Menu

Lyžování - Slovinsko: 10 nejlepších skiareálů

Aktualizováno dne 12.12.2022

Jeden z vůbec nejoblíbenějších a nejrozšířenějších zimních sportů, na který nedají dopustit miliony lidí po celém světě? Jednoznačně lyžování. Slovinsko sice nepatří k nejvyhledávanějším destinacím Čechů, ale rozhodně stojí v zimě na návštěvu.

Lyžování - Slovinsko: 10 nejlepších skiareálů
11 minut čtení
Cestovní pojištění

Pokud ani vy nedáte dopustit na lyžování, Slovinsko vás v tomto ohledu nezklame. I přesto, že se jedná o jednu z nejmenších alpských zemí, nabízí lyžařům a snowboardistům nespočet kladů. Za zmínku bezesporu patří rozmanitá krajina, sjezdovky bez velkých davů, dobrá dostupnost z České republiky a v neposlední řadě také příznivá cena skipasů. Vybrali jsme pro vás deset slovinských skiareálů, které jsou vyhledávané lyžaři z celého světa.

1.) Nezapomenutelné lyžování: Slovinsko a jeho skiareál Krvavec

Začněme hned slovinským skiareálem, který se může pochlubit přízviskem nejlepší skiareál na Slovinsku. Jedná se o lyžařské středisko Krvavec v Kamnicko-Savinjských Alpách, které získalo prestižní ocenění World Ski Awards. Jaké jsou jeho největší klady? Skvělé sněhové podmínky až pět měsíců v roce, 30 kilometrů perfektně upravovaných sjezdovek, snowpark, jedna z nejlepších lyžařských škol ve Slovinsku i okruh pro běžkaře.

  • Počet lanovek a vleků: 8 lanovek a 3 vleky
  • Délka sjezdových tratí: 30 km

2.) Skiareál Cerkno s nejrychlejší sedačkovou lanovkou ve Slovinsku

Chtěli byste si zalyžovat v jednom z nejmodernějších slovinských skiareálů? V tom případě by vaší pozornosti neměl uniknout skiareál Cerkno vybavený nejrychlejší sedačkovou lanovkou na Slovinsku. V tomto středisku najdete sjezdovky pro náročné lyžaře i úplné začátečníky. Pro děti je připravený například vlečný pás nebo výukový kolotoč, nechybí ani vnitřní dětský koutek. Lyžování můžete navíc v tomto středisku spojit s koupáním, v Cerknu se totiž nachází i termální bazén.

  • Počet lanovek a vleků: 6 lanovek a 2 vleky
  • Délka sjezdových tratí: 18 km

Tip! Na lyžovací slovinskou dovolenou se rozhodně nezapomeňte také pojistit. Cestovní pojištění s připojištěním zimních sportů zvládnete pár kliky zde:

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

3.) Skiareál Vogel je příslibem pohodového lyžování

V našem seznamu rozhodně nemůže chybět skiareál Vogel, který je situovaný v horách nad Bohinjským jezerem. Areál v nadmořské výšce přes 1 500 metrů je charakteristický pozvolnými terény, takže je vhodný i pro lyžaře, kteří chtějí vyzkoušet vysokohorské lyžování, ale netroufající na prudké sjezdovky. Areál však nabízí i vyžití pro náročnější lyžaře nebo snowboardisty v podobě Freestyle snowparku. Pro děti je určený bezplatný dětský park a k dispozici je i lyžařská škola.

  • Počet lanovek a vleků: 4 lanovky a 4 vleky
  • Délka sjezdových tratí: 22 km

4.) Skiareál Kanin: Nejvýše položené lyžařské středisko ve Slovinsku

Patříte k fanouškům vysokohorského lyžování? Slovinsko vás ani v tomto směru nezklame. V nadmořské výšce před 2.000 metrů se nachází skiareál Kanin, který je situovaný na hranicích s Itálií a je propojený s italským lyžařským areálem Sella Nevea. Díky vysoké nadmořské výšce se zde můžete spolehnout na dostatek přírodního sněhu a v tomto středisku se většinou lyžuje 130 dní v roce.

  • Počet lanovek a vleků: 7 lanovek a 3 dětské vleky
  • Délka sjezdových tratí: 30 km

Tip! Před tím, než se vydáte na cestu na Slovinsko, překontrolujte si svou zimní výbavu. V případě, že vám něco chybí, můžete si to dokoupit chytře přes cashback - službu, která vám za každou transakci vrátí část peněz zpět. Oblíbené cashbacky na vybavení na hory najdete na:

Alpine Pro – 6 % z nákupu zpět
Husky – až 10 % z nákupu zpět
Lyže Radotín – 2 % z nákupu zpět

5.) Skiareál Rogla: Propojte lyžování a odpočinek v termálních lázních

Dalším slovinským skiareálem, ve kterém si můžete po dni plném lyžařských výkonů odpočinout v termálních lázních, je lyžařský resort Rogla. Ten se nachází v horách poblíž Mariboru a jeho součástí jsou známé termální lázně Zreče. Jedná se o destinaci, jež nadchne začátečníky i pokročilé lyžaře, nabízí totiž jak modré sjezdovky, tak i černou. Součástí střediska je sáňkařská dráha, Freestyle funpark a lyžařská škola. Středisko se nachází pouze 400 km od hranic s ČR.

