Menu

Istanbul: Průvodce pro ty, kteří jedou do největšího města Turecka poprvé

Aktualizováno dne 22.6.2021

Istanbul, který dříve nesl název Konstantinopol, je největším městem Turecka se zhruba 15 miliony obyvatel. Toto město, jež se rozkládá na dvou kontinentech, se pyšní bohatou historií a samozřejmě také celou řadou památek, které obdivují turisté z celého světa.

Istanbul: Průvodce pro ty, kteří jedou do největšího města Turecka poprvé
13 minut čtení
Cestovní pojištění

Láká i vás návštěva tohoto města, které je někdy mylně označováno jako hlavní město Turecka? Pak vám jistě přijdou vhod i následující informace, díky kterým se dozvíte, proč Istanbul stojí za návštěvu, v jakých měsících je nejvhodnější čas na cestu do Turecka, na co nezapomenout před cestou a také jaké místa v Istanbulu byste při své návštěvě rozhodně neměli vynechat. Nechybí ani praktické informace o cestování do Turecka v souvislosti s koronavirem.

CESTA DO ISTANBULU A COVID-19

Aktuálně jsou turistické cesty do Istanbulu možné. A jaké jsou podmínky pro cestu do Turecka a zpět do České republiky?

Před cestou je nutný antigenní test (max. 48 hodin starý) nebo PCR test (max. 72 hodin starý). Negativní test nemusí mít cestovatelé, kteří předloží certifikát o úplném očkování, od kterého uplynulo alespoň 14 dní. Test nemusí mít ani ti, kteří předloží lékařskou zprávu v anglickém jazyce o prodělání nemoci v uplynulých 180 dnech. Všichni cestovatelé musí navíc vyplnit před cestou formulář.

Ještě před cestou zpět je nutné podstoupit PCR test (max. 72 hodin starý) a po návratu je povinná 5denní karanténa, která může být ukončena pouze negativním PCR testem. Pokud mají cestovatelé očkování nebo prodělali nemoc Covid-19, musí také podstoupit PCR test po návratu, ale mohou jít ihned na PCR test bez 5denní karantény.

Istanbul

Istanbul: Proč jet?

Istanbul každoročně navštíví zhruba 7 milionů turistů, důvodů, proč je toto město cílem jejich dovolené, je celá řada. Istanbul si vás získá svou velmi chutnou a rozmanitou kuchyní i skvělou tureckou kávou, kterou si můžete dát v některé z mnoha krásných kaváren, a také nepřeberným množstvím historických památek, proslulými tureckými lázněmi, večerními tanečními vystoupeními i možností zakoupit nejrůznější zboží na tržnicích za velmi příznivé ceny.

  • dostupnost – za pouhé 2 hodiny letu jste v Istanbulu
  • vynikající a velmi zajímavá gastronomie
  • velmi příznivé ceny
  • nejvyšší hora 5137 m
  • nádherné národní parky, jezera
  • cestování jen na pas – nepotřebujete vízum pro pobyty do 90 dnů
  • spousta památek 
  • cenově dostupná dovolená
  • skvělá destinace pro nákupy

Tip! Oficiální tureckou měnou je turecká lira, ale platit můžete také eury nebo dolary. Podívejte se jedním kliknutím na aktuální kurzy.

Aktuální kurz

dovolená v Istanbulu

Istanbul: Kdy a jak do Istanbulu jet?

Do Istanbulu je možné cestovat po celý rok. Doporučujeme však toto město navštívit v období od dubna do října, kdy je počasí nejpříznivější. Většina turistů do Turecka létá letadlem, Praha má s Istanbulem přímé letecké spojení a cesta trvá zhruba dvě a půl hodiny. Z mezinárodního letiště se do centra můžete dostat buď metrem, letištním autobusem nebo taxíkem, cena za taxi se pohybuje okolo 20 euro.

Počasí v Istanbulu:

Měsíc Průměrná teplota Průměrné měsíční srážky
leden 9 °C 30 %
únor 10 °C 29 %
březen 12 °C 25 %
duben 16 °C 21 %
květen 21 °C 26 %
červen 26 °C 19 %
červenec 28 °C 10 %
srpen 28 °C 6 %
září 25 °C 21 %
říjen 20 °C 25 %
listopad 16 °C 18 %
prosinec 11 °C 27 %

Istanbul

Istanbul: Před cestou

Pokud se do největšího města Turecka – Istanbulu chystáte takzvaně na vlastní pěst, je dobré si ještě před cestou sepsat seznam míst, které byste chtěli navštívit a připravit si dobrý plán, abyste vše stihli, zajímavých památek a míst, které je možné v Istanbulu vidět, je totiž opravdu nespočet. Před cestou je taky dobré zkontrolovat, jestli máte cestovní pas, který je platný ještě minimálně dalších 90 dnů do konce dovolené.

