porovnej24 logo
test

Hory na Moravě v zimě: Nejlepší skiareály a sjezdovky

9. 12. 2022 | Aktualizováno: 9. 12. 2022
|
Délka čtení: 14 min.

I přesto, že Česká republika nepatří zrovna k největším zemím světa, má velký počet lyžařských středisek, který se přibližuje 200. Nezanedbatelným procentem z celkového počtu českých skiareálů se pyšní hory na Moravě.

Věděli jste, že podle nejnovějších statistik z roku 2022 v České republice lyžuje více než 2,2 milionů obyvatel? Díky tomu, že u nás z celé populace lyžuje 20,9 % obyvatel, jsme v počtu lyžařů v poměru na počet obyvatel překonali Němce, Francouze i Slováky. Kde čeští lyžaři nejčastěji lyžují? V Rakousku, na Slovensku, v Itálii a samozřejmě také v Čechách. Nevynechávají však ani oblíbené hory na Moravě. Jaké moravské lyžařské areály letos navštívit?

Jaká jsou pohoří na Moravě?

Povrch Moravy je z velké části tvořený vrchovinami, pahorkatinami a v neposlední řadě i několika pohořími. Jedná se například o pohoří Hrubý Jeseník, které se rozkládá na severu Moravy a jihu Slezska. Zde se také nachází nejvyšší moravské hory Praděd s výškou 1 492 m n. m. a Vysoká hole s výškou 1 465 metrů. Mezi další pohoří Moravy patří:

  • Kralický Sněžník

  • Nízký Jeseník

  • Bílé Karpaty

  • Javorníky

  • Moravskoslezské Beskydy

Tip!

Tip! Před tím, než se vydáte na některé z uvedených pohoří, překontrolujte si svou zimní výbavu. V případě, že vám něco chybí, můžete si to dokoupit chytře přes cashback - službu, která vám za každou transakci vrátí část peněz zpět. Oblíbené cashbacky na vybavení na hory najdete na:

Alpine Pro – 6 % z nákupu zpět
Husky – až 10 % z nákupu zpět
Lyže Radotín – 2 % z nákupu zpět

Kde je sníh na Moravě?

Největší sněhová nadílka je podobně jako v jiných oblastech Česka i na Moravě obvykle spojena s pohořími a nejvyššími horami. Aktuálně, tedy na začátku prosince 2022, se většina lyžařských areálů na Moravě připravuje na zimní sezónu.

  • Nejvíce sněhu je nyní v Jeseníkách a lyžuje se například v lyžařském středisku Karlov, kde byla sezóna zahájená v sobotu 3. 12. 2022.

  • Dostatek sněhu je také ve skiareálu Lázeňský vrch, kde je nyní 30 cm sněhu.

Hory na Moravě: 10 nejlepších skiareálů a sjezdovek

Napříč Českou republikou najdete celou řadu vyhledávaných lyžařských areálů. Nespočet z nich se nachází i na Moravě. Vybrali jsme pro vás deset z nich, na které nedají dopustit milovníci zimních sportů. Jste připraveni objevit místa, kde si v letošním roce užijete nejen hory sněhu, ale také zábavy?

1.) Skiareál Dolní Morava

Jedním z nejoblíbenějších moravských lyžařských areálů, který se nachází v údolí obce Dolní Morava, je skiareál Dolní Morava. Lyžaře z celé České republiky láká na osm sjezdovek všech stupňů obtížnosti i dvě moderní čtyřsedačkové lanovky, tři lyžařské vleky, dětský pojízdný koberec, dětskou lanovku i dětský kolotoč.

Rodiny s dětmi ocení možnost hlídání dětí v lyžařské chatě Amálka i pravidelné animační programy. Milovníky sněhu osloví i zábavná trať s klopenými zatáčkami a terénními vlnami i freestylová crossová trať. Nechybí ani běžecké tratě, sáňkařská trasa, bobová dráha a dětský Ski Park.

2.) Skiareál Přemyslov

Nedaleko obcí Loučná nad Desnou a Nové Losiny se nachází skiareál Přemyslov, jež je situovaný v Přemyslovském sedle v nadmořské výšce 760 až 960 metrů. Středisko lyžařům a snowboardistům nabízí 3 kilometry pravidelně upravovaných sjezdovek zasněžovaných technickým sněhem. Těšit se tu můžete na čtyři vleky i čtyřsedačkovou lanovku. Nechybí ani restaurace, stánky s občerstvením nebo lyžařský škola pro děti. Tento Skiareál se také pyšní modrou sjezdovou osvětlenou tratí o délce 1.250 metrů, jež je nejdelší osvětlenou sjezdovkou na Moravě.

3.) Skiareál Kopřivná

Skiareál Kopřivná, který se nachází v horní části Malé Morávky, je skvělým místem na lyžování s dětmi. Vděčí za to zejména široké a bezpečné sjezdovce o délce 1.350 metrů, jež je vhodná i pro začátečníky. Těšit se můžete také na komfortní čtyřsedačkovou lanovku, snowpark, největší Big Air Bag v České republice i na snowtubingovou dráhu. Samozřejmostí je lyžařská škola a také možnost večerního lyžování. Podobně jako v jiných lyžařských areálech zde nechybí ani občerstvení přímo na sjezdovce.

