Menu

Proč si koupit iPhone? Včetně srovnání nejnovějších modelů

Aktualizováno dne 28.6.2022

Připravili jsme pro vás přehled výhod a nevýhod, které pořízení telefonu s logem nakousnutého jablíčka přináší. Budete si tak moci udělat vlastní názor a zjistíte, proč si koupit iPhone nebo raději sáhnout po jiné značce.

Proč si koupit iPhone? Včetně srovnání nejnovějších modelů
23 minut čtení
Telefonování

Pokud zvažujete koupi nového mobilního telefonu, pak jste jistě narazili i na značku iPhone. Někteří lidé na tyto telefony nedají dopustit, a dokonce se na ně stojí dlouhé fronty. Jsou ale skutečně tak kvalitní a zajímavé?

iPhone je značka spadající pod firmu Apple, která má vlastní silný příběh a velmi kvalitní marketing. Jejich produkty se vyznačují tím, že mají výkon optimalizovaný pro použitý hardware. Z technického hlediska to znamená, že iPhone jako takový může mít horší vybavení než mobily s Windows nebo Androidem, ale chod iPhone s nimi bude srovnatelný. Pojďme se ale podívat na další důvody, proč si koupit iPhone.

iPhone

Nejvítanější důvody, proč si koupit iPhone

1.) Ekosystém Apple produktů

Mnoho lidí oceňuje jednoduché optimalizované prostředí iPhone a celkově Apple produktů. A tím se dostáváme k tomu, čím se liší od konkurence. Všechny výrobky Apple jsou totiž vzájemně kompatibilní a vytvářejí takzvaný ekosystém. A právě to je důvod, proč si mnozí lidé pořizují právě iPhone.

Veškerý obsah totiž máte na všech zařízeních. Telefonujete z iWatch, obrázky si prohlížíte na své iTV a z Macbooku posíláte SMS, dohlížíte na aplikace, které si stahují vaše děti, máte nad vším kontrolu a komplexní přehled.

2.) Vysoká bezpečnost

Je všeobecně známo, že iOS (iPhone Operating System) disponuje vyšším zabezpečením vůči útokům hackerů než Android.

3.) Intuitivní ovládání

Když budete mít v ruce iPhone úplně poprvé, asi si řeknete: "Kde jsou všechna tlačítka?" Věřte nebo ne, ale prostě je nepotřebujete. iPhone si umí poradit i bez nich a na jednoduché intuitivní ovládání si zvyknete v podstatě okamžitě. Dokonce bývá pravidlem, že jakmile si koupíte první iPhone, už u značky zůstanete navždy.

4.) Design a status

Jak už jsme výše zmínili, tlačítka budete u iPhonu jen horko těžko hledat. Díky jejich absenci, ale i maximálně velké dotykové obrazovce a ikonicky zaobleným rohům, se staly tyto telefony obrovským hitem. Skvělý, tenký design, který podtrhávají zajímavé barvy a doplňky, je tak i známkou určitého společenského statusu.

5.) Hodnota

Díky vysoce kvalitním materiálům použitým při výrobě neztrácí iPhone tak rychle na hodnotě jako ostatní telefony. I za rok ho tak prodáte za slušnou cenu.

Proč si koupit iPhone? Jedná se o moderní přístroje s dobrým jménem. A pokud plánujete mít více výrobků od Apple, oceníte jejich propojenost. Navíc pokud máte rádi jednoduchá řešení a oceníte nepřetržitou technickou podporu, je iPhone jistě adekvátní volbou.

Tip! Nový iPhone vás jistě ještě víc přitáhne k displeji, ujistěte se tedy, že máte ten správný tarif s dostatkem dat. Nabídky operátorů porovnáte zdarma a během minuty v našem porovnávači. Vyzkoušejte ho!

vyzkoušejte porovnávač tarifů

oranžový iPhone

Proč si nekoupit iPhone?

1.) Nepotřebujete ekosystém od Applu

Jako hlavní argument pro vás může být, že nepotřebujete výše zmíněný přehled a propojení více zařízení.

