Menu

Jak na hypotéku: Průvodce celým procesem krok za krokem

Aktualizováno dne 14.9.2021

I když ceny nemovitostí zažívají turbulentní období a stavebnictví se pere s nedostatkem materiálu, bydlet potřebujeme. Pokud tedy nemůžete nebo nechcete počkat na klidnější období a chystáte se právě teď řešit bytovou otázku, podívejte se, jak na hypotéku.

Jak na hypotéku: Průvodce celým procesem krok za krokem
13 minut čtení
Hypotéky

Praktických deset kroků, jak na hypotéku vás seznámí s celým procesem získání hypotečního úvěru od banky. Dozvíte se, co udělat jako první, jaké dokumenty jsou nezbytné, ale také to, jak dlouhý je celý proces získání hypotéky. Upozorníme vás, na co je dobré dát si pozor, abyste u banky zbytečně nezískali mínusové body. A v závěru se mrkneme i na alternativní řešení půjček na bydlení.

Jednání s bankou se vůbec nemusíte obávat. Základem je být dopředu dobře připraveni a vědět, alespoň rámcově, co vše budete potřebovat. A to vám poradíme v následujících 10 krocích. S bankou se vyplatí jednat otevřeně, nic nezamlčovat a hlavně uvádět pravdivé údaje. V opačném případě vám žádný návod jak na hypotéku nepomůže. Pamatujte, že banky si každou informaci prověřují.

hypotéka

1.) Kolik si můžete půjčit na bydlení?

Na začátku je důležité zjistit, kolik můžete měsíčně dávat na splátku hypotéky. Od toho a délky hypotéky se pak odvíjí její celková výše. Dnes už naštěstí nemusíte hned do banky. Využijte online kalkulačku, která provede orientační výpočet, a vy budete mít číslo, od kterého se budete moci odrazit.

Tip! Hypoteční kalkulačku nemusíte nikde zdlouhavě hledat. Nabídky 11 bank porovnáte zde jen pár kliky:

porovnej hypotéky

nový byt

2.) Na co všechno si můžete hypotéku vzít?

Hypoteční úvěr je v zásadě určený na financování bydlení. Ať už je to koupě bytu či domu, nebo jeho výstavba. Hypotékou ale můžete také financovat rekonstrukci bydlení, které už vlastníte. Banky dnes nabízí i hypotéky, které jsou ručeny živnostníků a firmám, na nemovitosti, ve kterých budou podnikat.

Tip! Ke 3 výše uvedeným možnostem, na které lze hypotéku uplatnit, se vám ještě budou hodit naši průvodci:

* Skryté vady nemovitostí: Na co si dát pozor při koupi domu nebo bytu?
* Jak získat stavební povolení bez zbytečného stresu
* Jak rekonstruovat panelákový byt?

nový byt

3.) Kolik musíte zaplatit ze svého?

V současnosti se poskytují hypotéky na 80 % celkové částky. To znamená, že musíte mít naspořeno alespoň 20 %. Ideální je však větší naspořená částka, kterou můžete využít na bydlení. Návodů, jak ji efektivně naspořit, je spousta.

S pořízením hypotéky jsou spojené různé poplatky a často i neplánované výdaje. Rozhodně nedoporučujeme jet tzv. na hraně.

Tip! Pokud si chcete začít šetřit peníze na bydlení nebo si je dokonce půjčit od rodiny a známých, doporučujeme se ještě podívat na:

* Jak začít šetřit peníze na dům?
* Půjčka v rodině: Jak neohrozit vztahy, ani své úspory

dokumenty k hypotéce

4.) Zkontrolujte si staré půjčky a dluhy

Při zkoumání vaší úvěruschopnosti se banka zaměří také na vaši minulost. Je dobré mít vše řádně splacené a vyčištěné staré záležitosti. Váš dobrý obraz může pokazit stará zapomenutá splátka půjčky na spotřebič, ale i zapomenutá faktura za telefony nebo mínusové položky na kreditní kartě. Dejte si na to pozor.

dům s bazénem

5.) Výběr nemovitosti a hypotéky

Důležité při vyřizování hypotéky je i správné načasování. Získání potřebných dokladů pro hypotéku totiž zabere určitý čas. O hypoteční žádosti už pak banka rozhoduje rychle. Pokud tedy máte alespoň přibližnou představu, jakou nemovitost chcete koupit, nebo jaký dům budete stavět, začněte jednat s bankami. Nejdůležitější rada „jak na hypotéku“ je začít jednat včas.