4.) Skiareál Karolinka

Rozmanitá sjezdovka o délce 1.000 metrů i skvělá dopravní dostupnost. To jsou jedny z největších předností skiareálu Karolinka, který najdete na okraji města Karolinka v nádherném prostředí Valašska. Co vás v tomto lyžařském areálu čeká? Dominantou je bezesporu velkokapacitní vlek se sjezdovkou o délce 1.000 metrů, který nadchne i zkušené lyžaře. Součástí areálu je také zasněžovaný snowpark s velkým a malým skokem a užít si tu můžete i večerní lyžování.

5.) Skiareál Karlov

Čtrnáct dokonale upravených sjezdovek všech obtížností o celkové délce 12 kilometrů. Touto větou by se dal uvést lyžařský areál Ski Aréna Karlov pod Pradědem, jež se nachází v lyžařské oblasti Malá Morávka. Jedná se o největší areál pro večerní lyžování na Moravě, který navíc vyniká i snowparkem, lyžařskou školou a školkou, dětským parkem a barem na sjezdovce. Kromě toho láká i běžkaře z celé země na strojově upravované běžecké tratě.

6.) Skiareál Šindelná Kouty nad Desnou

V Koutech nad Desnou se nachází skiareál Šindelná, který je spojený se sjezdovkami různých typů obtížnosti. Najdete zde jednu lanovku, jeden vlek a jeden pohyblivý pás. Součástí areálu je i lyžařská škola a půjčovna lyžařského vybavení. Přímo pod sjezdovkami se nachází bezplatné parkování a lyžaři si tu můžou užít i večerní lyžování od 18:30 do 21:00.

7.) Skiareál Kohútka, Javorníky

V hraničním pásmu hor mezi Českou republikou a Slovenskem se nachází skiareál Kohútka Javorníky, který nadchne lyžaře všech úrovní. Přináší totiž hned deset sjezdovek, a to včetně jedné černé. Celková délka tratí zde činí 6.610 metrů a sjezdovky jsou pravidelně zasněžované technických sněhem a upravované. Skiareál disponuje lyžařskou školou, půjčovnou lyžařského vybavení i vybavení pro snowboardisty a běžkaře. Po náročném lyžování si můžete odpočinout v restauraci či bufetu.

8.) Skiareál Kraličák

Spojením lyžařských středisek ve Stříbrnicích a Hynčicích pod Sušinou vznikl oblíbený lyžařský areál Kraličák, který se nachází na úpatí Kralického Sněžníku. Tento areál je vhodným místem nejen pro lyžaře a snowboardisty, ale také pro milovníky zimní horské turistiky, běžkaře nebo rodiny s dětmi, které hledají skvělé místo k sáňkování či bobování. Lyžaři se zde můžou těšit na 10,5 kilometrů sjezdovek bez přejezdů i novou hi-tech šestisedačkovou lanovku.

9.) Skiareál Razula ve Velkých Karlovicích

Skiareál Razula, který se nachází v chráněné krajinné oblasti Moravskoslezských Beskyd a Javorníků, se pyšní čtyřmi sjezdovkami a také běžkařskými tratěmi, jež jsou dlouhé 30 kilometrů. Dvě ze čtyř sjezdových tratí jsou uměle zasněžované. I tento lyžařský areál je vhodným místem pro rodiny s dětmi, pro děti je zde připravená nejen lyžařská školka, ale také sáňkařská louka a snowpark pro segway.

10.) Skiareál Branná

Skiareál, ve kterém si přijdou na své jak začátečníci, tak i pokročilí lyžaři? Skiareál Branná, jež se nachází v obci Branná a přináší tři sjezdovky. Areál se také vyznačuje udržovaným okruhem pro běžkaře o délce 13 kilometrů a disponuje i půjčovnou lyžařského a snowboardového vybavení. Své lyžařské schopnosti zde můžete vypilovat díky lyžařské škole a něco dobrého k snědku si dopřát v nové restauraci.

Tip!

Tip! Abyste si zajistili co nejlepší cenu ubytování, doporučujeme rezervaci uskutečnit dostatečně dopředu a přes cashback na webu Booking.com.

Co vidět na Moravě?

Hory na Moravě a oblíbené skiareály už jsme si přiblížili, co dalšího na Moravě vidět? Morava si nezíská jen milovníky přírody, ale také krásných měst, hradů a zámků, zoologických a botanických zahrad i atrakcí pro rodiny s dětmi.

  • Za návštěvu rozhodně stojí třeba zámek Lednice nebo hrad Špilberk.

  • Pokud budete v Brně, vynechat byste neměli ani Brněnskou přehradu nebo zoologickou zahradu.

  • Kde se okoupat? Jednoznačně v Aqualandu Moravia v Pasohlávkách.