2.) Cena

Dalším argumentem bývá cena. Mnoho lidí nepotřebuje telefon za 20.000 Kč, který je lepší než notebook. Pokud se řadíte mezi uživatele, kteří od mobilu očekávají především telefonování a psaní sms, možnost brouzdat po internetu, pořídit slušné fotky a běžná videa, pak pro iPhony nenajdete využití.

3.) Nekompatibilita

Operační systém iPhonu není kompatibilní s jinými systémy. Můžete tedy využívat jen iOS.

Proč si iPhone tedy nepořídit? Jako hlavní argument zde bude pravděpodobně figurovat cena. Modely iPhone bývají dražší a ve stejné cenové hladině často pořídíte výkonnější mobilní telefony od jiných výrobců.

Tip! Jestli si chcete iPhone i přes vysokou cenu pořídit, ale aktuálně se vám nedostavá financí, můžete si na nový model půjčit. Nejlepší půjčku seženete v našem nezávislém porovnávači půjček zde:

Najděte nejlepší půjčku

porovnání iPhonů

Nejnovější modely iPhonů

Mezi nejnovější iPhony patří následující:

  • iPhone SE (2022)
  • iPhone 13
  • iPhone 13 Mini
  • iPhone 13 Pro
  • iPhone 13 Pro Max
  • iPhone 12
  • iPhone 12 Mini
  • iPhone 12 Pro
  • iPhone 12 Pro Max
  • iPhone SE (2020)
  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max

Pojďme si na všechny zmíněné modely jednotlivě posvítit a v závěru je srovnat. 

iPhone SE (2022)

Nejlevnější nový iPhone SE 2022 se vyloženě bude hodit těm, kteří nedají na Apple produkty dopusit, nechce se jim utrácet více, jak 15 tisíc a zároveň se spokojí s, na dnešní poměry, horší kamerou, protože fotí převážně se svým profesionálním fotoapáratem nebo dokonce vůbec.

iPhone 13

I s klasickou "třináctkou", která vyšla v září 2021, se Apple pokouší vyjít cenově vstříc uživatelům. Cena je sice vyšší než u nového SE, ale za to dostanete mnohem lepší dvojitou kameru, novější design s ještě větším prostorem pro touch screen a klasicky výborný zvuk.

iPhone 13 Mini

Možná si říkáte, proč by si chtěl někdo koupit telefon s malým displejem? Ale budete se divit, někteří se do této chvíle nevzdali "nerozbitného" iPhonu 5 právě kvůli malé velikosti a jeho pohodlnému vložení do kapes u kalhot. iPhone 13 Mini je sice o krapet větší, ale zato má dvojitou kameru, Oled displej ("pětka" měla IPS LCD), sklo odolné proti poškrábání a další vychytávky. Mini je navíc oproti jeho bratrům z třináctkové řady i cenově zajímavý - nový pořídíte pod 20 tisíc.

iPhone 13 Pro

A proč si koupit iPhone 13 Pro? Slibuje o 10-15 % delší výdrž baterky než iPhone 12 Pro, na který si občas uživatelé stěžovali. Co ovšem u třináctky Pro nejvíce oceníte, je fantastická foto a video troj-kamera. Fanoušci Androidů to asi neradi uslyší, ale tento model má nejlepší kameru na trhu, kterou najdete i u jeho většího bratra...

iPhone 13 Pro Max

Aktuálně nejdražší model se chlubí stejně fantastickou kamerou jako iPhone 13 Pro a sdílí s ním vlastně i všechny další parametry kromě velikosti. Obrovský displej a více místa na baterku ocení nejeden uživatel. Nejrychlejší nabíjení mezi modely a výdrž baterky až 3 dny posouvá tento telefon na pomyslnou pozici "nejlepší iPhone". Pokud máte ovšem malé ruce, rozhodně si raději pořiďte iPhone 13 Pro.

iPhone 12

Dvanáctá řada iPhonů, která vyšla v roce 2020, představila několik nových ochranných prvků jako je Ceramic Shield (technologie proti prasknutí) nebo možnost ponoření telefonu až do hloubky 4 metrů. Vychytávkou jsou magnetická záda, na která připnete jak bezdrátou nabíječku, tak i další příslušenství (např. držák na karty). iPhony nejsou jen o výkonu, ale také o stylu, proto byl tento model původně představen v pěti barevných provedeních (černá, bílá, červená, modrá, mátově zelená) a později k němu přibyla ještě trendy levandulová.

