Menu

Srážka se zvěří: Jak postupovat, kdy volat policii a další tipy

Aktualizováno dne 16.3.2021

Srážka se zvěří nás může potkat prakticky kdykoliv. Je však pravda, že jsou roční období a místa, kde je pravděpodobnost takové nehody zvýšená. Podívejme se, zda lze srážce zabránit a jak v případě takové nehody nejlépe postupovat.

Srážka se zvěří: Jak postupovat, kdy volat policii a další tipy
8 minut čtení
Havarijní pojištění

Zvířata mohou silnice přebíhat po celý rok, zvlášť když cesta vede lesem či mezi poli. Srážka se zvěří však nejvíce hrozí na jaře a na podzim, a to v době, kdy se začne stmívat nebo naopak svítat. Zodpovědný řidič v takovém případě s možným střetem počítá a přizpůsobí tomu rychlost jízdy. Prozradíme vám, jak je to s šancí srážce zabránit a jak se při hrozícím střetu zachovat jako zodpovědný řidič. A pokud ke srážce se zvířetem dojde, je tady pět kroků, které řeknou, jak se máte správně zachovat.

srnka na silnici

Jde srážce se zvěří vůbec zabránit?

Pokud vám zvíře náhle vběhne do cesty, je jen málo pravděpodobné, že byste srážce dokázali zabránit. Důležité je chránit životy a zdraví lidí ve vozidle. Raději se tedy nesnažte srážce zabránit. Takové snahy mívají často zcela fatální následky. Odborníci doporučují dát nohu z plynu, a pokud není hladko, ještě více snížit rychlost rozumným bržděním. Důležité je držet směr vozu a nesnažit se zvěři vyhnout. Tímto postupem výrazně snížíte riziko zranění osádky vozu. V opačném případě, pokud byste se zvěři snažili vyhnout, může hrozit srážka s dalším vozidlem či sjetí s vozovky a střet například se stromy vedle cesty.

Tip! Před tím, než si povinné ručení pořídíte, porovnejte nabídky trhu a ujistěte se, že máte to nejvýhodnější. Pokud už povinné ručení máte, podívejte se, že neplatíte víc než musíte.

Porovnej povinné ručení

srážka se zvěří

5 kroků, jak postupovat po srážce se zvěří

Může se vám hodit také návod, jak obecně postupovat při nehodě. Nicméně srážka se zvěří je speciální případ a vyplatí se dodržet těchto pět kroků.

  • Zjistěte, zda jsou všichni v pořádku a případně volejte záchranku. Záchrana osob a jejich zdraví má absolutní přednost.
  • Zavolejte Policii ČR. Policie zjistí a kontaktuje majitele zvěře.

Víte, že… Neexistuje srážka se zvěří, kdy volat policii není nutné? Je to povinnost i u nehod, kdy je vozidlo poškozeno jen nepatrně.

  • Označte místo nehody, případně pořiďte fotodokumentaci.
  • Na sražené zvíře nesahejte. Zraněné zvíře může být agresivní, nemocné nebo vážně raněné.
  • Volejte asistenční službu. Dlouhé čekání na policii si můžete zkrátit telefonátem s asistenční službou. Ta vám mimo jiné zjistí, zda vaše pojištění kryje také náklady na opravu po strážce se zvěří.

Pozor! Nikdy neujíždějte se sraženou zvěří v kufru. Vidina plného mrazáku zvěřiny se může krutě nevyplatit. Je to totiž trestný čin pytláctví.

autonehoda

Srážka se zvěří – náhrada škody

Náhradu škody po střetu se zvěří můžete v zásadě považovat po své pojišťovně, anebo po majiteli zvěře. Vždy to ale lze jen za určitých podmínek. Pojišťovna vám vyplatí náhradu škody, pouze v případě, že jste pro tento případ pojištění. Krytí pro případ střetu se zvěří bývá součástí havarijního pojištění. Nemáte ho? Spočítejte si, na kolik by vás vyšlo. Druhou variantou je připojištění střetu u povinného ručení. Přehled různých připojištění napoví více. Náhradu škody po majiteli lze považovat pouze u chovné zvěře, za kterou je majitel zodpovědný. Typicky je to střet s dobytkem či třeba koněm, který uteče ze špatně zabezpečené ohrady.

Tip! Máte starší vůz a myslíte si, že už se vám havarijní pojištění nevyplatí? Podívejte se, jak vybrat havarijní pojištění pro starší vůz. A můžete v něm mít i pojištění pro případ střetu se zvěří.

policie

Pokuta po střetu se zvěří

Potká-li nás srážka se zvěří, pokuta je jedno z prvních slov, které nám mohou běžet hlavou. A tyto úvahy mohou vést ke strachu volat policii. Jsou to však zcela zbytečné obavy. Střet se zvěří je v České republice vždy klasifikován jako nezaviněná nehoda. A za takovou nehodu Policie ČR pokutu nedává. Zavolat ji však musíte. A to nejen kvůli zjištění majitele zvěře. Pokud budete chtít uplatnit nárok na náhradu škody, může po vás pojišťovna chtít důkaz, že jste splnili tuto zákonnou povinnost. Bez toho můžete mít při jednání s pojišťovnou problém.

Tip! Nezapomínejte že tu je i havarijní pojištění vozidla. Na rozdíl od povinného ručení Vám v případě havárie, kterou zaviníte, pojišťovna uhradí škodu na Vašem vlastním vozidle.

Porovnej havarijní pojištění

Srážka se zvěří je poměrně častou nehodou, nejen pokud se pohybujete s vozem mimo velká města. Je lepší být pro takový případ dobře pojištěný. Vaše pojišťovna vám pak pomůže s náhradou škody i s asistencí u nehody. A nikdy nezapomeňte na zákonnou povinnost zavolat ke srážce se zvěří Policii ČR.

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…

strach z řízení
Jak překonat strach z řízení? 5 užitečných rad
15.1.2024

Jak překonat strach z řízení a stát se sebevědomým řidičem? Řízení automobilu může pro mnoho lidí znamenat značný stres a úzkost. Bezpečnost na silnicích je však klíčová, a proto se podíváme na pět užitečných rad, jak tento strach překonat nebo zcela…