Menu

Kabriolet: Kdy ho koupit? Kde si ho půjčit? A další užitečné rady.

Aktualizováno dne 13.6.2022

Máme tady teplé měsíce, silnice brázdí motorky. Při otevřených oknech bytu slyšíme, jak řidiči sportovnějších aut pořádně prošlápnou plyn a řidiči kabrioletů vyrážejí na idylické projížďky s větrem ve vlasech. Je kabriolet i váš sen?

Kabriolet: Kdy ho koupit? Kde si ho půjčit? A další užitečné rady.
11 minut čtení
Povinné ručení

Co je vlastně kabriolet? Jde o vozidlo s otevřenou karoserií a sklápěcí střechou, která bývá plátěná, nebo pevná ocelová (případně i z jiného materiálu). Střecha se skládá do zadního zavazadelníku ručně, ale většinou strojově. Kabriolet má menší zavazadlový prostor, část zabírá střecha. Typický kabriolet je dvousedadlový se dvěma nouzovými sedadly vzadu. Pro někoho je kabriolet známkou luxusu, pro jiné jen zbytečná frajeřina. Pro všechny řidiče kabrioletů je to prostředek, jak si užít jízdu.

interiér kabrioletu

Typy kabrioletů

Jak se vyznat v označení kabrioletů a dalších pojmech zmiňovaných v souvislosti s těmito auty? Není jich mnoho, ale než se vydáte do prodejny nebo do půjčovny kabrioletů, bude lepší, když si v nich uděláte jasno. Kabriolet může být tzv.:

  • kupé-kabriolet (CC) - kabriolet s pevnou střechou, která se skládá,
  • roadster - kabriolet pouze se dvěma sedadly,
  • hardtop (pevná střecha) - vozidlo bez B sloupku (středového mezi řidičem a zadními sedadly), střecha se obvykle sundává ručně a není kam v autě složit, nechává se obvykle doma v garáži,
  • kupé - karoserie vozu je dozadu zešikmená, velmi často bývá kupé dvoudvéřové, označení se používá i pro jiné vozy než kabriolety.

Tip! I na kabriolet potřebujete povinné ručení a to u nás zařídíte již od 1009 Kč. Neváhejte a pojďte si bleskově srovnat nabídky pojištění z pohodlí domova.

Porovnej povinná ručení

jízda v kabrioletu

Výhody a nevýhody kabrioletu

Jízda v kabrioletu vypadá idylicky a málokdo by si ji nechtěl dopřát. Dobrodružství to může být příjemné a nezapomenutelné, tak také pravý opak.

Výhody kabrioletu:

  • atraktivita - máte-li kabriolet, budou se po vás lidé dívat, dáváte najevo vaši osobnost,
  • při nižších rychlostech v letních dnech větřík příjemně ochlazuje,
  • pořídíte si příjemné opálení, aniž by vám bylo horko,
  • nadýcháte se čerstvého vzduchu.

Nevýhody kabrioletu:

  • při popojíždění v ulicích města vám lidé vidí do auta možná více, než by vám bylo příjemné,
  • dovnitř fouká - při cestách mimo město vám vítr pěkně pocuchá vlasy,
  • ztuhlý krk, který po celodenní jízdě s větrem kolem hlavy nemusíte snadno rozhýbat,
  • spálení od sluníčka - nejste před ním chráněni,
  • pozor na to, co dáváte na zadní sedadla - může se stát, že vám za jízdy něco odletí,
  • veškeré venkovní vůně, pachy, ale i prachy budete mít z první řady,
  • střecha představuje další místo, kde může vzniknout vrzání a cvakání,
  • nebezpečí zatékání - spoji střechy se může do auta dostat voda,
  • na zadních sedadlech se prakticky nedá sedět - vítr na ně proudí téměř v plné rychlosti, prostor je také limitovaný,
  • malý zavazadlový prostor.

jízda v kabrioletu

Kde kabriolet vyzkoušet?