Tip! Před tím, než se ponoříte do hledání snového bydlení, je dobré si projít ještě následující:

* Malé domy na klíč do 1 milionu
* Výhody a nevýhody podkrovních bytů

hypotéka

6.) Jak na hypotéku - dokumenty

Základem jsou osobní doklady, dokumenty, které dokazují vaši úvěruschopnost a dokumenty k vybrané nemovitosti. Přehled dokumentů potřebných k získání hypotéky tedy je:

  • Osobní dokumenty
  • Potvrzení o příjmech od zaměstnavatele na formuláři banky či dvě daňová přiznání u OSVČ a doklad o zaplacení daně
  • Odhad nemovitosti (banky mají vlastní odhadce), aktuální list vlastnictví, snímek z katastrální mapy
  • Doklady k nemovitosti
    • Koupě: Budoucí kupní smlouva vč. návrhu kupní smlouvy na nemovitost
    • Výstavba, rekonstrukce: Smlouva o dílo, stavební povolení, rozpočet stavby
    • Refinancování: Původní smlouva o úvěru či půjčce, vyčíslení zůstatku

moderní dům

7.) Co zabere nejvíce času při koupi nemovitosti?

Někdy můžete na vysněnou nemovitosti narazit hned, ale častější je dlouhý výběr a mnoho prohlídek různých nemovitostí. Občas může být problém najít majitele pozemku nebo domu. Také vypracování projektové dokumentace pro stavbu zabere několik týdnů a někdy i měsíců. Následují odhady nemovitosti a příprava rozpočtů, což je také záležitost na několik týdnů.

bankéřka

8.) Schvalovací proces hypotéky

Pokud bance dodáte pravdivé a úplné doklady, o které vás požádala, bývá rozhodovací proces v řádu dnů, max. dvou týdnů.

Tip! Abyste si v čekací době neohryzali všechny nehty, můžete se rovnou pustit do plánování vybavení bytu nebo domu. Pro inspiraci si můžete skočit i sem:

* Jak vybrat to správné posezení do obýváku?
* Zasklený balkon: 6 tipů, jak jej proměnit v místnost snů
* Vše, co jste chtěli vědět o LED osvětlení

schválená hypotéka

9.) Čerpání peněz

S bankou si dohodněte způsob a podmínky čerpání peněz. To bude zakotveno ve smlouvě. Pamatujte, že změna podmínek a způsobu čerpání bývá náročná a často je také spojena s různými poplatky.

A nezapomeňte, že čerpání začne, až splníte všechny podmínky. Tou poslední před čerpáním bývá vklad zástavního práva banky k zastavované nemovitosti do katastru, nebo alespoň návrh na zápis do katastru. Čerpání obvykle probíhá převodem peněz na vás běžný účet.

venkovská kuchyně

10.) Pojištění nemovitosti

Pozor, součástí podmínek hypotéky bývá také povinnost sjednat pojištění nemovitosti. Často banka doporučuje pojišťovnu, u které má být pojistka nasmlouvána.

Tip! Pokud vám banka přímo neřekne, kde chtějí, abyste si pojistku pořídili, podívejte se na možnosti pojištění nemovitostí a sjednejte si ho online zde:
Najděte nejvýhodnější pojištění

Někdy může být hypotéka zbytečně náročným řešením. Pro menší rekonstrukce nebo opravy můžete využít úvěrem ze stavebního spoření. Naopak pokud jde o nemovitosti a bytovou otázku, nedoporučujeme je financovat pomocí klasických spotřebních úvěrů a půjček. Většinou mají výrazně vyšší úrokové sazby a vyšly by vás zbytečně draho.

Přejeme vám hladký průběh a rychlé schválení hypotéky. Někdy to ale nevyjde. Podívejte se, co dělat, když vám banka neschválí hypotéku.

Mohlo by vás zajímat

výpočet hypotéky
Jak na výpočet hypotéky? Maximální částka, kolik můžu dostat, výše úroku, podmínky pro zaměstnance a OSVČ
31.5.2023

Chcete vlastní bydlení a je vám přitom jasné, že se bez hypotéky neobejdete. Vyzkoušejte si výpočet hypotéky v klidu doma a ujasněte si základní pojmy ještě dříve, než se vydáte do banky žádat o úvěr.

hypotéka bez úspor
Hypotéka bez úspor: mýtus nebo realita?
29.5.2023

Bydlení ve vlastním je sen pro mnoho z nás. Současná inflace smrskává naše úspory, ceny nemovitostí míří nahoru a bydlení se stává hůře dosažitelné. Proto se stále více diskutuje hypotéka bez úspor. Je něco takového možné, nebo jde jen o nedosažitelnou…

uplatnění úroků z hypotéky
Kdo má nárok na uplatnění úroků z hypotéky?
24.5.2023

Úvěry, hypotéka. Položky, které na výpisech z účtu nemá rád téměř nikdo. V jednom směru nám život usnadňují, na druhou stranu představují obvykle dlouhodobý závazek. Přitom v obou případech jde dopady těchto výdajových položek zmírnit. Jde o uplatnění…

jak dlouho trvá vyřízení hypotéky
Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky? Co celý proces urychlí?
22.5.2023

O sjednání hypotéky podle posledních průzkumů aktuálně uvažuje 13 % Čechů. Chcete si vyřídit hypotéku i vy a být tak zase o krok blíž vysněnému bydlení? Pak vás možná zajímá odpověď na otázku, jak dlouho trvá vyřízení hypotéky.