Nemůže být nejmenších pochyb o tom, že hory na Moravě sklidí u lyžařů, běžkařů nebo snowboardistů obrovský úspěch. Kromě oblíbených moravských lyžařských středisek toho však Morava nabízí mnohem, mnohem více. Ať už máte rádi kulturu, nezapomenutelné atrakce nebo patříte k milovníkům kvalitního vína, na Moravě si přijdete na své.

Sdílet článek

Související články

  • test
    04. prosince 2023|Porovnej24
    Bobování se vrací do hry: TOP 10 bobovacích drah v Česku i za hranicemi

    Bobování je opět trendy: Ať už vyrážíte na poslední chvíli, nebo plánujete zimní radovánky a dovolenou v předstihu, zařaďte na program také sáňkování a bobování. Na nejlepších drahách v Česku je to totiž parádní zábava i pro dospělé.

  • test
    02. listopadu 2023|Porovnej24
    Kdy jsou dušičky? Jak se slaví u nás a ve světě?

    Dušičky jsou bezesporu jedním z nejvýznamnějších a nejpopulárnějších svátků u nás. Památku všech zemřelých dodržuje okolo 80 % lidí v České republice, rozhodně ale není jediným oblíbeným svátkem v tomto období. Víte, kdy jsou Dušičky, svátek Všech Svatých nebo Halloween? Uděláme vám v tom jasno.

  • test
    31. října 2023|Porovnej24
    15 destinací, kde oslavíte ten nejstrašidelnější Halloween!

    Halloween je svátkem, který je nejvíce rozšířený v anglosaských zemích, čím dál tím větší oblibě se však těší také v České republice. A oblibu má nejenom u dětí, ale také dospělých, kteří mají možnost obléknout si strašidelné kostýmy a ozdobit svůj domov vydlabanými dýněmi.

  • test
    12. července 2023|Porovnej24
    Kypr: Jak se vyhnout přeplněným plážím a najít skryté poklady?

    Kypr je ostrov slunce, idylických pláží a bohatého kulturního dědictví. Tato malebná destinace ve východním Středomoří láká návštěvníky svým teplým a příjemným podnebím, které nabízí dlouhé slunečné dny a jasně modré nebe.

  • test
    10. července 2023|Porovnej24
    Jak prožít nezapomenutelné léto ve Finsku? 7 tipů, co vidět a dělat

    Navštivte Finsko a objevte kouzlo finského léta! Čeká na vás nezapomenutelná dovolená. Užijte si léto v přírodě, navštivte sauny i historická města. Nevynechejte ani tajemné Laponsko a malebné národní parky. Užijte si pikniky u jezer, sledujte polární záři a ochutnejte finskou kuchyni.

  • test
    05. července 2023|Porovnej24
    Váha zavazadla do letadla: Jak se liší podle leteckých společností a destinací?

    Po napjatých letech s omezeným cestováním vás možná přepadla chuť zaletět na pořádnou dovolenou. Pokud letíte poprvé po dlouhé době, vyvstává ohledně cest letadlem mnoho otázek. Některé se určitě točí kolem zavazadel. V tomto článku si řekneme, jaká je povolená velikost a váha zavazadla do letadla.

  • test
    03. července 2023|Porovnej24
    Cestovní pojištění 2023: Nejvíce navštěvované země a nejoblíbenější pojišťovny

    Blíží se doba dovolených a ať už se chystáte letecky do exotické destinace, či autem kousek za hranice – nezapomeňte na dobré cestovní pojištění pro sezónu 2023. Pojišťovny i letos přicházejí s pestrou nabídkou produktů. Při výběru toho vhodného pro vás a vaši rodinu se můžete inspirovat naším článkem. Konkrétní nabídku dané pojišťovny si ale vždy před pořízením pojištění ověřte. Podmínky se mohou vyvíjet v čase.

  • test
    07. června 2023|Porovnej24
    Arménie: Cestovatelský průvodce pro malé i velké dobrodruhy

    Celý týden na pláži, do toho jeden celodenní výlet s průvodcem v autobuse. Ještě návštěva doporučeného kostela, zámku, přírodní památky. Ne každý je nastavený na takové cestování. Proto se nechte zlákat do méně turisticky známé Arménie.

  • test
    05. června 2023|Porovnej24
    Irsko: země zelených luk, piva a leprikónů. Jak si užít ostrov jako místní obyvatelé?

    Irsko máme spojené se sytě zelenou barvou a kovově šedou oblohou, ze které bude co nevidět pršet. Z každého koutu země na vás dýchne buď nevídaná historie nebo naopak přírodní úkaz. Přečtěte si, co stojí za to navštívit.

  • test
    17. května 2023|Porovnej24
    10 důvodů, proč je Portugalsko ideální destinací pro vaši dovolenou

    Portugalsko je ideálním místem pro dovolenou plnou slunce, moře, kultury a zábavy. Přečtěte si, co vás čeká v této nádherné zemi a co si při její návštěvě nenechat ujít.