porovnej24 logo
test

Je lepší koupit auto na leasing nebo půjčku?

10. 5. 2022 | Aktualizováno: 11. 5. 2022
|
Délka čtení: 14 min.

Pokukujete po novějším typu automobilu, ale nemáte našetřenou celou částku? Možná dumáte, jak nákup vysněného vozu zafinancujete. Zjistěte, zda se vám vyplatí vzít si na auto na leasing nebo půjčku (úvěr).

Předem upozorňujeme, že jednoznačná odpověď na tuto otázku neexistuje. Než však zklamaně zavřete stránku, vězte, že po přečtení tohoto článku budete mít ve vaší volbě více jasno. Pro každý typ člověka se totiž hodí jiný typ financování, který bude určen přesně na míru jeho potřebám. Pojďme se do toho tedy pustit a zjistit, jestli je právě pro vás lepší auto na leasing nebo půjčku.

autosalon

Nejdůležitější pojmy - čemu potřebujete porozumět?

Půjčka vs leasing

Nejprve si ujasněme (či zopakujme) pojmy. Zatímco úvěr (neboli půjčka) spočívá v zapůjčení peněz, za které si člověk může danou věc koupit a mít ji ve svém vlastnictví, leasing má jiná pravidla. U leasingu je auto ve vlastnictví prodejce až do okamžiku, než kupující zaplatí všechny splátky. Leasing je vlastně založen na smlouvě o pronájmu – kupující si automobil pronajímá po dobu jeho splácení.

Dva typy leasingu

  • U finančního leasingu se počítá s tím, že automobil na konci doby splácení odkoupíte. Finanční leasing se vyznačuje vyšší první splátkou, tzv. akontací, která většinou bývá ve výši 30 % ceny vozidla.

  • Operativní leasing má naopak ještě mnohem více charakter pronájmu, než finanční leasing. U operativního leasingu se neočekává, že vůz na konci období odkoupíte, nicméně tato možnost tam existuje. U operativního leasingu nevzniká povinnost platit akontaci.

Na jak dlouho si brát auto na leasing?

Zatímco v dřívějších dobách si mohl řidič vybrat mezi různými délkami leasingů (například i v délce jednoho roku, tzn. mohl mít každý rok nové auto), v dnešní době je nejčastější délka leasingu 3 roky.

nové auto

Co je finančně výhodnější? Leasing nebo půjčka?

Nemůžete se rozhodnout, zda je pro vás výhodnější brát si auto na leasing nebo půjčku? Zaměřme se nyní na klady a zápory jednotlivých forem financování.

Pojištění u leasingu

Přestože leasing zůstává v podvědomí lidí jako ta dražší varianta, ne vždy tomu tak musí být. Je pravda, že u leasingu bývá často vyšší poplatek za sjednání úvěru. Ovšem v rámci leasingové splátky už je zahrnuto povinné ručení a havarijní pojištění. V dnešní široké nabídce finančních produktů nejsou ceny mezi půjčkou a leasingem příliš výrazné.

Nabídky různých společností

V otázce finanční výhodnosti spíše hraje roli výběr vhodné finanční společnosti - rozdíly mezi cenovými nabídkami úvěrových a leasingových firem můžou být velmi výrazné. U úvěru (půjčky) si vždy zjistěte informace o RPSN, což je doslova "roční procentní sazba nákladů", tedy výše nákladů na úvěr, do které se započítává úrok i další náklady - třeba poplatek za vedení účtu. Jak moc se můžou jednotlivé úvěry lišit? Porovnali jsme podmínky půjček tří náhodných úvěrových firem na českém trhu v modelové situaci, kdy si klient bere půjčku ve výši 300 000 Kč na 5 let:

Modelová společnostRPSNCelková zaplacená částka

Firma 1

4 %

330 686 Kč

Firma 2

6,07 %

347 173 Kč

Firma 3

11,67 %

392 154 Kč

leasing nebo úvěr

Je snažší získat leasing nebo půjčku?

