Menu

Topení klimatizací: Za kolik se během chladných nocí ohřejete v porovnání s dalšími druhy vytápění?

Aktualizováno dne 1.6.2022

Už jste slyšeli o tom, že klimatizací se dá v zimě topit? A víte, že topení klimatizací patří mezi úsporné, rychlé a navíc ekologické způsoby vytápění domácností? Má to samozřejmě i určité podmínky. Je potřeba vybrat správný systém a ideálně změnit také tarif u dodavatele.

Topení klimatizací: Za kolik se během chladných nocí ohřejete v porovnání s dalšími druhy vytápění?
8 minut čtení
Energie

S tím jak rostou ceny energií, dostaly se do popředí různé systémy vytápění. Můžeme je nazývat alternativními, ale opravdu jen v tom nejlepším slova smyslu. Majitelé rodinných domů hledají čím nahradit tuhá paliva a stále dražší vytápění elektrikou a plynem. Domy získávají vlastní elektrárny, montují se tepelná čerpadla nebo se budují rekuperační systémy. Ve světě známou, ale u nás poměrně novou variantou, je topení klimatizací. Podívejme se, jak to s ním vypadá.

klimatizace na střeše

Jak funguje vytápění klimatizací?

Moderní klimatizace v sobě mají zabudována výkonná tepelná čerpadla, které mohou fungovat oběma směry. Tedy v létě ochlazují vzduch a v zimě jsou schopny ho ohřívat. Takové klimatizaci se říká splitová a funguje jako čerpadlo vzduch – vzduch. Nejlepší výkony má do – 10 °C, ale maximální mráz, při kterém ještě zvládne vytápět dům je – 20 °C.

mobilní klimatizace

Mobilní nebo nástěnná klimatizace

Použít lze obě, ale každou v odlišných prostorách. U rodinných domů je ideální použití nástěnné klimatizace. Mobilní klimatizace také umí vyhřát prostor, ale hodí se spíše do menších místností. Zajímavou variantou mohou být pro byt do přibližně 40 m2, nebo pro malé kanceláře. Jedinou podmínkou je možnost umístit odvodní hadici tak, aby vedla ven. Většinou se udělá prostup ve zdi nebo v okně. U mobilní klimatizace je navíc potřeba počítat s větší hlučností.

Tip! Mobilní klimatizaci můžete koupit i na eshopech. Doporučujeme pak hledat takové, které vám vrátí peníze zpět. Patří mezi ně:
* Baumax.cz s cashbackem 4,4 %
* Klarstein.cz s cashbackem 3 %

topení klimatizací

Na kolik vyjde topení klimatizací v zimě?

Průměrný výkon klimatizace je třikrát vyšší než u vytápění elektrokotlem. Ušetřit může až 70 % nákladů na ohřev vzduchu v domě. Pokud vytápíte obydlí přímotopy, bude rozdíl ještě razantnější. Podívejme se na modelový příklad topení klimatizací:

Výpočet ceny za hodinu vytápění klimatizací i za celou sezónu

V úvahu bereme klimatizaci, která je vysoce úsporná a je vhodná k dlouhodobému používání režimu topení. Její průměrný příkon je 1,1 kW. Průměrná cena za energie je 7,15 Kč za kWh. A pro porovnání se podívejte, o kolik ještě klesnou náklady, pokud si najdete dobrého dodavatele a vyjednáte si tarif D56d. Zde se průměrná cena pohybuje okolo 4,29 Kč/kWh. Počítáme, že denně se topí maximálně 12 hodin a topná sezóna má 180 dní.

Položka Průměrná cena Cena u levného dodavatele s tarifem D56d
Hodina topení 7,15 Kč / kWh 4,29 kWh
Den topení klimatizací  85,8 Kč 51,48 Kč
Cena za topnou sezónu 15 444 Kč 9 266 Kč

Pozor! I když je topení klimatizací velice úsporné, nesmíme zapomenout, že v rodinném domě potřebujeme ohřát i vodu. Zajímavým řešením, které je zároveň i doplněk interiéru, jsou krbová kamna s výměníkem.

Tip! Chcete zjistit, který dodavatel elektřiny je nejlevnější právě ve vašem kraji? Do porovnávače dodavatelů stačí zadat jen pár údajů o vás a vašem domě nebo bytě:
Porovnej dodavatele elektřiny

instalace klimatizace

Srovnání výhod a nevýhod topení klimatizací

Jako každý systém vytápění, má i topení klimatizací své přednosti, ale také mínusy. A je fér si je představit. Ani topení klimatizací totiž nemusí vyhovovat každému.

Výhody topení klimatizací Nevýhody topení klimatizací
Rychlý ohřev vzduchu v místnosti Nezbytná častá a pravidelná údržba
Filtry čistí vzduch – vhodné pro alergiky Nepříjemné proudění vzduchu
Energetická nenáročnost Teplo se drží u stropu
Vysoký uživatelský komfort Vyšší hlučnost
Letní ochlazování prostoru Nutnost záložního vytápění při extrémních mrazech

Tip! Přesvědčily vás výhody topení klimatizací, ale úspory nedovolují uvažovat o změně vytápění? Podívejte se, na kolik by vás vyšla hypotéka na rekonstrukci a změnu systému topení:
Najděte nejvýhodnější hypotéku

Topení klimatizací určitě zní velice zajímavě, ale rozhodně nemusí být schůdnou variantou pro každého. Podívejte se, jaká je spotřeba dalšího populárního úsporného systému vytápění, kterým je tepelné čerpadlo. I to je pro rodinné domy velice zajímavou variantou.

Mohlo by vás zajímat

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.

Přepěťová ochrana do zásuvky
Přepěťová ochrana do zásuvky: Jak chránit elektroniku v domácnosti?
4.10.2023

Domácnosti máme vybavené nejrůznějšími elektrickými zařízeními a v mnoha směrech na nich závisí náš každodenní komfort. Možná jste se dočetli, že přepěťová ochrana do zásuvky vaše zařízení ochrání před jeho zničením. V tomto článku si vysvětlíme, co to je…

nájemní smlouva
Infrapanely: Revoluce ve vytápění nebo jen další trend? Zjistěte pravdu!
2.10.2023

Pokud se s infrapanelem někde na návštěvě setkáte poprvé, nejspíš si ho spletete s televizí. Infrapanely se vyrábí v různých barvách, designech i s různými vzory. Někdy tak přímo vypadají jako designový prvek v domácnosti nebo třeba zrcadlo.