohly hodit... stále nevíte kam na dovolenou? Podívejte se na náš blog a vyberte si to pravé kokosové pro vás.

Kapverdy
Madeira
Levná dovolená po Evropě

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…