Než se do dobrodružství jménem kabriolet pustíte, nejprve si ho vyzkoušejte. Ono to není totiž jen o póze, že máte kabriolet. Ne každému skutečná jízda v kabrioletu bude sedět. Půjčovny naštěstí nabízejí i kabriolety. Stačí projet vyhledávače a zjistíte, že půjčoven kabrioletů je poměrně hodně. Nejlevnější kabriolety seženete okolo tisícovky za den. Jedná se o méně výkonné modely, ale pro zážitek začátečníka jsou dostatečné.

Půjčovna kabrioletů - ceny:

Kabriolet Denní sazba Cena za den pro minimálně týdenní pronájem
NISSAN 350Z 3 600 Kč 2 400 Kč
Kabriolet Mercedes Benz SLK 3 000 Kč 2 000 Kč
BMW Z4 2 600 Kč 1 800 Kč
Ford Mustang 5,0 GT 5 400 Kč 4 900 Kč
Peugeot 206 CC 1 200 Kč 1 000 Kč

Můžete využít nabídky půjčení kabrioletu některým z vlastníků. Existují webové portály (např. pujcim.to), kde lidé nabízejí k zapůjčení věci, které aktuálně nepoužívají. Např. kabriolet Opel Astra můžete mít za 1 800 Kč na den, nebo za 1 300 Kč za den při dlouhodobé výpůjčce.

Chtěli byste podpořit českou značku a hledáte Škoda kabriolet? Budete hledat marně. Nejnovější modely se jako kabriolet nevyrábí. Vznikají pouze studie, animace, ale do tovární výroby se žádný z nich nedostal. O to větší pozornost vzbudíte historickým veteránem Škoda Felicia Kabriolet. Kabriolety Škoda vznikaly v menší míře v plzeňském Metalexu. V roce 2 000 ale výroba skončila.

nový kabriolet

Kdy si koupit kabriolet?

Kabriolet je možné s ohledem na nabídku trhu a bazarů koupit kdykoliv v průběhu celého roku. Nejvýhodnější bývají ceny kabrioletů mimo jejich hlavní sezonu, tedy na podzim a přes zimu. V takovém případě si budete muset chvíli nechat zajít chuť na nasávání atmosféry a větru ze stažené střechy. Pokud nechcete zmrznout za jízdy, nebo si pořídit pořádné nachlazení. Zato se s vozidlem v klidu seznámíte a provedete údržbu.

Proč je nákup na podzim vhodnější? Při nákupu na podzim a přes zimu nebudete tlačeni potřebou koupit jakékoliv auto hned. Nabídku můžete v poklidu nějakou dobu sledovat, dokud vám skutečně nepadne nějaký kousek do oka.

Kupovat se samozřejmě dají i nové vozy, u nich je téměř jedno, v jakém období je kupujete. Prodejci mají ceny pevně dané. Změna je vidět u bazarových prodejců a v aukcích. Právě aukce jsou místo, kde se tvoří reálné ceny. Při prodeji na podzim totiž může prodejce snížit cenu také o potřebné povinné ručení, které by musel držet dále až do sezony. Nebo o platby za servis, kontrolu na STK.

Vypadá to, že výhod kabrioletu je prostě méně, než nevýhod. Tak proč si kabriolet pořizovat? Vždycky jde o pocit. Buďte mít blíže jízdu, cestu, okolí. Zážitek z jízdy je prostě daleko intenzivnější, než z uzavřeného auta. Nechcete platit povinné ručení za měsíce, kdy bude auto v garáži? Existuje i povinné ručení na měsíc, nebo sezónní povinné ručení.

Zajímavosti z auto-moto světa... u nás na blogu ještě najdete v těchto článcích:

* Přihlášení auta z Německa – co všechno je potřeba zařídit?
* 10 x nejlepší vychytávky do auta, bez kterých se letos neobejdete
* Co zkontrolovat při koupi auta?
* Kde najdu rok výroby auta v technickém průkazu?

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…