Menu

Sicílie: Co vidět? Kde se koupat? Co ochutnat? Na co si dát pozor?

Aktualizováno dne 13.6.2022

Bloudíte prstem po mapě a hledáte, kam se v létě vydat? Nechcete daleko, žádnou exotiku, přesto nechcete ležet na plážích jako sardinky a po dvou dnech koupání zažívat nudu? Vyzkoušejte letos Sicílii. Co vidět na Sicílii?

Sicílie: Co vidět? Kde se koupat? Co ochutnat? Na co si dát pozor?
17 minut čtení
Cestovní pojištění

Sicílie je největší ostrov Itálie a Středozemního moře. Pro svou strategickou polohu byla často terčem bojů a dobyvačných snah. Od pevniny je oddělena jen 3 kilometry širokou Messinskou úžinou. Nachází se na ní aktivní sopka Etna, což láká dobrodružné povahy, stejně tak jako milovníky netradičních scenérií, které vykouzlila láva. Sicílie je se svými zlatými plážemi také místem pro rodiny s dětmi. Co vidět na Sicílii?

letenky sicílie

Letenky - Sicílie

Jak se dostat do tohoto středomořského ráje? Nejlepší je vyrazit letecky. Průměrná cena zpáteční letenky na Sicílii se v létě pohybuje okolo 3 500 korun. Mimo sezónu jsou letenky na Sicílii dostupné zhruba za polovinu. Z Prahy sem létá přímá linka a na ostrově přistanete za dvě a půl hodiny.

Tip! Levné letenky nakoupíte levněji díky cashbacku. Podívejte se i na ubytování například na Booking.com, můžete ušetřit nemalé peníze.

Sicílie středomořský ostrov

Sicílie - počasí

Na Sicílii můžete očekávat počasí, které nebude ničím vybočovat oproti ostatním středomořským ostrovům. Léto je zde horké a s minimem srážek. Teploty se pohybují přes 30 °C. Naopak v zimě neklesají pod 10 °C. Zima bývá vlhká a větrná. Kdy je ideální vyrazit na Sicílii? Pro milovníky koupání se doporučuje termín od června do poloviny října. Teplomilní turisté by měli volit koupání od července do konce září.

Počasí na Sicílii Průměrná teplota vzduchu Průměrná teplota moře
Leden 16 °C 15 °C
Únor 16 °C 15 °C
Březen 17 °C 15 °C
Duben 20 °C 16 °C
Květen 24 °C 19 °C
Červen 28 °C 23 °C
Červenec 31 °C 26 °C
Srpen 32 °C 27 °C
Září 29 °C 26 °C
Říjen 24 °C 23 °C
Listopad 20 °C 20 °C
Prosinec 16 °C 17 °C

Sicílie je však hornatý ostrov. Ve vyšších polohách je proto výrazně chladněji. V lednu a únoru se dá dokonce v okolí Etny lyžovat.

Sicílie nejkrásnější pláže

Sicílie - pláže

Pobřeží Sicílie je 1 000 kilometrů dlouhé. Její pláže patří v Itálii mezi ty nejkrásnější. A je opravdu z čeho vybírat. Co máte raději? Písčité, oblázkové, černé, zlaté, skryté zátočiny nebo laguny bez jediného člověka, bary, slunečníky?

Východní pobřeží bývá divočejší, skalnaté a pláže bývají tvořeny tmavším sopečným pískem. Severní pobřeží od Palerma dále je typické dlouhými písečnými plážemi. Plážím přímo v okolí Palerma se zkuste vyhnout. Nepatří mezi ty nejčistší. Jihozápadní pláže vyhrávají leskem bílého písku.

1.) Pláž San Vito lo Capo

Mezi nejkrásnější pláže Sicílie patří San Vito lo Capo. Najdete ji na západě v rezervaci Zingaro. Doporučení na její návštěvu najdete téměř v každém průvodci. Proč? Jde o kilometr dlouhou pláž s bílým pískem. Lemují ji skály, které téměř zlověstně vyčnívají až do moře. Barva moře zde proto nabývá tyrkysových barev a někteří tuto pláž přirovnávají k brazilské Copacabaně.

