Menu

Povinné ručení - tabulka cen a bonusů

Aktualizováno dne 25.10.2022

Povinné ručení k autu prostě patří. S tím nic nenaděláte. Ale co kdybyste nemilou povinnost brali zároveň jako příležitost dostat od pojišťovny něco navíc? V tomto článku je pro povinné ručení tabulka cen včetně různých bonusů.

Povinné ručení - tabulka cen a bonusů
12 minut čtení
Povinné ručení

Povinné ručení není zrovna levná záležitost. Obvykle není ani nejlepší řešení sáhnout po nejlevnější nabídce s nejnižšími limity plnění. Proč? Podívejte se do části povinné ručení – tabulka, kde najdete další výhody při sjednání povinného ručení. Do hry o cenu vstupují také bonusy, nebo malusy za nehody. Nebojte se oslovit různé pojišťovny a nabídky si srovnávat. Rozdíly vás překvapí. 

pracovní auto

Limit povinného ručení

Hlavní kritérium, které odlišuje jednotlivá povinná ručení, je limit povinného ručení. Jde o smluvně danou pojistnou částku, která představuje nejvyšší možnou hranici výplaty pojistného plnění při jedné pojistné události.

Minimální limit pojistného plnění ze zákona

Limity povinného ručení se uvádí jako dvě částky, např. 50/50 mil. Kč. První hodnota udává limit pojistného plnění pro případ škody na zdraví. Druhá částka limit škody na majetku a ušlý zisk. Ze zákona je stanoven minimální limit sjednaného povinného ručení 35 milionů Kč. Maximální limit horní hranice plnění je 250 mil. Kč. Podle nabídky pojišťoven si můžete sjednat jakoukoliv částku mezi těmito hranicemi.   

Obvykle se doporučuje limit 50/50 mil. Kč Při vážných hromadných nehodách je 35 milionů někdy málo, a to především v případě škod na zdraví nebo životě.

Jak je to s vyplacením pojistného plnění?

Částka pojistného plnění se vyplácí osobě, které způsobíte jako řidič škodu na majetku, nebo na zdraví. Pokud způsobíte škodu vyšší, než na kolik máte sjednané povinné ručení, bude po vás pojišťovna vymáhat úhradu rozdílu mezi škodou způsobenou a sjednaným limitem.

Tip! K povinnému ručení si můžete připojistit také např. ochranu čelního skla. Pojistné plnění z připojištění se vyplácí vám jako pojištěnému.

muž u notebooku

Povinné ručení tabulka

Srovnání cen zahrnuje pro povinné ručení tabulka, která vznikla z dat srovnávačů Porovnej24.cz a Klik.cz. Vychází z údajů pro osobní automobil Škoda Octavia: zdvihový objem 1.598 ccm, výkon 85 kW, datum první registrace 2017, pojistník: 25 let, Praha, roční nájezd 10.000 km.

Pojišťovna Produkt Limit povinného ručení Cena Bonusy
Direct pojišťovna POV 50 50/50 mil. Kč 3.400 Kč asistenční služby při nehodě, poradenství při škodě na zdraví
Pillow POV 70 70/70 mil. Kč 4.700 Kč
(cena pojištění je dána ročním nájezdem, při překročení je cena za 1 kilometr mimo interval 0,21 Kč)
asistenční služby (odtah do 50 km při nehodě)
Uniqa Standard 35/35 35/35 mil. Kč 5.000 Kč asistenční služby s neomezeným odtahem po nehodě v ČR a SR, pojištění pneumatik do 3.000 Kč, pojištění právní ochrany
Uniqa POV Plus 35/35 mil. Kč 5.100 Kč k bonusu z produktu Standard 35/35 i pojištění úrazu řidiče – trvalé následky 250.000 Kč, smrt následkem úrazu 125.000 Kč
Slavia pojišťovna Základ 50 50/50 mil. Kč 11.300 Kč asistenční služby při nehodě i poruše, bez odtahu vozidla do servisu
Hasičská vzájemná pojišťovna Standard 35/35 mil. Kč 11.300 Kč asistenční služby, úrazové pojištění posádky – trvalé následky 200.000 Kč, smrt následkem úrazu 100.000 Kč
ČSOB pojišťovna Standard 44/35 mil. Kč 19.300 Kč asistenční služby, pojištění osobních věcí řidiče i spolujezdců do 5.000 Kč, úrazové pojištění – trvalé následky úrazu a smrt následkem úrazu 100.000 Kč

