Menu

Řidičský průkaz A, B, C, D, T – Co mohu řídit?

Aktualizováno dne 13.10.2021

Máte řidičský průkaz B a nejste si jisti, co můžete s tímto oprávněním řídit? Můžete s tímto oprávněním řídit motorku? Pojďme si udělat pořádek v řidičských oprávněních a vysvětlit si, co znamená řidičský průkaz A, B, C, D, T.

Řidičský průkaz A, B, C, D, T – Co mohu řídit?
10 minut čtení
Povinné ručení

V rámci zemí Evropské unie byla vydána směrnice Evropského parlamentu a Rady 2006/126/ES o řidičských průkazech. Do českého práva se tato směrnice zapracovala v rámci zákona č. 361/2000 Sb. (Zákon o pravidlech provozu na pozemních komunikacích). Řidičské průkazy jsou rozděleny na několik skupin: A motocykly, řidičský průkaz B osobní automobily, C nákladní automobily, D autobusy, T traktory, E přívěsy a návěsy.

Kromě toho se tyto skupiny dělí ještě do podskupin. Zařazení do podskupin závisí zjednodušeně řečeno na výkonu, váze vozidla, objemu motoru nebo konstrukční rychlosti. Některá řidičská oprávnění jsou si rovnocenná, např. řidičský průkaz B opravňuje řídit vozidla ve skupině A1 s automatickou převodovkou a B1.

skútr

Řidičský průkaz A – co mohu řídit?

Řidičský průkaz AM

Skupina AM zahrnuje vozidla s konstrukční rychlostí do 45 km/h, a to:

  • dvoukolová a tříkolová vozidla s objemem motoru do 50 ccm nebo s výkonem elektrického motoru do 4 kW (tedy skútry nebo mopedy),
  • čtyřkolová vozidla navíc musí mít hmotnost v nenaloženém stavu nejvýše 350 kg (bývají známé jako miniauta).

Tip! Věděli jste, že řidičský průkaz AM můžete mít už od 15 let. Přečtěte si, jak funguje povinné ručení pro mladé.

Řidičský průkaz A1

Řidičské oprávnění A1 můžete mít od 16 let a opravňuje řídit:

  • tříkolová motorová vozidla o výkonu nejvýše 15 kW,
  • lehké motocykly s postranním vozíkem i bez něj o výkonu nejvýše 11 kW a se zdvihovým objemem spalovacího motoru nepřevyšujícím 125 ccm.

Řidičský průkaz A2

Řidičské oprávnění A2 můžete získat až po složení zkoušek a dosažení věku 18 let.

  • Vztahuje se na motocykly s výkonem motoru nejvýše 35 kW.

Řidičský průkaz A

Skupina A se vztahuje už i na ty nejsilnější motorky bez omezení výkonu.

  • Pořídit si ji můžete od 24 let věku.
  • Řidičské oprávnění A můžete mít už ve 20 letech, ale jen za podmínky, že vlastníte oprávnění A2 alespoň dva roky.
  • S řidičským oprávněním A můžete řídit také tříkolová motorová vozidla s výkonem převyšujícím 15 kW.

Tip! Ať už si plánujete pořídit jakýkoliv typ řidičského průkazu, nezapomeňte si pak ke své motorce, autu nebo jinému motorovému vozidlu zajistit i povinné ručení. Jak už název napovídá, není to volitelná záležitost a každé vozidlo ho dle zákona musí mít. To nejlevnější najdete porovnáním nabídek trhu. Zkuste to zde:

Povinné ručení od 1009 Kč

podzimní jízda autem

Řidičský průkaz B - co mohu řídit?

Řidičský průkaz B

Řidičský průkaz B je nejběžnější a skupinu B má na řidičském průkazu téměř každý. Řidičský průkaz B opravňuje řídit motorová vozidla do 3 500 kg, která jsou určena pro přepravu nejvýše 8 osob kromě řidiče. Vozidlo může mít zapřažený vozík s maximální hmotností 750 kilogramů. Pokud je vozík těžší, nesmí auto s vozíkem překročit hranici 3 500 kg.