2.) Pláž Mondello

Živá pláž s půjčovnou sportovního vybavení, bary a restauracemi s mořskými plody je asi dva kilometry od města Palermo. V sezóně bývá vzhledem ke své poloze velmi plná. Každopádně je 2 kilometry dlouhá a je na ní úžasný zlatý písek. Rozhodně stojí za to vyzkoušet místní restaurace. Kde jinde ochutnat čerstvého mečouna, kalamáry, sardinky nebo tuňáka?

3.) Pláž Cefalù

Je to jedna z nejkrásnějších městských pláží světa. Tato pláž na severním pobřeží je u letoviska Cefalù. Pozvolná písčitá pláž je ideálním místem pro rodiny s dětmi, přitom je zde moře krásně čisté. Za zády budete mít krásné barevné domky. Kromě toho jsou na dosah obchůdky i bary.

4.) Pláž Isola Bella

Na Sicílii se dočkáte i oblázkových pláží. Jedna z nejlepších je Isola Bella, která se nachází v okolí Taorminy. I v tomto případě platí, že okolí je přímo idylické a moře křišťálově čisté. Isola Bella je prakticky ostrůvek, na který se dá dostat přes úzkou kosu. Zátoka je obklopena skalnatými útesy. Jedná se však o hodně vyhledávané místo, které je doplněné potřebným zázemím.

Mohlo by vás ještě zajímat... Tipy na další krásné pláže a dovolené:

* Balaton: Nejlepší pláže a vyhlášené kempy
* 8 dechberoucích pláží se zábavou pro každého
* Nádherné pláže v Dubaji

Sicílie písčité pláže

Co vidět na Sicílii?

Přestalo vás povalování na pláži bavit? Sicílie má bohatou nabídku toho, co můžete zažít a objevovat. Vyražte za nejznámější sopkou Evropy a obdivujte turecké schody.

1.) Sopka Etna

Sopka Etna je nejznámější sopkou v Evropě. Navíc je stále činná. Po Pico del Teide na Tenerife jde o druhou nejvyšší sopku Evropy. Jde však také o častý cíl turistů. Z dálky ji můžete obdivovat z města Taormina nebo Catania. Tyčí se do výšky 3 323 metrů nad mořem. Na Etnu se dá vystoupat, od výšky 2 900 m. nad mořem smíte však už pouze s průvodcem. Samostatný výstup bez průvodce by vás mohl vyjít na pokutu ve výši až několik stovek eur.

I samotná jízda od pobřeží pod vrchol je zážitek. Cesta se v nejvyšších místech vine lávovým polem, dole se střídá s poli s vinnou révou a z toho vjedete do hustého lesa. Velmi zajímavé jsou na psychiku cedule podél cesty s údaji o roce, kdy daný lávový pramen vyvřel na povrch. Až do výšky 2 500 metrů se pohodlně můžete dostat také lanovkou.

Vyzkoušejte víno z místních vinic. Pěstování na sopečné půdě vínu dává výraznou chuť.

Tip! Pokud vás lákají sopky a jejich tajuplná minulost, máme pro vás dalších pár tipů na super výlety do zahraničí: 

* Sopka Velký Ararat - Turecko
* Sopka Popa - objevte ráj světa
* Tenerife sopka – místo, na které nezapomenete

2.) Liparské ostrovy

Severně od města Milazzo se nachází souostroví vulkanických ostrovů - Liparské ostrovy, Eolské ostrovy. Představují ideální místo pro výlet lodí. Pláže jsou zde černé, což je důsledek bývalé vulkanické činnosti. Milovníci dobrodružství mohou přespat na úpatí sopky Stromboli a večer se s průvodcem vydat na průzkum jejího kráteru.

