Menu

Kolik stojí dobití elektromobilu?

Aktualizováno dne 11.2.2022

Elektromobily už nejsou jen auta pro pár nadšenců, ale zaujímají čestné místo vedle spalovacích motorů. Těm podle nejrůznějších nařízení nejspíš zvoní hrana. Pořizovací náklady elektromobilu jsou stále vysoké. Kolik stojí dobití elektromobilu a vyplatí se aspoň po této stránce?

Kolik stojí dobití elektromobilu?
11 minut čtení
Povinné ručení

Nabít elektromobil není vůbec složité. Nabíjet se může z domácí zásuvky, což ale zabere mnoho hodin. Můžete si domů nechat zařídit i wallbox na rychlejší nabíjení a mít tak vlastní dobíjecí stanici přímo v garáži. Na druhé straně jsou rychlonabíjecí veřejné stanice, u kterých je baterie plná za několik desítek minut. Rozdíl je v takovém případě nejen v rychlosti, ale také v ceně. Kolik stojí dobití elektromobilu v těchto případech?

elektromobil

Rychle nebo pomalu - v čem je rozdíl?

Nejprve se podíváme na věc trochu technicky. Nabíjet elektromobil totiž můžete pomocí střídavého nebo stejnosměrného proudu. Můžete se setkat s označením AC pro alternating current (nabíjení střídavým proudem) a DC pro direct current (nabíjení stejnosměrným proudem).

Stejnosměrný proud

Do baterie automobilu se ukládá stejnosměrný proud. V domácnostech a standardních zásuvkách je střídavý elektrický proud, stejně jako v nabíjecích stanicích AC. Ten je proto nutné převádět na stejnosměrný.

Převod proudu

K převodu střídavého na stejnosměrný proud se používá palubní nabíječka. Podle jejího výkonu a konfigurace se rozhodne, jak rychlé nabíjení bude. Je proto důležité vědět, jaký výkon má právě vaše palubní nabíječka. Podle toho si dokážete vypočítat, jak rychle se automobil nabije. Palubní nabíječka s výkonem 11 kW auto nabije maximálně jen tímto výkonem a je jedno, zda AC stanice bude mít výkon vyšší.

Budete-li na rychlonabíjecí DC stanici, do vašeho auta už bude rovnou proudit stejnosměrný proud, který nebude nutné převádět. Rychlonabíjecí stanice obvykle nabíjejí rychlostí 50 kW. Jsou i ultrarychlé nabíječky s výkonem 350 kW.

Tip! Platíte nyní více za elektřinu, než kdy jindy? Zkuste najít levnějšího dodavatele právě ve vašem kraji zde:

Porovnej dodavatele elektřiny

dobíjení elektromobilu

Za jak dlouho se nabije elektromobil?

K tomuto výpočtu budete potřebovat znát velikost baterie vašeho elektromobilu.

  • Škoda Citigo iV má kapacitu 32,2 KWh,
  • Tesla S 90 kWh,
  • VW e-Golf 36 kWh,
  • Nissan Leaf 30 kWh.

Přečtěte si naše tipy, jaké elektromobily jsou ty nejlevnější a kde koupit elektromobil.

Kapacitu baterie vydělte výkonem dobíjecí stanice (nebo vaší domácí zásuvky) a zjistíte, jak rychle bude teoreticky baterie plně nabitá. Při domácí zásuvce 3,6 kW při proudu 16 A bude Škoda Citigo nabitá za necelých 9 hodin.

Alternativou pro domácí nabíjení jsou wallboxy, které se většinou nabízí ve výkonech do 22 kW.

Spotřeba elektromobilu se pohybuje v průměru okolo 20 kWh na 100 km. Ale záleží na stylu jízdy (rozsah je od 15 do 28 kWh na 100 kilometrů).

parkování pro elektromobil

Kde nabít elektromobil?

ČEZ při dobíjení rozlišuje mezi registrovanými a neregistrovanými zákazníky. Nabíjet elektromobil mohou samozřejmě obě skupiny. Každá ale za jinou cenu. ČEZ disponuje nejširší sítí dobíjecích stanic.

Pražská energetika není jen výsadou Prahy. Dobíjecí stanice PREpoint jsou napříč celou republikou, ačkoliv největší koncentrace je v Praze. Registrovaný zákazník může dobíjet čipem/kartou nebo Lítačkou. Možné je i dobíjení neregistrovaným zákazníkům pomocí mobilního telefonu a QR kódu. Mapa dobíjecích stanic PREpoint.

