Menu

Elektřina pro soláry – ceník 2022

Aktualizováno dne 20.7.2022

V momentě, kdy začnete uvažovat o pořízení domácí fotovoltanické elektrárny, neboli solárů, měli byste také zvážit, co budete dělat s přebytky elektrické energie. Možností je několik a jednou z nich je i elektřina pro soláry. Ceník 2022 zveřejnil ČEZ pře několika měsíci, ale je otázkou, za jak dlouho se znovu změní.

Elektřina pro soláry – ceník 2022
7 minut čtení
Elektřina

Hitem posledních měsíců jsou domácí fotovoltanické elektrárny (FVE), alternativní způsoby vytápění jako je čerpadlo nebo vytápění klimatizací a další způsoby, jak zkrotit domácí výdaje za elektrickou energii. Důvod? Neustále rostoucí ceny elektrické energie. Pořízení domácí FVE není jen o nákupu panelů na střechu. Je potřeba dopředu promyslet celý systém hospodaření s elektřinou. Jinak se může stát, že budete mít drahou FVE, ale úspora nebude výrazná. Jednou z možností je tzv. elektřina pro soláry. Ceník, který k produktu vydal ČEZ, doporučujeme podrobně prostudovat.

solární panely na střeše

Elektřina pro soláry – virtuální baterie od ČEZu

Elektřina pro soláry je vlastně služba ČEZu jako dodavatele elektrické energie. Je to tzv. virtuální baterie, do které si můžete ukládat přebytky elektřiny. Představte si to jako otevřený účet u ČEZu, ve kterém bude ČEZ evidovat, kolik elektřiny jste z domácí FVE poslali do sítě.

Tip! Na rozdíl od konkurence ČEZ nabízí službu virtuální baterie – elektřina pro soláry, pro všechny domácí FVE připojené do sítě bez ohledu na to, kdo je vybudoval. Jedinou podmínkou je výkon maximálně 10 kWp.

solární panely na budově

Jak fungují virtuální baterie?

Problém všech solárních elektráren je, že nejvíce elektřiny produkují od jara do podzimu. Je totiž nejvíce slunečního svitu. V tomto období, ale máme nižší spotřebu elektřiny než v zimě, kdy musíme vytápět a více svítit. Služba virtuální baterie umí evidovat přebytky z léta, které si můžete vybrat v zimním období. Za tuto službu musíme zaplatit poplatek a zároveň musíme zaplatit distribuci elektrické energie. Šetříme tak pouze na silové elektřině.

Tip! Chcete si zlevnit elektřinu v domácnosti? Zkuste porovnat dodavatele ve vašem kraji. Možná najdete levnějšího:

najděte levnějšího dodavatele

solární střecha

Elektřina pro soláry – ceník 2022

Pokud se rozhodnete pro službu elektřina pro soláry, ceník bude mít klasické složení. Budete se s ČEZem muset dohodnout na tarifu, platit stálý poplatek za službu virtuální baterie a v zimním období čerpat uložené přebytky formou slevy ze silové elektřiny. Distribuci elektřiny zpět z virtuální baterie zaplatit musíte. Stálý měsíční poplatek za službu elektřina pro soláry je 199 Kč.

Tip! Chcete znát aktuální ceny? Podívejte se na elektřina pro soláry – ceník, který ČEZ nabízí od 1. 4. 2022.

solární bazén

Co s přebytky vyrobené elektřiny? Jsou další možnosti?

Elektřina pro soláry není jedinou možností, jak naložit s letními přebytky energie, kterou vyrobí vaše domácí FVE.

  • Virtuální baterie od E.ON – Druhý velký hráč na energetickém trhu, který poskytuje službu virtuální baterie. Má odlišný způsob poplatků za službu a zároveň i podmínku, že službu poskytuje pouze pro FVE, které sám instaloval.
  • Vlastní zabudovaná baterie – Spolu s FVE můžete zakoupit i fyzickou baterii a do ní přebytky ukládat. Vlastní baterii oceníte především při výpadku elektrického proudu, kdy budete fungovat z vlastních energetických zásob.
  • Uložení energie formou ohřevu zásobníku s teplou vodou.
  • Zvýšení vlastního komfortu – Pomocí vlastní FVE můžete vytápět zahradní bazén, klimatizovat dům nebo nabíjet elektromobil. Provoz těchto zařízení bude v letních měsících s minimálními až nulovými náklady.

Před tím, než se rozhodnete pro výstavbu domácí FVE a využití služeb virtuální baterie, doporučujeme sejít se s odborníky a dobře si vše propočítat. Při dobrém nastavení může být systém výhodný, ale snadno se může stát pouze drahým koníčkem. Počítejte také s tím, že oficiální dokument ČEZu „Elektřina pro soláry – ceník“ není konečný a časem se může změnit.

Tip! Investice do vlastní domácí FVE je poměrně nákladná. Částečně lze využít dotace. Nicméně bez vlastního vkladu to nepůjde. Pokud jste investici neplánovali a chybí vám úspory, můžete využít financování pomocí hypotéky, úvěru ze stavebního spoření nebo bankovní půjčky.

Najděte nejlepší půjčku

Mohlo by vás zajímat

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.

Přepěťová ochrana do zásuvky
Přepěťová ochrana do zásuvky: Jak chránit elektroniku v domácnosti?
4.10.2023

Domácnosti máme vybavené nejrůznějšími elektrickými zařízeními a v mnoha směrech na nich závisí náš každodenní komfort. Možná jste se dočetli, že přepěťová ochrana do zásuvky vaše zařízení ochrání před jeho zničením. V tomto článku si vysvětlíme, co to je…

nájemní smlouva
Infrapanely: Revoluce ve vytápění nebo jen další trend? Zjistěte pravdu!
2.10.2023

Pokud se s infrapanelem někde na návštěvě setkáte poprvé, nejspíš si ho spletete s televizí. Infrapanely se vyrábí v různých barvách, designech i s různými vzory. Někdy tak přímo vypadají jako designový prvek v domácnosti nebo třeba zrcadlo.