Menu

Dánsko: Příroda, památky, místní lahůdky a další důvody, proč tuto zemi navštívit

Aktualizováno dne 7.6.2022

I když se Dánsko neřadí k nejnavštěvovanějším zemím českých cestovatelů, rozhodně by nemělo zůstat bez povšimnutí. Ptáte se, proč byste měli alespoň jednou za život navštívit Dánsko? Příroda, kterou jen tak někde neuvidíte, města s nezaměnitelnou atmosférou i místní speciality jsou nejlepší odpovědí na tuto otázku.

Dánsko: Příroda, památky, místní lahůdky a další důvody, proč tuto zemi navštívit
15 minut čtení
Cestovní pojištění

Čím se proslavilo Dánsko? Příroda, na kterou nedají dopustit milovníci pěší turistiky, je bezesporu jednou z nejvýše postavených položek na našem seznamu. Krásnou přírodou však náš seznam důvodů, proč se rozhodnout pro návštěvu Dánská, ani v nejmenším nekončí. Připravili jsme si pro vás 15 míst, která byste neměli během svých cest po jednom z nejkrásnějších severských států, vynechat. Jste připraveni na cestu za dobrodružstvím?

dánsko příroda

1.) Dánsko: Příroda, která vám vyrazí dech

Dánsko je jednou ze severských zemí, která je známá zejména pro nedotčenou přírodu. Možná právě díky nádherným přírodním scenériím jsou Dánové považovaní za nejšťastnější lidi na světě. Ke štěstí nepochybně přispívají také nádherná města, výjimečná místa i památky, které si blíže představíme v následujících řádcích.

Kodaň Malá mořská víla

2.) Malá mořská víla: Symbol Kodaně

Kdo z Kodaně nemá fotku Malé mořské víly, jako by v Kodani nebyl. Socha Malé mořské víly je ostatně jednou z nejfotografovanějších věcí v tomto městě. Socha, inspirovaná stejnojmennou pohádkou spisovatele Hanse Christiana Andersena, se nachází na břehu moře, měří 1,25 metrů a je považovaná za jeden ze symbolů Dánska.

Kodaňský kolotoč

3.) Tivoli: Kodaňský zábavní park

Kodaň zaujme nejen milovníky architektury a uměleckých děl, ale také nekonečné zábavy. Kodaňský zábavní park Tivoli, který byl otevřený už v roce 1843, láká na celou řadu atrakcí, ať už je řeč o horských dráhách nebo jednom z největších řetízkových kolotočů světa, divadle pantomimy či velkém akváriu. Je také na místě dodat, že je Tivoli druhým nejstarším zábavním parkem světa.

Sezóna březen až září
Otevřeno každý den 11:00 - 00:00
Vstupné  120 DKK
Žetony* 1 ks 30 DKK

*30 DKK je hodnota jednoho žetonu, ale ne vstupu na jednu atrakci. Například atrakce z roku 2004 Démon stojí 3 žetony, tedy 90 DKK.

Tip! I v zábavném parku může číhat mnoho nebezpečí a ne jen pro ty nejmenší. Proto myslete i na úrazové pojištění a mějte bezstarostnou dovolenou v Dánsku.

Úrazové pojištění již od 160 Kč měsíčně

Strøget

4.) Strøget: Slavná nákupní ulice v Kodani

Pokud si chcete z Dánska odvést suvenýry, bude pro vás tím pravým místem Strøget, tedy hlavní pěší nákupní ulice v Kodani, která je se svými 1 100 metry jednou z nejdelších nákupních ulicí v Evropě. Tato ulice je plná nejen obchodů, ale také restaurací nebo barů. A co v Dánsku ochutnat?

  • Frikadeller: masové koule
  • Medisterpølse: vepřová kořeněná klobása
  • Rullepølse: vepřové maso v aspiku
  • Rugbrød: hutný tmavý žitný chléb
  • Æbleskiver: smažené sladké pečivo s povrchem podobným palačince
  • Co se týče nápojů, oblíbené je pivo, zejména značka Tuborg a Carlsberg, svařené víno Gløgg a kořeněná pálenka Aquavit

Aarhus dánsko

5.) Aarhus: Druhé největší město Dánska

Za návštěvu rozhodně stojí i druhé největší město Dánska Aarhus, které by neměli vynechat zejména milovníci dobré zábavy. Řadí se totiž k městům s nejmladším obyvatelstvem v Dánsku a pyšní se množstvím věhlasných restaurací, kaváren i barů.

Billund Legoland

6.) Billund: Nejstarší Legoland na světě

Máte i vy Dánsko nerozlučně spojené se stavebnicí lego? Navštivte nejstarší Legoland na světě, který se nachází ve městě Billund. Z tohoto malého města totiž pochází zakladatel značky Lego, který zde otevřel první továrnu.

Děti do 2 let Zdarma
1denní vstupenka* od 329 DKK
2denní vstupenka* od 478 DKK
Sezóní vstupenka* od 499 DKK

*Při nákupu online ušetříte.

