Menu

Lyžování v Itálii: 10 x nejlepší a nejlevnější skiareály

Aktualizováno dne 21.12.2021

Lyžování v Itálii je pro Čechy tradiční zimní kratochvílí. Italské hory jsou z Čech dobře dosažitelné. Střediska jsou skvěle vybavená a nabízí sjezdovky nejrůznějších kategorií. Bonusem zimní lyžovačky v Itálii je skvělá italská kuchyně.

Lyžování v Itálii: 10 x nejlepší a nejlevnější skiareály
14 minut čtení
Cestovní pojištění

Jet na lyže do Itálie je pro někoho splněný sen, pro jiného pravidelná zimní kratochvíle. Krásné Dolomity jsou doslova protkané sítí úžasných středisek. Vybírat můžete dlouhé sjezdovky s nekonečnými jízdami úchvatnou přírodou, ale také hezky svižné černé sjezdovky pro zkušené lyžaře.

I cenově se jednotlivá střediska liší. Můžete jet na exkluzivní lyžařskou adresu, ale také do menšího střediska, které nabízí ekonomičtější ubytování. A pokud už budete unaveni, doporučujeme spojit lyžování v Itálii s návštěvou místní restaurace s typickou italskou kuchyní.

lyžování v itálii

Nová pravidla pro lyžaře v Itálii 2022

Od 1. ledna 2022 začíná v Itálii platit nová vyhláška, která se vztahuje na všechny turisty přijíždějícími za zimními sporty. Od příštího roku čeká všichny lyžaře, snowbordery, bežkaře a další návštěvníky skiareálů následující:

1.) Povinné pojištění odpovědnosti

Všichni, kteří se pohybují na sjezdovkách musí nově mít cestovní pojištění, které obsahuje i pojištění odpovědnosti za újmu. 

  • Pokuta za nedodržení podmínky: 100-150 EUR a zabavení skipassu
  • Doporučení: Toto pojištění poskytuje v rámci cestovního pojištění pojišťovna AXA Assistance, Slavia či ČSOB. Pokud si pojištění od uvedených pojišťoven sjednáte na stránkách Porovnej24, automaticky obdržíte veškerá potvrzení a dokumenty emailem.

Tip! Stačí zadat jen několik údajů a pojištění od některé z uvedených pojišťoven si vybrat ve srovnávači nabídek trhu zde:

Cestovní pojištění s poj. odpovědnosti

2.) Souběžná odpovědnost

V případě kolize mezi lyžaři se bude předpokládat, že každý z nich se stejnou měrou podílel na vzniku případné škody. To znamená, že u nehod na svazích, u kterých bude těžké určit viníka, se bude přistupovat ke všem účastníkům jako ke spoluviníkům.

3.) Zákaz lyžování pod vlivem alkoholu a drog

Zapomeňte na Aperol nebo svařák na svahu! Nová vyhláška výslovně zakazuje lyžování v opilosti, požití alkoholických nápojů, omamných a psychotropních látek.

  • Pokuta za nedodržení podmínky: Za 0,5 gramu/litr alkoholu v krvi vás čeká pokuta 250-1000 EUR. Při překročení 0,8 gramu/litr se pak jedná o trestný čin se všemi důsledky.
  • Doporučení: Na svahu se budou provádět namátkové testy. V případě pozitivního výsledku může být lyžař odveden na policejní stanici, kde bude test opakován. Nechte si tedy raději opojné radovánky na večer na hotelu.

4.) Povinná přilba pro všechny do 18 let

Vyhláška 2022 také zvyšuje věkovou hranici a povinnost nošení helmy ze 14 let na 18 let. Všichni milovníci alpského lyžování, snowboardingu a sáňkování, kterým ještě nebylo 18 let, tak budou muset nosit ochrannou přilbu.

  • Pokuta za nedodržení podmínky: 100-150 EUR
  • Doporučení: Správná helma musí vyhovovat všem technickým požadavkům obsaženým v normě UNI EN 1077:2008 a mít jasné značení CE.

5.) Povinnost poskytnout pomoc

V případě, že při lyžování nebo jiných zimních sportech spatříte na svahu někoho v nesnázích, musíte tomuto člověku okamžitě poskytnout pomoc a událost nahlásit správci areálu.

