Menu

Povinné ručení pro začátečníky: Proč je tak drahé a jak na něm můžete ušetřit?

10.12.2022

Pro mladé je auto symbolem nezávislosti. Dojet si na víkendovou párty vlastním autem je rozhodně velké plus v očích kamarádů. Proto chtějí mít řidičák a auto co nejdříve. Povinné ručení pro začátečníky bývá ale významnou položkou, se kterou musí u auta počítat.

Povinné ručení pro začátečníky: Proč je tak drahé a jak na něm můžete ušetřit?
12 minut čtení
Povinné ručení

Povinné ručení pro začátečníky je totiž dražší než pro zkušené řidiče. V některých případech má věk a beznehodovost řidiče větší váhu při výpočtu pojistného než typ automobilu. Situace má řešení. I povinné ručení pro začátečníky jde pořídit za výhodnějších podmínek než za plnou základní cenu. Jak si zlevnit pojistku a jak mohou začátečníci postupovat při hledání výhodnější nabídky povinného ručení?

řízení v zimě

Co má vliv na výši pojistného?

Parametry mající vliv na cenu povinného ručení je možné rozdělit na dvě skupiny. První skupina faktorů vychází z typu automobilu a jeho vlastností:

  • zdvihový objem motoru
  • výkon vozidla
  • typ paliva
  • stáří auta (rok výroby)
  • způsob použití vozidla (služební, soukromé, taxi)
  • roční kilometrový nájezd
  • kategorie vozu (N1, M1, T, apod.)

Druhá skupina faktorů se vztahuje k samotnému pojistníkovi:

  • věk
  • místo trvalého bydliště
  • bonusy a malusy z předchozích povinných ručení

Každá pojišťovna k cenotvorbě přistupuje podle vlastní strategie. Mohou dávat různým parametrům různé váhy. Některé pojišťovny do balíčku povinného ručení přidávají i asistenční služby nebo služby podobné havarijnímu pojištění. Obecně ale platí trend, že povinné ručení pro začátečníky bývá dražší než pro řidiče zkušené.

Pojišťovny vycházejí ze svých statistik, ze kterých vidí, kdo vozidlo řídil, z jakého města, kde se nehoda stala a podle toho přizpůsobují ceny. Za řidiče začátečníky se považují obvykle osoby ve věku 18-25 let, u některých pojišťoven až do 30 let.

řidič začátečník

Povinné ručení pro začátečníky - proč je dražší?

Proč je povinné ručení pro začátečníky dražší? Pojišťovny vychází ze zkušeností a ze studií, které u mladých začínajících řidičů potvrzují chuť podstupovat vyšší riziko než je u řidičů zkušených a zvyklých na denní provoz. Dále průzkumy počítají s omezenou schopností identifikovat riziko a touhu riziko pokoušet. Pojišťovny neposuzují řidiče individuálně. Začátečníci mají prostě tyto nálepky.

Vyšší nehodovost

Pojišťovny počítají s tím, že když se řidič začátečník rozkouká a okusí samostatnou jízdu, bude mít chuť více riskovat, zkoušet možnosti, které v automobilu a v jeho schopnostech jsou. Povinné ručení pro začátečníky je proto dražší. Počítá se s vyšší nehodovostí řidičů.

Chybějící bonusy

Pojišťovny si před uzavřením smlouvy v centrální databázi ověřují délku dosavadních povinných ručení pojistníka a počet zaviněných nehod. Pojistník je v databázi České kanceláře pojistitelů vedený pod rodným číslem a podnikatelé pod identifikačním číslem. Pojišťovny odtud čerpají informaci pro uplatnění bonusů.

U řidičů začátečníků chybí informace o dosavadním průběhu povinného ručení. Bonus by mohl zvýhodnit cenu povinného ručení pro řidiče. Pokud informace o prozatímní beznehodovosti chybí, bude řidič platit základní sazbu.

Tip! Hledáte s čerstvým řidičákem kromě pojištění také auto, na které by se mělo vztahovat? Zastavte se v našem online autobazaru. Najdete v něm na 30.000 ojetých vozů od téměř 400 prověřených prodejců v celé České republiky.

řízení na horách

Jak ušetřit na povinném ručení pro začátečníka?

Vysoká cena povinného ručení pro začátečníky jde srazit. Řešení se mohou zdát výhodná, ale i ta vás mohou v budoucnu nemile překvapit.

1.) Oslovte rodiče

Majitel a pojistník mohou být dvě odlišné osoby. Automobil může pojistit jako pojistník některý z rodičů nebo např. příbuzný s najetými kilometry a bonusy. Povinné ručení bude levnější, protože je věk pojistníka vyšší a nejspíš má bonusy za bezeškodní průběh. Stejně tak se cena sníží, pokud je pojistník z velkého města.

Možná nevýhoda spočívá v tom, že vy budete pro pojišťovnu v budoucnu dále začátečníci. Nebudete mít na svém kontě žádný bezeškodní průběh. Nepočítejte ani v budoucnu s bonusy. Riziko vzniká také pro vašeho rodiče nebo příbuzného, který vám s pojištěním pomáhá. Pokud způsobíte nehodu, rodič jako pojistník přijde o bonusy.

2.) Rozsah pojištění a frekvence placení

Pojištění spojená s doplňovými pojištěními, asistenčními službami a připojištěními (např. čelního skla) bývají dražší. Ušetřit tak můžete dohledáním nabídky jen se základním rozsahem pojištění. Pojišťovny mají tendenci dávat slevu na povinné ručení při roční frekvenci placení povinného ručení.

