Menu

Letní nebo zimní čas? Který čas je správný aneb výhody a nevýhody obou variant

Aktualizováno dne 31.10.2022

Komise Evropské unie měla před 2 roky v plánu zrušit střídání letního a zimního času a zavést jeden celoroční. Ohledně tohoto tématu se vedlo mnoho bouřlivých diskuzí, protože různé státy preferují jiné časy. Je vhodnější letní nebo zimní čas? Posvítili jsme si na jejich výhody a nevýhody.

Letní nebo zimní čas? Který čas je správný aneb výhody a nevýhody obou variant
11 minut čtení
Životní styl

Střídání času bylo poprvé zavedeno v roce 1916 za účelem úspory energetických zdrojů. V dnešní době už tento účel neplní, a proto se uvažovalo o jeho úplném zrušení. Tento návrh před dvěma roky předložil předseda komise Jean-Claude Juncker. Sjednocení času by mělo za cíl eliminovat negativní dopady, které má na lidské zdraví přetáčení hodinek dvakrát ročně.

východ a západ slunce

Východ a západ slunce v zimě a létě

Jaká jsou vlastně specifika obou variant? V přehledné tabulce uvádíme průměrné východy a západy slunce u zimního a letního času.

 

Zimní čas

východ      západ

slunce       slunce

Letní čas

východ      západ

slunce        slunce

Leden 7:29           16:15 8:29            17:15
Únor 6:53           17:00 7:53            18:00
Březen 5:57           17:47 6:55            18:47
Duben 4:55           18:33 5:55             19:33
Květen 4:04           19:16 5:04             20:16
Červen 3:41           19:46 4:41             20:46
Červenec 3:56           19:40 4:56             20:40
Srpen 4:35           18:58 5:35             19:58
Září 5:18           17:58 6:18             18:58
Říjen 6:06           16:55 7:03             17:55
Listopad 6:50           16:05 7:50             17:05
Prosinec 7:27           15:49 8:27             16:49

 

Co vlastně znamená východ a západ slunce?

Označuje to přítomnost slunce na obloze, nikoliv však nástup světla. Světlo totiž nastupuje mnohem dřív, než při východu slunce.

Před samotným východem slunce totiž nastává ještě astronomický, nautický a občanský rozbřesk. Uveďme si to na příkladu lednového východu slunce. Dle tabulky vidíme, že slunce by v případě zavedení letního času mělo vycházet v 8:29.

Východu slunce předchází tyto typy rozbřesků:

  • 6:40 - Astronomický rozbřesk. Venku je ještě tma, ale obloha začíná světlat.
  • 7:17 - Nautický rozbřesk. Venku je pološero, ovšem už je možné rozeznávat obrysy.
  • 7:55 - Občanský rozbřesk - Obloha je téměř světlá, venku je již možné vykonávat běžné činnosti bez nutnosti umělého osvětlení.

zimní čas

Letní nebo zimní čas?

Přestože se jedná pouze o jednohodinový posun, na život lidí má velmi výrazný dopad, ať už v pracovní rovině, tak v oblasti trávení volného času. Je tedy lepší letní nebo zimní čas? Jaké jsou výhody obou variant naleznete detailně popsané v odstavcích níže.

Teď se už pojďme podívat na to, kdy a jak změnit čas v roce 2021. Návrh na zrušení změn času totiž neprošel a tak se stále řídíme pravidly, na která jsme zvyklí.

Kdy se mění čas v roce 2021?

  • Letní čas začne platit 28. března 2021 - hodiny se posunou o hodinu vpřed z 2:00 na 3:00.
  • Zimní čas začne platit 31. října 2021 - hodiny se posunou ze 3:00 na 2:00.

letní čas

Výhody letního času

1.) Letní čas lépe vyhovuje potřebám lidí

Evropská společnost je nastavená spíše na pozdější vstávání. Drtivá většina obyvatel začíná svoji pracovní dobu mezi 7 - 9 hodinou ranní. Tudíž letní čas jim po většinu roku zajistí vstávání do světla, přičemž budou mít hodinu světla navíc večer.

Málokdo dnes ocení světlo už od čtvrté hodiny ranní. Přestože existují pracovní pozice, kde zaměstnanci vstávají brzy (pekaři, prodavači v supermarketech), je jich menšina a začátek jejich pracovní doby se odvíjí od doby vstávání většiny. Tudíž supermarket nebude otevírat už v pět hodin ráno, když většinová společnost vstává až o dvě hodiny později.