3.) Pláž Scala dei Turchi

Na koupání, ale i na pohled, je dokonalá pláž Scala dei Turchi u Agrigenta. Setkáte se i s názvem turecké schody. Moře smaragdových barev je na břehu lemované bílým vápencem, na kterém voda postupně vytvarovala opuky a narýsovala stupně.

Tip! Cestovní pojištění si můžete zařídit i u nás. Stačí jen pár kliků a uvidíte to nejvýhodnější právě pro vás. Pokud chcete připojistit i zavazadla, není problém.

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

Sicílie města

Městská turistika na Sicílii

Na Sicílii najdete města, jejichž historie sahá až do 1. tisíciletí před naším letopočtem. Co vidět na Sicílii, pokud se rozhodnete poznávat města? Pokud vám můžeme doporučit aspoň jediné město, které byste měli navštívit na Sicílii, vyražte do Taormina. Při procházkách městy si dejte pozor na jediné - na kapsáře. Situace není o nic horší než v jiných letoviscích.

1.) Město Enna

Město Enna vás nadchne ještě dříve, než do něj vůbec přijedete. Nachází se na vysokém skalním ostrohu ve výšce 931 metrů nad mořem. Panorama okolních hor si vychutnáte nejen při příjezdu, ale i ve městě samotném. Nejkrásnější vyhlídka je podle mnohých Rocca di Cerere, skála bohyně Demeter. Jakmile se nabažíte pohledu na všechny světové strany, vydejte se i do města.

Torre di Federico II je osmiboká věž a tvoří dominantu města. Zajímavostí je, že se údajně nachází v geografickém středu Sicílie. Za zhlédnutí stojí i Lombardský hrad - Castello di Lombardia, který patří k těm největším v celé Itálii.

2.) Město Taormina

Nejvyhledávanější letovisko se nachází nedaleko Etny. Jde o město Taormina na severovýchodě Sicílie. Nejedná se o žádnou megametropoli, vše je dostupné v rámci jednodenního výletu. Ve městě narazíte např. na katedrálu Tarmina Dumo, která svým vzhledem připomíná spíše pevnost. Tvořená je z velkých kamenných bloků.

Celé město vám učaruje především úzkými uličkami a zachovalým řeckým divadlem, odkud je nádherný pohled na sopku Etna. Toto antické řecké divadlo pod širým nebem vzniklo pravděpodobně ve 3. století př.n.l. Využívá přírodního rázu města a je umístěno ve strmém svahu. Konaly se v něm gladiátorské zápasy, v dnešní době slouží i dále koncertům a představením.

3.) Město Agrigento

Město Agrigento by neměli vynechat milovníci historie. Jeho stopy sahají až do 6. století př.n.l. Po necelých dvou kilometrech v šikmém srázu pod městem najdete rozsáhlý archeologický areál Akragas. Setkáte se také s označením Údolí chrámů. Jde o největší archeologickou lokalitu světa. Je zapsána na seznamu UNESCO.

Zde můžete obdivovat pozůstatky antických řeckých chrámů, římského období i helénistického období. V téměř původní podobě je zachován antický chrám Tempio della Concordia. Nejstarší chrám je Tempio di Eracle. Po zemětřesení po něm zůstalo zachováno jen 8 sloupů. Pochází však z 6. století př.nl.

Trápení, co vidět na Sicílii, snad máte s naším článkem vyřešené. Před odjezdem nezapomeňte ani na kvalitní cestovní pojištění. S ním budou vaše zážitky jištěny natolik, že nebudete muset myslet na to, co byste měli dělat, kdybyste si náhodou zvrtli kotník, nebo vám vypadla plomba. A jaké ostrovy ještě můžete navštívit ve Středozemním moři? Zkuste španělské ostrovy, nebo řecké ostrovy. Na skok k oceánu můžete vyrazit do evropské Madeiry.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…