Menu

Proč zdražuje elektřina?

Aktualizováno dne 7.7.2022

V současné době si opravdu nejde nevšimnout dramatického růstu cen energií. Část domácností už zdražení pocítilo, na ostatní čeká v nejbližší době. Ceny energií však nerostou jen domácnostem, ale i firmám, továrnám a řemeslníkům. Podívejme se, proč zdražuje elektřina i plyn.

Proč zdražuje elektřina?
13 minut čtení
Elektřina

Ceny elektřiny a plynu od podzimu loňského roku neustále rostou. A bohužel zatím není jasné, jestli se tento růst zastaví. První dramatické zdražení zažili na podzim roku 2021 lidé, kteří byli u zkrachovalé Bohemia Energy. Od té doby padlo několik dalších společností a také ostatní dodavatelé musí zvedat ceny. Všichni, kterým skončily smlouvy, dostali nové tarify s vyššími cenami. A někdy se zdražovalo i u stávajících smluv. Vývoj trhu je neúprosný. Pojďme si shrnout, proč zdražuje elektřina, i co s tím můžeme dělat.

vývoj cen

Vývoj cen elektřiny v roce 2022

První skokové zdražení zažila část odběratelů elektrické energie na podzim 2021 a na přelomu roku. Další zdražení ale následovalo. Průměrná cena elektrické energie na trhu je okolo 5 Kč za kWh, ale rozdíly mezi jednotlivými dodavateli mohou být obrovské. Proč zdražuje elektřina a jak s tím naložit v podmínkách české domácnosti?

Tip! Rozdíly mezi dodavateli snadno porovnáte v naší kalkulačce. Stačí zadat několik detailů o vás a vaší domácnosti zde:

Porovnej dodavatele elektřiny

elektrárna

6 důvodů, proč zdražuje elektřina

Za zdražováním energií obecně nestojí jen jeden faktor. V jednom krátkém období se sešlo několik věcí, které dohromady vytvořily obrovský tlak na růst cen. Shrnuli jsme pro vás šest základních důvodů, proč zdražuje elektřina.

1.) Oživení ekonomik po covidových lockdownech

Konečně jsme si mohli po pandemických lockdownech trochu vydechnout. Během nich totiž velká část firem musela omezit provoz. A omezený provoz znamenal i pokles spotřeby elektrické energie asi o 3,5 %. V roce 2021 firmy v celé Evropě opět nastartovaly výrobu a snažily se dohnat ztracený čas. Zvýšila se poptávka po elektrické energii. A vyšší poptávka znamená také tlak na růst ceny.

2.) Růst cen plynu v roce 2021

Cena plynu rostla pozvolna už od počátku roku 2021. V srpnu byl její nárůst skokový. Je totiž jedním z hlavních zdrojů výroby elektrické energie. Růst ceny plynu tedy zdražuje výrobu elektrické energie.

3.) European Green Deal a zdražení emisních povolenek

EU se dlouhodobě snaží zlepšit životní prostřední. Jedním z prostředků jsou emisní povolenky. Tedy zvláštní povolení pro firmy a elektrárny k vypouštění CO2 do vzduchu. Cena je stanoven za 1 tunu CO2. Cena povolenek v současné době atakuje 100 EUR. I tento fakt přispívá ke zdražování výroby elektřiny.

4.) Snaha o odstavení uhelných a jaderných elektráren v Německu

Německo chtělo do konce roku 2022 uzavřít všechny jaderné elektrárny. Obdobný plán mělo i s uhelnými elektrárnami. Nahradit je chtělo elektrárnami na plyn a alternativními zdroji, jako jsou větrné elektrárny. Příroda byla ale v roce 2021 skoupá na větrná počasí, proto německá produkce elektřiny závisela více na plynu. Opět je zde faktor zvýšené poptávky po plynu, která tlačí cenu plynu nahoru a zdražuje se tím výroba elektřiny.

5.) Spekulace na trhu s energiemi a krach některých dodavatelů

Energie jsou obchodovány na trhu a i zde hrají svou roli spekulativní obchody. Spekuluje se nejen na růst cen energií (nakoupím dnes levněji s tím, že časem prodám dráž), ale také na růst cen emisních povolenek.

Navíc někteří dodavatelé spekulovali na budoucí ceny a dopředu si nezajistili dodávky elektřiny. Přitom měli uzavřené dodavatelské smlouvy do domácností a firem za určitou cenu. V případě, že na trhu nečekaně vzrostla velkoobchodní cena, nebyli schopni dostát závazkům vůči odběratelům a zkrachovali. Typickým příkladem je Bohemia Energy.

Oba typy spekulací na trhu patří k důvodům, proč zdražují energie. Klienti zkrachovalých společností hledali nové dodavatele a zvýšili tím poptávku, což vyvolalo další tlak na růst ceny elektřiny.

6.) Válečný konflikt na Ukrajině

V posledních měsících mává s cenami na trhu válečný konflikt na Ukrajině. Evropa byla, a zatím stále ještě je, z velké části závislá na dodávkách zemního plynu z Ruska. A ruská strana konfliktu je si toho velice dobře vědoma. Omezování dodávek, náhlé poruchy a strach z úplného zastavení dodávek plynu působí na trhu obrovské tlaky na cenu plynu. Vlády napříč Evropou se snaží situaci řešit, ale nejde to ze dne na den. Ceny plynu tak žene nahoru chování ruských dodavatelů i strach z nadcházející zimní sezóny. A růst ceny plynu zvyšuje cenu elektrické energie.

solární energie

Jak se připravit na letošní zimu?