2.) Lidé šetří peníze

Letní čas umožňuje českým domácnostem platit méně za elektřinu. Díky hodině světla navíc není třeba tak brzy svítit, což se projevuje na nižší spotřebě energií.

Tip! Chcete platit méně za elektřinu ne jenom v létě? Díky našemu srovnání cen můžete ušetřit až 9157 Kč ročně. 

Vyzkoušejte porovnání dodavatelů

3.) Kvalitněji strávený volný čas

Díky hodině světla navíc mají lidé možnost si po práci užít například cyklistiku, zahrádkaření nebo setkávání s přáteli (doufejme, že to letos v létě bude opět možné). Rovněž má šanci motivovat děti k aktivnějšímu stylu života - namísto sezení u počítače v podzimních a zimních měsících můžou vyrazit ven bez toho, aby jim zábavu překazil brzký nástup tmy.

4.) Nižší riziko depresí a únavy

Období podzimu a zimy bývá pro mnoho lidí ve znamení únavy a depresivních nálad. Svůj podíl na tom má fakt, že si užijí minimum denního světla, protože jsou celý den zavření v práci. Mají sice možnost si přivstat, aby si světla užili, ale ruku na srdce - málokdo má v každodenním životě čas vstávat v pět hodin ráno.

Ranní možnosti jsou totiž u spousty lidí omezeny kvůli každodenním povinnostem (dlouhá cesta do práce, nutnost zavést děti do školky a školy, příprava svačin pro rodinu, apod.)

5.) Snížení kriminality

Výzkum Torontské univerzity, se kterým přišla Vanessa Bohnsová, přinesl nepříliš překvapující výsledek. Více kriminálních činů se děje za tmy. Tma v útočnících evokuje pocit anonymity a přesvědčení, že za své činy nebudou potrestáni. Právě v temnějších částech dne dochází častěji k přepadení a vraždám.

K zabezpečení vašeho majetku se vám bude hodit:

* Jak zabezpečit auto proti krádeži? Chytré tipy na různá opatření
* Srovnávač pojištění majetku

6.) Zkvalitnění obchodních vztahů se zahraničím

Velké západní státy, jako je například Něměcko či Francie preferují čas letní. Na obchodu s Německem je závislé velké množství českých firem, tudíž by pro ně bylo nevýhodné, kdyby musely řadu svých aktivit (načasování dopravy, telefonních a online rozhovorů, časy zákaznické podpory, plánování pracovní doby) přizpůsobovat jinému času.

zimní čas

Výhody zimního času

1.) Více světla v ranních hodinách

Zimní čas by nejvíce prospěl těm, kteří jsou nuceni kvůli svému zaměstnání vstávat před pátou hodinou ranní. Pět měsíců v roce by si totiž mohli užívat slunečního jasu už od velmi brzkých hodin.

2.) Zimní čas je ten původní

Před rokem 1916 se celoročně používal pouze zimní čas, tudíž někteří jeho zastánci argumentují tím, že tento tento typ časového měření byl zaveden jako první.

Zimní čas to v našem souboji prohrál 6:2. Ať už se na celé rozhodování díváme z ekonomického, zdravotního či mezinárodního hlediska, vychází nám jako jasný vítěz letní čas.

A co si myslíte vy? Je vaším favoritem letní nebo zimní čas? Váš názor nás zajímá! Podělte se s námi o váš úhel pohledu - nejlépe v komentářích dole.

Mohlo by vás zajímat

flexibilní půjčka home credit
Flexibilní půjčka: Rychlé a pohodlné řešení vašich neočekávaných výdajů
26.1.2024

V dnešní zrychlené době je flexibilita klíčovým prvkem v mnoha aspektech našeho života, finanční služby nevyjímaje. Flexibilní půjčka představuje moderní řešení, které dokáže vyhovět proměnlivým potřebám klientů. Tento článek vám přiblíží, proč je tak…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…

co dělat v Praze v zimě
Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!
8.1.2024

Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

7 divů světa
7 divů světa v průběhu staletí: Starověké vs. moderní
13.12.2023

V průběhu dějin lidstva byla architektura svědkem mnoha ohromujících úspěchů a mistrovských děl. V našem článku vás provedeme dvěma érami, které zanechaly nezapomenutelné stopy. Navštívíme spolu starověké a moderní divy světa.