porovnej24 logo
test

Vyřízení pasu pro děti i dospělé: Co vše si připravit a kam jít?

9. 5. 2022 | Aktualizováno: 11. 5. 2022
|
Délka čtení: 9 min.

Hlavní sezóna dovolených se nezadržitelně blíží a řada lidí už nyní prochází nabídky cestovních kanceláří a vybírá destinaci. Chystáte se i vy letos do zahraničí? Pokud nemáte pas nebo je váš pas propadlý, pak vás možná čeká vyřízení pasu.

Cestovní kanceláře už nyní hlásí, že je mezi lidmi o zahraniční dovolené obrovský zájem a k nejoblíbenějším destinacím, podobně jako v předcházejících letech, patří Egypt, Řecko, Turecko, Bulharsko nebo Chorvatsko. Zatímco do všech schengenských států je možné vycestovat pouze s občanským průkazem, v řadě zemí se neobejdete bez pasu. Co je potřeba k vyřízení pasu? Poradíme vám, co si připravit, ať už vyřizujete pas pro sebe nebo pro děti.

známky v pase

Kdo si může nechat vyřídit cestovní pas?

O vydání cestovního pasu mohou zažádat osoby nad 15 let, ale dokud občan nedosáhne zletilosti, tedy 18 let, musí být k žádosti přiložený písemný souhlas zákonného zástupce s ověřeným podpisem. Za občany mladší 15 let musí žádost podat jejich zákonný zástupce.

Cestovní pojištění

Cestujte s klidem na duši již od 7 Kč/den

Tip! Při cestování nemyslete jen na doklady, ale také na dobré cestovní pojištění. To je totiž nezbytností.

rodina v letadle

Jaká je platnost cestovního pasu?

Občanům do 15 let se cestovní pas vydává s dobou platnosti 5 let a občanům starším 15 let s dobou platnosti 10 let. Dobu platnosti cestovního pasu není možné prodloužit. Pokud vám pas propadne, musíte si zažádat o nový.

děti v letadle

Jak dlouho trvá vyřízení pasu?

Úřady mají na vydání cestovního pasu lhůtu 30 dnů. Pokud o vyřízení pasu zažádáte v zahraničí u zastupitelského úřadu, prodlužuje se lhůta na 120 dní. V případě, že na cestovní pas spěcháte, můžete zažádat o jeho vydání ve zkrácené době, a sice do 5 dnů nebo do 24 hodin, musíte však počítat s tím, že si za expresní vyřízení pasu připlatíte.

cena pasu

Kolik za vyřízení pasu zaplatíte?

Cena za vyřízení cestovního pasu se odvíjí od toho, zda se jedná o cestovní pas pro dospělé nebo děti a v jaké lhůtě vám bude pas vydaný.

OsobaVydání do 30 dnůVydání do 5 dnůVydání do 24 hodin

občané nad 15 let

600 Kč

3 000 Kč

6 000 Kč

občané do 15 let

100 Kč

1 000 Kč

2 000 Kč

pohled z letadla

Co je potřeba k vyřízení pasu?

Zatímco dříve bylo nutné přinést fotografii, dnes fotografii pořizuje příslušný úřad při podání žádosti. Žádost se nepodává na úředním tiskopisu, ale pouze se předloží doklady potřebné k vydání pasu a poté, co jsou údaje ověřeny, pořídí se biometrické údaje, tedy fotografie a otisky prstů u občanů nad 12 let. Posléze se žádost vytiskne a občan ji podepíše, podpis se digitalizuje a přenese do cestovního pasu. A jaké doklady budete potřebovat?

  • Doklady, které prokazují údaje zapisované do pasu (občanský průkaz, rodný list, oddací list apod.)

  • V případě vydání prvního cestovního pasu občanovi, který nemá pobyt na území ČR, i doklad o státním občanství

dítě

Co je potřeba k vyřízení pasu pro děti?

Pro vyřízení cestovního pasu pro děti platí stejné lhůty jako u dospělých, dětský pas má však platnost jen 5 let. Abyste dětem úspěšně pas vyřídili, budete muset přijít i s dítětem, kterému necháváte cestovní pas dělat. Děti je totiž třeba na pas vyfotit, nechat je se podepsat a u dětí nad 12 let odebrat otisky prstů. Je třeba si také připravit několik dokumentů. Jakých?

  • Rodný list dítěte

  • Pokud mělo dítě v minulosti cestovní pas, připravte si i předešlý pas

  • Občanský průkaz nebo cestovní pas rodiče

  • V případě, že žádáte o cestovní pas pro dítě, které nemá trvalý pobyt na území ČR, tak i doklad o státním občanství

letiště

Kde zažádat o vyřízení cestovního pasu?

Žádost o vydání cestovního pasu je možné podat u kteréhokoliv obecního úřadu obce s rozšířenou působností, v hlavním městě Praze u úřadu městské části Praha 1 až 22, u Ministerstva vnitra nebo v zahraničí u zastupitelského úřadu ČR. Ve zkrácených lhůtách není možné zažádat o vydání cestovního pasu u zastupitelského úřadu.