3.) Výběr vhodné pojišťovny

Prostudujte si, jaká pojištění už máte. Nemusí jít jen o ta vztažená k autu. Myslíme i životní pojištění, úrazové pojištění, nebo odpovědnost, majetek. Od pojišťovny byste se mohli při sjednání dalšího pojištění dočkat např. slevy za věrnost.

Tip! Stále hledáte nejlepší povinné ručení a nevíte? Zdarma vyzkoušejte náš nezávislý srovnávač! Uděláte si s ním přehled o nabídkách pojišťoven a cenách:

porovnej nabídky pojišťoven

4.) Propůjčené bonusy

Některé pojišťovny se snaží nalákat nové klienty. Proto nabízí i řidičům začátečníkům bonusy, na které ještě nedosáhnou. Pojišťovna dá klientovi např. 20 % bonus na tři roky, dokud si ho sám za dobu jízdy nenasbírá. Pokud za tu dobu ale nehodu způsobí, bude pojistné doplácet, jako by žádné bonusy neměl.

5.) Převod bonusů

Tento bod je už z kategorie, jak neušetřit na povinném ručení pro začátečníka. Dříve existovala možnost převést bonusy na děti, na manželku, manžela. V roce 2020 Česká kancelář pojistitelů tuto možnost zrušila.

čištění auta od sněhu

Povinné ručení pro začátečníky - bonusy a ceny

Maximální výše bonusu je až 65 %. Začíná obvykle na 5 %. Maximální délka bezeškodního průběhu je 11 let. Za každých 12 měsíců bezeškodního průběhu pojišťovna přiděluje 5-10 % slevu.

Mínusové hodnoty bonusu

Způsobení nehody vás ale připraví o slevu daleko rychleji. Jste-li viníkem nehody, přicházíte o 36 měsíců bezeškodního průběhu. Vzniká tedy otázka, zda může jít bonus do záporných hodnot. I tato možnost existuje. Pokud řidič začátečník po půl roce jízdy způsobí nehodu, odečte se mu po 6 měsících bez nehody 36 měsíců. Dohromady má bonus mínus 30 měsíců. Přirážka k ceně je cca 15 %. Tato hodnota se nazývá malus.

Výše malusu může dosáhnout až 150 %. Dovedeme-li situaci do extrému a opravdu si řidič sáhne až na toto dno, bude jeho povinné ručení 2,5x dražší než povinné ručení se základní sazbou (tedy i povinné ručení pro začátečníka).

Modelový příklad

Podívejme se, jak se mění cena povinného ručení podle celkové doby povinného ručení a bezeškodního průběhu. Vstupní parametry jako je typ vozidla, motor i bydliště pojistníka jsou stejné: Osobní automobil Škoda Octavia, 1598 ccm, 81 kW, datum první registrace: 01.11.2016, bydliště pojistníka Praha - Háje.

Pojišťovny Věk 20 let, dosavadní povinné ručení 0 měsíců Věk 25 let, dosavadní povinné ručení 36 měsíců pojištění, 0 nehod Věk 40 let, dosavadní povinné ručení 120 měsíců, nehod 4 Věk 40 let, dosavadní povinné ručení 120 měsíců, nehod 0
Nejlevnější nabídka 3.800 Kč (Direct) 2.900 Kč (Direct) 2.400 Kč (Direct) 2.300 Kč (Pillow)
Další varianta 9.500 Kč (Pillow) 4.200 Kč (Pillow) 6.500 Kč (Slavia) 2.400 Kč (Direct)

Při sjednávání povinného ručení nezapomínejte ani na to, že cena není hlavním kritériem výběru. Nízká výše maximálního pojistného plnění se může při hromadné nehodě vymstít. Nezanedbávejte ani doplňková pojištění a připojištění.

Věděli jste, že... povinné ručení kryje škody, které způsobíte na cizích vozech a majetku? Na škody na vašem vlastním autě je tu dobrovolné havarijní pojištění.

Podívejte se na havarijní pojistku

Mohlo by vás zajímat

plná moc při přepisu auta
Jak dlouho platí plná moc na přepis auta?
12.2.2024

Už se těšíte, až usednete za volant svého nově koupeného auta. Strávili jste měsíce hledáním a vybíráním toho pravého. Po všech peripetiích už vás čeká jen přepis auta. Prodávající ale nemá čas, aby se s vámi na úřad dostavil a chce vám vystavit plnou moc…

bez dálniční známky
Jízda po dálnici bez známky: Co vám hrozí? Existují výjimky?
7.2.2024

V České republice se nachází přes 1000 kilometrů dálnic, které spojují nejvýznamnější metropole a státy. Řidiči díky síti dálnic přejedou od západu na východ Čech přibližně za 5 hodin. Jízda po dálnici bez známky se ale nevyplácí. Co řidičům hrozí a platí…

povinné ručení při přepisu
Povinné ručení při přepisu vozidla: Co musíte vědět před změnou majitele?
5.2.2024

Pokud kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo, procházíte poměrně běžným postupem, na kterém se už několik let nic nemění. Jsou však body, ve kterých se dlouhodobě zbytečně chybuje. Kámen úrazu je povinné ručení při přepisu vozidla.

riziková skupina řidičů věk
Kdo patří do rizikové skupiny řidičů?
29.1.2024

Srovnávače pojištění vozidel po vás chtějí zadat široké spektrum informací. Prostřednictvím těchto údajů vyhodnocují, zda jste tzv. riziková skupina řidičů. Při hledání vhodného povinného ručení proto narazíte na značné rozdíly v cenách nabízených…