  • Pokuta za nedodržení podmínky: 250-1000 EUR

lyžování v Itálii

10 tipů na skvělé lyžování v Itálii

Vybrali jsme pro vás deset italských destinací, kde si skvěle užijete zimní lyžování i italskou atmosféru. Dovolenou si můžete objednat přes českou cestovku, nebo si ubytování vyberte sami.

Tip! Před cestou si zkontrolujte lyžařskou výbavu. Dokupovat jednotlivé kousky na místě vyjde zbytečně draho. Vyladěnou zimní nabídku má třeba Happy Sport.

1.) Val Gardena – Gröden

Známé lyžařské středisko, které je rozdělené na tři části. Nabízí skvělou výbavu i pestrou skladbu sjezdovek. Zimní dovolenou si zde užijí rodiny s dětmi, ale doporučujeme je pro středně pokročilé a pokročilé lyžaře.

  • Průměrná cena ubytování: 6 144 Kč/noc

Tip! Pokud se rozhodnete vybrat si ubytování sami, tak doporučujeme Booking.com. Nyní můžete ušetřit s cashbackem i 4 % z ceny.

2.) Madonna di Campiglio

Lyžování v Madonna di Capiglio si užijí začátečníci i pokročilí lyžaři. Vyzkoušet můžete 150 km sjezdovek s mírným převýšením, ale také s převýšením až 2 504 m. Pro nejnáročnější jsou zde krásné lesní trasy.

  • Průměrná cena ubytování: 5 436 Kč/noc

3.) Val di Fassa

Menší středisko se sjezdovkami pro středně pokročilé lyžaře. Pokud však v rodině máte začátečníka, nebojte, je zde i několik tréninkových svahů a speciální dětský areál. Příjemné místo pro celou rodinu.

  • Průměrná cena ubytování: 4 222 Kč/noc

4.) Alta Badia

Krásné středisko, které patří do lyžařského areálu Dolomiti Superski. Perfektní místo pro rodinu s dětmi, kde se vyřádí začátečníci a středně pokročilí lyžaři.

  • Průměrná cena ubytování: 5 123 Kč/noc

5.) Cortina d´Ampezzo

Hledáte areál pro různě zkušené lyžaře? Máte mezi sebou i opravdu náročné sjezdové maniaky? Pak je vezměte do Cortiny d´Ampezzo na nejprudší černou sjezdovku v areálu Dolomiti Superski.

  • Průměrná cena ubytování: 5 112 Kč/noc

6.) Vialattea

Příjemné středisko, jehož název můžeme přeložit jako Mléčná dráha. A není se co divit. Je protkáno sítí sjezdovek o celkové délce 400 km. Perfektní místo pro středně pokročilé lyžaře a rodiny s dětmi.

  • Průměrná cena ubytování: 3 230 Kč/noc

7.) Livigno

Tady si zimní dovolenou užijí lyžaři všech úrovní, rodiny s dětmi i partičky, které hledají příjemný noční život. Livigno je známé skvělými podmínkami pro lyžaře i snowboardisty. Na severních svazích si navíc užijete i freeride.

  • Průměrná cena ubytování: 4 295 Kč/noc

8.) Roccarso – Rivisondoli

Komornější středisko, kde ale najdete sjezdovky všech úrovní. Skvělá destinace pro rodiny s dětmi, které hledají možnost ekonomičtějšího ubytování.

  • Průměrná cena ubytování: 3 698 Kč/noc

9.) Arabba – Marmolada

Středisko je samostatnou součástí obrovského areálu Sella Ronda. Nicméně nabízí dostatek vyžití pro různé úrovně lyžařů, takže ho nemusíte vůbec opouštět. Jsou zde příjemné červené sjezdovky i náročné černé lesní trasy.

  • Průměrná cena ubytování: 4 480 Kč/noc

10.) Monte Cavallo Vipiteno

Malé středisko je ideální pro rodiny s dětmi, které hledají menší areál pro méně zkušené lyžaře. Skvělé místo pro malé děti, které se zde mohou naučit lyžovat, ale také najít nové kamarády.

