Menu

Klimatizace do domu: Cena, typy a možnosti instalace

Aktualizováno dne 5.8.2022

Ještě před pár lety byla klimatizace doménou movitých majitelů vil nebo obchodů. Poslední letní měsíce nás ale přesvědčují, že investovat do klimatizace do domu není vůbec špatný nápad. Jak vybrat klimatizaci a jaké jsou možnosti? Podívejme se na to.

Klimatizace do domu: Cena, typy a možnosti instalace
10 minut čtení
Bydlení

I velmi dobře izolovaný dům bývá v letních parnech přehřátý. A zkuste usnout v ložnici, kde je večer 27 °C nebo i víc. Navíc v dnešní době má mnoho z nás doma kancelář, ve které se nedá pracovat, pokud je rozpálená. Řešení je vlastně jednoduché – klimatizace do domu. Co ale vybrat? Jednoduchou mobilní klimatizaci nebo si nechat nainstalovat centrální klimatizaci? Co je výhodnější, a na co si dát při výběru klimatizace do domu pozor? Prozkoumali jsme za vás nabídku na trhu.

nástěnná klimatizace

Klimatizace do domu – varianty řešení

Dům můžete ochladit různým způsobem. Pokud chcete snížit teplotu pouze ve vybraných místnostech, může na to stačit mobilní klimatizace. Čistším a výkonnějším řešením jsou pak nástěnné klimatizace nebo rovnou centrální klimatizace do domu.

1.) Klimatizace nástěnné

Nástěnné klimatizace do domu mohou být jednodílné (tzv. parapetní) nebo dvoudílné (s venkovní jednotkou). Centrální klimatizace pak umí ochladit i velmi velký objekt. Multisplitová klimatizace do domu má jednu venkovní jednotku, ke které můžete připojit až 5 vnitřních jednotek. Splitová klimatizace je jedna vnitřní a jedna vnější jednotka. Záleží tedy na tom, kolik místností potřebujete ochladit. Systémy lze mezi sebou kombinovat.

Věděli jste, že... pokud máte dům, kde potřebujete ochladit maximálně pět místností, měli byste se ptát na multisplitovou klimatizaci? Vyjde vás levněji než několik samostatných splitových klimatizací.

2.) Centrální klimatizace do domu

Centrální klimatizace do domu není úplně řešením pro klasický rodinný dům. Může být zajímavá pro velkou rodinnou vilu, nebo spíše pro kancelářskou budovu, penzion či školu. Na jednu venkovní jednotku lze napojit až 64 vnitřních jednotek.

3.) Mobilní klimatizace

Jednoduchá klimatizace, která není k ničemu připevněná a dá se volně přesouvat po domě. Je vhodná, pokud máte jen jednu dvě místnosti, které potřebujte nárazově ochladit. Výhodou je nízká pořizovací cena a jednoduchá instalace. Nevýhodou vyšší hlučnost a nižší výkon.

Tip! Mobilní klimatizace i jednoduché splitové jednotky lze zakoupit v eshopech. V těchto dostanete i zajímavou slevu:

* Baumax.cz – sleva 4,4 %
* Klarstein.cz – sleva 3 %
* Dek.cz – sleva až 6 %

klimatizace do domu

Na co si dát pozor při výběru klimatizace

Při výběru klimatizace do domu je dobré přizvat odborníky. Je to náročnější investice, na kterou můžete použít finance z úspor, ale třeba i z hypotéky, úvěru ze stavebního spoření nebo bankovní půjčku. V úvahu je potřeba vzít jak faktory, které mají vliv na výkon klimatizace, tak i parametry, které budou mít vliv na komfort užívání.

  1. Velikost a počet místností, které potřebujete ochladit.
  2. Zda se jedná o místnosti na jižní či severní straně domu.
  3. Zateplení domu, ale také třeba velikost oken.
  4. Množství spotřebičů, které svým provozem místnosti zahřívají, ale také počet rodinných členů, který se zde vyskytuje zároveň.
  5. Hlučnost klimatizace.
  6. Energetickou náročnost klimatizace. Při současných rostoucích cenách elektrické energie, je to velice důležitý parametr.
  7. Design zařízení.

Tip! Potřebný výkon klimatizace jako komplexního řešení pro rodinný dům vám nejlépe spočítá odborník. Obecný vzorec je ale následující. Výsledek je udáván v britských tepelných jednotkách.