Tip! Nerozhodujte se u pojištění odpovědnosti z provozu vozidla jen podle ceny, ale zajímejte se i o limity pojistného plnění, výhody a bonusy. Nejste si jistí, zda máte uzavřenou dobrou smlouvu na povinné ručení? Ověřit to jde snadno. Stačí zadat pár jednoduchých údajů a během chvilky máte jasno zde:

Najděte nejlepší povinné ručení

auto v přírodě

Výhody k povinnému ručení

Pojišťovny se snaží klienty hýčkat, udržet si je a rovnou nalákat nové. Proto ke sjednání povinného ručení přidávají určité výhody. S jakými nabídkami se můžete setkat?

  • úrazové pojištění řidiče (např. do výše 300.000 Kč),
  • úrazové pojištění posádky,
  • pojištění osobních věcí řidiče i posádky v automobilu,
  • pojištění škod na vlastním vozidle (s limitem např. 10.000 Kč),
  • zapůjčení náhradního vozidla,
  • asistenční služby pro případ nehody (např. oprava, odtahová služba),
  • asistenční služby pro případ poruchy vozidla,
  • asistenční služba např. ve chvíli, kdy auto ráno nestartuje, výměna pneumatiky, v případě nedostatku paliva, odemknutí při ztrátě klíčů,
  • asistenční služby nejen v ČR, ale i v zahraničí (např. zajištění tlumočníka).

Tip! Máte auto ve vyšší cenové kategorii a nechcete riskovat? Zvažte sjednání havarijního pojištění, které mimo jiné chrání před škodami vzniklými na vlastním voze, živelnými pohromami či krádeží. Vyplňte pár údajů v naší kalkulačce a ihned uvidíte srovnání 10 pojišťoven. Zabere vám to maximálně 2 minuty:

Porovnej havarijní pojištění

suv

Bonusy k povinnému ručení

Cenu povinného ručení mohou snížit bonusy. Bonus zjednodušeně řečeno ukazuje, zda řídíte bez nehody, nebo naopak bouráte často. Informaci centrálně eviduje Česká kancelář pojistitelů podle rodného čísla nebo IČO. Čím déle jste pojištění a jezdíte bez nehod, tím vyšší můžete dostat slevu na pojištění.

Co ovlivňuje výši bonusu?   

Bonusy se načítají za každých 12 měsíců, po které máte pojištění a nezpůsobíte žádnou dopravní nehodu. Za každých 12 měsíců obvykle získáte slevu 5 %. Maximální bonus u povinného ručení je nejčastěji 60 %. Na tuto výši slevy dosáhnete, pokud jezdíte alespoň deset let bez nehody a se sjednaným povinným ručením. Výši bonusu ovlivňuje:

  • délka předchozích povinných ručení,
  • počet vámi způsobených dopravních nehod.

Jde však o značné zjednodušení. Každá pojišťovna bonusy pro své klienty vypočítává různě. Má rozdílnou slevu za rok bez nehody, stejně tak i výši slevy z povinného ručení.

Dopravní nehody zdražují povinné ručení

Opakem bonusu je malus. Pokud způsobíte dopravní nehodu, připočítává se malus k povinnému ručení. Pojišťovna při nehodě odečte od dosavadního bezeškodného průběhu 24 až 36 měsíců. Malus se nejprve odečítá od bonusu. Pokud se dostane výše na nulu, dojde ke zdražení pojistného a povinné ručení je sjednáno s přirážkou.

Před sjednáním povinného ručení si dejte čas s vyhledáním optimální nabídky. Sjednat to nejlevnější může znít logicky, ale nabídka dalších výhod může vyrovnat i vyšší cenu. Pro představu je pro povinné ručení tabulka s příkladovými modely pojištění, viz výše. 

Tip! Máte zálusk na novější auto? Zastavte se v našem online autobazaru, kde jedním klikem porovnáte na 30.000 ojetých vozů od téměř 400 českých prodejců.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…