Menu

Samolepky na auto: Jak se vyhnout pokutám a problémům s policií + tipy na jejich odstranění

19.7.2023

Vezu tchýni, nelep se mi na zadek, začátečník, dítě v autě, sponzor policie, mažoretka za volantem. Samolepky na auto našeho plechového mazlíka oživí, ostatní řidiče někdy pobaví, u policistů dokáží některé z nich zajistit pokutu. Ne vše je totiž povolené.

Samolepky na auto: Jak se vyhnout pokutám a problémům s policií + tipy na jejich odstranění
9 minut čtení
Povinné ručení

Chcete si auto přizpůsobit aktuální náladě nebo všem dát najevo, kdo ho řídí a jaký má koníček? Všechno je možné. Samolepky na auto seženete i na benzinových stanicích. Stačí dodržet několik pravidel a máte ruku kreativity prakticky volnou. Tvůrčí schopnosti nechejte stranou, pokud budete upravovat skla. Právě v této oblasti jsou pravidla velmi striktní a policie nesmlouvavá. Přečtěte si, co smíte a co je za hranou.

Polepy na auto pro nový facelift

Toužíte po celkovém faceliftu auta? Na trhu je mnoho společností, které nabízí celopolepy aut. Možná vám ale neřeknou podstatnou informaci k evidenci, která se na velké samolepky na auto nebo celopolep vztahuje.

Barva vozidla je uvedena v technickém průkazu a registru vozidel. Celopolep proto musíte evidovat v registru vozidel. Na STK byste s ním měli problém. Stačí, že nálepky na auto zabírají přes 50 % plochy a o změně musíte mít záznam. Menší označení firmy, vtipné samolepky na auto hlásit nemusíte. Eviduje se pouze převládající barva vozidla.

Tip! Speciální formulář pro oznámení změny nehledejte. Využijte univerzální Žádost o zápis změny údajů v registru silničních vozidel.

Stáhněte si ho předem přes internet, nebo ho vyplňte až přímo na obecním úřadě obce s rozšířenou působností, na kterém zařídíte také např. uložení značek do depozitu. Za každou změnu se platí správní poplatek 50 Kč, provede se zápis do velkého technického průkazu a vydá se malý TP. Povinnost se vztahuje na všechna vozidla, tedy např. i na motorky.

reklama na autě

Malé nálepky na auto hlásit nemusíte

Drobné ani 3D samolepky na auto, které si dáte na zadní nárazník, kufr auta, na kapotu nebo dveře a nebrání výhledu řidiči, nejsou problém. Na karoserii si klasickou samolepku můžete nalepit prakticky kamkoliv. V tomto směru je legislativa poměrně benevolentní. Vyhněte se nálepkám vedoucím k potlačování práv a svobod, obsahující rasistické a nacistické symboly.

Pozor! Problém můžete mít při cestách do zahraničí. V Polsku vás může potkat pokuta za nálepky s vulgárními výrazy, myslete na to.

U nás se rozhodně vyhněte nálepkám na registračních značkách. Značky nejsou majetkem vlastníka automobilu, ale státu. Nic na nich nesmíte měnit a musíte se starat o jejich čitelnost. Jakékoliv změny, doplňování či záměrné zakrývání vede k pokutám.

Jasný zákaz máme i na symboly a znaky, které by mohly vést k záměně s policejními vozidly. Stříbrná barva v kombinaci s modro-žlutými pruhy případně dokonce nápisy vám rozhodně neprojde. Hanobení symbolů vás může přijít až na 30.000 Kč.

Tip! Stejně jako vybíráte samolepky na své auto, tak byste měli pečlivě vybírat i své havarijní pojištění. Nechte nás vás provést světem pojištění, abyste se vyhnuli nepříjemnostem a pokutám. S naším srovnávačem najdete to nejlepší pro vás a vaše auto.

Najděte si nejlepší havarijko

folie na auto

Zatmavení skel podléhá vyhlášce

Zatmavení skel je v létě fajn. Dětem nesvítí dozadu tolik sluníčko a nestěžují si, že nevidí na tablet. Vnitřek automobilu se při zatmavení tolik nevyhřívá.

Při dojednávání zatmavení skel si dejte velký pozor. Za šedých dnů si děti budou stěžovat, že nevidí ven a mají vzadu tmu. K nesprávnému použití okenních fólií je nesmlouvavá policie i STK. Detaily najdete ve Vyhlášce č. 341/2014 Sb. (Vyhláška o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích).

  • Na čelním skle nesmí být žádné zatmavení ani okenní fólie. Jeho propustnost musí být alespoň 75 %.
  • Boční přední skla mohou mít fólii. Propustnost světla nesmí být pod 70 %. Používají se proto čiré fólie.
  • Fólie na zadním skle nesmí jakkoliv měnit třetí brzdové světlo. Žádná další omezení na zadní boční a zadní skla nejsou.

Každé upravené sklo musí mít označení se schvalovacím štítkem a příslušnými údaji, fólie musí být homologovány Ministerstvem dopravy ČR. Osvědčení o úpravě skel vezměte s sebou na kontrolu STK.

Pokuty za zatmavení předního skla jsou vysoké

Pokuta za zatmavení předního skla vás přijde na 5.000 korun na místě nebo na 10.000 korun ve správním řízení. Pokud budete chtít pokračovat v jízdě, budete muset zatmavení na místě odstranit. Potkat vás může i zákaz řízení na 6 až 12 měsíců. Proto si při jeho instalaci dejte pozor na stávající zatmavení skel z výroby a dodatečné zatmavení, které nalepíte.

Na čelním skle nesmí zůstávat ani historické dálniční známky. Mějte tam jen ty aktuální umístěné podle stanovených pravidel daného státu. V žádném případě vám nesmí bránit ve výhledu. Za ponechání staré nálepky hrozí řidiči pokuta 2.000 Kč na místě a až 2.500 Kč ve správním řízení.

Jak odstranit samolepky na auto

Pokud už vás nálepky na autě přestaly bavit a chcete je sundat, můžete narazit na drobné problémy. Plastové nálepky se budou nejspíš po letech na slunci a mrazu trhat. Pokud se vám podaří nějak je sundat, obvykle vám na laku zůstane lepidlo, které nejde vodou a saponátem dolů.

Zapomeňte na aceton, ten poškodí lak

Na místě ho zmatní nebo dokonce lak naruší a na místě rovnou odstraní. Pořiďte si raději speciální přípravek pro odstraňování nálepek určený přímo na auta.

Na dálniční samolepky na skle dobře funguje fén, který nejprve plast zpružní. K ruce si vezměte také plastovou škrabku. Tady si dejte pozor, abyste přitom nedřeli po skle nečistoty. Raději pracujte jen s pomocí prstů. Místo fénem zahřívejte a pomalu dané místečko sloupávejte. Stejný postup zvolte i u fólií umístěných na okně.

Ačkoliv jsou samolepky na auto vtipným a zajímavých doplňkem, raději se vyhněte experimentům se skly. Nejenže vám hrozí pokuta, ale můžete mít problém i při dopravní nehodě. Výjimkou není situace odmítnutí plnění z povinného ručení pro neschválené úpravy čelního skla.

Tip! Jako při výběru samolepek na auto, i při výběru povinného ručení je důležité být obezřetný. Nepodceňujte význam kvalitního pojištění. S naším srovnávačem najdete ideální řešení, které vám poskytne klid a jistotu.

Porovnej povinná ručení

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…