Do trojice největších poskytovatelů nabíjecích stanic patří E.ON. Dobíjecí stanice jsou rozmístěny po celé České republice. Mapa dobíjecích stanic E.ON Drive ukazuje, že aktuálně má E.ON 89 AC nabíječek, 74 DC nabíječek, 4 UFC (ultrarychlé) nabíječky a 80 dalších ve výstavbě.

Seznam dobíjecích stanic není samozřejmě kompletní. Se zajímavým lákadlem přišel např. Lidl, který svým zákazníkům poskytuje dobíjení elektromobilů po dobu nákupu zdarma.

dobíjecí stanice pro elektromobil

Kolik stojí dobití elektromobilu?

Kolik stojí dobití elektromobilu u společnosti ČEZ

  registrovaní zákazníci neregistrovaní zákazníci
AC 6,0 Kč/kWh 8,0 Kč/kWh
DC (maximální výkon 99 kW) 8,0 Kč/kWh 10,0 Kč/kWh
HPC (max. výkon nad 99 kW) 10,0 Kč/kWh 12 Kč/kWh

ČEZ dále účtuje 2 Kč/minutu v případě obsazení dobíjecí stanice 46. a další minutu při dobíjení, nebo 1. a další minutu po ukončení nabíjení.

Kolik stojí dobití elektromobilu u společnosti PRE

Dobíjení je u PRE výhodnější, pokud se jedná o některého ze zákazníků. Společnost nabízí paušál - dobíjení AC, pokud nespěcháte a můžete si v klidu dobíjet třeba doma. V takovém případě je měsíční paušál 450 korun. V ceně je 120 kWh a 40 hodin dobíjení na AC stanici.

Bez paušálu je cena u PRE složena z následujících položek:

  Zákazníci PRE - cena za kWh Zákazníci PRE - cena za minutu Neregistrovaní zákazníci - cena za kWh Neregistrovaní zákazníci - cena za minutu Volné minuty (od zahájení jednotlivého dobíjení se nehradí)
AC 4 0,5 5 1 120
DC 50/75 5 1 6 2 60
DC 150+ 7 2 8 2 30

Kolik stojí dobití elektromobilu u společnosti E.ON

Ceník E.ON je poměrně jednoduchý, ale také se dělí na registrované a neregistrované zákazníky.

  Registrovaný zákazník (za kWh) Neregistrovaný zákazník (za kWh) Volné minuty (pro oba typy zákazníků)
AC dobíjení 6 Kč 9 Kč 480
DC dobíjení 7,5 Kč 11 Kč 90
UFC dobíjení 10 Kč 13 Kč 45
Další minuty po překročení volných minut 2 Kč / minuta 2 Kč / minuta  

Dobíjecí stanice vznikají po celé republice jako houby po dešti. V elektromobilitě jsme však ještě v začátcích. Bytové domy zatím do řešení nabíjení elektroaut zaparkovaných v garážích příliš nespěchají. Při koupi elektromobilu nezapomeňte na povinné ručení a zamyslete se i nad tím, jestli pořídit havarijní pojištění.

Tip! I vozidlo na elektřinu musí mít sjednané povinné ručení. Podívejte se, že neplatíte víc než musíte. Stačí jen pár kliknutí.

Porovnej povinná ručení

Mohlo by vás zajímat

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.

Přepěťová ochrana do zásuvky
Přepěťová ochrana do zásuvky: Jak chránit elektroniku v domácnosti?
4.10.2023

Domácnosti máme vybavené nejrůznějšími elektrickými zařízeními a v mnoha směrech na nich závisí náš každodenní komfort. Možná jste se dočetli, že přepěťová ochrana do zásuvky vaše zařízení ochrání před jeho zničením. V tomto článku si vysvětlíme, co to je…

nájemní smlouva
Infrapanely: Revoluce ve vytápění nebo jen další trend? Zjistěte pravdu!
2.10.2023

Pokud se s infrapanelem někde na návštěvě setkáte poprvé, nejspíš si ho spletete s televizí. Infrapanely se vyrábí v různých barvách, designech i s různými vzory. Někdy tak přímo vypadají jako designový prvek v domácnosti nebo třeba zrcadlo.