iPhone 12 Mini

Stejně jako iPhone 13 Mini, i iPhone 12 Mini se velikostně blíží legendární pětce, ale mezi obrovské rozdíly v technologii patří i jeho váha. Je tak lehoučký, že se vám bude zdát, že v ruce nic nedržíte. Chlubí se dvěmi kamerami ve stejné kvalitě jako má iPhone 12. A pokud se rozhodujete mezi modelem SE (2020) a 12 Mini, je Mini jasným výtězem.

iPhone 12 Pro

Rozdíly mezi Pro verzí a regulérní dvanáctkou na první pohled možná ani nezaznamenáte, ale patří mezi ně 3 kamery místo dvou, nový senzor pro automatické ostření, Pro Raw pro profesionální fotografy, matná Frosted záda, lesklý ocelový rám, lepší jas displeje a mnohem větší výkon. Za všechny uvedené vychytávky si ale samozřejmě připlatíte.

iPhone 12 Pro Max

Stejně jako ostatní Maxy, i iPhone 12 Pro Max je ve své řadě největším telefonem. Ve chvíli, kdy vstoupil na trh, vzbudil obrovský poprask a byl považován za nejlepší iPhone. Otázkou, kterou si často vlastníci maxového modelu z 12 řady pokládají je: "Proč si koupit iPhone 13 Pro Max?" Tedy novější verzi velkého, našlapaného iPhonu. iPhone 12 Pro Max má o něco méně jasný displej, pomalejší scroll, menší baterii a tím pádem i výdrž a horší foťák.

iPhone SE (2020)

Tento mobilní telefon byl nejlevnější z modelů představených v roce 2020. Mohli jste jej sehnat již od 12 000 Kč. pokud si ho koupíte nyní, i tak s iPhone SE 2020 získáte vysoce výkonný čipset, pokročilý fotoaparát s portrétním nasvícením i bezdrátové nabíjení. Tento iPhone navíc disponuje vysokokapacitní baterií, je voděodolný a díky displeji se 4,7palcovou úhlopříčkou budete mít k dispozici jasný obraz plný detailů.

iPhone 11

Mobilní telefon iPhone 11 je výhodnější než jeho bratři ze stejné řady z hlediska ceny, která se nyní pohybuje pod 15 000 Kč. Je tedy dostupnější, ale chybí mu teleobjektiv, baterie vydrží kratší dobu a konstrukce je ze skla a leteckého hliníku. Tento model je voděodolný do 2 metrů hloubky po dobu 30 minut a maximální zvolitelná kapacita úložiště je 256 GB.

iPhone 11 Pro

Střední cestou je iPhone 11 Pro. Oproti Maxu má menší displej (a není HDR), vydrží o hodinu méně a je samozřejmě lehčí. Modely Pro a Pro Max jsou voděodolné až do 4 metrů hloubky a před koupí si zvolíte vnitřní úložiště 64 GB, 256 GB nebo 512 GB. Nejlevnější iPhone 11 Pro seženete za cenu okolo 17 000 Kč a nejdražší typ za zhruba 24 000 Kč.

iPhone 11 Pro Max

Nejlepší iPhone z hlediska modernosti a výbavy byl po svém uvedení na trh rozhodně iPhone 11 Pro Max. Je celkově větší a má delší výdrž baterie než jste u iPhonů zvyklí. Výrobce uvádí až o 5 hodin více než má iPhone Xs Max. Dále má k dispozici 3 objektivy, 12MP fotky a OLED displej. Navíc nahrává ve 4K kvalitě. Jeho konstrukce je z matného texturovaného skla a nerezové oceli a nejlevnější variantu nyní pořídíte za cca 20 000 Kč.