Půjčka je obtížnější na získání, zatímco leasing nemá tak přísná pravidla. Auto na leasing tedy ve většině případů představuje rychlejší a snadněji vyřízenou variantu financování. To může být výhodou i pastí zároveň. Je sice pravda, že u leasingu nebudou tak důkladně prověřovat vaši platební schopnost, ovšem důkladné proklepnutí vašich finančních možností vám může pomoct. Poskytovatelé půjček totiž většinou nepůjčí lidem, kteří by nebyli schopni splácet. Tudíž při žádosti o úvěr máte větší šanci, že půjčka bude odpovídat vašim platebním možnostem a nedostanete se tak do špatné finanční situace.

rodinné auto

Otázka vlastnictví - čí je auto, které splácíte?

Půjčka má jednu nespornou výhodu, a tou je skutečnost, že automobil je ve vašem vlastnictví. V případě, že nebudete schopni uhradit splátku, banka či úvěrová společnost bude mít zájem se s vámi dohodnout a nastavit vám například splátkový kalendář. Což je zcela opačná situace než u leasingu, kde vám leasingová společnost může při vynechání splátky smlouvu vypovědět a automobil zabavit.

Tip!

Tip! Raději byste si místo nového auta pořídili ojetinu? Podívejte se na naši novinku - online srovnání bazarových aut. Najdete zde přes 30.000 vozů od různých prodejců.

povinné ručení

Starosti s běžným provozem - kdo platí za pojištění vozu?

Zatímco u běžného vlastnictví se musíte starat o spoustu záležitostí (placení pojištění, servisní opravy), u leasingu tyto aktivity zaštítí leasingová společnost. V ceně splátky je jak povinné, tak i havarijní pojištění. Leasingová společnost rovněž kryje většinu servisních oprav.

Tip!

Tip! Co se týká běžného provozu, věděli jste, že existují prodejci auto potřeb a doplňků, kteří vám za každý nákup zaplatí? Podívejte se třeba na:

* Autohotarek.cz - 2 % z nákupu

* PneuBoss.cz - až 5 % z nákupu

* Torriacars.cz - 6 % z nákupu

dálnice

Auto na leasing a počet ujetých kilometrů

Zatímco s vlastním automobilem můžete projet klidně půl Evropy, většina leasingových firem stanovuje strop ujetých kilometrů. Většinou se jedná o 20 000  kilometrů ročně. Po překročení tohoto limitu vám sice automobil neseberou, ale je možné, že vám navýší leasingovou splátku, nebo budete doplácet za každý kilometr nad rámec sjedného nájezdu. Leasingové společnosti si pak mohou účtovat třeba 1 - 2 Kč za kilometr, ale jsou i společnosti, kde to pokutují fixní částkou nebo i 6 Kč za každý ujetý kilometr navíc.

škodovka

Aktuálně z trhu - co si Češi oblíbili?

Jaké jsou nyní trendy při nákupu automobilu? Podívejte se na nejprodávanější vozy a další statistiky z auto-moto světa:

1.) Nejprodávanější auta

Podle dat Svazu dovozců automobilů jsou nejprodávanější vozy v ČR, Evropě a ve světě následující:

PoziceNejprodávanější auta v ČRNejprodávanější auta v EvropěNejprodávanější auta ve světě

1. místo

Škoda Fabia

Toyota Yaris

Toyota Corolla

2. místo

Škoda Octavia

Peugeot 208

Toyota RAV4

3. místo

Škoda Kamiq

Dacia Sandero

Honda CR-V

4. místo

Hyundai i30

Volkswagen Golf

Honda Civic

5. místo

Škoda Kodiaq

Opel Corsa

Volkswagen Tiguan

6. místo

Škoda Scala

Peugeot 2008

Toyota Camry

7. místo

Škoda Karoq

Renault Clio

Nissan Sylphy

8. místo

Kia Ceed

Fiat Panda

Volkswagen Golf

9. místo

Hyundai Tucson

Volkswagen T-Roc

Volkswagen Lavida

10. místo

Volkswagen Golf

Škoda Octavia

Hyundai Tucson

2.) Kolik si Češi půjčují na auto?

Vloni si Češi půjčili na auto více než v předešlém roce. Vyšší částky jsou ale způsobené především zdražováním automobilů a jejich náhradních částek. Kvůli vysoké inflaci se předpokládá, že tento trend bude vidět i letos.

