Menu

15 úžasných míst, kde vidět polární záři

Aktualizováno dne 1.8.2022

Polární záře je jednoduše vzato jen výsledek fyzikálních a magnetických sil. Pro oko jde o tanec světla, u kterého budete tajit dech a nebudete si jistí, jak je toto vůbec možné. Obalí vás tajemno z unikátních světelných jevů. Na zemi není mnoho míst, kde vidět polární záři.

15 úžasných míst, kde vidět polární záři
10 minut čtení
Cestovní pojištění

Severní záře se označuje také romanticky jako aurora borealis a jižní záře jako aurora australis (na obrázku níže). Jméno získala po římské bohyni úsvitu, Aurora, a řeckém pojmenování větru, Boreas. Máte polární záři na seznamu tajných přání, která byste si chtěli jednou za život splnit? Přečtěte si náš článek a budete mít uskutečnění svého snu zase o kousek blíže. Kde vidět polární záři a kdy?

aurora australis

Co je to polární záře?

K polární záři dochází ve vyšších vrstvách atmosféry. Obvykle ve vzdálenosti 80 až 100 kilometrů od Země. Způsobuje ji magnetické pole Slunce. Na něm jsou vlivem nerovností v magnetickém poli sluneční skvrny. Po vzniku erupce je do vesmíru vypuštěn mrak části protonů, elektronů, alfa částic, kterému se říká sluneční vítr. Magnetický pól Země část těchto částic odrazí, část se zachytí v atmosféře a stáčí se po spirálách k magnetickým pólům Země.

Rychlost a energie slunečních molekul je vyšší než okolního prostředí. Naráží do sebe a vznikají elektrony. Takto vzniklé elektromagnetické záření je okem viditelné. Podle výšky, ve které se polární záře odehrává, nabývá nejčastěji zelené barvy. Výjimečně pak také fialové, červené i namodralé.

aurora borealis kanada

Kde vidět polární záři - severní polokoule

Důležité pro pozorování polární záře je co nejkratší vzdálenost k magnetickému pólu. Polární záře se proto nejčastěji objevuje a je nejlépe pozorovatelná v okolí polárního kruhu.

Vždy vyhledávejte místa s nízkým osídlením, bez světelného smogu a bez mraků. Jakékoliv světlo ze vzdálených měst může vaše pozorování narušit.

polární záře v evropě

Severní polární záře v Evropě

Nejbližší místa, kde vidět polární záři, jsou pro středoevropana severní oblasti Skandinávie. Zřejmě nejznámější místo je islandský Reykjavík. Čím dále nad Reykjavík zamíříte, tím bude vás zážitek intenzivnější. Snadno dostupné jsou např. norská souostroví Vesterály a Lofoty. Ve Švédsku se doporučuje národní park Abisko. Ve Finsku jsou vhodná místa v Laponsku severně od měst Kiruna a Rovaniemi.

  • norské souostroví Svalbard neboli Špicberky,
  • norské město Tromso,
  • blízko evropského kontinentu norské souostroví Vesterály a Lofoty,
  • islandské hlavní město Reykjavik,
  • islandské město Borgarnes,
  • islandské město Sandarkrokur a Akureyri
  • švédský národní park Abisko,
  • sever Finska - města Saariselkä a Kakslauttanen,
  • Faerské ostrovy v Atlantském oceánu.
  • Při troše štěstí můžete uspět i ve Velké Británii. Britský ostrov Skye na severu země bývá také častým místem, kde vidět polární záři.

Tip! Také chcete spatřit kouzlo polární záře? Než se za ní vydáte, zařiďte si cestovní pojištění, které pokryje například ztrátu kufrů, anebo léčebné výlohy v zahraničí.

Cestovní pojištění od 7 Kč/den

polární záře v Kanadě

Severní polární záře mimo Evropu

Pozorování si užijete i mimo Evropu. Vhodný je sever Kanady i jiná místa blízko polárního kruhu. V severních lokalitách Kanady máte velkou šanci na úspěch v oblastech Yukon a Severního Teritoria. Štěstí však můžete mít i v Britské Kolumbii nebo v Novém Skotsku.

Nejlepší podmínky pro pozorování polární záře na světě jsou na Aljašce ve Spojených státech amerických. Záři zde můžete spatřit už od září, kdy jsou silnice ještě dostatečně sjízdné a nejsou pokryté sněhem a ledem. Překontrolujte si v načem článku, s jakými doklady můžete cestovat do Kanady a USA.

  • Fairbanks ve Spojených státech amerických na Aljašce,
  • kanadské teritorium Yukon.

Tip! Ať už si vyberete pozorování polární záře v Evropě nebo mimo ni, doporučujeme si razerevovat letenky a ubytování přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Mezi oblíbené cestovatelské cashbacky patří:

* Booking.com - 4 % zpět za ubytování v hotelu či penzionu
* Kiwi.com - 3 % zpět za letenky do celého světa

aurora australis polární záře

Kde vidět polární záři – jižní polokoule

Nezapomínejme ani na jížní polokouli. Jižní polární kruh protíná sice pouze Antarktidu, ale i tak je polární záře pozorovatelná z Austrálie a Nového Zélandu, v Argentině i Tasmánii. Rozhodně se vydejte na Novém Zélandu na jih Jižního ostrova. Všechny tyto výpravy jsou finančně náročné. Nezapomínejte na cestovní pojištění s připojištěním storna.

  • u Invercargillu, v parku Catlins,
  • na ostrově Stewart Island
  • v jihoamerické Patagonii,
  • na Antarktidě.

polární záře pohled z lesa

Kdy vidět polární záři?

Vhodné místo k pozorování ještě není zárukou úspěchu. Nezapomínejte, že je polární záře viditelná jen za naprosté tmy. Nejlepší časy jsou mezi půlnocí a třetí hodinou ráno, kdy bývá největší tma.

Polární záře není viditelná po celý rok. Šance zhlédnout polární záři roste s počtem hodin, po které trvá noc. V polárních oblastech je tak nejlepší období od října do března. Mezi listopadem a únorem je vaše šance na úspěch, kdy vidět polární záři, skoro jistá. Můžete také zažít jiný fenomén, a to polární noc, tedy žádné denní světlo. A k tomu platí, že čím vyšší nadmořská výška, tím lépe. Jižní polární záře je naopak od března do září.

Stejné pravidlo platí i pro milovníky pěkných fotografií. Potřebujete naprostou tmu. Zapomeňte na blesk a selfie fotky. Zapomeňte i na rychlé snímky. Fotografie budou dobře vypadat jen v případě, že nastavíte dlouhý čas a dáte aparát na stativ. Hlavně se soustřeďte na zážitek. Ten zůstane ve vaší hlavě napořád.

Tip! Na cestu za polární září by se vám ještě mohly hodit naši praktičtí průvodci: 

* Co dělat při zmeškání letu?
* Podrobný návod, jak vyrazit do ciziny na vlastní pěst
* Jak postupovat na letišti?

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…