Menu

Námraza na okně, zamrzlé dveře u auta a další problémy s vozem, které lze snadno vyřešit

28.12.2021

Řízení v zimních měsících má většina řidičů spojené s nebezpečnou námrazou na silnicích, která dává často zabrat i těm nejzkušenějším řidičům. Majitelé aut v zimě však bojují i s dalšími problémy, mezi ty nejčastější patří námraza na autě nebo zamrzlé dveře u auta.

Námraza na okně, zamrzlé dveře u auta a další problémy s vozem, které lze snadno vyřešit
11 minut čtení
Povinné ručení

Zkomplikovala i vám jízdu automobilem námraza na autě nebo například vybitá baterie? V následujících řádcích se podíváme na nejčastější problémy, se kterými se v zimě majitelé automobilů potýkají. Zjistíte, jak tyto problémy jednoduše vyřešit, abyste mohli pokračovat v jízdě. Kromě toho se také dozvíte, jak některým z těchto komplikací můžete předejít. Po přečtení tohoto článku už vaše auto nezastaví ani zima.

námraza na čelním skle

Námraza na okně: Jak se jí zbavit?

Asi nejčastějším problémem spojeným se zimním obdobím je námraza na okně. S tou se samozřejmě můžete poprat tak, že si vezmete škrabku a s její pomocí z vozidla odstraníte led a sníh. Není to však ani zdaleka jediný způsob, jak se můžete námrazy na oknech zbavit. Pojďme se podívat na to, jaké máte další možnosti.

Tip! Myslete i na havarijní pojištění vozidla. Na rozdíl od povinného ručení vám v případě havárie, kterou zaviníte, pojišťovna uhradí škodu na vašem vlastním vozidle.

Havarijní pojištění

Přikrytí auta plachtou nebo dekou

Že by se vám líbilo přijít ráno k autu a nemuset řešit námrazu? Pak sklo zakryjte. Koupit si můžete například plachtu na auto, k dostání jsou jak plachty na celé auto, tak pouze na čelní sklo. Pokud se vám však nechce do plachty investovat, můžete sklo přikrýt i starou dekou, bublinkovou fólií, ručníkem nebo kartónem.

Pořiďte si rozmrazovač ve spreji

Zakoupit si také můžete rozmrazovač ve spreji, který je ke sklům šetrnější než škrabka na auto. Po kontaktu s chemií začne námraza rychle tát a jednoduše se jí zbavíte spuštěním stěračů.

Použijte octový nebo solný roztok

Roztok, který vám pomůže s námrazou, si můžete jednoduše vyrobit doma. Octový roztok, složený ze tří dílů octa a jednoho dílu vody, každou noc nastříkejte na čelní okno. Pokud teploty klesnou pod -10 °C, můžete na čelní sklo nastříkat také solný roztok. Ten připravíte tak, že smícháte vodu s čajovou lžičkou kuchyňské soli, která zabrání zamrznutí skel.

Vyřešte i zamlžená vnitřní skla

Pokud se v zimě potýkáte i se zamlženými vnitřními skly, může vám pomoci jednoduchá vychytávka. Na palubní desku před přední sklo položte ponožku, ve které je zabalené kočičí stelivo. To na sebe totiž účinně váže vlhkost.

zamrzlé auto

Zamrzlé ostřikování čelního skla

Námraza na čelním skle je často spojena také se zamrznutím kapaliny ostřikovače. K tomuto problému nejčastěji dochází kvůli tomu, že řidiči nechají v nádržce ostřikovače letní směs nebo použijí nekvalitní nemrznoucí kapalinu. Jízda bez funkčního ostřikovače je však velmi nebezpečná, protože bez něj nedokážete dostatečně očistit špinavé čelní sklo. Jak tedy zamrzlé ostřikování čelního skla řešit?

Dlouhou jízdou nebo zaparkováním v teplém prostředí. K rozmrznutí totiž obvykle stačí změna teploty o několik stupňů. Ve chvíli, kdy led rozmrzne, nezapomeňte do nádržky doplnit kvalitní nemrznoucí kapalinu.

Tip! Ať už jedete do práce, anebo kousek do obchodu, nikdy nevyrážejte, pokud nemáte odstraněnou námrazu z čelního skla. Stejně tak nikdy nevyrážejte bez dobrého povinného ručení.

Povinné ručení od 1009 Kč

přimrzlé stěrače

Jak řešit přimrzlé stěrače?

