Menu

Jak překonat strach z řízení? 5 užitečných rad

15.1.2024

Jak překonat strach z řízení a stát se sebevědomým řidičem? Řízení automobilu může pro mnoho lidí znamenat značný stres a úzkost. Bezpečnost na silnicích je však klíčová, a proto se podíváme na pět užitečných rad, jak tento strach překonat nebo zcela odbourat.

Jak překonat strach z řízení? 5 užitečných rad
8 minut čtení
Havarijní pojištění

1. Jak překonat strach z řízení? Zkuste kondiční jízdy

Prvním krokem, jak překonat strach z řízení, je absolvování kvalitní autoškoly. Zde se naučíte základy bezpečného řízení vozidla, a instruktoři vám mohou pomoci zvýšit vaši jistotu za volantem. Během výcviku budete mít možnost seznámit se s různými dopravními situacemi a získat zkušenosti potřebné pro samostatné řízení. Přitom budete mít jistotu, že pokud například zazmatkujete, instruktor zabrání tomu, aby situace měla fatální následky.

Pokud už máte autoškolu dávno za sebou, můžete si dopřát kondiční jízdy a své řidičské dovednosti trochu oprášit.

2. Nechte si poradit od zkušených řidičů

Kromě autoškoly můžete hledat rady od zkušených řidičů ve vašem okolí. Zeptejte se přátel a rodiny na jejich zkušenosti a tipy. Může to být pro vás velmi užitečné. Zkušení řidiči vám mohou poskytnout praktické rady a podělit se o své zážitky, které vám pomohou lépe porozumět realitě silničního provozu. Mohou vás také podpořit a dodat vám odvahu. Někdy postačí, že podotknou, že každý nějak začínal a to, co vám teď nejde, vypilujete potřebnou praxí.

jak překonat strach z řízení

3. Zvyšujte čas za volantem

Pokud se cítíte nervózní, nezačínejte s dlouhými cestami. Začněte s krátkými jízdami po klidných místech, jako je parkoviště nebo venkovská oblast. Jak odstranit strach z řízení jinak, než tím, že budete hodně řídit. Postupně zvyšujte dobu strávenou za volantem. Jakmile budete cítit větší sebedůvěru, budete se na jízdu dokonce těšit a nenápadně se vytratí i stará známá nejistota v žaludku.

Počáteční krátké jízdy vám pomohou získat základní dovednosti a zároveň se vyvarovat přílišnému stresu.

4. Pravidelný trénink dělá mistra

Pravidelný trénink je klíčem k tomu, jak překonat strach z řízení. Každou další jízdou získáte více zkušeností a sebedůvěry. Nebojte se opakovat určité dovednosti, jako je parkování, couvání nebo jízda v rušném provozu. Pokud se stále cítíte jako řidiči nejistí, dlouhé pauzy mezi jízdami nejsou dobré.

Zvládněte teorii a pravidla silničního provozu

Důkladná znalost dopravních předpisů a pravidel silničního provozu je klíčová pro bezpečné řízení. Čím lépe budete dopravní pravidla znát, tím větší jistotu budete mít na silnici. Věnujte čas studiu dopravních značek, pravidlům předjíždění a dalším důležitým aspektům silničního provozu.

Absolvujte kurzy bezpečné jízdy

Kromě autoškoly můžete zvážit účast na kurzech bezpečné jízdy. Tyto kurzy vám poskytnou další znalosti a praxi v oblasti bezpečného řízení. Instruktoři vám mohou ukázat pokročilé techniky, jak reagovat na různé situace na silnici a jak minimalizovat rizika nehod. To můžete ocenit zejména v zimních měsících. Ne nadarmo se říká, že těžko na cvičišti, lehko na bojišti.

Tip! Cítíte se za volantem pořád ještě nejistí? Srovnávač havarijního pojištění vám může dodat klid a sebevědomí. Vyberete si tak tu nejlepší ochranu pro váš vůz, ať už se potýkáte s jakoukoliv situací na cestě. 

Havarijní pojištění levně

strach z řízení a kondiční jízdy

5. Učte se zvládat stres a nervozitu

Stres a nervozita vás mohou snadno během řízení dostihnout. Naučte se relaxační techniky, jako je hluboké dýchání a vizualizace, abyste zvládali tyto pocity a zůstali za volantem klidní. Pravidelné cvičení těchto technik vám pomůže uvolnit se a zvýšit vaši koncentraci během jízdy.

Postupné rozšiřování komfortní zóny

Překonání strachu z řízení zahrnuje postupné rozšiřování vaší komfortní zóny. Neztrácejte odvahu po jedné chybě. S každou další jízdou získáte více sebevědomí a stres bude postupně klesat. Nebojte se vyhledávat výzvy, které vám umožní zlepšit vaše dovednosti.

Hledejte podporu a motivaci

Nemusíte tento proces zvládat sami. Mluvte s blízkými o svých obavách a požádejte je o podporu. Rodina a přátelé vám mohou poskytnout emocionální oporu a povzbuzení. Když budete mít pocit, že na vás někdo spoléhá a věří vám, bude vám to sloužit jako silný motivační faktor.

Stanovte si postupné cíle

Nastavte si jasné cíle pro svou jízdu a pracujte na jejich dosažení. Cíle vás budou motivovat a pomohou vám zůstat na správné cestě. Můžete si například stanovit cíl projet se na konkrétní místo, dosáhnout určité dovednosti řízení nebo zdolat strach před určitými typy dopravních situací.

Strach z řízení nejde překonat? Zkuste psychoterapii

Pokud se setkáváte s tím, že strach z řízení je pro vás nepřekonatelný a brání vám v každodenním životě, může být užitečné zvážit psychoterapii jako formu podpory a léčby. Nepřekonatelný strach z řízení může mít hlubší kořeny, jako jsou traumatické zážitky z minulosti nebo psychologické problémy, které vyžadují odbornou péči. Psychoterapie vám může pomoci porozumět těmto kořenům a pracovat na jejich překonání.

Kvalifikovaný psychoterapeut vám může poskytnout nástroje a strategie, jak se vyrovnat s úzkostí a strachem spojeným s řízením, a postupně vás provádět cestou k sebevědomému a bezpečnému řízení.

Nebojte se vyhledat pomoc, pokud máte pocit, že strach z řízení je pro vás nepřekonatelný - profesionální podpora může znamenat rozdíl mezi omezením vašeho života a plným využíváním všech příležitostí, které řízení nabízí.

Překonání strachu z řízení může být náročným procesem, ale s pomocí těchto pěti rad a postupným zlepšováním svých dovedností můžete postupně získat více sebevědomí za volantem. Nezapomínejte, že řízení je dovednost, kterou lze zdokonalovat, a že praxe a vzdělávání jsou klíčové pro úspěch.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…

jak používat blinkr
Jak se používá blinkr v různých zemích? Srovnání pravidel a zvyklostí
3.1.2024

Blinkr: Umíte ho používat? Řidiči nemají moc možností, jak mezi sebou v provozu komunikovat. Proto auta získala před mnoha lety blinkry a jejich funkčnost je nutnou podmínkou pro splnění technické prohlídky. Je známo, že řidiči v jejich používání často…