  • Počet lanovek a vleků: 2 lanovky a 11 vleků
  • Délka sjezdových tratí: 13 km

6.) Lyžování ve Slovinsku s rodinou ve skiareálu Kranjska Gora

Plánujete zimní dovolenou s dětmi? Slovinsko nabízí hned několik skiareálů, jež jsou jako stvořené pro rodiny s dětmi. Jedním z nejoblíbenějších je skiareál Kranjska Gora, který přináší sjezdovky jak pro začátečníky, tak i pro pokročilejší lyžaře. Toto lyžařské středisko se nachází v Julských Alpách, takže uchvacuje nádhernou okolní krajinou. Samozřejmostí je lyžařská školička, děti můžou bezpečně lyžovat na mírných sjezdovkách v nižších polohách.

  • Počet lanovek a vleků: 5 lanovek a 18 vleků
  • Délka sjezdových tratí: 29 km

Tip! Abyste si zajistili co nejlepší cenu ubytování s horskou přirážkou, doporučujeme rezervaci uskutečnit dostatečně dopředu a přes cashback na webu Booking.com.

7.) Skiareál Golte: Lyžařské středisko s nejdelší kabinovou lanovkou

Nádherné výhledy na okolní krajinu, sjezdovky pro lyžaře všech úrovní i nejdelší kabinová lanovka na Slovinsku o délce přes 3 kilometry. To jsou hlavní přednosti skiareálu Golte, který se nachází mezi Mariborem a Lublaní v nadmořské výšce okolo 1.500 metrů. Tento areál je i díky svahu pro sáňkování vhodný i pro děti a na své si tu přijdou také milovníci běžek.

  • Počet lanovek a vleků: 3 lanovky a 2 vleky
  • Délka sjezdových tratí: 12 km

8.) Největší slovinský skiareál Mariborsko Pohorje

V našem výčtu samozřejmě nemůže chybět ani největší slovinské lyžařské středisko Mariborsko Pohorje. To je zároveň lyžařským střediskem s nejdelší osvětlenou sjezdovkou v Evropě, která má více než 7 kilometrů. Tento areál se nachází na okraji města Maribor a od Mikulova je vzdálený pouhých 350 km, vhodný je jak pro náročné lyžaře, tak i pro rodiny s dětmi.

  • Počet lanovek a vleků: 6 lanovek, 9 vleků
  • Délka sjezdových tratí: 42 km

Tip! Před odjezdem na hory se nezapomeňte také zastavit v servisu lyží, běžek a snowboardů. Kvalitní servis a půjčkovnu lyží provozuje v Praze a Hradci Králové například firma Happy Sport.

9.) Skiareál Kope vítá začátečníky i pokročilé lyžaře

V jakém dalším lyžařském středisku ve Slovinsku si můžete otestovat své lyžařské vybavení a své lyžařské schopnosti? V lyžařském středisku Kope, které se nachází v nejzápadnější části pohoří Pohorje a je díky rozmanitému terénu vhodné pro začátečníky i zkušené lyžaře. Umělé zasněžování slibuje lyžařskou sezónu až 100 dní v roce. Nechybí tu ani běžecká dráha a sáňkařské a turistické trasy.

  • Počet lanovek a vleků: 2 lanovky a 6 vleků
  • Délka sjezdových tratí: 8 km

10.) Skiareál s nejlepším poměrem ceny a kvality? Kobla-Bohinj

Chcete si užít výborné lyžování za skvělou cenu? V tom případě navštivte skiareál Kobla-Bohinj, který se nachází v nadmořské výšce 555 až 1.480 metrů. Toto středisko je ideální zejména pro začátečníky a středně pokročilé lyžaře, vyniká uvolněnou atmosférou a osloví i rodiny s dětmi.

  • Počet lanovek a vleků: 3 lanovky a 3 vleky
  • Délka sjezdových tratí: 23 km

Jaká země nabízí skvělé podmínky pro lyžování? Slovinsko! Tato malá země začíná díky moderním lyžařským střediskům konkurovat i takovým velikánům, jako je třeba Itálie nebo Rakousko. Který ze slovinských skiareálů plánujete navštívit vy?

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…