Vyřízení pasu je dnes poměrně jednoduchou záležitostí, která spočívá v předložení potřebných dokladů, vyfotografování a podpisu na úřadu. Cestovní pas se vydává ve lhůtě 30 nebo 5 dní, případně 24 hodin nebo 120 dnů pokud zažádáte u zastupitelského úřadu. Platnost pasu je u občanů nad 15 let 10 let a u občanů do 15 let 5 let.

Sdílet článek

Související články

  • test
    04. prosince 2023|Porovnej24
    Bobování se vrací do hry: TOP 10 bobovacích drah v Česku i za hranicemi

    Bobování je opět trendy: Ať už vyrážíte na poslední chvíli, nebo plánujete zimní radovánky a dovolenou v předstihu, zařaďte na program také sáňkování a bobování. Na nejlepších drahách v Česku je to totiž parádní zábava i pro dospělé.

  • test
    02. listopadu 2023|Porovnej24
    Kdy jsou dušičky? Jak se slaví u nás a ve světě?

    Dušičky jsou bezesporu jedním z nejvýznamnějších a nejpopulárnějších svátků u nás. Památku všech zemřelých dodržuje okolo 80 % lidí v České republice, rozhodně ale není jediným oblíbeným svátkem v tomto období. Víte, kdy jsou Dušičky, svátek Všech Svatých nebo Halloween? Uděláme vám v tom jasno.

  • test
    31. října 2023|Porovnej24
    15 destinací, kde oslavíte ten nejstrašidelnější Halloween!

    Halloween je svátkem, který je nejvíce rozšířený v anglosaských zemích, čím dál tím větší oblibě se však těší také v České republice. A oblibu má nejenom u dětí, ale také dospělých, kteří mají možnost obléknout si strašidelné kostýmy a ozdobit svůj domov vydlabanými dýněmi.

  • test
    12. července 2023|Porovnej24
    Kypr: Jak se vyhnout přeplněným plážím a najít skryté poklady?

    Kypr je ostrov slunce, idylických pláží a bohatého kulturního dědictví. Tato malebná destinace ve východním Středomoří láká návštěvníky svým teplým a příjemným podnebím, které nabízí dlouhé slunečné dny a jasně modré nebe.

  • test
    10. července 2023|Porovnej24
    Jak prožít nezapomenutelné léto ve Finsku? 7 tipů, co vidět a dělat

    Navštivte Finsko a objevte kouzlo finského léta! Čeká na vás nezapomenutelná dovolená. Užijte si léto v přírodě, navštivte sauny i historická města. Nevynechejte ani tajemné Laponsko a malebné národní parky. Užijte si pikniky u jezer, sledujte polární záři a ochutnejte finskou kuchyni.

  • test
    05. července 2023|Porovnej24
    Váha zavazadla do letadla: Jak se liší podle leteckých společností a destinací?

    Po napjatých letech s omezeným cestováním vás možná přepadla chuť zaletět na pořádnou dovolenou. Pokud letíte poprvé po dlouhé době, vyvstává ohledně cest letadlem mnoho otázek. Některé se určitě točí kolem zavazadel. V tomto článku si řekneme, jaká je povolená velikost a váha zavazadla do letadla.

  • test
    03. července 2023|Porovnej24
    Cestovní pojištění 2023: Nejvíce navštěvované země a nejoblíbenější pojišťovny

    Blíží se doba dovolených a ať už se chystáte letecky do exotické destinace, či autem kousek za hranice – nezapomeňte na dobré cestovní pojištění pro sezónu 2023. Pojišťovny i letos přicházejí s pestrou nabídkou produktů. Při výběru toho vhodného pro vás a vaši rodinu se můžete inspirovat naším článkem. Konkrétní nabídku dané pojišťovny si ale vždy před pořízením pojištění ověřte. Podmínky se mohou vyvíjet v čase.

  • test
    07. června 2023|Porovnej24
    Arménie: Cestovatelský průvodce pro malé i velké dobrodruhy

    Celý týden na pláži, do toho jeden celodenní výlet s průvodcem v autobuse. Ještě návštěva doporučeného kostela, zámku, přírodní památky. Ne každý je nastavený na takové cestování. Proto se nechte zlákat do méně turisticky známé Arménie.

  • test
    05. června 2023|Porovnej24
    Irsko: země zelených luk, piva a leprikónů. Jak si užít ostrov jako místní obyvatelé?

    Irsko máme spojené se sytě zelenou barvou a kovově šedou oblohou, ze které bude co nevidět pršet. Z každého koutu země na vás dýchne buď nevídaná historie nebo naopak přírodní úkaz. Přečtěte si, co stojí za to navštívit.

  • test
    17. května 2023|Porovnej24
    10 důvodů, proč je Portugalsko ideální destinací pro vaši dovolenou

    Portugalsko je ideálním místem pro dovolenou plnou slunce, moře, kultury a zábavy. Přečtěte si, co vás čeká v této nádherné zemi a co si při její návštěvě nenechat ujít.