Menu

Kdy jsou dušičky? Jak se slaví u nás a ve světě?

2.11.2023

Dušičky jsou bezesporu jedním z nejvýznamnějších a nejpopulárnějších svátků u nás. Památku všech zemřelých dodržuje okolo 80 % lidí v České republice, rozhodně ale není jediným oblíbeným svátkem v tomto období. Víte, kdy jsou Dušičky, svátek Všech Svatých nebo Halloween? Uděláme vám v tom jasno.

Kdy jsou dušičky? Jak se slaví u nás a ve světě?
7 minut čtení
Životní styl

Jste jedním z mnoha Čechů, pro které jsou Dušičky nedílnou součástí podzimu? Nedokážete si ani představit listopad bez zapálené svíčky na hřbitově? Tak to jste na správné adrese. V tomto článku se dozvíte, kdy jsou Dušičky u nás i v jiných zemích. Řekneme vám něco o zvycích, které k tomuto období patří a přidáme zajímavé nápady a tipy na to, čím dekorovat doma i venku. Připomeneme si také některé zapomenuté zvyky a pověry, které jsou svázané právě s obdobím Dušiček.

smuteční věnce

Jak a kdy se slaví Dušičky u nás?

Každý rok v tuto dobu vyrazí na české hřbitovy statisíce lidí, aby uctili památku svých zesnulých, zapálili svíčku na hrobě nebo umístili smuteční dekorace. Letos připadá Památka zesnulých na 2. listopadu. O den dříve má své místo v kalendáři svátek Všech Svatých a poslední den v říjnu pak Halloween. Přehledně se na všechny termíny můžete podívat v našem kalendáři podzimních svátků:

Datum Svátek
31. října Halloween
1. listopadu Svátek Všech Svatých
2. listopadu Dušičky

návštěva hřbitova na dušičky

Zapomenuté zvyky a pověry spojené s Dušičkami

  • V domácnostech se přes noc nechávalo jídlo pro mrtvé nebo se pokrmy vhazovaly do ohně.
  • Lidé uklízeli ostré předměty z obavy, že by se mohly duše zemřelých pořezat.
  • Říkalo se, že déšť o Dušičkách jsou slzy zemřelých, oplakávajících své hříchy.
  • Domy se v noci hodně vytápěly, aby bylo duším teplo.

Mohlo by vás zajímat..., pokud rádi čtete články s podobnou sváteční tematikou:
* 10 dechberoucích míst, kde si užijete pravou atmosféru Díkuvzdání

den mrtvých

Kdy jsou Dušičky v jiných zemích a jak probíhají?

Svátky podobné našim Dušičkám mají i jinde na světě. Kdy jsou Dušičky slaveny v ostatních státech? To máme společné s velkou částí z nich, slaví se nejčastěji na přelomu října a listopadu. U našich sousedů oslavy probíhají v podstatě stejně jako u nás. Polský i slovenský hřbitov září v tuto dobu svíčkami stejně jako ten český.

Snad nejznámější je svátek El Día de los Muertos v Mexiku. Součástí těchto oslav jsou hostiny, průvody i večírky. Zajímavou podívanou je také čínský svátek Qingming. Ten se jako jeden z mála podobných svátků slaví v dubnu. Při této příležitosti se tančí i zpívá a stejně jako v Mexiku lidé připravují pokrmy pro duše zemřelých.

Tip! Chcete se podívat do Mexika na Den mrtvých? Nezapomeňte na cestovní pojištění.
Porovnej cestovní pojištění

dýně

Co jsou vhodné dekorace na Dušičky?

Záleží hodně na tom, zda vyrábíte dekoraci do interiéru nebo exteriéru. Nejlepší jsou samozřejmě přírodní materiály. Dýně, které se stále více používají k dekorování v tomto období, jsou skvělé venku i uvnitř. Pokud máte rádi minimalismus, věncem na dveřích ze sušených plodů, mechu, listí nebo jehličí nikdy nic nezkazíte. To stejné platí i pro zdobení hrobu. Vždyť na podzim máme k dispozici nepřeberné množství přírodních surovin, tak proč je nevyužít?

Tip! Krásné dekorace na dušičky můžete pořídit s cashbackem až 15 %. Neváhejte a nakupujte chytře.

* Aliexpress - až 15 % zpět z nákupu
* Bonami - 3 % zpět z nákupu

Všechny podobné oslavy spojené s těmi, kteří už s námi nemohou být, sjednocuje jedna a ta samá myšlenka. Lidé mají potřebu se sejít a zavzpomínat na své blízké, kteří už nejsou mezi živými. Proto je naprosto pochopitelné, že se už po staletí Dušičky těší tak velké oblibě.

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.