Přimrzly k čelnímu sklu gumičky stěračů? V první řadě se vyhněte tomu, že byste se je snažili od okna oddělit pouhým zapnutím stěračů, mohli byste je poškodit. Oddělit je můžete velmi opatrně rukou, případně použít rozmrazovač oken. Stěrače by měli povolit také poté, co nastartujte auto a čelní sklo se dostatečně zahřeje. Stejně jako v případě námrazy na okně platí, že i zamrznutí stěračů můžete předejít zakrytím čelního skla nebo vyklopením stěračů nahoru.

zamrzlé dveře u auta

Co funguje na zamrzlé dveře u auta?

Zamrznout vám kromě oken samozřejmě mohou také dveře a zámek od auta. V tomto případě byste se měli vyvarovat hrubé síly, protože byste mohli dveře poškodit. Řešením je vyzkoušet jiné dveře. Pokud se otevřou, přesedněte na místo řidiče. Až se auto zahřeje, dveře půjdu otevřít. Stejně jako na skla i na dveře můžete použít rozmrazovač. A co dělat v případě, že vám zamrzl zámek u auta, které nemá centrální zamykání? Nahřejte klíč zapalovačem a poté ho zasuňte do zámku. Tento postup opakujte několikrát, dokud led nepovolí, neotáčejte klíčem.

Preventivní opatření proti zamrznutí dveří

Zamrznutí dveří a zámku můžete také předcházet. Jednou z možností je použití plachty proti námraze. Těsnění kolem dveří můžete také namazat silikonovým olejem nebo jelením lojem a do zámku vstříknout mazivo, případně ho přelepit lepící páskou.

auto nechce nastartovat

Auto nestartuje: Na vině může být vybitá baterie

Nasedli jste do auta, otočili klíčkem, ale vaše auto ne a ne nastartovat? Příčinou může být vybitá baterie. Podle německého autoklubu ADAC je ostatně selhání akumulátoru v zimních měsících nejčastějším důvodem, proč se řidičům nedaří automobil nastartovat. Vybitou baterii můžete vyřešit startovacími kabely od jiného automobilu, dobitím nebo také výměnou baterie v případě, že autobaterie už nemá žádnou energii.

Jak předejít vybití baterie

Vybití baterie, zvláště ve chvíli, kdy někam spěcháte, je opravdu nepříjemné, dobrou zprávou však je, že tomuto problému můžete předejít. Máme pro vás připravených pět tipů, jak na to.

  • Nezatěžujte baterii více, než je nutné: Ve chvíli, kdy automobil stojí a motor není pořádně nahřátý, je veškerá elektřina odebíraná z baterie. Před tím, než se rozjedete, omeze množství spuštěných systémů, ať už v podobě vyhřívání sedaček nebo třeba rádia, zvýšíte tak životnost baterie.
  • Odpojte autobaterii od elektroinstalace: Víte, že automobil bude dlouho stát venku a nebudete s ním nějakou chvíli jezdit? V tom případě odpojte baterii od elektroinstalace.
  • Jezděte na delší vzdálenosti: Jízda na krátké vzdálenosti není pro nabití akumulátoru dostatečná. V zimě byste proto měli svůj automobil vzít na delší projížďku, aby se baterie stačila nabít. Minimální doba nabití baterie automobilu se obvykle pohybuje okolo 30 minut.
  • Nezapomeňte na podzimní údržbu: Připravte autobaterii na zimu už na podzim, kdy je dobré zkontrolovat stav baterie a očistit okolí baterie i kontakty.
  • Nestartujte opakovaně: Že už po několikáté zběsile otáčíte klíčkem a stále se nic neděje? Myslete na to, že pokud se auto nerozjede ani napotřetí, je něco špatně a otáčení klíčkem automobilu nepomůže, spíše naopak, může poškodit startér i motor.

Námraza na okně, zamrzlé dveře u auta, vybitá autobaterie, přimrzlé stěrače a zamrzlé ostřikování čelního skla. To jsou nejčastější problémy, které v zimě řeší majitelé aut. Díky našim tipům však už víte, jak tyto problémy řešit a jak jim předejít. Přejeme ničím nerušenou zimní jízdu.

Tip! Pokud se chystáte na cestu do hor, anebo oblasti kde jsou povinné sněhové řetězy, ale nevíte si rady, rádi vám poradíme. Jaký typ si vybrat? A jak je správně nasadit? Vše se dočtete v našem článku.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…