Můžeme se sice ptát, proč se zdražuje elektřina, nicméně lepší je začít něco dělat. Před sebou máme celé léto a část podzimu, kdy ještě nebudeme potřebovat domy vytápět elektřinou či plynem. Máme tak šanci se alespoň trochu připravit na to, co může přijít.

1.) Stále je čas instalovat domácí FVE

Část nákladů může pomoci uspořit domácí fotovoltanická elektrárna. Podívejte se, jak funguje FVE s virtuální baterií.

2.) Zvážit alternativní zdroje vytápění

Pokud vytápíte elektrokotlem nebo plynovým kotlem, podívejte se, kolik by vám uspořila instalace tepelného čerpadla. Zajímavou alternativou je i vytápění pomocí klimatizace. Víte, že s ním můžete výrazně snížit náklady na teplo v domě?

3.) Lepší izolace domu

Dobrá izolace domu je už pomalu samozřejmostí. Platí to ale hlavně pro nové domy. U starší zástavby je stále poměrně dost budov, které mají izolaci slabou. Dobré zateplení může výrazně snížit náklady během topné sezóny.

Tip! Instalace domácí fotovoltanické elektrárny, tepelného čerpadla i izolace domů mohou být financovány hypotékou. Nechte si spočítat cenu celé investice. Rychlá online kalkulačka vám prozradí, na kolik by vás hypotéka přišla:

Spočítejte si hypotéku

4.) Výměna energožroutů

Starší spotřebiče mohou mít obrovskou spotřebu. Platí to především pro lednice a mrazáky, ale také pro starší pračky, sušičky nebo dokonce i pro televize. Jejich výměnou můžete výrazně snížit náklady za elektrickou energii. Největší žrouty elektřiny v domácnosti snadno odhalí měřiče spotřeby. Malý přístroj za pár stovek může hodně napovědět o spotřebičích, které mají zbytečně nákladný provoz.

Tip! Nakupujte nové spotřebiče chytře. Vybírejte úsporné kousky a nakupujte je na internetu se slevou. Doporučujeme tyto eshopy:

* LGshop.cz značkové spotřebiče se slevou až 5 %
* Klarstein.cz domácí spotřebiče značky Klarstein se slevou 3 %

5.) Začít lépe hospodařit s elektřinou

Tipů na lepší hospodaření s elektrickou energií v domácnosti je poměrně dost. Podívejte se, jak změna každodenní rutiny může pomoci ušetřit za energie.

6.) Vytápění na nižší teplotu

Definitivně pryč jsou doby, kdy jsme měli přetopené domácnosti. I vytápění na 23 °C bude v dnešní době zbytečný luxus. Odborníci doporučují domácnost vytápět na 21 °C. V ložnicích stačí teplota výrazně nižší. Pamatujte, že každý uspořený stupeň znamená výrazně nižší částku na konečném vyúčtování elektřiny.

7.) Zkontrolujte si ceny na trhu

Vyplatí se mít dobrý přehled o cenách elektřiny na trhu a včas vyměnit dodavatele. Praktickou pomůckou je online kalkulačka elektřiny i plynu.

Tip! Kalkulačku plynu si můžete zdarma vyzkoušet zde:

kalkulačka plynu

dodávka plynu

Pomoc vlády pomocí úsporného tarifu

Opatření vlády v současné situaci směřují do několika směrů:

  • Snaží se naplnit zásobníky plynu pro případný úplný výpadek dodávek plynu.
  • Zároveň dojednává alternativní možnosti dodávek plynu z jiných zemí než z Ruska.
  • A také posun odstavení uhelných elektráren.
  • Přímou pomocí domácnostem a firmám má být úsporný tarif, který začne platit od října 2022. Měl by fungovat formou slevy na účtované ceně elektřiny. Rozdíl cen pak vláda energetickým společnostem dorovná. Úsporný tarif se chystá pro elektřinu i plyn.

Můžeme si jen přát, aby se situace na energetickém trhu, ale i celkově ve světě, brzy uklidnila. Nicméně do budoucna bude lepší počítat spíše s vyššími cenami. Je tak dobré naučit se šetřit elektřinu a začít využívat moderní alternativní zdroje vytápění. Těch je naštěstí poměrně hodně.

Ještě by vás mohly zajímat... naše další tipy na to, jak ušetřit v domácnosti:

* 8 tipů, jak ušetřit na jídle až 20 000 Kč ročně
* Jak ušetřit za plyn v domácnosti?
* Jak šetřit? Zkuste těchto 5 jednoduchých tipů!

Mohlo by vás zajímat

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.

Přepěťová ochrana do zásuvky
Přepěťová ochrana do zásuvky: Jak chránit elektroniku v domácnosti?
4.10.2023

Domácnosti máme vybavené nejrůznějšími elektrickými zařízeními a v mnoha směrech na nich závisí náš každodenní komfort. Možná jste se dočetli, že přepěťová ochrana do zásuvky vaše zařízení ochrání před jeho zničením. V tomto článku si vysvětlíme, co to je…

nájemní smlouva
Infrapanely: Revoluce ve vytápění nebo jen další trend? Zjistěte pravdu!
2.10.2023

Pokud se s infrapanelem někde na návštěvě setkáte poprvé, nejspíš si ho spletete s televizí. Infrapanely se vyrábí v různých barvách, designech i s různými vzory. Někdy tak přímo vypadají jako designový prvek v domácnosti nebo třeba zrcadlo.