  • Průměrná cena ubytování: 2 948 Kč/noc

Itálie hory

Itálie a počasí v zimě

Italská pohoří tvoří jižní část alpského hřebene. Díky tomu je zde po většinu zimy nádherné počasí. Jak by také ne, tato oblast se může chlubit až 300 slunečnými dny v roce. I proto je Itálie tolik oblíbenou destinací lyžařů, snowboardistů i milovníků freeridingu.

Tip! Pokud chcete mít klidnou dovolenou, a nezáleží na tom, jak moc zkušený lyžař jste, zařiďte si dobré úrazové pojištění. Vyplatí se pro lyžování v Itálii, ale samozřejmě i jinde. Sníh na všech svazích se nevyplácí podceňovat.

úrazové pojištění od 160 Kč/měsíc

horská restaurace

Lyžování v Itálii a skvělá italská kuchyně

Také netrváte na tom, že hned po otevření očí musíte stát na lyžích? Pak doporučujeme začít den pravou italskou kávou v místní kavárně. Během dne se na svahu zahřejte horkým Bombardinem. Všechna střediska mají restaurace s tradiční italskou kuchyní, v níž nechybí skvělá křupavá pizza, lahodné těstoviny i lehoučká masa. Toužíte-li ale po skutečných gurmánských zážitcích, navštivte Jižní Tyrolsko. Najdete zde 20 restaurací, které se mohou pyšnit michelinskými hvězdami.

lyžování v itálii

Cesta do Itálie v koronavirovém období

Do Itálie se autem dostaneme za pár hodin. Je potřeba počítat s dálniční známkou pro průjezd Rakouskem, ale také s placenými úseky na italských cestách. Cena se pohybuje okolo 9 EUR za 100 km. Před cestou, ale i během pobytu v Itálii, doporučujeme sledovat cestovatelský semafor, informace Covid portálu pro dovolenou v Itálii a místní informační zdroje s pravidly pro cestování a chování během koronavirové pandemie.

Tip! Pokud pojedete autem, doporučujeme si také zkontrolovat havarijní pojištění vašeho vozu.

Porovnej havarijní pojištění

Lyžování v Itálii je jen jedna z možností. V zimě se můžete vydat na lyže do různých destinací po celé Evropě. Většinou zde najdete skvělé zázemí, solidní ceny a hlavně stabilní sněhové podmínky, které v Čechách chybí. Doporučujeme krásné svahy ve Francii, Švýcarsku i Rakousku.

Mohlo by vás zajímat

dovolená v africe
Safari v Keni, pláže v Zanzibaru nebo víkend v Marrákeši: Znáte nejlepší destinace v Africe?
31.1.2024

Africký kontinent je plný exotického bohatství a různorodých zážitků pro cestovatele, kteří touží po dobrodružství, relaxaci na pláži nebo objevování dávné historie a rozličné kultury. Tento článek vás provede několika nejlepšími destinacemi v Africe, od…

kanarske ostrovy v zime
Objevte kouzlo Kanárských ostrovů v zimní sezóně
24.1.2024

Kanárské ostrovy jsou jedním z nejoblíbenějších cestovatelských cílů v zimní sezóně. Toto španělské souostroví v Atlantickém oceánu nabízí nádherné pláže, teplé počasí a bohatou kulturu, která oslní každého návštěvníka. V tomto článku vám představíme…

cina velka cinska zed
Od Velké čínské zdi po Zakázané město: Nejlepší cestovatelské trasy v Číně
22.1.2024

Čína je rozlohou čtvrtá největší země světa. Je téměř tak velká jako celá Evropa. Žije v ní 1,4 miliardy obyvatel a je tedy druhá nejlidnatější země na světě. Mnohdy s ní máme spojené různé předsudky. Čína je přitom v mnoha směrech naprosto úchvatná a…

ramadan
Ramadán v každodenním životě: Jak se slaví tento svatý měsíc v muslimském světě?
10.1.2024

Ramadán je svatý měsíc v islámském kalendáři, který má zásadní význam pro muslimy po celém světě. Během tohoto měsíce provádí muslimové postní zvyklosti a věnují se náboženským aktivitám. V tomto článku se podíváme na to, jak Ramadán může ovlivnit…