Menu

Benzinová vs elektrická tříkolka pro dospělé

Aktualizováno dne 23.3.2022

Tříkolka není jen hračka na ven pro děti. V současné době se prosazuje jako skvělý pomocník pro seniory a postižené, které pohodlně a bezpečně doveze, kam je potřeba. Elektrická tříkolka může být nakonec ale i zajímavou hračkou pro dospělé.

Benzinová vs elektrická tříkolka pro dospělé
10 minut čtení
Povinné ručení

S nástupem a rozšiřováním elektromobility získávají na oblibě právě i elektrické tříkolky. Pohyb jednotlivce po městských chodnících s benzinovým motorem, který kvílí a smrdí ještě několik minut potom, co vozítko projelo, není nic příjemného. Tichý provoz na akumulátor už je přece jen jiný zážitek. Elektrická tříkolka představuje dobrého a navíc spolehlivého pomocníka, který nebude vyžadovat zvláštní péči. Ani cena není děsivá. Za 20 000 korun už můžete mít solidního partnera pro pohyb.

elektrická tříkolka

Proč elektrická tříkolka?

Benzínová i elektrická tříkolka jsou ideální dopravní prostředky pro seniory nebo osoby s problémy s pohybovým aparátem. S elektrickou tříkolkou se dají pohodlně zvládnout nákupy, ale i projížďky po okolí. Na klasické tříkolce je potřeba šlapat. S přidaným motorem zásadně ušetříte námahu, kterou do šlapání musíte dát. Ačkoliv šlapete, motor vám výrazně pomůže. Přitom je možné volit si intenzitu, s jakou motor se šlapáním pomůže. Dostupné jsou i tříkolky, u kterých se šlapat vůbec nemusí a šlapky nemají.

Elektrická tříkolka mívá dojezd okolo 40 až 60 kilometrů na jedno nabití. Cena za nejlevnější modely se pohybuje okolo 15 000 korun. Za dobře vybavené už můžete zaplatit ale i přes sto tisíc korun. Pokud se vezme průměrná spotřeba 15 Wh na 1 km, vychází provoz na 7 korun na 100 kilometrů. Podívejte se na naše srovnání, kolik stojí dobití elektromobilu.

Tip! Chcete vlastní čtyřkolku, ale ještě vám nějaká ta kačka chybí? Více o výhodných půjčkách na trhu získáte na našem chytrém online srovnávači. Stačí jen pár klinutí.

Porovnej nabídky

Výhody elektrické tříkolky

Elektrická tříkolka má pro své majitele poměrně mnoho výhod:

  • snadno se ovládá,
  • je stabilní na zpevněných komunikacích,
  • je tichá,
  • má dostatečný výkon i pro jízdu do kopce,
  • jízda je bezemisní, bez zápachu ze spalovacího motoru,
  • nízké provozní náklady,
  • bezúdržbový motor.

tříkolka pro seniory

Pro seniory

Elektrická tříkolka je vyhledávaná pro seniory, kterým usnadní cestu na nákup, na běžných chodnících je stabilní. Ovládání bývá intuitivní a tříkolky jsou snadno manévrovatelné. Hlavní a téměř jedinou starostí majitele je kontrola tlaku v pneumatikách a dobíjení baterie po jízdě, což lze hravě zařídit z domácí zásuvky. Tříkolky jsou konstruovány s nižší maximální rychlostí. Obvyklá maximální rychlost bývá 25 km/h.

Pro cesty na nákupy nebo na kratší jednodušší výlety do okolí je vhodná např.:

  • elektrická tříkolka EASYBIKE Auriga s dojezdem až 70 kilometrů a výkonem 250 W. Jde o prostředek pro osoby se sníženou pohyblivostí, má nízký nástup a brzdová páka udrží tříkolku i v kopci,
  • z vyšší kategorie, i cenové, je tříkolka RID E,
  • a co třeba vyzkoušet CityCoco,
  • tříkolka, kterou si oblíbí nejen senioři, ale nabízí příjemné svezení i pro dospělé, je Addmotor Motan M-340.

Hlavním parametrem, podle čeho tříkolku vybírat, a to i elektrotříkolku pro seniory, je výkon motoru. Výkon se pohybuje od 400 W po 1 000 W. Vyšší výkon je samozřejmě vhodnější, pokud víte, že se vydáte na polní cesty, nebo i více do terénu. Nižší je plně dostatečný pro jízdu ve městě.

Nepodceňujte při výběru ani pohodlnost sedátka a odpružení. Nezapomínejte na zadní koš, pokud plánujete jízdu na nákupy.

Tip! Trápí vás, že nemáte řidičák, a přesto byste chtěli jezdit na tříkolce? Nic není ztraceno. Většina z tříkolek nepotřebuje ani registrační značku, ani povinné ručení a obejdete se i bez řidičského průkazu. Přečtěte si náš článek, ať máte jasno v řidičských průkazech.

tříkolka na práci

Na práci

Elektrická tříkolka nemusí být jen vozítko pro seniory, ale i dobrý pomocník k práci. Elektrická tříkolka s nákladním prostorem je vhodná pro převoz materiálu ve výrobě, skladech i na polích a farmách.

Do kategorie pracantů patří např.:

tříkolka do terénu

S tříkolkou do terénu?

Tříkolka ve standardním konstrukčním provedení není příliš vhodná do terénu. Postupně to zjistí i děti, když se při přejíždění nerovností svalí na stranu. Ideální je použití běžných tříkolek na rovných a zpevněných cestách.

Důležité je odpružení zadní nápravy. Pro seniory jsou vhodné elektrotříkolky s jemnějšími tlumiči. Do terénu je vhodné hledat tříkolky s náhonem na zadní kola přes diferenciál. Je však i kategorie těch opravdových terénních tříkolek, které jsou naklápěcí. Při jejich koupi nemusíte jezdit ani příliš daleko - vyrábí se u nás.

Zajímavá a dostupná je terénní naklápěcí tříkolka Yuki Shansu s maximální rychlostí 55 kilometrů v hodině a motorem 4 000 W.
Velmi pěkně s vámi zvládne terénní vyjížďku i tříkolka Vanaxio Venaxio T 620.
Podobně se projedete i s ARI 145, který má maximální rychlost 45 km/h.

tříkolka

Benzínové tříkolky

A co benzínové tříkolky? Na trhu jejich výběr není příliš široký a nástup elektromobility jejich nabídku nejspíš nepodpoří. Benzínové tříkolky oproti těm elektrickým mají své nevýhody. Benzínové motory potřebují trochu více péče jako je kontrola oleje a výměna filtrů. Oproti elektrické tříkolce jsou hlučnější a rozhodně nejsou bez vůně spáleného benzínu. Provoz benzínové tříkolky je o poznání dražší. Cena vychází na 70 korun na 100 kilometrů.

Elektrická tříkolka je skvělé řešení pro osoby, které se potřebují a chtějí podívat po městě, cestovat a nebýt závislé na ostatních. Přitom cena za tento komfort není nijak hrozivá. Pokud vám ke koupi tříkolky chybí přece jen ještě pár tisíc, může být řešením výhodná půjčka.

Mohlo by vás ještě zajímat...

* Musí mít čtyřkolka povinné ručení?
* Nejprodávanější sportovní čtyřkolky pro dospělé
* Nejprodávanější pracovní čtyřkolky v ČR

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…