Menu

Proč a jak uložit značky do depozitu?

Aktualizováno dne 9.8.2021

Nepoužíváte-li automobil několik měsíců v roce a platit v danou chvíli povinné ručení se vám zdá zbytečné, zkuste vložit značky do depozitu. Jde o administrativní krok, který zabere jen několik málo minut.

Proč a jak uložit značky do depozitu?
7 minut čtení
Povinné ručení

Povinné ručení kryje újmu, kterou způsobíme ostatním jako účastníci silničního provozu, a je ze zákona povinné. Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla však nekryje škody na vlastním vozidle, k tomu je vhodné mít uzavřené havarijní pojištění. Existují však výjimky, kdy se povinné ručení platit nemusí. Jednou z nich je výpověď smlouvy povinného ručení z důvodu dočasného vyřazení vozidla z evidence, tedy uložení značky do depozitu.

garážové parkování

Proč uložit značky do depozitu?

Vyřazení vozidla z provozu se dříve označovalo jako dočasné vyřazení vozidla, ale i jako uložení značek do depozitu. Tento administrativní krok vás zbaví povinnosti platit povinné ručení, přičemž správní poplatek za vyřazení vozidla z provozu je 200 korun.

Uložení značky do depozitu je vhodné zařídit, pokud jako vlastník nebo provozovatel vozidla víte, že automobil nebudete několik měsíců využívat. Může jít např. o zimní období, ve kterém s automobilem (např. kabrioletem) nevyjíždíte.

řidička

Jak uložit značky do depozitu?

Jde o jednoduchý úkon, který vyřešíte na obecním úřadě obce s rozšířenou působností. Od 1.1.2015 už můžete jít vyřídit uložení značky do depozitu na kterýkoliv úřad bez ohledu na vaše bydliště nebo sídlo společnosti. Seznam všech těchto míst naleznete na webu Ministerstva dopravy. Na úřadu můžete kromě jiného zařídit i změny v technickém průkazu z důvodu změny trvalého bydliště.

K uložení do depozitu si připravte:

  • občanský průkaz (cestovní pas)
  • velký technický průkaz
  • malý technický průkaz (osvědčení o registraci vozidla)
  • obě registrační značky

Pro návštěvu úřadu si můžete předem připravit a vyplnit žádost (Žádost o vyřazení silničního vozidla z provozu, ukončení vyřazení silničního vozidla z provozu a zápis zániku silničního vozidla), případně ji vyplnit až na místě s pomocí úředníka.

Značky do depozitu můžete uložit na 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců. Pokud vyřazení vozidla trvá déle, je vlastník vozidla povinen po uplynutí této doby neodkladně oznámit adresu místa, kde je vyřazené silniční vozidlo umístěno a účel jeho využití.

O vyřazení vozidla úřad provede zápis do velkého technického průkazu. Žádost je vyřízena na počkání. Pokud není možné na místě rozhodnout, je žádost vyřízena maximálně do 30 dnů.

pomáhat a chránit

Sankce

Pravidla jsou dána Zákonem č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Z něj také vyplývá, že majiteli vozidla, který nezabezpečí vyřazené vozidlo, aby neohrožovalo nebo neznečišťovalo životní prostředí, nebo odstraní některou významnou část, hrozí mu pokuta až 50 000 korun. Stejně tak hrozí sankce 50 000 korun, pokud neoznámí místo, kde je vyřazené silniční vozidlo umístěno a účel jeho využití.

Pokud je vozidlo vyřazeno z provozu z důvodu nesjednání pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, nebo pokud neodevzdal vlastník vozidla malý technický průkaz, vydané tabulky s registrační značkou a nepředloží-li technický průkaz vozidla k vyznačení daných skutečností, může mu být uložena pokuta také až do výše 50 000 korun.

sportovní auto

Vyzvednutí značek z depozitu

Pokud chce vlastník vozidla vyzvednout značky z depozitu a ukončit tak vyřazení vozidla z provozu, musí úřadu navíc předložit:

  • doklad o platné technické prohlídce
  • sjednané pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (povinné ručení)

Tip! Nejvýhodnější povinné ručení najdete aktuálním srovnáním nabídek trhu. Nebojte, není to nic složitého, stačí zadat pár údajů do srovnávače zde:

Povinné ručení od 1009 Kč

Opětovné uvedení do provozu a vyzvednutí značek z depozitu řeší ten obecní úřad s rozšířenou působností, který vozidlo z provozu vyřadil.

Uložit značky do depozitu je oficiální cesta, jak ukončit povinné ručení a peníze ušetřit. Přečtěte si, jaké o povinném ručení kolují mýty, aby vás nepotkala obávaná sankce 50 000 korun. S uzavřením nového pojištění odpovědnosti z provozu vozidla a nalezením toho nejlevnějšího po vyzvednutí značek z depozitu vám rádi pomůžeme.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…