Důležité kontakty

Velvyslanectví České republiky v Turecku:

  • Kaptanpasa Sokak No. 15, G.O.P., Ankara
  • Telefon + 90 312 4056139, + 90 312 40561401-3
  • Fax + 90 312 4463084
  • E-mail: ankara@embassy.mzv.cz
  • Web
  • Provozní hodiny úřadu: po-čt 08.30-17.00, pá 08.30-14.00, hodiny pro veřejnost pá 09.00-12.00

Generální konzulát ČR v Istanbulu:

  • Abdi Ipekçi Cad. 71, Maçka – Istanbul, 80 212
  • Telefon 0090/212/2329046, 2309597
  • Fax 0090/212/2319493
  • E-mail: istanbul@embassy.mzv.cz
  • Web
  • Provozní hodiny úřadu: po-pá 08.00-16.30, hodiny pro veřejnost: po-pá 09.00-14.00

Tip! Nezapomeňte si vyřídit cestovní pojištění, které myslí i na případné nesnáze s COVID-19.

Porovnej cestovní pojištění

Co všechno můžete vidět v Istanbulu

Istanbul: Co vidět?

Zajímavých míst i památek, které můžete v Istanbulu vidět, je tolik, že vám ani týden na prozkoumání tohoto tureckého města nebude stačit. Kromě návštěvy místních restaurací a malebných uliček doporučujeme navštívit následující místa.

Věděli jste, že... si můžete ubytování v Istanbulu zarezervovat přes cashback? Tato služba vám za každou rezervaci vrátí část peněz zpět. Cashbacky na ubytování teď najdete například na:

Booking.com - 4 % z nákupu zpět
Agoda.com - až 6 % z nákupu zpět

Hagia Sophia

1.) Hagia Sophia

Jednou z nejznámějších istanbulských památek je Hagia Sophia, zajímavé na této obrovské kamenné stavbě je, že jeden čas patřila pod římskokatolickou církev a později se proměnila v mešitu, nakonec se z ní stalo muzeum.

Modrá mešita

2.) Modrá mešita

Při procházce městem byste neměli vynechat některou z tureckých mešit. Za návštěvu rozhodně stojí masivní Modrá mešita s minarety a kopulemi s nádhernými malovanými stropy.

Velký bazar

3.) Velký bazar

Pokud patříte k milovníkům nákupů, přijdete si na Velkém bazaru na své. Těšte se na velkou nabídku za skvělé ceny. Na obrovském tržišti se nachází přes tři tisíce obchodů a koupit tu můžete třeba zlato, starožitnosti, koberce, nábytek, sladkosti, koření nebo čaje.

Park Gülhane

4.) Park Gülhane

Chcete návštěvu památek a tržnice proložit procházkou přírodou? Navštivte park Gülhane, který si vás získá množstvím krásných fontán i květinových záhonů. Jedná se o dokonalé místo na piknik.

Lázně Hammam

5.) Lázně Hammam

Dalším místem na vašem seznamu by měly být bezesporu turecké lázně Hammam, které vznikly z římských lázní. V těchto lázních jsou odděleni muži od žen.

Věž Galata

6.) Věž Galata

Tato věž byla postavena již v roce 1348 a nabízí nádherný výhled na město. Kolem věže se nachází množství kaváren a restaurací, které také stojí za návštěvu.

Historické památky, tržnice plné krásného zboží za výhodné ceny, turecké lázně, výborné jídlo i káva. To je jen několik důvodů, proč strávit dovolenou v Istanbulu. Vydejte se do tohoto velkolepého města i vy a užijte si jeho nezaměnitelnou atmosféru.

Tip! Další průvodci cestováním, kteří by se vám mohly líbit...

* Jordánsko: 15 míst, která musíte vidět
* Egypt a dovolená bez cestovky: Na co si dát pozor a co vidět?
* Mexiko: 15 míst, která na dovolené prostě musíte navštívit

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…