RokPrůměrná výše půjčky nebo leasingu na nový osobní vůzPrůměrná výše půjčky nebo leasingu na nový firemní vůz

2020

270 356 Kč

586 530 Kč

2021

306 821 Kč

625 259 Kč

Jak jste se rozhodli? Sáhnete po leasingu a auto si budete pronajímat nebo po půjčce a auto budete od prvního dne vlastnit? Podělte se s námi dole v komentářích.

Povinné ručení

Chraňte svůj vůz před nečekanými výdaji

Tip! Chcete ušetřit na povinném ručení? Díky naší široké obchodní síti a spolupráci s pojišťovnami vám v porovnávači cen zobrazíme veřejné i neveřejné ceníky. Ušetřit tak můžete i 50 % ceny.

Sdílet článek

Související články

  • dalnice-z-mostu
    01. února 2024|Porovnej24
    Jízda po dálnici bez známky? Co vám hrozí? (ručně vytvořeno)

    V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí povinnost pro všechny?

  • test
    29. ledna 2024|Porovnej24
    Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?

    Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených pojištění.

  • test
    27. prosince 2023|Porovnej24
    Plná čára není zeď. Existuje hned několik případů, kdy ji můžete beztrestně přejet

    Pro většinu řidičů je plná čára pomyslnou zdí, kterou nesmí překročit, jinak by jim hrozila vysoká pokuta. Není to ale vždycky pravda, existuje totiž hned několik případů, kdy ji lze beztrestně přejet a ještě si ušetřit nějaký ten čas.

  • test
    20. prosince 2023|Porovnej24
    Našli jsme 5 kombíků s největším kufrem: Favoritem je vlajkový model od Škodovky

    Víte, které auto má největší kufr? Někdo si vybírá nový vůz podle vzhledu, jiní zase podle motorizace či ceny. Nicméně pro mnoho z nás je nejdůležitější velikost zavazadlového prostoru.

  • test
    18. prosince 2023|Porovnej24
    Znáte všechny dopravní značky? Představíme vám ty nejzáludnější, které si lidi nejčastěji pletou

    Dopravní značky a organizace silničního provozu – klíčový pilíř bezpečnosti všech jeho účastníků. S většinou dopravních značek se seznámíte už v autoškole. Na některé ale brzy zapomeneme, nebo si je řidiči pletou s jinými.

  • test
    16. října 2023|Porovnej24
    Pokuta za stání na invalidech, přechodu pro chodce nebo v zákazu stání. Co vám hrozí?

    Nedostatek parkovacích míst vede řidiče k různým pokusům o odstavení auta. S myšlenkou “na těch pár minut to snad nevadí” nechávají auto v zákazu stání, na méně frekventovaném přechodu pro chodce a vyhrazených stáních. V dnešním článku se podíváme na pokutu za stání na invalidech.

  • test
    11. října 2023|Porovnej24
    Kruhový objezd: Vcelku banální věc zatápí mnoha řidičům

    Kruhový objezd – Češi se často dopouští chyb, jako nedání přednosti, nevhodné použití směrovek nebo zbytečné zdržování. 

  • test
    25. září 2023|Porovnej24
    Jak opravit plynové vzpěry? Vyplatí se oprava svépomocí?

    Rádi si usnadňujeme život. Někdy stačí drobnost, jindy jde o složité vynálezy. Plynová vzpěra je jeden z nenápadných pomocníků. Zvládá přitom těžkou práci. Jak opravit plynové vzpěry, abychom se na ně mohli dále spoléhat?

  • test
    06. září 2023|Porovnej24
    Jak správně postupovat při odstoupení od kupní smlouvy auta? 3 nejčastější důvody

    Ze zákona máte jako kupující nárok odstoupit od kupní smlouvy. Toto právo nesmí být spojeno s žádnou sankcí. Odstoupení od kupní smlouvy auta není výjimkou. Pojďme se podívat na detaily tohoto kroku.

  • test
    04. září 2023|Porovnej24
    Přechod pro chodce: Pravidla, která byste měli znát a dodržovat

    Bezpečné místo pro přecházení silnice. Tak bychom měli vnímat přechod pro chodce, ať už jsme chodci nebo řídíme motorové vozidlo. Skutečnost je ale taková, že si pravidla pro přecházení silnice a používání přechodů vysvětlujeme každý trochu jinak.