Tip! Chcete si nákup iPhonu zlevnit? Pořiďte si ho přes cashback - je to služba, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. A s vysokými cenami iPhonů se cashback obzvlášť vyplatí! Zkuste ho například na Smarty.cz a obdržte až 8 % z nákupu zpět.

iPhone 12

Přehledné srovnání iPhonů

Všechny modely vám zní skvěle a tak nevíte, který iPhone vybrat? Podívejte se na naši přehlednou tabulku, ve které snadno srovnáte veškeré parametry a snadno zjistíte, proč si koupit iPhone 13 Pro Max nebo jiný model.

iPhone Displej Kamery Výdrž baterie Zabezpečení Materiál Cena za nový telefon
iPhone SE (2022) 4,7″ Retina HD displej 1 - Širokoúhlý objektiv až 15 hodin přehrávání videa

Touch ID

Přední i zadní strana ze skla, boky z leteckého hliníku

od 12 490 Kč
iPhone 13 6,1″ Super Retina XDR displej 2 - Širokoúhlý a
ultraširokoúhlý objektiv, filmařský režim v rozlišení 1080p při 30 fps, až 4K HDR video v Dolby Vision při 60 fps, 2×
rozsah optického zoomu
až 19 hodin přehrávání videa Face ID Ceramic Shield na přední straně, letecký hliník na bocích od 22 990 Kč
iPhone 13 Mini 5,4″ Super Retina XDR displej 2 - Širokoúhlý a
ultraširokoúhlý objektiv, filmařský režim v rozlišení 1080p při 30 fps, až 4K HDR video v Dolby Vision při 60 fps, 2×
rozsah optického zoomu
až 17 hodin přehrávání videa Face ID Ceramic Shield na přední straně, letecký hliník na bocích od 19 990 Kč
iPhone 13 Pro 6,1″ Super Retina XDR displej s ProMotion 3 - Teleobjektiv, širokoúhlý a
ultraširokoúhlý objektiv, filmařský režim v rozlišení 1080p při 30 fps, až 4K HDR video v Dolby Vision při 60 fps, 6×
rozsah optického zoomu, LiDAR skener na portréty v nočním režimu, rychlejší automatické zaostřování při slabém světle a vylepšené zážitky v AR
až 22 hodin přehrávání videa Face ID Ceramic Shield na přední straně, chirurgická ocel na bocích od 28 990 Kč
iPhone 13 Pro Max 6,7″ Super Retina XDR displej s ProMotion 3 - Teleobjektiv, širokoúhlý a
ultraširokoúhlý objektiv, filmařský režim v rozlišení 1080p při 30 fps, až 4K HDR video v Dolby Vision při 60 fps, 6×
rozsah optického zoomu, LiDAR skener na portréty v nočním režimu, rychlejší automatické zaostřování při slabém světle a vylepšené zážitky v AR
až 28 hodin přehrávání videa Face ID Ceramic Shield na přední straně, chirurgická ocel na bocích od 31 990 Kč
iPhone 12 6,1″ Super Retina XDR displej 2 - Širokoúhlý a ultraširokoúhlý objektiv, až 4K HDR video v Dolby Vision při 30 fps, 2× rozsah optického zoomu až 17 hodin přehrávání videa Face ID Ceramic Shield na přední straně, letecký hliník na bocích od 19 990 Kč
iPhone 12 Mini 5,4″
Super Retina XDR displej
2 - Širokoúhlý a ultraširokoúhlý objektiv, až 4K HDR video v Dolby Vision při 30 fps, 2× rozsah optického zoomu až 15 hodin přehrávání videa Face ID Ceramic Shield na přední straně, letecký hliník na bocích od 16 990 Kč
iPhone 12 Pro 6,1″ Super Retina XDR displej 3 - Teleobjektiv, širokoúhlý a
ultraširokoúhlý objektiv, až 4K HDR video v Dolby Vision při 60 fps, 4×
rozsah optického zoomu, LiDAR skener na portréty v nočním režimu, rychlejší automatické zaostřování při slabém světle a vylepšené zážitky v AR
až 17 hodin přehrávání videa Face ID Ceramic Shield na přední straně, chirurgická ocel na bocích od 20 290 Kč
iPhone 12 Pro Max 6,7″ Super Retina XDR displej 3 - Teleobjektiv, širokoúhlý a
ultraširokoúhlý objektiv, až 4K HDR video v Dolby Vision při 60 fps, 5×
rozsah optického zoomu, LiDAR skener na portréty v nočním režimu, rychlejší automatické zaostřování při slabém světle a vylepšené zážitky v AR
až 20 hodin přehrávání videa Face ID Ceramic Shield na přední straně, chirurgická ocel na bocích od 23 290 Kč
iPhone SE (2020) 4,7″ Retina HD 1 - Širokoúhlý objektiv až 13 hodin přehrávání videa Touch ID Přední i zadní strana ze skla, boky z leteckého hliníku od 11 590 Kč
iPhone 11 6,1″ Liquid Retina HD displej 2 - Širokoúhlý a
ultraširokoúhlý objektiv, 2×
rozsah optického zoomu
až 17 hodin přehrávání videa Face ID Přední i zadní strana ze skla, letecký hliník na bocích od 14 490 Kč
iPhone 11 Pro 5,8″ Super Retina XDR displej 3 - Teleobjektiv, širokoúhlý a
ultraširokoúhlý objektiv, 4×
rozsah optického zoomu
až 18 hodin přehrávání videa Face ID Přední i zadní strana ze skla, chirurgická ocel na bocích od 16 490 Kč
iPhone 11 Pro Max 6,5″ Super Retina XDR displej 3 - Teleobjektiv, širokoúhlý a
ultraširokoúhlý objektiv, 4×
rozsah optického zoomu
až 20 hodin přehrávání videa Face ID Přední i zadní strana ze skla, chirurgická ocel na bocích od 20 290 Kč

