Menu

Průměrná cena za elektřinu v ČR, Německu a dalších státech EU

Aktualizováno dne 7.10.2021

Cena elektřiny neustále roste. Elektřina na burze zdražila. Ceny elektřiny překonaly rekord z roku 2008. To jsou některé z novinových článků, které upozorňují na nárůst cen elektřiny. O kolik tedy elektřina vzrostla a jaká je nyní průměrná cena za elektřinu?

Průměrná cena za elektřinu v ČR, Německu a dalších státech EU
9 minut čtení
Energie

Jak už jsme nastínili, v tomto článku vám objasníme, jaké je průměrná cena za elektřinu v České republice. A nejen to, podíváme se také na průměrné ceny v sousedním Německu a také v ostatních evropských státech. Snadno tak zjistíte, jaké státy platí za elektřinu nejvíce peněz a které z nich jsou naopak na druhém konci pomyslného žebříčku. Zjistíte také, na jakém místě se na tomto žebříčku umístila Česká republika.

elektřina

Údaje o cenách elektřiny zpracované Eurostatem

Údaje o cenách elektřiny za každé popoletí zpracovává statistický úřad Evropské unieEurostat, který na svých stránkách zveřejnil průměrné ceny v jednotlivých evropských státech v druhé polovině loňského roku. Eurostat porovnává nejen průměrné ceny za spotřebovanou energii, ale zároveň také přepočet na kupní sílu v konkrétní zemi.

Tip! Pokud se chcete dozvědět více o oblíbenosti dodavatelů elektřiny a plynu u nás, podívejte se na náš článek, který vám určitě pomůže s výběrem.

žárovky

Průměrná cena za elektřinu v ČR

Podle údajů Eurostatu české domácnosti v loňském roce platily za kilowatthodinu 0,1795 eur, tedy okolo 4,6 Kč. Tato cena nás dostala na 12. příčku v porovnání s ostatními evropskými zeměmi. Na první pohled toto umístění nevypadá špatně.

Je však třeba vzít v potaz kupní sílu obyvatelstva. Eurostat při výpočtu používá jednotku Purchasing Power Standard (PPS) a platí, že čím je PPS vyšší, tím více ostatních služeb a zboží musí lidé dané země obětovat, aby mohli zaplatit elektřinu. Pokud bychom tedy kupní sílu započítali, zjistili bychom, že v České republice platíme vůbec nejvyšší cenu za elektřinu ze všech evropských států. Cena elektřiny navíc v roce 2021 vzrostla a navýšení se pohybuje okolo 7 % z celkové ceny elektřiny.

Tip! Chtěli byste si cenu elektřiny snížit? Jedním klikem můžete porovnat dodavatele energií právě ve vašem kraji a následně přestoupit k tomu levnějšímu. Ušetřit můžete až 10 000 Kč ročně!

Porovnej dodavatele elektřiny

berlin

Průměrná cena za elektřinu v Německu

Co se týče nejvyšší průměrné ceny za elektřinu, na prvním místě se umístilo Německo. Podle dat německého statistického úřadu v loňském roce menší domácnosti se spotřebou 1200 kilowatthodin zaplatily 0,3349 eur za kilowatthodinu, tedy v přepočtu zhruba 8,5 Kč. Větší domácnosti, jež spotřebují 3500 kilowatthodin, zaplatily 0,3042 eur, tedy cca 7,7 Kč. O rok dříve se tato cena pohybovala na úrovni 29,83 centů (7,6 Kč).

Velikost domácnosti Počet kilowatthodin Cena za kwh v eurech Cena za kwh v korunách
menší domácnost 1200  0,3349  8,5 
větší domácnost 3500  0,3042  7,7 

Tyto údaje sice dokazují, že je průměrná cena za elektřinu v Německu vyšší než u nás, jak už jsme ale zmínili, pokud by došlo k přepočtu dle parity kupní síly měny, německé domácnosti stála jedna kilowatthodina o 37 % méně než ty české.

Máte více dotazů na téme energie? Na nejčastější dotazy odpovídá náš specialista ZDE.

žárovka

V jakých státech je elektřina nejlevnější?

Možná vás také zajímá, v jakých zemích je elektřina nejlevnější. V roce 2020 platili za elektřinu nejméně na Ukrajině, kde byla cena za kilowatthodinu jen 0,039 eur, co se týče zemí Evropské unie, nejlevněji bylo v Bulharsku, kde domácnosti za kilowatthodinu zaplatily 0,129 euro.

Pojďme si na závěr představit pět zemí EU, ve kterých byla podle Eurostatu ve druhé polovině roku 2020 elektřina nejdražší a pět zemí s nejlevnější elektřinou.

Nejlevnější a nejdražší elektřina v EU bez kupní síly

V tomto žebříčku nebereme v potaz kupní sílu.

Umístění Země s nejdražší elektřinou Země s nejlevnější elektřinou
1. místo Německo Bulharsko
2. místo Dánsko Maďarsko
3. místo Belgie Estonsko
4. místo Irsko Malta
5. místo Španělsko Chorvatsko

Nejlevnější a nejdražší elektřina v EU s kupní silou

A jak by tento žebříček vypadal, pokud by byla ve hře kupní síla?

Umístění Země s nejdražší elektřinou Země s nejlevnější elektřinou
1. místo Česká republika Nizozemsko
2. místo Španělsko Island
3. místo Německo Norsko
4. místo Portugalsko Švédsko
5. místo Rumunsko Maďarsko

Co se týče zemí EU, nejvyšší průměrná cena za elektřinu je v Německu a nejlevnější v Bulharsku. Pokud bychom však vzali v potaz také kupní sílu, vyšlo by nám, že Češi za elektřinu platí nejvíce z celé Evropy a nejméně platí v Maďarsku.

Tip! Pokud víte, že na elektřině nepřeplácíte, vyplatí se podívat i na ceny plynu.

Porovnej dodavatele plynu

Mohlo by vás zajímat

spotřeba vody na osobu
Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?
1.11.2023

Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

kdy odvzdušnit topení
Kdy odvzdušnit topení? Jak na to? Tipy a triky od odborníků
30.10.2023

Zimní měsíce se kvapem blíží. Obavy z přemrštěných cen za vytápění nebo nedostatku paliv se letos neozývají tak silně jako loni. Přesto můžete na energiích šetřit i letos. Proto se budeme věnovat tématu, kdy odvzdušnit topení.

vyplatí se tepelné čerpadlo
Vyplatí se tepelné čerpadlo v porovnání s jinými způsoby vytápění?
25.10.2023

O tepelné čerpadlo je v posledních několika letech velký zájem. Možná za to mohou vysoké ceny za elektrickou energii, boj za ekologičtější nebo nezávislejší domácnost. Tepelné čerpadlo ale není žádná novinka. Na místě je otázka: vyplatí se tepelné…

jak rychle usušit prádlo
Jak rychle usušit prádlo? Vyplatí se zapnout topení nebo ho dát do sušičky?
23.10.2023

Jak rychle usušit prádlo? Pomalu nastupuje období, kdy na sušení prádla nebudete moci počítat s pomocí slunce a jeho paprsků. Sluníčko navíc z oblečení vytahuje barvy. Na sušáku schne prádlo v zimě pořádně dlouho a mnohdy zatuchne.