Roskilde Dánsko

7.) Roskilde: Město dánských králů

Roskilde je městem, které dýchá historií. Nachází se jen zhruba 40 km od Kodaně a od 11. do 15. století v tomto městě sídlili dánští králové. Jednou z nejnavštěvovanějších památek v tomto městě je katedrála z 12. století, která je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Pozornost si bezesporu zaslouží i Muzeum vikingských lodí nebo Muzeum hudby Ragnarock.

Aalborg Dánsko

8.) Aalborg: Město s úchvatnou zoo

Město Aalborg se nachází na severu Jutského poloostrova a jedná se o čtvrté nejstarší město Dánska. Proč toto město navštívit? Najdete zde hned několik muzeí a zejména oblíbenou zoologickou zahradu založenou již v roce 1935. V této zoo na vás čeká více než 1 500 zvířat.

Tip! Dánsko je nádhernou destinací pro dovolenou a my věříme, že si jí užijete. Rozhodně si ale zařiďte i cestovní pojištění. S námi je to hračka. Stačí online vyplnit pár údajů a můžete se ponořit do krás této severské země.

Porovnej cestovní pojištění

Bornholm Dánsko

9.) Bornholm: Kouzelný ostrov jako stvořený k odpočinku

Chcete uniknout od ruchu velkoměst, odpočinout si a slunit se na písčitých plážích? Navštivte malý ostrůvek Bornholm, který se nachází mezi Německem a Švédskem. Tento ostrov je mezi obyvateli nazývaný Slunečným ostrovem, a ne nadarmo, jedná se totiž o jedno z nejslunnějších míst v Dánsku.

Ribe

10.) Ribe: Nejstarší město Dánska

Dalším dánským městem, které se vyznačuje velmi bohatou historií, je nejstarší město Dánska Ribe, které bylo založeno již v 9. století a je nedílně spjato s životem Vikingů, proto se v tomto městě také nacházejí hned dvě vikingská muzea.

Egeskov vodní hrad

11.) Egeskov: Renesanční vodní hrad

Pokud rádi navštěvujete památky, doporučujeme navštívit hrad Egeskov postavený v renesančním stylu, který se nachází na ostrově Fyn. Dominantou hradu je velkolepý rytířský sál a padací most. Nádherný je nejen interiér hradu, ale také jeho okolí. Hrad se může pochlubit i jedním nej, Egeskov je nejzachovalejším renesančním vodním hradem v Evropě.

  • Vstupné pro dospělé začíná na 680 Kč.

Kronborg Dánsko

12.) Kronborg: Jeden z nejnavštěvovanějších dánských hradů

Dalším dánským hradem, který je považovaný za jednu z nejvýznamnějších památek Dánska, je opevněný renesanční hrad Kronborg. Tento hrad od roku 2000 patří mezi památky světového dědictví UNESCO a proslavil se zejména díky anglickému spisovateli Williama Shakespearovi, který právě do tohoto hradu umístil děj svého díla Hamlet.

Vstupné dospělí 330 Kč - 500 Kč*
Vstupné děti Zdarma

*Cena za vstupenku se mění podle sezóny. 

Most spojující Dánsko a Švédsko

13.) Øresund: Most spojující Dánsko a Švédsko

Dánsko se mimo jiné proslavilo i svými mosty, jedním z vůbec nejznámějších je most Øresund, který je dlouhý 10 kilometrů a propojuje Švédsko a Dánsko. Tento most denně  nebo autem přepravuje přes 60 000 lidí.

Tip! Jízdenka z Prahy do Kodaně vlakem stojí cca 59 EUR (1475 Kč). Zpáteční cesta s Interrail eurail by vás vyšla cca na 92 EUR (2300 Kč).

Nyhavn přístav

14.) Nyhavn: Malebný přístav

V minulosti býval Nyhavn velmi rušným obchodním přístavem, ve kterém kotvily lodě z celého světa. Dnes návštěvníky láká na zrekonstruované pestrobarevné budovy a nespočet kaváren a restaurací.

Thy národní park

15.) Thy: Úchvatný národní park

Proč navštívit Dánsko? Příroda národního parku Thy je nepochybně jedním z velkých lákadel. Thy je nejstarším národním dánským parkem a je velmi bohatý na divokou zvěř a nabízí také řadu aktivit, jako je například jízda na koni nebo golf. Zajímavosti jsou i bunkry, které jsou pozůstatkem druhé světové války.

Tip! Dánská koruna (DKK) je měnou Dánského království a my pro vás máme aktuální přehled kurzu. Hodnota 1 DKK se již nějakou dobu drží okolo 3 Kč.

Aktuální kurzy

Když se řekne Dánsko, příroda, charakteristická svými lesy, horami a temnými fjordy, je mnohdy tím prvním, co se řadě z nás vybaví. Návštěvníky však také láká na města dýchající nezaměnitelnou atmosférou a velkolepé hrady a zámky.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…