Zdroj: Apple.com, ceny u starších modelů od autorizovaných prodejců

Již víte, proč si koupit iPhone? Stejně jako každý produkt, i iPhony mají svá pro a proti. Záleží tedy na vás, jakou přidanou hodnotu od svého mobilního telefonu očekáváte, co by měl umět, jakou částku do něj chcete investovat, a zda pro vás hraje roli zvučné jméno, které si produkty Apple vysloužily.

Ještě by vás mohly zajímat... naše další články ze světa mobilních telefonů:

* Nejsledovanější Instagramy: Podívejte se na 20 nejlepších českých účtů
* Jaká je vaše spotřeba dat a 6 tipů, jak ji snížit
* 10+ tipů na nejlepší aplikace do mobilu

Mohlo by vás zajímat

mobilní tarify pro podnikatele
Mobilní tarify pro podnikatele: Co je důležité při výběru?
23.8.2023

Podnikatel se na svůj mobil, operátora i tarif spoléhá. I menší zádrhel ho v důsledku může stát peníze nebo zmařenou podnikatelskou příležitost. Co nabízí současné mobilní tarify pro podnikatele?

5g přijímač
5G vs 4G: Jaký je skutečný rozdíl a jaký tarif si vybrat?
21.8.2023

Z horního řádku mobilního telefonu na nás svítí různé ikony a notifikace z aplikací. Stejně tak mezi nimi najdeme jméno mobilního operátora i mobilní připojení. Málokdo se o tyto ikony stará a ví, co znamenají. Podívejme se dnes na sítě včetně srovnání 5G…

levný dotykový mobilní telefon
Jak vybrat levný mobilní telefon, který vydrží: Praktické tipy a triky
16.8.2023

Běžně stojí nový mobilní telefon kolem deseti tisíc. Nejnovější modely hlavních hráčů na trhu mívají cenovku od třiceti do padesáti tisíc. V posledních letech se důrazně prosazuje také kategorie opačného spektra cen. Kdo hledá levný mobilní telefon, najde…

mobilní tarify srovnání
Mobilní tarify srovnání 2023: Kompletní přehled
14.8.2023

Zvyšování cen je v současné době všudypřítomné. Nevyhnulo se ani tarifům mobilních operátorů. Na trhu sice stále ještě najdete tarify do tří set korun měsíčně, jejich nabídka je ale co do počtu i služeb značně osekaná. Připravili jsme proto pro mobilní…