Menu

Kdy může epileptik řídit auto?

21.2.2022

Kdy může epileptik řídit auto? Otázka, kterou si často pokládají lidé, kterým byla diagnostikovaná epilepsie. V následujících řádcích vám zodpovíme tuto otázku a přiblížíme vám také, kdy mohou za volant usednout senioři a v jakých případech vám hrozí odebrání řidičáku.

Kdy může epileptik řídit auto?
8 minut čtení
Povinné ručení

V populaci má epilepsii zhruba 0,5 až 1 % lidí, v současné době tedy tímto onemocněním napříč světem trpí zhruba 50 milionů lidí. Co se týče České republiky, u nás se epilepsie týká přibližně 70 000 až 100 000 lidí a každý rok přibývá zhruba 40 nemocných na 100 000 obyvatel. Toto onemocnění se pojí s řadou omezení, i co se řízení týče. Kdy může epileptik řídit auto? A kdy je k řízení automobilu způsobilý člověk nad 65 let?

řízení auta

Kdo může řídit auto?

Ze zákona jasně vyplývá, kdo a za jakých podmínek smí řídit automobil, jinými slovy kdo je zdravotně i psychicky způsobilý pro řízení vozidla na silnici. Zdravotní způsobilost posuzuje lékař na základě prohlášení žadatele o řidičské oprávnění nebo na základě výsledku lékařské prohlídky.

alkohol za volant nepatří

Kdo nemůže řídit vozidlo?

Podle silničního zákona č. 361/2000 Sb. není zdravotně způsobilý k řízení motorového vozidla člověk, který má poruchy chování způsobené závislostí na alkoholu nebo jiných psychoaktivních látkách a také lidé, které lékař prohlásí zdravotně nezpůsobilými k řízení vozidla.

měření zraku

Řízení automobilu v případě nemoci

Každý lékař má zákonem danou povinnost úřadům nahlásit řidiče, kterému se změnila způsobilost k řízení vozidla. Za odebráním řidičského průkazu tak často stojí nemoc. Pokud se jedná o nemoc, která může výrazně ovlivnit schopnost řidiče řídit, hlásí úřadu nezpůsobilost k řízení lékař specialista (např. kardiolog, neurolog apod.). Mezi nejčastější nemoci, které stojí za nezpůsobilosti k řízení, patří poruchy zraku, nemoci oběhové soustavy, Parkinsonova choroba a diabetes, u kterého hrozí diabetické kóma. O řidičské oprávnění přicházejí i mentálně postižení lidé, alkoholici, drogově závislí nebo lidé po transplantaci.

Tip! Určitě se shodneme na tom, že zdraví je to nejdůležitější a je třeba o něj dbát. Stejně jako si zasloužíte kvalitní péči ve zdravotnictví, zajistěte si kvalitní povinné ručení za výhodnou cenu. V našem srovnávači si můžete porovnat nejen limity krytí u jednotlivých pojišťoven, ale i ceny.

Porovnej povinné ručení

epilepsie

Kdy může epileptik řídit auto?

I epilepsie patří k závažným kontraindikacím k řízením automobilu. Ne vždy však epileptik automaticky řidičský průkaz nezíská. O tom, zda může epileptik získat řidičské oprávnění nebo mu bude řidičské oprávnění odebráno, rozhoduje výhradně lékař, který přihlíží k současnému zdravotnímu stavu pacienta i zdravotním zprávám z vyšetření a pokud má pochybnosti, odešle pacienta na další vyšetření.

„Doba zákazu řízení motorových vozidel je pak stanovena takto: U pacientů po prvním epileptickém záchvatu a u pacientů se sporadickými záchvaty, pokud nebyla nasazena antiepileptická léčba, je zákaz po dobu 6 měsíců od tohoto záchvatu. Pokud byla nasazena antiepileptická léčba, tak po dobu 1 roku od posledního záchvatu,“ dodává k otázce řízení epileptiků praktická lékařka z Líbeznice MUDr. Jana Harnová.

senioři a řízení auta

Kdy mohou řídit auto senioři?

Ve chvíli, kdy člověk dovrší 65 let, musí se dostavit na lékařskou prohlídku, která se poté opakuje v 68 letech a následně každé dva roky, pokud to lékař nestanoví jinak. Vzhledem k tomu, že se se stářím snižuje schopnost řídit, lékař po absolvování prohlídky rozhodne, jestli je, nebo není senior způsobilý k řízení automobilu. Pokud vyhodnotí, že je způsobilý, vydá mu písemné rozhodnutí o způsobilosti řídit auto, který musí mít senioři při řízení u sebe.

vybodování řidiče

Kdy vám můžou odebrat řidičský průkaz?

Za odebráním řidičského průkazu můžou samozřejmě stát také další důvody. Asi nejznámějším způsobem, jak můžete o řidičský průkaz přijít, je dosažení hranice 12 bodů, kdy dojde k takzvanému vybodování řidiče, a tedy k dočasné ztrátě řidičského oprávnění. Dalším důvodem k odebrání řidičáku je alkohol a drogy v krvi, do 1 promile je možné řidičák odebrat až na jeden rok a nad jedno promile až na dobu deseti let. O řidičské oprávnění můžete přijít také pokud:

  • odjedete od dopravní nehody
  • budete řídit vůz, na který nemáte řidičské oprávnění
  • budete řídit automobil s nečitelnou registrační značkou
  • v průběhu 12 po sobě jdoucích měsíců budete třikrát opakovat některé přestupky (překročení rychlosti o 40 km/h v obci a o 50 km/h mimo obec, projetí na červenou, nedání předností v jízdě, vjetí na železniční přejezd v zákonem zakázaných případech)

Kdy může epileptik řídit auto? Odpovědí na tuto otázku je, že epileptik může řídit automobil v případě, že ho lékař shledá zdravotně způsobilým k řízení motorového vozidla. V opačném případě může rozhodnout o tom, že člověku s epilepsií nebude řidičák vydaný nebo že mu bude odebraný.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…