                                       Velikost místnosti v m3*30 W
Výkon klimatizace=   __________________________________ x 3400
                                                      1000

termostat

Klimatizace do domu – cena

Cena klimatizace do domu je závislá na tom, kolik jednotek budete potřebovat, na typu klimatizace, potřebných stavebních úpravách i celkové délce propojovacího potrubí. Velký vliv na velikost investice má také značka a typ zvolené klimatizace. Na růst cen klimatizací má také vliv velká poptávka v posledních měsících a nedostatek některých komponentů. Ceny, které uvádíme, jsou tak pouze orientační.

Klimatizovaný objekt Typ klimatizace Orientační cena
Rodinný dům – 3 místnosti Multisplitová klimatizace 80 – 100 000 Kč
Rodinný dům – ložnice Splitová klimatizace 30 – 40 000 Kč
Rodinný dům – občasné chlazení místností Úsporná mobilní klimatizace 12 – 17 000 Kč

Tip! S klimatizací včetně vytápění většinou získáváte nárok na úspornější distribuční tarif elektřiny. Podívejte se na aktuální nabídku dodavatelů elektrické energie na trhu a zkontrolujte si, zda nepřeplácíte.

Porovnej dodavatel elektřiny

chytrá klimatizace

Funkce navíc

Když už jsme se rozhodli pro investici do klimatizace do domu, je dobré vybrat si takovou, která bude vyhovovat našemu životnímu stylu. A třeba nám i poslouží v zimních měsících. Jednotlivé značky nabízí nejrůznější funkce navíc, které mohou zpříjemnit i zefektivnit používání klimatizace.

  • Klimatizaci lze využít k vytápění v chladných měsících roku. Překvapivě je to ekonomicky zajímavé vytápění.
  • Odvlhčování a čištění vzduchu v domě. Skvělá funkce pro alergiky a astmatiky.
  • Funkce sleep, která umí automaticky snížit teplotu v místnosti během noci. Nebo ji naopak zvýšit v režimu vytápění.
  • Intenzivní ochlazení místnosti funkcí turbo oceníte po návratu z práce.
  • Skvělou funkcí je také časovač. Klimatizaci tak nebudete využívat v době, kdy ji nepotřebujete.
  • Pohodlí užívání zajišťuje dálkové ovládání.
  • Směrování proudícího vzduchu pomocí lamel nebo rovnou klimatizace bez nepříjemného průvanu.
  • Přehledný displej ideálně v českém jazyce.

Když už budete uvažovat o pořízení klimatizace, nezapomeňte, že je to systém, který potřebuje údržbu a čistění. Servis zajistí odborná firma. O čištění klimatizace se můžete postarat sami. Údržbu a čistění je potřeba provádět alespoň jednou ročně, aby se nezměnily zdravotní parametry a nevzrostla spotřeba energie.

Mohlo by vás zajímat

Zabezpečení domu - možnosti
Moderní způsoby zabezpečení domu: Co opravdu funguje?
20.9.2023

Bystří sousedé, hlídací pes, bezpečnostní dveře a zámky. To už z pohledu bezpečnosti nestačí. Psi jsou spíše než hlídači domácí mazlíčci a sousedé mají svých starostí dost. Moderní zabezpečení domu vypadá jinak.

Nájemní smlouva vzor
Nájemní smlouva: 10 věcí, které byste měli vědět před podpisem!
18.9.2023

Nákup bytu se stává nedosažitelným. V jednu chvíli jsou to vysoké úrokové sazby, které vás odrazují od nákupu, ve chvíli druhou pak skokový růst cen nemovitostí. Řešením je nájem. Proto se dnes podíváme, co má obsahovat nájemní smlouva.

zázrak pro zdraví čistička vzduchu
Čistička vzduchu: Zázrak pro vaše zdraví nebo zbytečný výdaj?
13.9.2023

Uvažujete nad tím, že si pořídíte čističku vzduchu, ale nejste si úplně jistí, jestli bude ve vaší domácnosti opravdovým přínosem, nebo časem vyhodnotíte, že se jedná o zbytečně utracené peníze?

Pronájem zahrady
Pronájem zahrady: Skvělý způsob, jak být v přírodě, když bydlíte v bytě
11.9.2023

Pronájem zahrady: Bydlíte v bytě? Pořiďte si zelenou oázu, kam můžete kdykoliv uniknout. Zjistěte, jaké vám toto rozhodnutí přinese výhody. Poradíme vám jak si pronajmout zahradu v Praze a kde v Brně najdete zajímavé zahrádkářské kolonie.