Menu

Dovolená v těhotenství – na co si dát pozor a co nepodcenit?

30.7.2020

Chcete si užít odpočinku na pláži ještě před tím, než se váš život změní v kolotoč přebalování a kojení vašeho budoucího potomka? Možná máte obavy, zda nebude cestování s bříškem nepohodlné. A co teprve pravidla leteckých společností pro tento typ pasažérek či cestovní pojištění pro těhotné?

Dovolená v těhotenství – na co si dát pozor a co nepodcenit?
7 minut čtení
Cestovní pojištění

Každý člověk je jiný, a zatímco některá cestovatelka může v sedmém měsíci těhotenství zvládnout cestu do Jižní Ameriky, jiná může mít již v pátém měsíci zdravotní problémy při poklidném pobytu v Chorvatsku. Je tudíž nezbytné se o plánované cestě napřed poradit s vaším lékařem, který zváží, zda je pro vás dovolená v těhotenství vhodným nápadem.

Pokud lékařova odpověď bude kladná, můžete začít vybírat zájezd a pakovat zavazadla. Poradíme vám, které záležitosti se vyplatí vyřešit ještě před odjezdem, abyste se vyhnula případným potížím při cestování.

cestovní pojištění pro těhotné

Cestovní pojištění pro těhotné

Příprava na cestu začíná výběrem vhodné pojišťovny. Ženy v očekávání pojišťovna samozřejmě pojistí, ovšem jen do určitého týdne těhotenství. Zjistili jsme, jak to mají se svými podmínkami jednotlivé pojišťovny.

Pojišťovna

Do jakého týdne těhotenství kryje zdravotní komplikace s ním spojené 

Allianz Do 26. týdne
AXA Assistance                 Do 26. týdne
ČSOB Do 24. týdne
ERV Evropská pojišťovna Do 2 měsíců před předpokládaným termínem porodu
Generali

Do 26. týdne

Slavia Do 24. týdne
Union Do 26. týdne
Uniqa Do 26. týdne
ERGO pojišťovna Je nutný pouze souhlas lékaře.

Pojišťovny rovněž obvykle mají ve výlukách rizikové těhotenství. Rovněž neproplácí těhotenské prohlídky, zjišťování těhotenství či hormonální léčbu.

Cestovní pojištění vám tudíž uhradí náklady, spojené s lékařskými zákroky v případě těhotenských komplikací či předčasného porodu.

Horní strop, do kterého pojišťovny poskytují cestovní pojištění pro těhotné, je tedy u většiny pojišťoven 7 měsíců. Co se stane, pokud do ciziny vyrazíte po 7. měsíci těhotenství? V případě, že předčasně porodíte, nebo budete mít jiné komplikace spojené s těhotenstvím, lékařskou péči si budete muset hradit sama.

Ovšem pokud se vám přihodí zdravotní potíže, které s vaším jiným stavem nesouvisí, pojišťovna vám je proplatí. Tudíž se nemusíte obávat, že například náklady na léčbu zlomené nohy půjdou z vaší kapsy.

Tip! Hledáte nejvýhodnější cestovní pojištění pro těhotné? Zkuste náš srovnávač, kde se pojistíte už od 7 Kč/den.

Spočítejte si cestovní pojištění

těhotná na letišti

Pustí vás na palubu letadla?

Dovolená v těhotenství by měla být bez komplikací i díky tomu, že většina leteckých společností umožňuje vstup na palubu ženám až do 8. měsíce těhotenství.

Pokud by pasažérka letěla později, může letecká společnost požadovat lékařské potvrzení, že je žena zdravotně v pořádku a může letecky cestovat. Například České aerolinky umožňují cestování na palubě pasažérkám do 34. týdne těhotenství, nebo do 28. týdne, jedná-li se o vícečetné těhotenství.

cestování v těhotenství

Kdy je nejvhodnější čas na cestování v těhotenství?

Těhotenský cyklus má svá bezpečná i riziková období. Lékaři nedoporučují cestovat v prvním trimestru, kdy je nejvyšší riziko potratů a jiných zdravotních komplikací. Žena si dovolenou nemusí užít rovněž kvůli nevolnostem, které v tomto období bývají časté.

Dovolená v těhotenství je tedy nejvhodnější mezi třetím a sedmým měsícem. Cestování po sedmém měsíci je zase rizikové z důvodu neochoty pojišťoven poskytovat pojistnou ochranu. Dalším rizikem může být předčasný porod v zemi, ve které může být zdravotní péče na mnohem nižší úrovni než v Česku.

Vyberte si tedy to nejideálnější období a hlavně si pro všechny případy zajistěte cestovní pojištění. Nikdy totiž nevíte, co se může stát.

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.