Menu

Jak na výpočet úroků z půjčky?

Aktualizováno dne 25.4.2022

Někdy úspory nestačí a je potřeba půjčit si peníze u banky. Od poskytovatele půjčky dostanete nejrůznější informace. Vždy je ale dobré uvědomit si, kolik celkem za půjčku zaplatíte. Kolik vlastně činí částka, neboli úrok z půjčky, kterou přeplatíte. Podívejte se, jak vypadá výpočet úroků z půjčky.

Jak na výpočet úroků z půjčky?
7 minut čtení
Půjčky

Pokud sjednáváte půjčku v bance, dozvíte se, kolik vám půjčí a jaká je úroková sazba. Důležitou informací je i, na jak dlouho půjčku dostanete. Další informace o půjče jsou ve smlouvě, nebo se na ně musíte zeptat sami. Jaké budou celkové úroky z půjčky, kolik je celkové RPSN a jaké poplatky jsou s půjčkou spojené. Výpočet úroků z půjčky není nic složitého, prozradíme vám, jak na to. Na další informace se budete muset poptat u poskytovatele půjčky nebo si pořádně pročíst návrh smlouvy o půjčce.

úroková sazba půjček

Jak na výpočet úroků z půjčky?

Většinou se procentuální sazbu úroků dozvíte ze smlouvy nebo z informací o půjčce, které dává banka k dispozici. Nicméně je důležité vědět, jak vypadá výpočet úroků z půjčky. Pro výpočet úroků z půjčky potřebujete znát výši půjčky (jistinu), dobu, na kterou si peníze chcete půjčit a sazbu úroku v procentech. Vše vynásobíte a nakonec vydělíte 100. Výsledkem je částka, o kterou půjčené peníze přeplatíte.

             jistina x sazba x čas
úrok = ———————————————
                          100

Tip! Jak vypočítat úrok z půjčky, která je na dobu kratší než jeden rok? Tady už je výpočet složitější, protože potřebujeme znát úrok za jeden den a v bance si ověřit, jak počítá dny v měsíci. Obvyklý vzorec vypadá takto:

             jistina x sazba x čas
úrok = ———————————————
                   100 x 360

banka

Co je RPSN a proč je důležité?

Zkratka RPSN je roční procentuální sazba nákladů půjčky. Tato částka zahrnuje úroky, ale také další náklady, které mohou být s půjčkou spojené. Patří mezi ně poplatek za zřízení a správu úvěru, nejrůznější poplatky spojené s čerpáním úvěrů, pojištění schopnosti splácet, akontace a další administrativní poplatky.

Více se o RPSN dočtete v našem slovníku finančních pojmů.

půjčka

Jak vybrat správnou půjčku?

Rychlá půjčka někdy může pomoci vyřešit naléhavou situaci. Když doslouží stará lednice a na úsporách nezbývá na nákup nové. Jindy můžeme půjčkou financovat rekonstrukci bytu či rovnou výstavbu domu. Odborníci doporučují řídit se následujícími body:

  • Zvažte, zda půjčku opravdu potřebujete. Lákadel je spousta a na většinu se vyplatí šetřit. Obecně se doporučuje půjčovat si pouze na věci, ze kterých je trvalý užitek.
  • Spočítejte si, na kolik vás půjčka vyjde. Měsíční splátka by neměla ohrozit vaši životní úroveň.
  • Půjčujte si pouze od prověřených bank a finančních institucí.
  • Před podepsáním smlouvy porovnejte více možností. Online srovnání půjček zabere pár minut.
  • Pamatujte, že úrok je jedna věc, ale zajímejte se i o RPSN.
  • Před podpisem si prostudujte všechny podmínky smlouvy.

Tip! Různé druhy půjček srovnáte pár kliky v našem nezávislém porovnávači nabídek trhu. Zkuste ho:
Porovnej půjčky

online bankovnictví

Jaké jsou druhy půjček?

Půjčka není jen jedna. Banky a finanční ústavy poskytují klientům různé druhy půjček. Většina z nich má odlišné podmínky a hodí se tak k financování různých věcí.

  • Nejčastější půjčkou je běžný spotřební úvěr, kterým lze financovat vše od nákupu domácích spotřebičů, až po drobné opravy v domácnosti.
  • Věci, které jsou spojené s bydlením, jako je výstavba, nákup pozemku či rekonstrukce, je dobré financovat pomocí hypotéky či úvěru ze stavebního spoření. Mají specifické podmínky a výhodnější úrok.
  • Některé drobné nákupy můžete financovat kreditní kartou. Kreditní rámec na kartě je vlastně také krátkodobá půjčka.
  • Podobný drobný rezervní polštář, jako kreditka, tvoří i kontokorenty u běžných účtů.

Tip! Běžné účty u jednotlivých bank a jejich výhody můžete porovnat v našem nezávislém porovnávači zde:
Porovnej běžné účty

Vzít si půjčku, není nic špatného. Jen je vždy dobré zvážit, zda ji opravdu potřebujete a hlavně, zda zvládnete splácení v plné výši a v daných termínech. Někdy je dobré nákup nebo realizaci rekonstrukce o nějakou dobu odložit a našetřit si. Při tvorbě úspor pomůže spořicí účet a rozumné investování s odborníky.

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

povánoční výprodej
Láká vás povánoční výprodej? Pozor, ať vás prodejci nenapálí
27.11.2023

Povánoční výprodej a ostatně i předvánoční slevové akce typu Black Friday mnoho lidí využívá k výhodnému nákupu zboží. Je ale opravdu povánoční výprodej tak výhodný, jak se na první pohled zdá? Ne vždycky. Odborníci varují před tím, že řada obchodníků při…

black friday
Black Friday právě začíná. 15 e-shopů, kde ušetříte až 70 % z ceny
24.11.2023

Video, na kterém se lidé vystrkují ze vstupních dveří do obchodu jen proto, aby byli uvnitř první. Žduchání, dokonce i rány pěstí o televizi v obchodě. Fronta do obchodu přes celou ulici. I to jsou záběry z Black Friday.

tablet
Od kolika let dětem pořídit tablet? Jak často jim ho dovolit? Tipy na edukativní aplikace nejen pro školy
15.11.2023

Vstupujeme do éry, kdy se digitální technologie stávají nedílnou součástí života každého z nás. Tablet pro děti je proto často diskutovaným tématem. A s tím přichází otázka: Jaký vliv mají tablety na vývoj našich dětí? Někteří rodiče jsou zastánci…