Řidičský průkaz B1

Od 17 let můžete získat řidičský průkaz B1, který opravňuje řídit čtyřkolová motorová vozidla (malá auta), jejichž výkon nepřevyšuje 15 kW a hmotnost v nenaloženém stavu nepřevyšuje 400 kg nebo 550 kg u vozidel určených k přepravě zboží.

Řidičský průkaz B96

Možná jste o tomto řidičském průkazu ještě nikdy neslyšeli, ale věřte, že je třeba na vůz s přípojným vozidlem nad 750 kg. Přičemž celková váha soupravy musí být někde mezi 3 500 a 4 250 kg.

Řidičský průkaz B78

U "Béček" ještě chvíli zůstaneme. Řidičské oprávnění B78 vám umožňuje legálně řídit všechny, maximálně devítimístné (včetně řidiče) vozy s automatickou převodovkou, které váží nanejvýš 3 500 kg. B78 je tedy ve své podstatě standardní řidičský průkaz B, ale pro automaty. Zákon také umožňuje kombinaci skupin B78+B96 a B78+E.

Řidičský průkaz B+E

Pokud se chystáte v létě s přívěsem do Chorvatska, určitě si k řidičáku B pořiďte ještě E. Ten vám umožní řídit soupravu s přívěsem do 3 500 kg.

Řidičský průkaz B vám umožní okamžitě s jeho získáním řídit také vozidla skupiny B1 a A1 s automatickou převodovkou. Řidičský průkaz B opravňuje od 21 let k řízení tříkolových vozidel skupiny A.

Tip! Inspirujte se naším článkem, co vše potřebujete předložit k žádosti o řidičský průkaz.

nákladní vůz

Řidičský průkaz C – co mohu řídit?

Řidičský průkaz C

Abyste si zařídili řidičský průkaz kategorie C, musíte mít nejprve řidičský průkaz B. Řidičský průkaz C můžete získat nejdříve v 21 letech a opravňuje vás k řízení vozidel nad 3,5 tuny. Omezení je však stále na maximum vozidel pro 8 osob.

Řidičský průkaz C+E

Pokud potřebujete mít za vozidlem i vozík nad 750 kilogramů, je potřeba mít rozšíření C+E.

Řidičský průkaz C1

Řidičské oprávnění C1 umožňuje řízení vozidel až do 7,5 tuny. I v této kategorii stále platí omezení na maximálně osmimístné vozidlo a vozík do 750 kilogramů.

Věděli jste, že... pokud vlastníte vozový park s 10 a více vozy, můžete si je pojistit v rámci flotilového povinného ručení za zvýhodněnou cenu?
Podívejte se na flotilové pojištění

řidič autobusu

Řidičský průkaz D – co mohu řídit?

Řidičský průkaz D1

Pro řízení vozidel pro více než 8 lidí, ale však maximálně 16 lidí kromě řidiče, je potřeba mít řidičské oprávnění D1. Oprávnění D1 je možné získat nejdříve ve 21 letech.

Řidičský průkaz D

Autobus je pak možné řídit s oprávněním pro skupinu D. To však můžete získat až v 24 letech. Pro řidičský průkaz D je potřeba mít nejprve oprávnění pro skupinu B.

traktor

Řidičský průkaz T – co mohu řídit?

Řidičský průkaz T si musíte pořídit, pokud chcete řídit traktor a samojízdné pracovní stroje, a to i s přívěsem. Tento průkaz si můžete pořídit už v 17 letech.

Řidičský průkaz není to jediné, co k řízení vozidla potřebujete. Nezapomeňte také na sjednání povinného ručení a zvažte případně také havarijní pojištění. S nalezením těch nejvýhodnějších vám rádi pomůžeme.

Ještě by se vám mohly líbit... naše další články z auto-moto světa:

* Od kdy je auto veterán?
* Nejlevnější nová SUV 2021
* 12 automobilů, které vás překvapí svou spotřebou

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…